Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik talebiyle işten ayrılıp kıdem tazminatımı almak istiyorum..?

kustepe

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar % 78 oranlı engelli raporum işyerine geldi ve bende askerlik süresini ödeyip 17 yıl üzerinden emekli olmak istiyorum.

1 ) İşyerinden 12 senelik taminatımı almak için nasıl bir yol izlerim ?

2-) Alacağım tazminat kıdem tazminatı olacağından bu tazminattan'da gelir vergisi kesileceği için bunu önlemek için tazminatı almadan önce vergi indiriminden yararlanmak için maliyeye ek bir dilekçe v.b gibi bişeyler verilmektemidir? Nasıl bir yol izlerim.?

Erken emeklilikten faydalanabilmek için zaten vergi indiriminden faydalanmak zorundasın.Bu nedenle işten ayrılmadan önce vergi indirimi müracaatını yapıp onayını da alman gerekiyor.Ancak bu şekilde yapabilirsin.Eğer sigortalılık yılın ve istenen pirimin kurtarıyorsa o zaman sorun yok.

Sağlık bakanlığından Ankaradan % 78 raporum işyerine geldi.Sigorta primi kurtarıyor yılı ise askerliği ödediğimde oda kurtarıyor.

Fakat işyerine rapor geldikten sonra adım adım izleyeceğim yolu bana belirtebilirmisiniz?

İşyerine bir dilekçe yazacaksın...Kendi el yazınla..ıslak imzalı olacak

....... İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜNE

Şirketimizin ...... tc kimlik numası ile çalışan personeliyim.
..... tarihinden beridir. Çalışmakta olduğum xxxxxx görevinden. % ? engelli olmam ve yasal hakkım olan
Emeklilik –yaşlılık aylığı bağlattıracağımdan dolayı yasal haklarım ödenerek şirketimiz ile ilişiğimin kesilmesini
Önemle arz ederim.

Sonra şirket sana bir takım evraklar verecek..İmzalayacaksın sgk ya basvuracaksın..sgk da sana tazmınatını alabılır dıye bır yazı verecek...Sonra emeklılıgını bekleyeceksın...

Ben bu sekıl yaptım...Muhasabemden evraklarımın gelmesını beklıyorum su an sonrada sgk kısmı baslayacak..

Ben de önce sgk'dan emeklilik gerekçesiyle işten ayrılmayı hak ettiğine dair yazı alınır ve sonra emeklilik gerekçesiyle işyerine dilekçe verilir diye biliyordum. Ama Uğur bu şekilde deneyimlediğine göre, doğrusu öyledir.

Benim işverenimle aramın çok iyi olmasından aramızdaki güvenden kaynaklanıyor bu durum.Normalde dediğiniz gibi önce sgk dan bir evrak alınır işyerine bildirilir..Tabi ben yine aynı işyerimde devam edeceğim..Çalışmaya devam etmeyecekler için istifa dilekçesi gerekli diye biliyorum.

SGK gidip Emekli olabilir yazisi almadan isveren sizi emeklilik kodu ile cikis yapamaz.

Once SGK gidip Vergi indirimi hakkiniz olduguna dair dilekce verin , onlar Maliyeye yazi yazip Belgeyi isteyecekler.

Belge SGK geldikden sonra hesaplayip , emekli olabileceginize dair yazi verecekler.

Vergi indirimi belgesi kopyasini SGK elden versenizde "emekli olabilir" yazisi vermezler. Emeklilik dilekcenizi alirlar ama Emekli olabilir yazisi vermezler.

Askerlik borclanmasi oncesinde zaman kaybetmemek icin SGK ya dilekce ver Vergi indirimi belgesini istesinler.

Daha sonra Emekli olabilir yazisini (Askerlik borclanmasinida yaparak) yil ve prim sarti dolmussa alirsin.. Bu yazi ile Varsa insankaynaklari yoksa Personel islerine ibra et.

İs yerinde problem cikaracak tipler varsa , emekli olabilir yazisini Noter araciligi ile isverene yolla.

Ayni is yerinde daha calismayi dusunmuyorsan , ise bile gitmene gerek yok. Noterle yolla bak keyfine.

sesene haklı benim bir ayım kaldım gittim dilekçemi bile almadılar bende ne zaman emekli olurum diye resmi bir yazı alayım dedim yılımın dolmasına o zaman 2 ay vardı şimdi bir ay kaldı ama yılı doldur öyle gel dilekçe ver diyorlar ne dediysem anlamadılar ,

diyorum ki ben zaten hesaplatmayı ali tezele yaptırdım fakat iş yerine çıkış veripte başvuru yapacağım için resmi bir yazı olsun hazırlık aşaması gibi yok illada yılın dolsun prim dolsun öyle gel dediler beni yolladılar artık önümüzdeki ay başvuruyu yapmaya gideceğim allah nasip ederse inşallah .

Uğur Selamlar,

Herkes farklı farklı birşeyler yazmış ama en son emekli olduğun için senden istenen evraklar ve yapılması gerekenleri sıralamanı istesem zahmet etmişolurmuyum?
En baştan ve SGK ve şirket arasında öncelikli olarak nereye neşekilde hangi evraklarla detaylı olursa çok sevinirim.Şirket ilebağlı olunan SGK arası cok uzak bu yuzden gıt gel yapmak ıstemıyorum Teşekkurlerrrr

Mustafa merhaba henuz emeklı olmadım..İşyerime yukardakı gıbı dılekcemı yazdım...Cıkısımı yaptırdım.Pazartesı gunude cıkıs belgemle..vergı ındırım belgemle sgkya basvuracagım..zaten ıstenende bunlar..bırde orada bır form dolduruyorsunuz okadar.

Uğur Selam,
İşten çıkışbelgesini alacaksın ama tekrar işyerinde engelli statusuyle çalışmaya devamedeceksin değil mi?Burada şirketin neen senin bir kaybın olmayacak değil mi?
Ayrıca Vergi İndirim kağıdının orjinalini bizlere veriyorlar mı Ben şirket için şirket yazısı ile istemiştim orjinali şirktte fotokopısı bende bu sekılde fotokopı ıle ıslem yaparlarmı ?Zaten sorgulama yaptıklarında gorecekler ıllakı orjınale gerek yok dıye dusunuyorum ?? Ne dersın

Evet aynı işyerinde calısmaya devam edecegım..Sadece maasımdan sgdp kesılıcek.Benden orjınalını ıstedı ordakı memur zaten evragı gormek ıcın ıstedı fotokopısını yıne kendıne alacak

Uğur Selamlar,

Şirkete gönderilen Vergi İndirimi Kağıdını göndersek yeterlidir diye dusunuyorum , Sen şahsına mı hıtaben mı bu belgeyı aldın ?

Mustafa kardesım..hangı evraktan bahsettıgını anlamadım acıkcası...Vergı ındırım belgesının aslını gormek ıcın ıstedı benden sgk dakı memur..Zaten fotokopısını de kendıne alacak..Senın bahsettıgın evrak hangısı?

Sgk'dan resmi evrak alıcaksın Emekliliği hak etmiştir diye. Onu şirketine vericeksin. Eğer şirketle aran söylediğin gibi çok iyise çıkışını versinler. İhbar tazminatınıda alırsın çıkış aldıktan sonrada sgk başvurup emekli olabilirsiniz.

Evet emeklilik dilekçemi verdim hayırlısı olur inşallah..Yanımda giderken vergi indirim belgesi,sigortalı işten ayrılış bildirgesi,Kimlik fotokopisi,hizmet dökümü,ve sgk nın verdiği dilekçeyi doldurarak işlemlerimi başlattım.Haftaya perşembe günü tahsis numaramı alacağım.

Uğur KArdes tekrar selamlar:)
Vergı ındırım kagıdından bahsedıyorum ben , Ise gırerken benım kurum VAtan Caddesındekı Vergı daıresıne yazı yazdı ve sonrasında bu yazıya hıtaben yanıt olarak vergı ındırımının olduguna daır yazı sırketıme geldı , Benım sormak ıstedıgımde bu kagıdın Aslını sahsımıza hıtaben verıyorlar mı ? Yoksa sırkete gelmıs olan yazıyı versek olur mu acaba ?

Valla bana gelen kağıt 3 sayfa ıslak imzalıydı..Onun fotokopisinı aldım muhasabeme gonderdım..Daha sonra emeklılık ıslemlerım ıcın sgk dakı memur aslını ıstedı gormek ıcın bende yanımda hem aslını getırdım fotokopısını de verdım.Aslı su an elımde ama sırkete vermıcem tekrar..Noterden aslı gıbıdır yaptırcam kendıme saklıcam.Normalde fotokopısıyle ıslem yapmaları lazım ama ıste bazen ısguzar memurlar olabılıyor

Merhaba uğur arkadaşım.
Benimde bir sorum olacak sana.
Benim %78 raporum ankaradan %78 olarak onaylanmış fakat halen işyerime gelmedi.
Primlerim fazlasıyla tamam fakat 17 yılı doldurmadığım için askerliği ödemem gerekiyor.
Onuda ankaradan rapor gelince ödiyeceğim.
Fakat rapor İşyerime geldiği zaman yapmam gerekenleri adım adım bana belirtirmisin.
İlk önce tazminat yazısımı almam gerekiyor sgk'dan yoksa yoksa direk sgk'ya gidip askerlikmi ödemem gerekiyor.
Ayrıntılı olarak anlatırsan sevinirim.

Ohooo çorba olmuş emeklilik işlemleri desene ,
Benim tarihim belli işyerinde de çalışmaya devam edeceğim yıl sonunda gider dilekçemi veririm ,
Bu arada üç şartta oluşmadan sgk kimseye yazı felan vermiyor gün, prim dolsun öyle gel dilekçeni ver diyorlar sonra bekle.

biraz öyle ama şöyle varsayalım elime ankaradan gelen
1-raporu aldım
2-prim fazlasıyla tamam
3-yıl desen raporla sgk'ya gitsem askerliği hemen ödesem ve emekli olabilir yazısı veriyorlarmı

ugir;

Benım burada kafama takılan konu Vergı Indırım Belgesının orjınalı konusu ? Bunu Vergi dairesi çalıştıgım şirkete gondermıstı ve şirkete hitabendı bu kagıdın orjınalını Vergi dairesi sahsımıza verıyor mu yada fotokopı ıle ıslem olmaz mı ?

Hayır sıze orjınalını vermez..Şirketten bir bahaneyle alırsınız noterden aslı gıbıdır yapıp sırkete onu verırsın...Orjınalde sende kalmıs olur boyle

kustepe;
askerlik kısmı nasıl oluyor bilemıyorum kustepe.. alo 170 i arayıp sorabılırsın.

[SIZE=2](İşten çıkışbelgesini alacaksın ama tekrar işyerinde engelli statusuyle çalışmaya devamedeceksin değil mi?)[/SIZE]mustafa0205; arkadaşımızın sorduğu aynı soruyu konuyu bilen arkadaşlardan sormak istiyorum,bende emekli oldum ancak çalıştığım işten ayrılmadım,bana dendi ki,senden dolayı devletten aldığımız teşviki alamadığımızdan dolayı bu teşviki maaşından keseriz dendi bende kabul ettim şu an bu şekilde çalışıyorum,dolayısıyla 775 tl alıyorum öğrenmek istediğim devletten alamıyoruz dedikleri doğru mu? bu yapılan yasal mı?

SGDP kesintisi yapılır.

[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP ) nedir?[/SIZE][/FONT]

[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden, kendi adına ve hesabına tabi çalışmaları halinde kendilerinden alınan primdir.[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]
Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada hangi kanun hükümlerinin ve maddesinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]SGDP Uygulaması Ne Zaman Başlamıştır? [/SIZE][/FONT]
(4/a) (SSK) sigortalıları yönünden SGDP uygulamasına 6/5/1986 tarihinden itibaren başlanılmış olup bu tarihten sonra yaşlılık aylığı bağlanan SSK sigortalılarının yeniden çalışmaya başlayıp istekte bulunmaları halinde SGDP ödenmesi imkan sağlanmıştır.

Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da banka sandıklarına göre emekli olup (4/a) kapsamında çalışmaya başlayanlar da 6/5/1986 tarihinden itibaren SGDP’ye tabi tutulmuşlardır.

1/10/1999 tarihinden itibaren (4/a) kapsamında yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra serbest avukat veya noter olarak çalışmalarını sürdürenlerin aylıklarından sosyal yardım zammı dahil % 15 oranında SGDP kesilmeye başlanmıştır.

(4/b) (Bağ-Kur) sigortalılarından emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışması olanlar hakkında SGDP uygulamasına ilk defa 8/9/1999 tarihinden itibaren başlanılmıştır. Bağ-Kur sigortalılarının aylıklarından % 10 oranında SGDP kesintisi yapılmıştır.

SSK, Emekli Sandığı ya da banka sandıklarına göre aylık alıp (4/b) kapsamında çalışmaya başlayanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlardan 2/8/2003, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar ve şirket ortaklarından 28/1/2004 tarihinden itibaren 12 nci gelir basamağının % 10’u oranında SGDP alınmaya başlanmıştır. Bu kişiler SGDP prim tutarını Bağ-Kur’a ödemişlerdir.

[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]2008 Yılı Ekim Ayı Başından İtibaren Sigortalı İlk Defa Çalışmaya Başlayıp Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır?[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.

Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişler bu kişilerden SGDP kesilmemektedir.

2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa sigortalı olup yaşlılık aylığı alanlardan köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayanların Kuruma yazılı istekte bulunanları halinde yaşlılık aylıkları ödenmeye devam
edilmekte ancak, bu kişilerin yaşlılık aylıklarından % 15 oranında SGDP kesilmektedir.

Yaşlılık aylığı bağlanan kişilerden tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Yaşlılık aylığından kesilecek olan bu tutar, 4 (b) sigortalılarına ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamaz.
[/SIZE][/FONT]

[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]2008 Yılı Ekim Ayı Başından Önce Sigortalı Olanlarda SGDP Uygulaması Nasıldır?[/SIZE][/FONT]
2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olanlar ile malullük veya yaşlılık aylığı bağlananlar ve 2008 yılı Ekim ayında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilmektedir.

2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olan kişilerin Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra aylık bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

- 4 (a) kapsamında hizmet akdi ile çalışanların prime esas kazançları üzerinden, % 32 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan sigortalının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına tutulması halinde, bu sigorta kollarından gerekli yardımlar yapılacaktır.
- Tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç, 4 (b) kapsamında (kendi adına ve hesabına bağımsız çalışma veya köy ve mahalle muhtarları) çalışmaya başlayanların sosyal güvenlik destek primleri, almakta oldukları yaşlılık ve malullük aylıklarından 2011 yılından itibaren %15 oranında kesilmektedir. Kesilecek olan bu tutar, 4(b) sigortalılarına ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamaz.

Harp malulleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre;

aylıkları hesaplanarak ödenen veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malullüğü aylığı almakta iken; Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla çalışmaya devam edenler ile sonradan Kanuna tabi çalışmaya başlayacaklar için bunların; 4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamında çalışmaları halinde, aylıkları kesilmeyecek ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanacaktır. Bunların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanmaktadır. Bunlardan genel sağlık sigortası primi alınmamaktadır.

5434 sayılı Kanuna göre vazife malullüğü aylığı almakta iken 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla;

4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamında çalışmaya devam edenler hakkında, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde yapacakları yazılı tercihleri doğrultusunda, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri ve uzun vadeli sigorta kolları veya sosyal güvenlik destek primine ait hükümler uygulanmaktadır. Bunlardan uzun vadeli sigorta primi ödeyenlerin belirtilen süre içinde yazılı talepte bulunmamaları halinde ayrıca iş kazası meslek hastalığı hükümleri uygulanmaktadır, sosyal güvenlik destek primi kesilmemektedir.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi olup, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre vazife malullüğü aylığı bağlananlardan;

4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamında çalışmaya başlayanlar hakkında da yazılı talepleri doğrultusunda işlem yapılmaktadır. Bu bent kapsamında olanlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmamaktadır.

2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar: 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununun “Aylığın kesilmesi ve yeniden bağlanması” başlıklı 23 üncü maddesinde, bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıklarının çalışmaya başladıkları tarihte kesileceği öngörülmüştür.

[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]SGDP Primini Kim Öder, SGDP Prim Oranı Nedir?[/SIZE][/FONT]
2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olan kişilerin Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra aylık bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 4 (a) kapsamında hizmet akdi ile çalışanların prime esas kazançları üzerinden kesilen %32 oranındaki sosyal güvenlik destek primini ödemekle işverenler yükümlüdür. Hizmet akdi ile çalışan sigortalıların yaşlılık aylığından destek primi kesilmesi mümkün değildir.

2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olan kişilerin Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra aylık bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç, 4 (b) kapsamında çalışmaya başlayanların sosyal güvenlik destek primleri, almakta oldukları yaşlılık ve malullük aylıklarından 2011 yılından itibaren %15 oranında kesilmektedir.

Bununla birlikte 2008 yılı Ekim ayı başından sonra yaşlılık ve malullük aylığı bağlanıp tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç (4/b) çalışması olanların aylıklarından % 15 oranında SGDP kesilmektedir.

[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Kişiler Aylıklarından SGDP Kesintisi Yapılması İçin Nereye Nasıl Başvurmalıdır?[/SIZE][/FONT]
Sigortalıların sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Dilekçe örneği

SGDP Kimlerden Kesilmemektedir?

- Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunup bu kapsamdaki çalışmaları nedeniyle emekli olanlarla, hizmet akdine tabi çalışması dolayısıyla, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan ya da devlet memuru olarak emekli olduktan sonra kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanların aylıkları kesilmemekte, bunlar hakkında SGDP hükümleri uygulanmamaktadır.
- Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden yaşlılık ve emekli aylığı alanlardan SGDP kesilmemektedir. Bunlar hakkında işverenleri tarafından kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri ödenir.
- Cumhurbaşkanlığına seçilenler, dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, yasama organı üyeliğine seçilenler, mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar, sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler, yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler, vakıf üniversitelerinde görev alanlar, özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile 2547sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar hakkında SGDP hükümleri uygulanmamaktadır.
[/SIZE][/FONT][FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2] [/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2][/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]3201 Sayılı Kanuna Göre Yurtdışı Hizmet Sürelerini Borçlanarak Aylık Bağlananlardan Türkiye’de Çalışmaya Başlayanlar Hakkında Ne Yapılır?[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olanlardan Türkiye’de çalışmaya başlayanların aylıkları 19/6/2012 tarihine kadar kesilmekte, bunlar hakkında SGDP hükümleri uygulanmamakta iken bu tarihten itibaren yurtdışı hizmetleri borçlanarak aylık bağlananların Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde SGDP’ye tabi olmalarına imkan sağlanmıştır.

[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]SGDP Kapsamında Yapılan Yardım Var Mıdır?[/SIZE][/FONT]
(4/a) sigortalıları yönünden SGDP ödenmiş sürelerde sigortalılara iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası yönünden yardım yapılmakta olup, bu süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden sigortalılık süresi sayılmamakta, primler toptan ödeme olarak iade edilmemekte ve hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmamaktadır.

(4/b) sigortalıları yönünden SGDP ödenmiş süreler sigortalılık süresi sayılmamakta, primler toptan ödeme olarak iade edilmemekte ve hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmamaktadır.
[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2][/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Sosyal Güvenlik Destek Primi Alınması Anayasaya Aykırı Mıdır?[/SIZE][/FONT]
[FONT=tahoma,new york,times,serif][SIZE=2]Kendi adına ve hesabına çalışması bulunanlardan alınan SGDP karşılığında herhangi bir sosyal sigorta yardımı yapılmaması, bu kesintinin herhangi bir nedeninin bulunmadığı, Devletin otoritesine dayanarak vatandaşından karşılıksız olarak aldığı her türlü vergi, resim, harç ve benzerlerinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaması gerekçe gösterilerek Anayasaya aykırılığı nedeniyle itiraz başvurusu yapılmış, Anayasa Mahkemesi 5/11/2008 tarihli ve 27045 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararıyla Anayasanın 2 nci maddesindeki hukuk devleti ilkesiyle toplum yaşamında eşitlik temeline dayanan adil bir hukuk düzeni kurulması amaçlandığı; SGDP uygulamasıyla, çalışmaya devam ederek kazanç sağlayanlarla sağlamayanlar arasında adil bir dengenin kurulmasının sağlandığı, sosyal güvenlik destek priminin, sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarının güçlendirilmesi ve böylece sosyal sigortacılık faaliyetinin sürdürülebilmesi amacına yönelik olduğu, bu uygulamanın sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde değerlendirilmesi yapıldığında, emekli olan bir sigortalının işine devam etmesinin, hem istihdamı menfi yönde etkilediği, hem de sigortalı sayısının artmasını engellediği, dolayısıyla, emekli olan kişilerin işlerini başkalarına devretmek suretiyle genç sigortalıların sisteme dahil olmalarını teşvik etmenin, bu mümkün olmadığı takdirde, alınacak SGDP ile sisteme katkılarının sağlanmasının hedeflendiğinin anlaşıldığı, Anayasanın 60 ıncı maddesinde yer alan “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” şeklindeki anayasal düzenleme çerçevesinde değerlendirildiğinde; herkesin sosyal güvenlik hakkından yararlanabilmesi bakımından sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarının güçlendirilmesine ihtiyaç bulunduğu; bu bağlamda, itiraz konusu kuralın, Anayasanın 60 ıncı maddesinde sözü edilen tedbirler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca, sosyal ve ekonomik haklar alanında Devlete yüklenen görevlerin, Anayasanın 65 inci maddesinde belirtildiği biçimde mali kaynakların yeterliliği ölçüsünde yerine getirilebileceğinden SGDP uygulamasının Anayasa’ya aykırı olmadığına karar vermiştir.[/SIZE][/FONT]

Sana gelen derken sen elden almadım yazı ıle mı ıstedın Vergı daıresınden ? Basıt bır konu uzatıyorum farkındayımama sırketın baglı oldugu yer cok uzak gıt gel yapmak ıstemıyorum eksıksız gıdeyım ıstıyorum kardesım o yuzden rahatsız edıyorum acıkcası .. O 3 sayfalık kagıtta ne yazıyor merak ettım acıkcası ?

Vergi indirim belgesi sana değil işyerine gelir..Bak ben en başında da söyledim..Bazı arkadaşlar vergi indirim belgesinin fotokopisiyle işini görmüş.Ama benim işlemi yapan memur aslını gormek ıstıyorum dedi...Zaten yine fotokopisini aldı..Aslı bende şu an...Evrak ta yazanlara gelince... Bu linkte evragımın ilk sayfasının fotokopisi var.diğer iki sayfa ise ozurlu raporunu ıcerıyor zaten.http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/11444-2-yil-sureli-raporla-erken-emekli-olunabilir-mi.html

Aslı zaten vergi dairesinde oluyor uğur bey herkezin aldığı yıl farklı olduğu için uygulamalarda farklılıklar olabiliyor ,
Birde memurun ne kadar işgüzar olduğuylada alakalı bu durum sonuçta yasal olarak vergi dairesiyle yazışılıyor öyle kafasına göre emekli edilmiyor insanlar allah bana yardım etsin ,

Birde ugur beye sorum var ben okudum sgdp yazısını ben sigortalı çalışanım aynı işyerimde çalışmaya devam edeceğim benden sgdp kesilecekmi çünki bizim i.k dakiler resmen vahşet ellerinden geleni yapıyorlar insanın işini zorlaştırmak için .

kesılecek kesılmek zorunda ozaman kacak calısıyor olacaksınız..bu da yasal degıl..Zaten parayı sızden devlet adına ısveren kesecek.

Benim anlamadığım tekrar çalışmaya başlayınca zaten raporuna göre 200-400-800 oranlarında vergi indirimi alıyorsun işyerinden

Buna rağmen yinede SGDP kesiliyormu???

Kesiliyor ise ne anladım bu işte zaten vergi indirimine tabiisin bide SGDP neden kesilsin anlayamadım ??

Üst Alt