Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte ilk maaşın birikmeye başladığı tarih nedir?

chakra

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
7 Kasımda emeklilik için başvurdum 21 kasımda yazılı olarak aylığın bağlandığı ve banka şubem bildirildi.
Yazıda 1-25 aralık tarihinde birikmiş olacak maaşınızı 26 Aralıkda şu banka şubesinden alabilirsiniz deniliyor.

Ben emekliliği hak ettiğim 7 kasımdan sonraki kasım günlerinin maaşını alamaz mıyım ? hak edilen tarihden itibaren hesaplanması gerekmiyor mu ?

Sanırım ilgili yasada emekliliğe müracaat edilen tarihden sonraki ay başında maaş bağlanır yazıyor.
Öyle ise burada adaletsizlik yok mu ? birisi ay başında hak ediyor bir başkası da ay sonuna doğru hak edip başvuruyorsa ve yine aynı zamanda aylıkları hesaplanmaya başlanacaksa burada bir yanlışlık yok mu ?

chakra

Emeklilik başvurunuzun sonuçlanması çok hızlı gerçekleşmiş.Öncelikle hayırlı olsun.Kasımda başvurup aralıkta maaşı alabilmek güzel birşey:)

Bende SGK'ya bu yıl 18 ağustosta başvurmuştum ancak 24 kasımda maaşı birikmişlerle birlikte alabildim.Dolayısıyla bahsettiğiniz gecikmeden çok, emekli maaşının alındığı ay değilde başvuru sonrası ilk aybaşından itibaren maaşın birikmeye başlamasını çok güzel bir uygulama olarak görüyorum:) Yoksa devletin bürokratik yavaşlığı yüzünden 2 aylık maaşım gidecekti.Bende öyle baktım açıkçası:)

Burada emekli maaşlarının peşin ödenmesi denen hesap uygulamasının bu haksızlığı bir nebze giderdiğini düşünüyorum.Sizin durumunuzda 26 aralıkta 55 günlük maaş alacaksınız mesela.Bu sizin bahsettiğiniz boyuttaki haksızlığı pek gidermese bile emekli olmak için başvuran herkesin gün değil ama ilgili ay için maaşlarını tam almasını sağlayan bir yöntem olarak geliştirilmiş.Sonuçta erken geç başvuru içinde kişiye özel hesap yapılmasın kural bu olsun diye de değiştirilmesi için hiçbir hareketin de yapılmayacağı adil görünen bir sistem olduğu düşünülüyordur.

Ben mesela ilk defa böyle bir eleştiri gördüm.Oysa maaş için beklediğim aylarda maaşımın eylül başından beri işlediğini bilmenin rahatlığı içindeydim.

Yoksa..Benim durumumda emekliliği 2012-2013'te haketmiş biri olarak yıllardır yurtdışında çalıştıktan sonra 2016 başında türkiyeye dönüp emeklilik başvurusu yaptığımda önce vergi indirim hakkı almamın söylenmesi, bunun için bir işe girmem ve başvuru yapmam, bu sürecin 5 ay sürmesi, ancak vergi indirim kağıdını elime alabildikten sonra emekliliğe başvurabilmem vs Şubat/16'da başvurup martta emekli olabilecekken yıl ve prim gün saıyısını yıllar önce tamamlamış biri olarak ancak yukarıda bahsettiğim şekilde emekli olmamdan dolayı haksızlık kavramı benim için biraz daha farklı:)

chakra

Emeklilik başvurunuzun sonuçlanması çok hızlı gerçekleşmiş.Öncelikle hayırlı olsun.Kasımda başvurup aralıkta maaşı alabilmek güzel birşey:)

Bende SGK'ya bu yıl 18 ağustosta başvurmuştum ancak 24 kasımda maaşı birikmişlerle birlikte alabildim.Dolayısıyla bahsettiğiniz gecikmeden çok, emekli maaşının alındığı ay değilde başvuru sonrası ilk aybaşından itibaren maaşın birikmeye başlamasını çok güzel bir uygulama olarak görüyorum:) Yoksa devletin bürokratik yavaşlığı yüzünden 2 aylık maaşım gidecekti.Bende öyle baktım açıkçası:)

Burada emekli maaşlarının peşin ödenmesi denen hesap uygulamasının bu haksızlığı bir nebze giderdiğini düşünüyorum.Sizin durumunuzda 26 aralıkta 55 günlük maaş alacaksınız mesela.Bu sizin bahsettiğiniz boyuttaki haksızlığı pek gidermese bile emekli olmak için başvuran herkesin gün değil ama ilgili ay için maaşlarını tam almasını sağlayan bir yöntem olarak geliştirilmiş.Sonuçta erken geç başvuru içinde kişiye özel hesap yapılmasın kural bu olsun diye de değiştirilmesi için hiçbir hareketin de yapılmayacağı adil görünen bir sistem olduğu düşünülüyordur.

Ben mesela ilk defa böyle bir eleştiri gördüm.Oysa maaş için beklediğim aylarda maaşımın eylül başından beri işlediğini bilmenin rahatlığı içindeydim.

Yoksa..Benim durumumda emekliliği 2012-2013'te haketmiş biri olarak yıllardır yurtdışında çalıştıktan sonra 2016 başında türkiyeye dönüp emeklilik başvurusu yaptığımda önce vergi indirim hakkı almamın söylenmesi, bunun için bir işe girmem ve başvuru yapmam, bu sürecin 5 ay sürmesi, ancak vergi indirim kağıdını elime alabildikten sonra emekliliğe başvurabilmem vs Şubat/16'da başvurup martta emekli olabilecekken yıl ve prim gün saıyısını yıllar önce tamamlamış biri olarak ancak yukarıda bahsettiğim şekilde emekli olmamdan dolayı haksızlık kavramı benim için biraz daha farklı:)

26 aralıkda 55 günlük almıyorum işte.
Mesele burada.

Sgk başvuru tarihini esas almıyor yani 7 kasımdan itibaren emekliliği hak ettiğim 23 günü yok sayıyor ve takip eden ay başından yani aralık 1 den itibaren hesaplamaya başlıyor.

chakra

26 aralıkta 55 günlük alıyorsunuz.Emekli maaşlarının hesaplanma mantığı gereği siz 26 aralıkta 01.12.2016 30 günlük ve + 25 günlük olmak üzere 55 günlük maaş alacaksınız.

Gelen kağıttan da bunu görüyor olmanız gerek? Gelen üç sayfa dökümanda sağ üst tarafta net maaşınız yazıyordur. O rakamı 0,04 ile çarpın. Aylık ek ödemeniz çıkacak. Kağıtta yazanla ek ödemenizi toplayın aylık net maaşınız çıkacak.

26 aralıkda 55 günlük almıyorum işte.
Mesele burada.

Sgk başvuru tarihini esas almıyor yani 7 kasımdan itibaren emekliliği hak ettiğim 23 günü yok sayıyor ve takip eden ay başından yani aralık 1 den itibaren hesaplamaya başlıyor.

Hayır 55 günlük almıyorum.
1 aralıkdan itibaren hesaplanıyor, başvurduğum kasım ayı yok sayılıyor, zaten yasa da o şekilde. Yasa başvurduğun, hak ettiği tarihi yok sayıyor ve başvurudğun tarihi takip eden ay başından itibaren bağlanır diyor.
26 aralıkda 1-25 aralık olarak sadece 25 günlük alıyorum.

Yazıdaki ilgili kısımı ekliyeyim size.

chakra

Bence yanılıyorsunuz.Bu sitede herkesin rakamlarının hesabı, artı fiilen başıma yakın zamanda geldiğinden benim kendi maaşımın hesabında da görülen uygulamaya göre yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak 26 aralıkta alacağınız toplam rakamın yaklaşık 2988 tl olacağını düşünüyorum.

Emekli aylığınız ek ödeme dahil 1.631 TL gibi bir rakam olmuş.26 aralıkta da birikmişler dahil toplam 2.988 tl alacaksınız gibi görünüyor.Rakamlarda küçük sapmalar oabilir ama üç aşağı beş yukarı böyle olmalı.

Benim anlamadığım evinize kağıt gelmiş dolayısıyla e-devlet sitesine bakınca 4A maaş kısmında zaten bu rakamların artık görünüyor olması gerekiyordu? Sanıyorum tüm satırların dolu hali önümüzdeki hafta netleşecek ve 4A emekli ödeme bilgileri ekranından 26 aralıkta ne alacağınızı tam görebileceksiniz.

e-devlette ek ödeme rakamınız çıkmış olmalı.Yukarıdaki bilginin sağlaması olarak ek ödeme x 26 yapın.Verdiğim toplam alacağınız rakama benzer bir rakam çıkıyor olmalı?

Son düzenleme:
E Devlet de tahakkuk eden bir şey göremedim. Umarım yazdığınız gibi olur Ama yasa ve gelen resmi yazı açık. İlginiz için teşekkür ederim.

ben 11 kasımda baş vurdum şu an edevlete ek üçret çiktı bende 25 aralıkta alcam benim maaş başlangıç e devlette 0112 gözüküyor ama 11kasımdan birikmeye başlıyor

chakra

Umuyorum ki benim dediğim gibi birşey olacak:) E-devlette en azından ek ödeme rakamının çıkmış olması gerekiyordu? Çünkü maaşı aralık ayında alacağınızdan artık e-devlete yansıyan birşeyler olmalı.Hesaplar yapılıyor ve bankalara tahakkuk eden tutarlar gönderilecek? Haftaya görürsünüz sanıyorum.

Sukru12345

Maaşınız 11 kasımdan itibaren birikmeye başlamıyor.Alacağınız toplam para 01.12.16 30 günlük + 24 günlük olmak üzere 54 günlük maaş olacak.

Halen hesaplama mantığını anlayamadım. İlave 30 gün nereden geliyor? Ocak ayının maaşını da mı almış olacağız? :)

ev gelen kaıdı iyi oku derim kasım 970tl aralık 1204 tl e devlet ek ödeme 83,95*26-2187 tl ediyor

@chakra
sgk emekli aylıkları vermiş olduğun dilekçenin yani emeklilik başvurunun bir sonraki ayından başlar aylık kasım ayı son günüde vermiş olsan 1 aralıkta başlar 1 kasımdada vermiş olsan 1 aralıktan itibaren başlar emekli aylığın bunun için biz hep forumlarda diyoruzki çalışırken emekliliğinizi veriyorsanız ay sonu itibari ile verin hem çalıştığınızdan yerden tam aylık alıp hemde hiç gün kaybı olmadan emekli aylığınızı başlatırsınız diyorum

ocak ayınında maaşını alacaksın evet emekli aylıkalrı bir ay peşin ödenir çalışırken çalışıp aylığımızı hak ederiz emekli oluncada emekli aylığımızı bir ay önceden alırız senin o 26 gününe ek olarak bankaya gittiğinzde bir maaş daha alacaksın

chakra

Emekli maaşları peşin ödeniyor.Dolayısıyla ilave 30 gün diye birşey yok.Maaşınızı alacağınız ilk aya özel bir durum var.

Maaş başlangıç tarihiniz 1 aralık değil mi? O halde peşin ödeme mantığı gereği 1 aralıkta maaşınızı almanız gerek ama banka ödeme sistematiği nedeniyle alamıyorsunuz.26 aralıkta da peşin almanız gereken bir aylık maaş zaten belli olduğundan, üzerine +25 günlük maaş daha hesaplanıp birikmiş olarak peşin maaşınıza eklenip ödeniyor.Sonraki aylarda artık 26'sından 26'sına 30 günlük süre geçerli olduğundan işlemler normale dönüyor.

Sukru12345

Bence siz hesap mantığınızı gözden geçirin.Kağıdınızda kasım diye birşey yoktur.Emekli aylık başlangıcı 01.12.2016 yazmıyor mu? Sizin önceki mesajdan gördüğüm yazıyor.O zaman Maaş başlangıcınız Aralık/16'dır.Bunun ötesi yok.

Ek ödemenizden yola çıkarak maaşınızı ve birikmiş ödemenizi hesaplayalım:

83,95*26=2.182,7 tl ek ödemeler dahil toplam alacağınız para.
ödeme günü 25 aralık

01.12+24.12
30+24=54 günlük maaş alacaksınız.

2182,7/54=40,4203704 günlük tutar
40,4203704*30= 1.212,61 TL Aylık emekli maaşınız
970,09 tl 24 günlük birikmiş fark
2.182,70 tl 25 Aralıkta elinize geçecek toplam tutar.

Şimdi anladım. Tşk ediyorum. Bu arada çalışmaya 4 gün arayla hemen devam ettim. Emekli olarak girişim yapıldı. Dolayısıyla ay başında başvuru yapmış olsam da kaybım pek olmadı. Harika bir forum burası. Yardımlaşma süper.

Son düzenleme:
Üst Alt