Bu sistemde ikinci el otomobil alan oldu çevremde. Ufak tefek pürüzler olsa da aldı. Asıl meseleye geleyim.
ÖTV muafiyetli sıfır bir otomobil almak için bu sistemleri araştırdım. Eminevim 5 yıl satılamaz diye rehin koyamıyoruz dedi ve vermedi. Fuzul eğer eviniz varsa ona rehin koyar veririz dedi ve ben sisteme 250.000 TL için 2023 mart ayıydı sanırım yazıldım. Teslimat zamanı geldiğinde bordo SGK belgesi vs. tamamlamamı istediler ve tamamlayıp teslim etttim. İşlemin nasıl olacağını sorduğumda en kolayı sıfır otomobil, proforma faturanı getireceksin başka bir şeye gerek yok dediler. Bayiye gittim ve aracı anlaşıp kaporayı verip proforma faturamı aldım. Fuzule gidip teslim ettim. Ertesi gün müşteri temsilcim arayıp, aracın fiyatı neden bu kadar düşük diye saçma bir soru sordu. ÖTV muafiyetli araç olduğunu söyledim. Konuştuk bunları dedim ve bana veremeyiz rehin koyamayız dedi. Yahu eve rehin koyacaktınız öyle konuştuk dedim. Olmaz dedi. Tabi ister istemez sesim yükseldi sinirler gerildi en son merkez ile görüşeceğini söyledi. Ertesi gün aradım merkez kabul etmiyor uğraşıyoruz dedi. 3 gün bekledim. 3 gün sonra abi müjdemi isterim merkez kabul etti ama ufak bir detay var dedi. Neymiş dedim eve ekspertiz gelecek 12.000 TL kadar masrafı var, ayrıca tapuya avukat gideceği için orada da biraz ücret çıkacak ama onun ne kadar olduğunu tam bilmiyorum dedi. Masraflar ortalama 25.000 civarı dediler tapu ve exper. Bu arada ben zaten sisteme 100.000 ödedim ve 150.000 borcum kalmıştı. Bunu baştan neden söylemediniz diyorum biz de bilmiyorduk diyor. Yahu 150.000 borcum var, teslim tarihinde ortalama bir ev 1.500.000. Ne experi ne tapusu ne 25.000 masrafı 150.000 borç için diye epey bir tartıştık. Nihayetinde ipin ucu p.... elinde, tabi burada kabahat bende sözleşme de bununla ilgili bir şey yazmadığı için. En son pes ettim, 150.000 borca karşılık 25.000 kadar masraf ödemeyi kabul etmedim ve sistemden çıkış yaptım. Yatırdığım 23.000 organizasyon bedeli de haliyle yanmış oldu. Sağdan soldan borç alarak açığımı kapatıp aracımı aldım. Yani kısacası her bilgiyi önden söylemiyorlar. Yaparız ederiz deyip sonrasında bir sürü prosedür çıkardılar. Sözleşmede de araca karşılık eve rehin koyacağız, şu kadar masraf çıkar, exper vs yazmadığı için hiç bir hak iddia edemiyorsunuz.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. ÖTV muafiyetli araç almak isterseniz bu başımdan geçen tecrübe sizlere örnek olsun ki, boşuna paranız ve zamanınız gitmesin.