Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklinin vefatı ile özürlü çocuğuna bağlanacak maaşın miktarı/oranı ne olacak?

Qwertylion

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
İnternette epey araştırdım ama tatmin edecek cevap bulamadım.

Babam memur emeklisi. Birde 18 yaşından büyük engelli kardeşim var. Kardeşimin engelli oranı %60 (spastik). Bildiğim kadarıyla babamın rahmetli olması halinde babamın aldığı emekli maaşının (engelli olmaması halinde) %50 sinialabilecekti.

Şimdi kardeşimin engelli olması durumunda emekli babasının maaşının % kaçı bağlanacak? (başka emekli maaş bağlanacak kimse yok)

Teşekkür ederim

Şimdi kardeşimin engelli olması durumunda emekli babasının maaşının % kaçı bağlanacak? (başka emekli maaş bağlanacak kimse yok)

Babanızın vefatında 18 yaşından büyük kardeşinize engelli olmasaydı maaş bir şartla bağlanırdı yoksa bağlanamaz şart şu : lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşına kadar alır.
not: cinsiyetini bildirmediğiniz için kardeşiniz erkek olduğunu tahmin ederek yazdım.kardeşiniz kız ise evet bekar olduğu sürece engelli olmasada maaş bağlanır
Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.
Abiniz %60 engelli olduğu için % 50 sini alır.
5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu Hükümlerinde Dul ve Yetim Aylık Yüzdeleri;
Yetim aylığı ne kadar? sorusuna cevap olarak yüzde değerleri verilmiştir.
1-Dul eş % 75,
2-Dul eş % 50 (Memur olan veya memur emekli aylığı alan dul eş)
3-Bir Dul eş, bir çocuk % 60, % 30
4-Bir Dul eş, iki çocuk % 50, % 25 er,
5-Bir Dul eş, üç ve daha fazla çocuk Eş aylığın yarısını % 50, çocuklarda kalan yarısını eşit paylaşmaktadırlar.
6-TEK ÇOCUK % 50,
7-İki çocuk % 40 ar,
8-Üç ve daha fazla çocuk % 100 ü geçmemek kaydıyla eşit paylaşmaktadırlar.

Üst Alt