Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliyim. Yeni yasa çıkarsa emekliliğimi olumsuz etkiler mi?

mertkoç

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Mrb öncelikle hayırlı günler sorum şu 2019 sanırım 57 sürekli raporum mevcut 2 yıl önce aort kapak ve damar ı'm degişti bunlar raporunda yok SGK başlangıç ve pirim ı'm yeterince var başlangıç 1990 pirim 5700 EYT miydim vergi indiriminden 2020 yılında emekli oldum şimdi cıkması muhtemel yaşa beni ve benim engelli emeklileri nasıl etkileyecek yada etkiler mi herkese teşekkür ederim

@deasn12, peki ben süreli emekli oldum vergi indiriminden. Kontrol muayenesiinde emekli olduğum yasamı geçerli olacak. Çok teşekkür ederim

@Blac_sea,
Evet kontrol olduğunuz yasa tarihi geçerli olacak. Kısaca özetlemek gerekirse süreli emekli olanlar için sıkıntı olacak gibi. Sgk hastane sevk yaparak çalışma gücü durumunu öğrenmek isteyecek. Eğerki çalışma gücü kaybına uğramadığı tespit edilirse malesef emeklilik iptal edilecek.

@mertkoç,
Vergi indirimi ve engelli raporu süresiz ise eğer yasa tarihi geçerli değildir..

@samedo99,

Süresiz rapor ve süresiz vergi indirimi raporu ile emekli olanların kazanılmış hakları geri alınmaz mümkün değildir..

Madde 17
Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan
kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık
bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat
dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

@Blac_sea, Yukarıdaki maddede okuduğun gibi kontrol muayenesi tarihinde alacağın rapor, aylık bağlanırken aldığın raporla aynı mevzuata göre değerlendirilecek. Gayet açık yazıyor anlaşılmayacak bir durum yok. Yani hastalık listesine göre değil eski engelli oran cetveline göre değerlendirilecek. Şu an emekliysen 1-2-3 yıl sonra kontrol muayenesi varsa seni etkilemeyecek.

Süresiz vergi indirimi ile emekli olanların aylıkları ödenmeye devam edecek, süreli vergi indirimi ile emekli olanların kontrol muayenesi emekli oldukları tarihteki sistem nasılsa o şekilde olacak.

@samedo99, 17. Maddeyi okuduğunda ne yazıldığını gerçektende anlamıyor musun kardeşim. Adamlar yazmış işte teklif edilen bu kabul edilen bu. Halen eski kanuna göre mi kontrol edecekler sanıyorsun diyorsun. Madde bu şekilde geçerse mecburen eski mevzuata göre kontrol edecekler.

Süresiz emekli olanlar maaşını almaya devam edecek, kontrol muayenesi olanlarda o tarih geldiğinde, emekli olduğu tarihteki işleyişe göre kontrol muayenesi olacak. Adamların kazanılmış hak diye bahsettiği olay bu.

Son düzenleme:
@samedo99, Şöyle bir şey sorayım,

Bu kanun teklifi diyelim ki Pazartesi günü resmi gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Sende hemen emeklilik başvurusu yaptın ve durumun,

Çalışma gücü kayıp oranın %50-59 arası değerlendirme yapıldı 16 Yıl - 3700 Gün şartını yerine getirdiğin için emekli oldun diyelim.

Eski sisteme göre Mayıs 2025 bekleyecektin dimi ama çıkacak yasaya göre emeklilik süresi ve prim günü şartı daha az olduğu için hemen emekli olabildin mesela.

İyi ki bu yasa çıkmış 6 ay daha beklemeden emekli oldum der misin 🤔

süreli rapor olması bir şeyi değiştirmiyor emekli olduğu tarihteki sakatlık cetveline bakıldığı için yine rapor o cetvele göre bakilcak yani çalışma gucu kaybına değil verilmiş hak geri alinmicak yani

Vergi indirimiyle emekli olmuş olanlar, süreli ya da süresiz, olumsuz etkilenmiyor kardeşim. Şu an emekliyseniz ve kontrol muayenesine gidecekseniz emekli olduğunuz raporun alındığı yılın uygulamasına tabisiniz. Zaten vergi indirim evrakına bakın orada İş gücü kaybı yazıyor. Sıkıntı, bu kanun çıktıktan sonra yeni emekli olacaklarda.

@samedo99, senin için hava hoş sana vurmuyor diye rahatsın ama bana Dokunmayan yılan bin yaşasın diye düşünme yılan birgün senide sokar OZAMANda biz senin yanında olmayız.

Üst Alt