Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte yılı doldurdum, günü beklememe gerek var mı?

Danışan

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Emeklilik yaşını yıl olarak doldurdum. Gün olarak beklememe gerek varmı?

4240 / 19 yıl tabiyim.

İlk işe giriş tarihim 25.05.2002

Danışan evet yıl olarak hesaplama diye bir şey yok. 25.05.2021 e kadar beklemek zorundasınız.

Teşekkürler, sigorta başlangıcım askerlikten önce, stajyer olarak çalıştım. İlk sigortalı işe askerden sonra girdim. 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam primlerim düşermi? Yoksa sigorta başlangıcını gerimi çeker.

Sigorta başlangıcını geri çekiyorsa; benim işime yaramıyor askerlik borçlanması..

fee89433a42cc4a0817f1a63930f5296.jpg

Emeklilik için 19 yıl sigortalılık süresi isteniyor, ben 19 yıl boyunca sigortalı değildim, sigortalı işte çalışmadım. Prim toplamı 2072 gün. Emeklilik günü geldiğinde bu bir sorun olurmu?

Primi doldurup yaşı beklemek yeterli mi.

Danışan

Merhaba, anlattıklarınız ile size yardımcı olmak ve tüm sorularına yanıt vermek isterim.Ancak ben tam anlayamadım.Sizden ricam sigorta başlangıç tarihiniz,gün ay yıl doğum tarihinizi ve bugüne kadar adınıza yatırılmış toplam SGK prim günlerinizi yazabilir misiniz?

Doğru anladıysam ve elinizde var ise engelli vergi indirimi raporu'nuzun(Ankara-Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu ) derecesi (engel oranını) buradan paylaşabilir misiniz?

Bu bilgiler ile daha doğru yanıtlar almanız muhtemeldir.

Saygılar.

Sigorta başlangıcı : 25.05.2002
Doğum tarihi : 27.11.1978
Toplam prim : 2072
Vergi indirim oranı : % 45 sürekli
Engelilik oranı : % 45 süresiz

Danışan

Öncelikle teşekkür ederim.

Engelli vergi indirimi emeklilik tablosunda 3. derece 19 SGK hizmet yılı ve 4.240 SGK prim günü ile emekli olacağınızı bildiğinizi yazmışsınız.SGK hizmet yılı süresi olan 19 yıl sizin bu yılın (2021) 25 Mayıs'ında dolacak.Bu süre hesaplanırken sigorta başlangıç tarihinde 19 yıl geçmesi bekleniyor.19 yıl içinde ister çalışarak ister çalışmayarak tamamlayabilirsiniz.Bu 19 yılın dolmasına hiç bir etki etmez.

Stajer olarak yatırılan SGK prim günleri ne yazık ki emeklilik işlemlerinde sayılmamaktadır.Eğer 2.072 SGK prim günü içinde stajerlik döneminiz varsa bunları düşerek sadece işte statüsünde çalıştığınız SGK prim günlerini dikkate almalısınız.

Asıl önemli konulardan biri engelli vergi indirimi emeklilik tablosunda sigorta başlangıcınıza karşılık gelen 3. derece şartlarının hepsini tamamlamanız gerekiyor.19 yıl SGK hizmet yılı dolmak üzere ancak bahsettiğiniz 2.072 SGK prim gününün 4.240 SGK prim gününe çıkartmanız gerekiyor.Arada eksik kalan SGK prim günleri yaklaşık 6 yıla tekabül ediyor.Yani en erken 6 yıl sonra oda kesintisiz 6 yıl çalışmanız demektir.Tahmini emeklilik tarihiniz şu durumda 2027 yılının Mayıs aylarına geliyor.

Askerlik borçlanması sorunuzu farkettim açıklamasını yapayım.Eğer askerlik görevinizi 25.05.2002 tarihinden önce yaptı iseniz askerlik borçlanması yaptığınızda yapacağınız borçlanma günü kadar sigorta başlangıç tarihiniz geriye gider ve SGK prim gününüze eklenerek SGK prim gününün artmasına neden olur.

Örneğin sizin 25.05.2002 tarihi sigorta başlangıcınız ve 2.072 SGK prim gününüz var.Misal 360 gün askerlik borçlanması yaptığınızda sigorta başlangınız 25.05.2001 tarihine çekilecek ve SGK prim gününüz 2.432 güne çıkacaktır.

Askerlik görevinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirdiyseniz,asker borçlanması sigorta tarihinize hiçbir etkisi olmaycak ancak SGK prim gününüzün borçlandığınız gün kadar artmasına neden olacaktır.

Şu durumda askerliğinizi ister sigorta tarihinden önce veya sonra yapmış olun sizin asıl ihtiyacınız olan SGK prim günü eksikliğinizi askerlik borçlanması ile azaltabilme şansınız var.Askerlik borçlanmasında yatırılan prim tutarını siz tercihinize göre belirlenir.İster yüksek tutardan askerlik borçlanması yaparsınız ister en az olan asgari ücret tutarından öderseniz.Eğer yatmakta olan SGK prim tutarlarınız yüksek veya çok yüksek ise ona olumlusuz bir etki etmemesi hatta fayda sağlanmasını istiyorsanız,askerlik borçlanmasını şu anki asgari ücreti prim tutarının en az 3.5 katı veya daha fazla tutar üzerinden yatırmanız gerekmektedir.Bu durumda olumlu bir sonuç alabilirsiniz.Şu an aldığınız maaşınız asgari ücrete yakın ise sizde asgari ücret üzerinden askerlik borçlanması yapmanız emekli maaşına olumsuz bir etki yaratmayacaktır.

Burada en önemli durum sizin için eksik olan SGK prim gününüzü bir önce tamamlamanızdır.Yaklaşık 6 yıl sürecini askerlik borçlanması yaptığınız günler düştüğünde (örneğin 360 gün askerlik borçlanması yapsanız 1 yıl erken olacak yani 5 yıl sonra emeklilik hakkı gibi) sizin için emeklilik hakkı gerçekleşmesi yaklaşacaktır.

Not:Askerlik borçlanması yapmanız durumda size yanstılacak tutarı SGK tahakkuk ettirdiği(sisteme yansıttığı) andan itibaren 1 ay için toplam tutarı peşin olarak ödemeniz gerekmektedir.
Saygılar.

Askerlik borçlanması konusunda beni aydınlattığınız için teşekkürler. Stajyerlik sigorta girişim 1996, ilk sigorta prim yatan gün 2002 dir.

Danışan

Sigorta başlangınız e-devlet SGK tescil ve hizmet dökümünde 1996 yılımı gözüküyor yoksa 2002 yılı mı gözüküyor.Neden derseniz stajer bile olsanız e devlet SGK tescil ve hizmet dökümünde sigorta başlangıcınız 1996 yılı olacağı için engelli vergi indirimi tablosuda bu tarihe göre olacaktır.Yani hizmet yılı düşecek ama en önemlisi SGK prim gününüz azalacaktır.

Stajer dönemindeki SGK primlerinizi emekliliğinize dahil olamıyor bunu paylaşmıştım ancak sigorta başlanıgıcı ise tarihsel olarak fayda sağlıyor.Sigorat başlangıcınız bu şekilde ise başlangıç kanun gereği reşit olduğunuz gün olan 27.11.1996 tarihi olarak SGK işleme alıyor ve tekrar belirtmek istiyorum e devlet SGK tescil ve hizmet dökümünde 1996 tarihi başlangıç olarak gözüküyor ise bu oluyor.

Bu arada askerlik borçlanmasına başvurduğunda SGK tahakkuk ettirdiğinde (sisteme yanstığında) toplam tutarı peşin olarak 1 ay içinde ödeneniz gerekiyor.SGK ödemelerinde taksit bulunmuyor ancak siz SGK ödemenizi peşim yaparak parayı alacağınız noktada taksit yapabilirsiniz(kredi veya k.kartı taksidi gibi).

Saygılar.

Merhaba benimde bir sorum olacak, ben 3.derece ortopedik engelliyim primi doldurduk ama yıl dolmadı bekleyecek miyiz ?

Kerim Kaya

Merhaba,anlattığınız kadarıyla SGK prim gün sayınız doldu ancak SGK hizmet yılınız dolmadı mı?

Eğer bu şekilde bir durum varsa SGK hizmet yılı sigorta başlangıç tarihinize size emeklilik tablosunda uyan SGK hizmet yılını topladığınız zaman ortaya çıkan tarih geldiğinde emekli olabilirsiniz.Yani sizin bahsettiğim tarihi engelli vergi indirimi ile emekilik için beklemeniz gerekiyor.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Bir şey öğrenmek istiyorum bilginize güvenerek, engelli istihdamı teşviki devam ediyormu? Bir yerde engelli olarak işe başlayacağım ama onlarda bu konu hakkında bilgi sahibi değiller.

Danışan

Merhaba, evet engelli işçi istihdamı için işveren teşvikleri devam ediyor.İşvereninize bilgi verin İşkur il müdürlüğü ile görüşsün.İşkur müdürlüğünde aynı bizlerde gibi işverenlerinde danışmanları var.Kendi danışmanı yardımcı olacaktır.

Saygılar.

Danışan

Bunun için işkura kayıt yaptırmanız gerekiyor öncelikle.Tam hatırlamıyorum ama sanırım engelli raporunu götürmüştüm,onlar sisteme kayıt yaptılar.Ardından işe başvurduğunuzda işyerinin muhasebe kısmına da bu bilgiyi verin.

Teşvikte,normal asgari ücretle çalışan birinin işyerine prim maliyeti atıyorum 1000tl ise ,engelli kadrosundaki kişiler için %50-60 düşük prim ödeniyor.

E-devlet'ten 4a tescil kaydım olduğu halde, İBP başvurusu yapamıyorum. Artık SGK ya gideceğiz galiba

De-Kont, Bilgi Hazinedir ,

2020/02 - 2020/29/02 : 30 gün
2020/01 : 30 gün
2019 : 360 gün
2018 : 139 gün
2017 : 130 gün
2016 : 99 gün
2015 : 358 gün
2014 : 166 gün
2010 : 123 gün
2008 : 103 gün
2018 : 18 gün
2006 : 103 gün
2005 : 195 gün
2004 : 246 gün
2002 : 219 gün
2001 : 360 gün Askerlik borçlanması
2000 : 36 gün Askerlik borçlanması

Toplam Prim Gün Sayısı : 2612

İyi günler, ben isteğe bağlı sigorta primi yatırarak günü doldurmak istiyorum.

4240 güne tamamlamak için 4b yatırırsam eğer, hangi kurumdan emekli olacağım.

Danışan

Merhaba,hatırladığım kadarıyla siz Engelli Vergi İndirimi ile emekli olmak için 3. dereceye denk gelen 19 SGK hizmet yılı ve 4.240 SGK primi ile emekli olacaktınız.

Paylaştığım bilgiler doğrultusunda ne yazık ki eksik olan günlerinizi İsteğe Bağlı Sigorta (4B-Bağkur) ile ödemeyemezsiniz.

İsteğe bağlı sigorta ile 4B-Bağkur ödemesi yaparsanız emeklilik hakkınız Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik (5510 sayılı kanun 28. Madde 4. ve 5. Fıkrası) sistemine dönecektir.Bu bağlamda artık Bağkur'lu olacaksınız.Bu durumda Bağkur'lu arkadaşlarımız Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olamazlar.Yasalar buna müsade etmemektedir.

Bu durumda Engelli Vergi İndirimi belgesini emeklilikte kullanma şansınız kalmayacaktır.Buna bağlı olarak emeklilik şartlarınız farklılaşacak(18 SGK hizmet yılı ,4.680 SGK prim günü) ,emeklilik başvurusu için SGK emeklilik servisine gittiğinizde sizi elinizde ne kadar engelli raporu ,engelli vergi indirimi belgesi veya belgesi olursa olsun kabul etmeyecek ve sizi yeniden bir hastaneye sevk edecek vede yeniden rapor almanız isteyecektir.

Bu emeklilikte en önemli konu SGK emeklilik servisinin sizden talep ettiği yeni SGK Hastalık Listesi sisteminde Balthazard formülü olmayacak(Birden fazla hastalığınıza toplam bir oran verme sistemi) yani tek bir hastalıktan hafif -orta -ağır dereceleri almanız gerecek ki bu şu an itibari ile çok zorlaştırılmıştır.

Sizden naçizane ricam eğer Engelli Vergi İndirimi ile emeklilik hakkını kullanarak emekli olmak istiyorsanız bir işyerinde çalışarak prim günü doldurmanız veya bir yerde çalışıyor olarak kendini göstermenizdir.Sigortanızın 4A-işçi statüsünde yatırılması Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sisteminde zorunludur.Başka bir sigorta statüsünden yatırılan primler ile Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olunamamaktadır.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

De-Kont

Toplam sigorta prim gün sayım 2672 fakat şimdi baktığimda 2132 olmuş. 540 gün borçlanma yapmıştım o görünmüyor sistemde. Sigorta 4a başlangıç tarihim 2002 den 2010 yılına çekilmiş. Sizde bir oynama varmı??

Üst Alt