Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliyim. Başka rapor gerekçesiyle SGK yeniden hastaneden rapor istemiş!?

atilad

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.. 1 eylül 2015 tarihinde engelli emekli oldum yaklaşık 21 aydırda emekli maaşımı alıyorum. Bu hafta SGK'dan bir yazı geldi. Antalya araştırma hastanesine hitaben şahsımın muayenesinin yapılarak sonucunun kendilerine gönderilmesini istiyor..gerekçede ise şöyle diyor " 193 sayılı kanunun 4842 sayılı kanunla değişik 31.maddesine göre aylık bağlanmış olup, vergi indiriminden yararlanmasına esas olan engelli sağlık raporlarından sonra ya da söz konusu engelli sağlık kurulu raporlarına çok yakın tarihlerde başvuru yaparak başkaca engelli raporu aldıkları ve bu engelli raporlarında %40'ın altında belirlendiği tespit edildiğinden" diyor..
Şimdi; öncelikle ben 1985 tarihinde Ankara numune hastanesinde %45 sürekli rapor aldım ve bu raporla da vergi indiriminden yararlanarak 1985-1994 tarihleri arasında 9 yıl Aselsan'da çalıştım. ve bu rapor ile de 1 eylül 2015 tarihinde emekli oldum. Emekli olduğum tarihlere yakın bir raporum olabilir ehliyetimi yenilemek için müracaat etmiştim. ama orda rapor oranı falan yazılmadı. Fakat 2013 yılında emekli olmadan 2 yıl evvel bir rapor aldım orada % 28 yazıyordu.

Sorum şu: Engelli rapor yönetmeliğin; 18 inci maddenin (Kazanılmış Haklar) 1 inci bendi (Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.) diyor..

1- Kanunda bu şekilde yazdığı halde neden sgk böyle bir talepte bulunuyor ?
2- Hastaneye gittiğimde rapor oranları düşürüldüğünden 1985 de aldığım sürekli %45 rapor oranım %40'ın altına düşerse maaşımı keserlermi ?
3- kazanılmış olan hakkın bir espirisi yok mu?
4- Mahkemeye vermem gerekecek ?

Raporum %45 sürekli rapor tarihim 1985... alt extremitede polio sekeli..
Cevap ve önerilerinizi bekliyorum..şimdiden çok teşekkür ediyorum..

atilad

Maalesef SGK her istediğinde kontrol muayenesine çağırma hakkına sahip. Doğrusu ya bir gerekçe göstermek zorunda da değil.

Kontrol muayenesinde yeni cetvele göre hangi oranda rapor verileceği değil, emekliliğe temel olan sakatlığınızın devam edip etmediği önemli olacak. Aynı sakatlık devam ediyorsa, SGK yan çizmeye çalışsa da mahkeme yoluyla bile olsa emeklilik hakkınızı geri alırsınız.

Ne yapılabilir? İki şey geliyor aklıma:

1- Şöyle bir dilekçe yazılabilir:,
"Düşük oranlı başka bir rapor almış olduğum gerekçesiyle emekliliğim için kontrol muayenesine çağırıldığımı tarafıma gönderilen xxx tarihli yazınızla öğrenmiş bulunmaktayım.
Ne var ki emekli olduğum tarihten sonra herhangi bir engelli sağlık kurulu raporu almış değilim. Adıma usulsüz bir rapor alınmış olabileceğinden şüpheleniyorum. Yasal olarak zor durumda kalmamak adına adıma alınmış düşük oranlı raporun incelenmesini, bir örneğinin tarafıma iletilmesini, gerekçesiz şekilde talep edilen emeklilik kontrol muayenesinin geri çekilmesini ve emekliliğimin devamının sağlanmasını arz ederim"

2- Kontrole gidilir, emekliliğe temel olan teşhisin aynen devam ettiği tespit edilir, sgk oran düştü diye emekliliği iptal ederse de konu mahkemeye taşınır... Evet, bu durumda 1-2 yıl maaş alınamaz ama en azından daha sonra hem o ödenmeyen aylıklar toplu halde alınır hem de emeklilik hakkı devam etmiş olur.

Bülent bey çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için inşallah mahkemelerle uğraşacak bir durum olmaz..ekonomi durumundam 1-2 yıl çok büyük zaman şu an için..

emekliliğe esas olan yani alt exremitide polio sekeli halen devam etmekte zaten sürekli ne yazık ki..bu açıdan bakıldığında sıkıntı yok sanırım ama oranlar düşürüldüğünden yeni oranlara göre %40 altında rapor verilirse sıkıntı olacak mahkemelik olacağız sanırım.

hal böyle olunca bu arada ben kalp krizi geçirdim yaklaşık 1 ay önce.. Ankara da yüksek ihtisas hastanesinde anjoy oldum 1 adet stent taktılar ilaçlarıda sürekli kullanmam gerektiğini söylediler. Ayrıca Kalp kapakçığında biküspit aorta varmış bende..acaba diyorum bu hastaneye gittiğimde bunların da etkisi ile verilen rapor oranlarında bir sıkıntı olmadan %40 ın üzerinde olması sıkıntıyı halleder mi? yoksa sadece emekliliğe temel olan teşhisin aynen devam etmesi ( ki öyle) yeterli olurmu. ne dersiniz ?

genel sağlık sigortası 28. madde der ki "Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbîbelgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Kontrol muayenesi
MADDE 94- Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malullük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir. Malûllük, vazife malullüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar, malullük durumlarında artma veya başkabirinin sürekli bakımına muhtaç olduğunu ileri sürerek aylık ve gelirlerinde değişiklik yapılmasını isteyebilecekleri gibi; Kurum da harpmalullüğü, vazife malullüğü, malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir bağlanan ve çalışmagücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir.

atilad

Kontrol muayenesi olursa eğer, evet, kalp dahil oran verilebilecek tüm sıkıntılarınızı dile getirin mutlaka

Üst Alt