Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte 18 yaşından önceki primler geçerli mi?

Cmmmk

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Kız arkadaşım geçirmiş olduğu ameliyatlar ve mevcut hastalıklarından dolayı vergi indiriminden yararlanıp ilgili polikliniklerden belli oranlarda özür yüzdesi alıp %40 ve üzeri raporda alabilirse emekli olmak istiyor. ama mevcut kanunu okuduğumuzda ve tabloya baktığımızda şöyle bir soru işaretiyle karşılaştık.01.10.2008 öncesi sigortalı olanları kapsayan bu
sakatlık oranı şartlara göre 18 yaşından önce işe girmiş olanlar var ise 18 yaşını ikmal ettikleri tarih dikkate alınır diyor.

kız arkadaşım 01.13.1980 doğumlu. Ancak 13 yaşında yani 1993 yılında sigortalılığı başlamış ve 18 yaşını doldurmuş olduğu 1998 yılından itibaren dikkate alınacak. buda sözü edilen tabloya göre 3. derece (Yüzde40-59) özür oranlarına denk gelen sütundaki 18 yaş 4080 prim günü esaslarına tabi gözükmektedir.

Kafamızı karıştıran soru şudur. 2018 ağustos itibari ile E-devletten aldığımız bilgilere göre şu anda 4100 prim günümüz görülmekte. ve tabloda görünen 18 yıl 4080 gününü sağlıyoruz gibi düşünmekteyiz.
Ancak prim günleri de eğer 18 yaşından sonrası hesaplanacak olursa eğer işte bu sefer moralimiz bozuldu 18 yaşını dolduğu gün olan 01.13.1998 yılından itibaren 2830 günümüz var, ama 13 yaşından 18 yaşına kadar olan bölümdede 1270 prim ödenmiş güne sahibiz.

bizim durumumuz nedir? eğer prim günleride 18 yaşından sonra 4080 gün olacaksa hiç boşuna başvuru yapmayıp bekleyeceğiz mecburen. ama eger sadece yıl 18 yaşı doldurması gerekiyor pirim günü 18 yaşından önce başlangıçtan bugüne kadarsa hemen başvurumuzu yapmak istiyoruz.

Lütfen ilgili ve bu knu hakkında bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını bilgi paylaşımını bekliyorum..
saygılar, teşekkürler

lütfen yardım edin .! vergi indirimi emeklilik başvuru prosedörü

Merhaba ,
halen bir firmada çalışıyorum, özür oranlarımı toplatıp çıkacak toplam özür oranıma göre emekli olmak istiyorum. sadece cetveldeki toplam sigortalılık süremin dolmasına 50 günüm var istenen 4080 gün benim 4030 günüm var..

sorum şudur...başvuruyu yapmam için 50 gün daha bekliyeyim mi? yoksa başvuru esnasında geçecek süre ile 50 gün zaten dolar derseniz ona göre hareeket edeyim..

2. sorum ise şudur.. Başvuru sıralaması nedir.. öncelikle işyerimden çalışıyor kağıdı alıp (yada ne kagıdı alınıyor bilmiyorum) işyerimden aldığım kağıtla birlikte vergi dairesine gidip beni bir hastaneye sevk ettilerine dair bir belge ile o hastaneden aldığım raporlarla birlikte hastane sağlık kuruluna girmekmidir?
lütfen beni aydınlatırsanıız sevinirim....

Geçmiş olsun kardeşim. Eğer elinde engelli raporu varsa vergi dairesine hemen başvur. Yoksa yine vergi dairesine git başvur seni istediğn bir hastaneye sevkederler. Raporu alınıp, vergi dairesi eliyle Anakaraya Maliye Sağlık Kuruluna gidip gelmesi 3-4 aylık bir süreç. Gerekli evraklar
1)-Varsa aslı gibidir tasdikli engelli raporu (Yoksa hastaneye sevk edileceksin) 2)-Kendine ait başvuru dilekçesi 3)-İşyeri yazısı kaşeli ve imzalı 4)-İşe giriş bildirgesi 5)-Nüfus cüzdanı fotokopisi 6)-1 adet fotoğraf. Dilekçe örneklerini aşağıdaki linkte bulabilirsin. Kolay gelsin.
http://evis.izmirvdb.gov.tr/evis.pdf

Afedersiniz kendine ait başvuru dilekçesini nereden alıyoruz. Bende hafta içi başvuru yapacağım.

engelli raporu yok,engelli raporu almak için önce vergi dairesine başvurup verecekleri kağıt ilemi hastanede özülerimle ilgili birimlere başvuracağım? yoksa yazdığınız 6 maddelik işlem sırası özürüm onaylandıktan sonra emeklilik başvurusu yapmam için gerekli işlemlermi ?

Ben vergi dairesinden aldığım dilekçede hem işveren hemde başvuru dikekçesi ikisi bir arada gerek kalmadı buldum yani. İyi günler

Ben ilk hastaneden almıştım raporu ama istersen diğer türlüde yapabilirsin zaten bir ay içinde hastane raporu onaylayın veriyor.

@Cmmmk

@Cmmmk

Öncelikle 18 yaşından önceki primler emeklilik için geçerlidir ama süre açısından etkisizdir.

1993 tarihinde ilk kez TAM primle sigortalı olunmuşsa emeklilik için 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 prime tabisiniz

2008_oncesi.PNG

Emeklilik gün hesabı başlaması için 18 yaşlı tamamlamış olmak şartı var. Yani (01.13.1980 + 18 =) 01.13.1998 tarihi emeklilik için başlangıç tarihidir.

Emeklilik 01.13.1998 + 16 yıl = 02.13.2014 tarihinde emeklilik hak ediliyor. 3760 prim zaten fazlasıyla tamam.

Şimdi yapılması gereken tek şey bir iş yerinde çalışan statüsünde sigortalı olmak ve sakatlık indiriminden yararlanabilmek için defterdarlığa başvurmak. Eğer elinizde Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den alınmış %40 ve üzeri orana sahip engelli sağlık kurulu raporu varsa o raporla başvurabilirsiniz, yoksa, defterdarlık sizi hastaneye sevk eder (ama raporu kendinizin alması daha doğru).

2-3 ay sonunda sakatlık indirim hakkı elde edildiğinde artık tek yapılması gereken bu sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliği içi sigorta müdürlüğüne başvurmak.

% 39 rapor da kaldım itiraz ettim il sağlık müdürlüğüne yarın başka bir hastane ye muayene ve heyete giircem, Sevgili Oturan boğa, örnek veriyorum bu gireceğim hastanedende %39 alırsam anladığım kadarıyla %39 olarak onaylanıyor ancak farklı oranda bir rapor çıkarsa hakem hastanesine gönderileceğimi biliyorum. Peki bu farklı oran % 40 ın üzerinde mi çıkarsa hakem hastaneye yollanıyorum yoksa ilk aldığım yüzde 39 du , yarın gideceğimdende örnek veriyorum %35 bile alsam iki farklı hastanenin iki farklı oranı olduğu için ikiside % 40 altında kalsa bile hakem hastaneye yönlendirilirmiyim ?

ayrıca ben giriş tarihini yanlış vermişim size, e devletten baktığımda şu bilgi yazıyor ... 01.07.1994 girişim olmuş tam dönemliden kastınız sanırım buradaki bilgiler. Bu bilgiler dahilindede 16 yıl 3760 güne mi tabiyim? tekrar teşekkür ederim ilginiz için
vPq0QA.jpg

Cmmmk

İki rapor arasında fark olduğunda 3. hastane olarak hakem hastaneye sevk edilirsiniz.

Üst Alt