Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte bakıma muhtaçlık nedeniyle maaşı artırmak için ne yapmalıyım?

çelik1

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
Şu anda %80 vergi muafiyetiyle emekliyim emeklilik maaşımı %10 yükselmek için %90 bakıma muhtac emekli konumuna geçebilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerekir
yatalak değilim ama bakıma muhtacım ...

yapacağın ilk iş, bakıma muhtaçlık raporunu alıp kuruma sunmak. raporun %90 olması önemli deil. 70-80 de olabilir. önemli olan ''bakıma muhtaçtır'' ibaresinin yazılması... ve aylık bağlama oranına 10 puan eklenir. aynısını ben yaptım.

paranoya

sizin anlattığınız konu hakkında pek bilgim yoktur. sgk'dan öğrenebilirsiniz. mantıken yükselmesi lazım...

aylık bağlama oranına %10 puan eklenir ne demek yani 500 tl alan %10=50tl=550 tl mi olur

biyo; öyle deil. örneğin aylık bağlama oranın %65 ise, bu %75 oluyor. bu da demektir ki, aylığındaki artış, %10'dan fazla olmasıdır.

Bu gerekçeyle sigorta müdürlüğüne başvuru yapacaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Hastaneden şu minvalde rapor çıkarsa, aylık bağlanma oranınız %10 arttırılacak:
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlleri
MADDE 15 – (1) Sigortalıların ve özürlü çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacağı hâller aşağıda gösterilmiştir.
a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar.
b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
ç) İki elin kaybı.
d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.

oturanboğa a şıkkındaki rahatsızlık parapleji var yürüyemiyorum sağ kol kısmen tutmuyor sedece elim çalışıyor ayrıca %64 ağır özürlü bakıma muhtac ibareli raporum var eşim sosyal hizmetlerden bakıcım olarak ücret alıyor bu raporu kullanabilirmiyim yoksa sgk dan sevk ile başka rapormu almam gerekiyor?

Elinizdeki raporla deneyin şansınızı. Bence iş görür...

bağlı bulunduğum sgk il müdürlüğünü telefonla arayıp durumumu sordur yetkili şef kesin olur diyemedi Ankaraya danışmamı söyledi dilekçe ile başvuracam sonucu buradan yazarım...

bakıma muhtaç durumda emeklilik te maaş oranı erken emeklilerdemi yoksa malulen olunan emeklilerdemi yükseliyor...

bende malulen emekli oldum bakıma muhtaç özürlüyüm benimde maaşımıda hesaplarken bakıma muhtaclık katılmamıştı bana maaş bağlayan kurumu durumu anlattım sonra maaşımı düzelttiler ve geriye doğru biriken farkımıda ödediler

ben %80 vergi indirimli olarak erken emekli oldum malulen değil şu anda % 90 bakıma muhtac raporum var aynı haktan yararlanabilirmiyim ...

özürlü raporu ile bakıma muhtaçlık raporu ayrı mı arkadaşlar?
benim özürlü raporum var /59 ve ağır özürlü, hayatı boyunca zihinsel ve bedensel işlerde çalıştırılamaz diyor rapor.

bakıma muhtaçlık raporu ayrı bi rapor mu?
yani işgörmezlik aylığımın artırılması için bakıma muhtaçlık raporu da almak mı gerekir??

yukarıda aktardığım Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlleri varsa, aylık % 10 arttırılıyor.

rapor ve dilekçemi gönderdim bakalım ne sonuç gelecek...

Bu konuda bir kaç sorum olacak.

1-Diyelimki emekli oldunuz. Sağlık durumunuzun ilerlemesi neticesinde Bakıma muhtaç olduğunuzu belirten rapor aldınız. Bu raporun üzerinde yer alacak olan oranın herhangi bir önemi varmı?
2- Bu raporu SGK'ya vererek artış talebinde bulunduğunuzda SGK herhangi bir değerlendirme yapıyor mu? Bu raporda bakıma muhtaçtır ibaresinin yer alması yeterli oluyor mu?
3- Bakıma muhtaçtır raporunu alarak SGK'ya dilekçe ile iletilmesi dışında başka bir prosedür yada yapılması gereken işlem var mı?

Herkese iyi günler..

1- Oranın % 50 ve üzeri olması yeterli. Bunun dışında raporda başka birinin sürekli bakımına ihtiyaç duyulduğu belirtilmeli...

2- Rapor sgk sağlık kurulu tarafından değerlendirilir: http://www.engelliler.biz/forum/eme...nin-surekli-bakimina-muhtac-olma-halleri.html

3- Doğrudan rapor alıp vermek mi lazım, yoksa onlardan sevk alıp hastaneye gitmek daha mı doğru, bundan emin olamıyorum. Belki de sigorta müdürlüğüne gidip bunu öğrenmek ve ona göre hareket etmek en iyisi.

Dikkatimi çektiği için buraya yazmak durumundayım.

1. başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hali dediğimiz olay 5510 Sayılı Kanun 25. maddede bahsedilen malulluk aylıgı kapsamında değerlendirilir. Maluliyete esas raporlarda malul sayılma oranı en az % 60'tır. İlgili Kanun 26. maddesinde malulluk sigortasından saglanan haklar ve yararlanma şartları belirtilirken "b" bendinde "başka birinin sürekli bakımına muhtaç" derecede malul olma durumunda "süre ile ilşkin",
Malulluk aylıgının hesaplanması vs ile ilgili 27. maddesi 1. fıkrasında ise başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma durumu söz konusu oldugunda ise "aylık miktarına" ilişkin ayrıca açıklama yapılır.
Özetle başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hali dediğimiz durum, malulluk sigortası içinde degerlendirilir ve maluliyete esas şartlar burada da aranır. Malul sayılan bir kişinin başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hali için ise SGK açısından Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaç Olma Halleri

aranır.
2. Raporunuzun şu Yönetmelik esas ve usullerine göre hazırlanması gerekiyor:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12511&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=çalışma gücü
3. başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul oldugunuzun belgelendiirlmnesi ve ilgili raporun dogru şekilde duzenlenmesi SGK sevkiyle mümkündür. Yetkili sağlık sunucuları özürlü
lere verilecek özürlü sağlık kurulu raporları ile ilgili yönetmelik ile karıştırabilir. Dolayısıyla sevkinizi sgk aracılıyla yapın.

Ayrıntıları sgk'dan ögrenebilirsiniz.

En az % 50 ve üstü özür oranı aranması şu Yönetmelik kapsamındaki "agır özürlü" sayılan durumlar içindir ve maluliyete esas teşkil eden raporlarda bu Yönetmelik hükümleri aranmaz. Yani maluliyete esas düzenlenen raporlar, bu bahsettiğim Yönetmelik kapsamında değildir.

Kalem;

SN Melek hanım ben ssk dan 2 yıl önce %80 vergi muafiyetiyle 21 yıl pirimle yaşımı beklemeden erken emekli oldum 3 ay önce almış olduğum %90 ağır özürlü ve branş doktorununda rapor açıklama bölümüne günlük aktivitelerinde bağımlı olarak not yazdığı raporumu emekli maaş oranımı 10 puan daha arttırılması gerekçeli dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne gönderdim acaba nasıl değerlendirilir daha önce böyle yaparak maaş artışı yaptıranları gördüm forumda...

Sn. Kalem,
Yazdıklarınızdan sadece malulen emekli olanların yararlanabildiği, yaşlılık aylığı alan emeklilerle ilgili böyle bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılıyor. Yanlış mı anlıyorum yoksa? Yaşlılık aylığı alan emekliler açısından bir yorum yorum yapabilir misiniz?

Teşekkürler..

bu maaşın artırılması konusu iş kazası geçirip malulen emekli olanlar içinde geçerlimi %95 raporla iş kazası sonrası malulen emekli oldum maaş artırılması ile ilgili girişimde bulunmadım .ssk lıyım özel sektörde iş kazası ve malulen emekliğim.

Halil bey eğer maaşınız hesaplanırken bakıma muhtacluk eklenmediyse sgk arayıp maaşınızı tekrar hesaplatabilirsiniz ve maaşınız yüzde 10 fazlalaşır not*sgk maaş bağlandığında sgk size gönderdiği maaş bağlama kağıdında bu yazar onu atmadıysanız ona bakabilirsiniz veya sgk maaş bağlama servisini arayıp öğrenebilirsiniz

Celik, malulen emekli olmadığın için başvurun olumsuz değerlendirilir.
Evet, doğru anlamışsın Erolkr. Malulen emeklilikteki başkasının bakımına muhtaç olması halinde süreye ve aylık miktarına ilişkin uygulama yaşlılık emekliliğinde uygulanmaz.
Pasam, recep aydın'ın dediği gibi yaparsınız. Eğer başkasının bakımına muhtaç olma halini maaşınıza yansımamışsa maaşınızın yeniden hesaplanmasını,
eğer malul sayıldıgınızda başkasının bakımına muhtaç olma halinde değildiniz ama sonradan başkasının bakımına muhtaç olma durumunuz söz konusu olmuşsa durumunuzun tekrar değerlendirilmesini talep edeceksiniz.http://www.engelliler.biz/forum/eme...nin-surekli-bakimina-muhtac-olma-halleri.html

İlk sayfada parapleji arkadaşımız, evde bakım için kullandığı raporu ve maaşının yuzde 10 arttırılmasını talep eden dilekçe gönderdiğini yazıp tecrubesini paylaşmış. Ama burada bazı yanlış anlamalar söz konusu. Bu yanlış anlamalar şöyle:
parapleji arkadaşımız zaten malulen emekli olmuştu. Fakat demek ki başkasının bakımına muhtaç olma hali maaşına yansıtılmamış.
Gönderdiği evde bakım için kullanılan özürlü sağlık kurulu raporu sayesinde olmadı maaş artırımı. maaş arttırma talebi makul karşılandıgı için olmuştur.
Çünkü malulen emekli sayılmasına esas raporunda parapleji olduguna dair ve bakıma muhtaç olma haline dair zaten bilgiler mevcut.
Sgk maaş artırma talebi sonucu zaten parapleji olmasını da hesaplayarak tekrar rapor için sevke lüzum duymamıştır. Çünkü malulen emeklilik başvurusu sırasındaki raporundaki hastalık bulguları zaten başkasının bakımına muhtaç olma haline uyuyor. Dolayısıyla talebi uygun bulunmuştur.
Yoksa özürlülere verilen özürlü sağlık kurulu raporunu gonderdi ve bundan dolayı yani bu rapora binaen maaş arttırıldı diye bişi söz konusu değil.
Evde bakım aylıgı için aldıgı raporunu gondermesinin elbette zararı yok, hatta ön bilgi bile olur ama başkasının bakımına muhtaç olma hali için asla dayanak alınmaz, o raporun SGK açısından başkasının bakıma muhtaç olma halinin tesbitinde asla hükmü yoktur.
Çünkü maluliyete esas raporlar farklı yönetmelik kapsamındadır.

Melek hanım hayallerimi suya düşürdünüz inşl olumlu olur...

Kalem'in uyarısı doğru gibi geliyor bana da. Ancak malulen emeklilikte başkasının bakımına muhtaçlık maaşın % 10 artmasını sağlar gibi görünüyor...

Arkadaşlar bugün dilekçeme cevap geldi normal emekli maaş bildirimi şeklinde altta not düşülmüş vergi muafiyet oranım 10 puan arttırılmış %90 olmuş daha önce %80 ile emekli olmuştum sanırım maaş artışı yok...

[FONT=verdana]''Bakıma muhtaç olana daha yüksek maaş[/FONT]
[FONT=verdana]Malullük aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve toplam bin 800 gün prim ödeme şartı aranacak. Ancak, başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar bu hüküm dışında tutulacak. Bu kişilerde, bin 800 gün şartı aranacak. Ayrıca bunların maaşı, yüzde 10 daha yüksek olacak.''[/FONT][FONT=verdana]

Kaynak: Sosyal Güvenlik Reformu

Yukarıdaki alıntı da bu durumun sadece malulen emekli olanlar için geçerli olduğunu destekler nitelikte.

[/FONT]

evet engelinden dolayı vergi muafiyetiyle erken emekli olup daha sonra rahatsızlığı ilerleyenler kapsam dışı...

Üst Alt