Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte vergi indirim belgesi şart mı?

ilerya

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
1
Soru: Sadettin Bey hayırlı çalışmalar, bendeniz özürlü bir vatandaşım.

1995 yılında %50 oranında almış olduğum iş göremezlik raporuyla halen özel sektörde özürlü kadrosundan çalışmaktayım. Vergi indiriminden faydalanmadım ancak engelli erken emekliliği için vergi indirim belgesi şartının kaldırıldığı söyleniyor. Bendeniz bu belge olmadan erken emekli olabilir miyim? Bu konuda SGK'ya e-posta ile soru sordum ama net bir cevap alamadım. Cevap verirseniz sevinirim. Muhittin Peker

Cevap: Muhittin Bey, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla engellilere erken emeklilik uygulamasında vergi indirim belgesi alma şartı kaldırıldı. Ama vergi indirim belgesi bulunanlar ayrı, bu belgeyi almadan SGK'ya başvuranlar ayrı şartlarla emekli ediliyor. Vergi indirim belgeniz olmadan erken emekli olmak isterseniz %50 oranla, 16 yıl ve 4320 prim gününü doldurarak emekli olabilirsiniz. Yani 2011 yılında 4320 günü doldurmak koşuluyla emekli olabilirsiniz. Vergi indirim belgesi alırsanız prim günü şartınız 3920 güne düşer ancak sigortalılık süresi şartı 17 yıla çıkar. Bu iki alternatiften sizin için en uygunu hangisi ise onu tercih edebilirsiniz.

Vergi İndirim Belgesiyle Engelli Emeklilik Şartları
İşe Giriş Tarihi I. DERECE SAKAT (%80 ve üzeri) II. DERECE SAKAT (%60-79 arası)III. DERECE SAKAT (%40-59 arası)

Sigortalılık Süresi Gün Sayısı Sigortalılık Süresi Gün Sayısı Sigortalılık Süresi Gün Sayısı

06/08/1991'den önce 15 3600 15 yıl 3600 15 3600
07/08/1991 - 06/08/1994 15 3600 15 yıl 8 ay 3680 16 3760
07/08/1994 - 06/08/1997 15 3600 16 yıl 4 ay 3760 17 3920
07/08/1997 - 06/08/2000 15 3600 17 yıl 3840 18 4080
07/08/2000 - 06/08/2003 15 3600 17 yıl 8 ay 3920 19 4240
06/08/2003 - .10.2008 15 3600 18 yıl 4000 20 4400

Yukarıdaki tabloda yer alan emeklilik koşulları, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup da vergi indirim belgesiyle çalışanlar için geçerli. 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan ya da bu tarihten önce sigortalı olduğu halde vergi indirim belgesi almayanlar için emeklilik koşulları aşağıdaki gibi.

1 Ekim 2008 Sonrası Engelli Emeklilik Şartları
Özür Oranı Sigortalılık Süresi Prim Günü
%40-49 arası 18 Yıl 4680
%50-59 arası 16 Yıl 4320

Görüldüğü üzere engelli emekliliğinde vergi indirim belgesi şartı kaldırılmış olmakla birlikte, 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olup da bu belgeye sahip olanlar için prim günü avantajı devam ediyor. Dileyen vergi indirim belgesini ibraz ederek, dileyense ibraz etmeksizin 5510 Sayılı Kanun'daki yeni şartlarla emeklilik talebinde bulunabilir.

Yazar/Kaynak : Sadettin Orhan / Bugün / 12.10.2010
Mustafa Glen'in Mevzuat Sitesi

1992 de isteğe bağlı sigortalı oldum ve hiç vergi indirim belgesi almadım , bir yerde engelli kadrosunda da çalışmadım.
3810 gün primimi 4680 güne çıkarırsam vergi indirimi belgesi olmaksızın emekli olabilecekmiyim şimdi ?
Ben vergi indirim belgesinin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olarak işe başlayanlar için kaldırıldığını biliyordum !

1zpo5lk.jpg

Yukardaki tablo defterlıktaki değerler, benim işe giriş 1992 %60 2 derece vergi indirimi aldım 18 sene 5900 günüm vardı, defterdarlıktaki memur bana 15 yıl 8 ay 3680 günün erken emeklilik için yettiğini söyledi.

Peki 2008 dden sonraözel sektörde işe giren vatandaş raporunu 2006 dan önce aldıysa ne olacak ozmn ?
2008 den önce işe giripte vergi indirim belgesi almayan vatandaşın suçu ne?

1 ekim 2008'den önce ilk kez sigortalı olan çalışanlarda vergi indirimi elde etmeden emekli olmak mümkün değil. Şu kişiler vergi indirimi elde etmek zorunda değil:
1- Kamuda 4c statüsünde memurlar olup o kapsamda emekli olacaklar.
2- Bağkur'dan emekli olacaklar
3- İlk sigortalılıkları 1 ekim 2008'den sonra olanlar

2000 yılından 2009 yılına kadar bağkurluydum bağkurda haklar kısıtlı diye ssk ya geçtim şayet bağkura devam etseydim yine eski raporumun bi hükmü olmıyacaktı
2000 yılında bağkurlu değilde ssk lı olarak başlasaydım 2006 dan önceki aldığım %40 üzeri raporlarla rahatca vergi indirim belgesi alabiliyodum
Benim suçum Bağ kurlu olarak hayata atılmammı sizce?

Oturanboğa'nın dediği gibi ben de uzmanın cevabının hatalı olduğu kanısındayım.
Soru sahibinin sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 den önceye dayandığından vergi indirimi alması şarttır,uzmanın belirttiği gibi önünde iki alternatif falan yoktur.

arkadaslar vergi indirimiyle erken indirim kalktı mı? ben 26.04.2008 tarihinde işe girdim %94 raporum var vergi indiriminden 3600 günde emekli olursun dedıler peki vergi indirimi kalktıysa ben kaç yılda emekli olurum?

eser37 sorun yok sizin için vergi indiriminiz geçerli ve aynı sürede emekli olabilirsiniz.

kafalar iyice kariştı referandumda degişen madde bize ne kazandırıyor ssk li çalışan erken emeklı olmak isteyene birşey degiştirmedi sanırım .ama bundan sonra işe gireceklerde vergi indirim belgesi istenmiyecek sanırım bize eski usl devam zannediyorum dogrumudur?

başta uzmanın yazdıgı yazıya bakınca aklıma geldı 1994 de ssk başlangıcım var 18 yasımı 01.02.1995 de olduracagım için 16.4 ay ekleyip en erken 02.06.2011 de baş vurabılecegım 5100 prim günüm var bu yıl vergi indirimi aldım yüzde 72 ile demişki kopyalıyorum

Yukarıdaki tabloda yer alan emeklilik koşulları, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup da vergi indirim belgesiyle çalışanlar için geçerli. 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan ya da bu tarihten önce sigortalı olduğu halde vergi indirim belgesi almayanlar için emeklilik koşulları aşağıdaki gibi.

1 Ekim 2008 Sonrası Engelli Emeklilik Şartları
Özür Oranı Sigortalılık Süresi Prim Günü
%40-49 arası 18 Yıl 4680
%50-59 arası 16 Yıl 4320

burda 16 yıl 4320 gün diyor o zaman ben subat ayında vergi indirimi belgesini 2010 yılında ladıgım için 4 ay erken baş vuru yapabilirmiyim?

...

arkadaşlar ben yeni üye oldum.

Özürlü emekliliğinde ssk vergi indirim belsi istiyor. 01/10/2008 tarihinden sonra işe girenlere istemiyor yada ilk işe girişiniz özürlü kadrosunda ise emekli olabiliyorsunuz.

27/12/2010 tarihinde ssk ankara ihtiyarlık sigorta müdürlüğüne vergi indirim belgesi olmadan yuzde 40 özürlü raporumla dilekçe verdim.
18/01/2011 tarihinde gelen cevap yukarda yazdığım gibi

bu arada 01/07/1984 ssk girişim prim gün sayım 7200 dür. Yani 18 yıl 6480 gün primle emekli olmak için vergi indirim belgesi şart

sergülü, güncel bilgi için teşekkürler. Bağkur'dan emekli olmadınız değil mi?

sevgili oturan boğa yok bağkurdan olmadım ben halen bi kamu kuruluşunda kadrolu işçi olarak çalışıyorum.15.06.2014 tarihinde emekliliği hak ediyorum.Ondan ssk ya yazı yazmıştım yani 18 yıl 6480 günü fazlasıyla aştığım için gelen cevap ilk defa işe girerken özürlü raporu isteniyor oda işveren tarafından bir yazı ekinde ben 2004 yılında almıştım raporumu % 40 özürlü olarak.Yani vergi indirim belgesi şart emekli olmak için

öncelikle aramıza hoşgeldiniz

hayırlısı olsun hakkınıza

Anladım. Zaten, bence sgk hukuki bir süreç olmadan mümkün değil insanlara kolaylık sağlamaz. Hatta, yaralı parmak olsa... imkansız! :)

sizlere bir sorum olacak. bildiğim kadarıyla yasada bireyin leyhine olan yasa her zaman geçerli olduğu. peki emeklilikte de leyhe olan yasa geçerli değil midir?
yani 2008 tarihi öncesi sigorta girişi olanlar leyhe istinaden son emeklilik tablosundan faydalanamazlar mı?

Lokman Ayva takipte!

Çalışan engelliler, bu köşeden daha önce dile getirdiğimiz önemli bir sorunla karşı karşıyalar.
Sorun, Maliye Bakanlığı tarafından verilen vergi indirim belgesinden kaynaklanıyor. Daha önce haberdar olmayanlar için kısaca hatırlatalım.
Bir engelli vatandaş olarak 1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlamışsanız, erken emekli olabilmeniz için engelli raporunuz yetmiyor. Bu raporun Maliye Bakanlığı tarafından incelenmesi ve en az %40 (3. derece) özürlü olduğunuzun tasdiki gerekiyor. Bu tasdikle birlikte size vergi indirim belgesi veriliyor ancak bu belgeyle erken emekli olabiliyorsunuz.
Uygulamada, %60-70 oranlarında özürlü raporu alan engellilerin oranları Maliye Bakanlığı tarafından genelde %40'ın altına düşürülüyor. Yani vergi indirim belgesi alamıyor. Hal böyle olunca, %70 özür raporu bulunan bir vatandaş bile erken emeklilik hakkından mahrum kalmış oluyor.
İşte engellilerin yaşadığı bu sorun, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunda çözüldü. Yani engellilerin erken emekli olabilmesi için vergi indirim belgesi şartı kaldırıldı ve %40 özür raporu yeterli sayıldı. Ancak bu hüküm sadece 1 Ekim 2008 sonrası ilk defa sigortalı olan engellilere uygulanırken, eski çalışanlara uygulanmadı. Dolayısıyla şu an, reform öncesi çalışmaya başlamış engellilerden %40'tan fazla özürlü olduğu halde vergi indirim belgesi alamayanlar, 10-15 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyor.
Bu sorunu geçtiğimiz hafta Lokman Ayva ile görüştüm. Ayva'ya şu an Meclis'te bulunan torba yasaya bir cümle konularak, sorunun çözülebileceğini ifade ettim. Meğer Lokman Ayva öteden beri konunun takipçisiymiş ve yasaya gerek kalmadan çözebilmek için SGK yetkilileriyle görüşüyormuş. Umarız 9 milyon engelliyi ilgilendiren sorun kısa zamanda çözüme ulaşılır.

Evet, lehte olan durum geçerlidir. Ama sgk bunu mahkeme süreci olmadan töbe işleme koymaz!

sanırım emekli olmak için vergi indirimi almak şart :/

şimdi benim sigorta girişim 2000 diye bu haktan yararlanamıycam sgorta girişimiz önce diye resmen cezalandırılıyoruz gelişme olursa bilgilendirirseniz sevinirim

44mustafa44_;

Aynen öyle 01 ekim 2008 den önce ilk sigortalı olanlar cezalandırılmış bu yasa ile onların vergi indirimi almaları şart tabi okuduğum kadarı ile hangi tarihte aldığınızın önemi yok sadece emeklilik başvurusunda gerekecek, ancak bağkur veya emekli sandığından emekli olacaklar içinse vergi indirimi gerekmiyor benim anladığım, emekli sandığında sadece şöyle bir durum var vergi indirimi olursa ödemeniz gereken emeklilik primi biraz düşüyor benim okuyup anladığım bu çelişkiler ülkesindeyiz 2008 den önce işe başlayanların emeklilik prosedürü ile öncesinin farklı.

Konuya dair bir değişiklik yok. 2008 öncesi-sonrası uygulaması aynen devam ediyor

Sayın Oturanboğa.. Benim 1 mayıs 1990 da sgk ya girişim var ve toplam 3860 gün prim ödemişliğim mevcut. son ödenen prim günüm 2007 yılının 31 aralık günü Ancak ben bu çalışma hayatımda iken özürlü değildim ve 2 hafta önce % 46 ile özürlü raporu aldım. Şimdi ben vergi indirim belgesi almak zorundamıyım?

cedid sgk giriiniz 1990 olduğundan vergi indirimi almanız şart ancak 2 hafta önce almışsınız raporunuzu daha yeni işyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine işyerinizden orda çalıştığınıza dair bir belge alarak elinizdeki raporla müracat edin bence daha yeni almışsınız raporunuzu vergi indiriminiz belki onaylanabilir düşme yapmazlarsa onaylanır başvurun derim

Benim sigorta girişim 2011 yani gerek yoktu vergi indirimi almama :) 32 tl dışında hiç bir avantajı yok o zaman. Öyle değil mi?

vetbat
Evet öyle, vergi indiriminin sizin erken emekliliğinizde hiç bir fonksiyonu yok.
Tek artısı maaşa yansıyacak ufak bir tutar.

Teşekkür ederim ufukalp 08.06.2029 da emeklilik işlemlerimi başlatacağım özel sektörde devam edersem, Peki olur da memur olursam 15 yılamı düşüyor?

@vetbat
Çalışma gücündeki kayıp oranına göre;

• 1- Sakatlık oranı yüzde % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
  • 2- Sakatlık oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Üst Alt