Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emlakçı yeni ev sahibi ile yeni sözleşme yapmamı istiyor..?

Mononoke

Üye
Konular
30
Reaksiyonlar
49
2,5 yıldır oturduğumuz ev geçen hafta satıldı. 2 gün önce emlakçı aradı ''yeni ev sahibiyle sözleşme yapılacak'' dedi. (Bizim eski ev sahibiyle 1 yıllık sözleşmemiz vardı.) 20 Nisan'a kadar evden çıkmak için süre istedik. 2 ay sonra çıkacağımız halde neden yeni sözleşme yapılmak isteniyor? Kanunen böyle bir şey var mı?

Yasal olarak bir şey yapamaz size 6 ay süre tanımak zorunda aynı şey bizim de başımıza geldi ancak yeni alan ev sahibi insaflıydı 6 aylık süre boyunca hiç aramadı zaten biz 6 ay dolmadan evi boşalttık. Evi satın alan kişi kira sözleşmesini de satın almış oluyor bildiğim kadarı ile. Muhtemelen yeni sözleşmeyi 20 nisan'a kadar yapacak sizi bağlayıcı bir sebep ortaya çıkarmaya çalışıyor

Eski kira sözleşmen geçerli. kendi oturmak istiyorsa. ihtar çeker. yoksa hakların korunmaya devam eder.

Söz konusu emlakçılar olunca içimdeki güven duygusu yok oluyor. Zaten kiraların bu hale gelmesinin en büyük nedenlerinden birisi de bu emlakçılar. Sözleşme benim adıma ve 2 aylık süre için imza atmayı hiç istemiyorum. Emlakçının yerine yeni ev sahibi arasa bile imza atmam. Sonuçta imza yani ne olur ne olmaz.

Bosverin bir şey imzalamayın belirttiğim tarihte çıkacağım deyin yeterli.

Yeni ev sahibi 1 ay içinde ihtarname çekmek zorunda eğer evle ilgili birşey yapacaksa...cekmediyse imza atmayın....1 ay içinde ihtarname cekersede 6 ay süreniz olur...

kimse soruyu anlamamış, arkadasımızın sorduğu sey 2 ay sonra cıkacağım zaten yeni sözleşme imzalatmak istiyor, imzalamam gerekiyor mu? diye sormuş.
hayır arkadasım imzalaman gerekmiyor. eski sözleşme üzerinde yasal zorunlulugunuz var ve 2 ay sonra cıkacağınız için içiniz rahat olsun

@sevals,
Evde tadilat vs yapılacakmış. Şu an elimize bir şey ulaşmadı. Ama emlakçı 2 gündür arıyor..

@mese official,
Çok teşekkür ederim. Aslında sorum gayet açık ama yine de cevapladıkları için arkadaşlara teşekkür ederim..

En kısa sürede çıkmaya bakın.... emlakçiya da ihtar çeksin deyin....imza atmayın

YAZDIKLARIM HALA OTURMAYA DEVAM EDECEKSENİZ.

yeni mahkeme deneyimim oldu.....bizzat yazıyorum.EVDEN ÇIKARTAMAZLAR .HER ŞEKİLDE MAHKEME İLE OLUR.KENDİ Mİ OTURACAK.EVİ Mİ TAMİR ETTİRECEK HERŞEY AMA HERŞEY MAHKEMEDEN GELECEK EMİR İLE OLUR.
eski sözleşmeniz aynen devam ediyor.1 ay içinde ihtar çeksin çekmesin HERŞEKİLDE DEVLET YASA MAHKEME KİRACININ YANINDA.

SİZ EKSİK 1 KURUŞ BİLE KİRAYI GECİKTİRMEYİN.ZAM ZAMANI GELİNCE HESAP EDİP YOLLAYIN.HER ŞEKİLDE HERŞEYİ MAHKEME YAPACAK.HESAP NUMARASI İSTEYİN EĞER VERMEZSE AVUKAT BULUN DANIŞIN KİRA YOLLAYACAĞIM AMA HESAP NO VERMİYORLAR DİYE.

Ev sahibi ihtar bedeli vermek istemiyor olabilir.
Sizin yapacağınızı ima etmiyorum ama genel kiracılar 2 ay sonra çıkacağım sözü verdiği halde suistimal etmeye devam ediyor
veya 2 ay içinde uygun bir yer bulamadığında ev sahibine veya emlakçıya atarlanıyor. Haberlerde gördüğümüz şeyler bunlar. İnsanlar kime tepki vereceğini şaşırmış. Aslında belli yeri de.

@hanifeaydin,
kendim oturacağım derse çıkmak zorunda yasada bu da var.

ihtar çekmediyse 1 ay içinde istersen 10 sene kalırsın o evde. alan kişi 1 ay içnde ihtar çekmezse sıkıntı büyük ihtimal çekmedi. sözleşme yapma derdinde yoksa eski sözleşme geçerli

@Mononoke, merhaba ben de 12 yıllık bir kiracı olarak birçok tecrübem var şunu söyleyeyim kira kontratları 1 yıllık yapılır süre sonunda otomatik olarak kendinden tekrar yenilenir 11 senenin sonunda artık kira kontratı geçersiz olur Yeni ev sahibi eski kontratı da satın almış oluyor bu sebeple herhangi bir kontrat yapmanıza gerek yok hatta var olan o kontrat ile 11 yıl oturabilirsiniz örnek benim kontratım artık 11 yıl olduğu için ev sahibi istediği zaman beni evden çıkartabilir tabii ki 6 ay öncesinden haber vermek şartı ile bir ev satıldığı zaman evi satın alan kişi evde oturan kiracı'nın kontratı da direkt ona geçmiş oluyor isterseniz çıkmayabilirsiniz bir 10 sene daha oturabilirsiniz tabii ki ev sahibinin oturmaya ihtiyacı varsa evde başka bir evi yoksa o zaman sizden evi boşaltmanızı isteyebilir ancak işi yokuşa sürerseniz mahkemede yeni ev sahibinin o eve ihtiyacı olduğunu o evde oturacağını mahkemede ispat etmesi gerekiyor

Bizim başımızda da aynı sıkıntı var, ev satıldı yeni ev sahibi yatırım amaçlı aldığını oturmaya devam edebileceğimizi söyledi ancak kirada artış istedi (kira yılı dolmadı), yeni sözleşme yapalım dedi anlaşamadık. İhtar çekeceğim dedi, çekti gitti.

@Down Kızlı Baba, İhtar çeksin sadece cebinden para çıkmış olur herhangi bir hukuki bağlayacağı yok ancak siz bundan sonra kiralarınızı varsa aidatlarınızı düzenli bir şekilde resmi bir şekilde ödeyin onun haricinde yapabileceğiniz bir şey yok 11 yıl oturabilirsiniz isterseniz bir avukata daha iyi danışabilirsiniz hatta bununla ilgili YouTube'da videolar mevcut izlemenizi tavsiye ederim ev sahibinin söylediklerine kulak basıp tahliye taahhütnamesi falan da vermeyin kanun açık ev satıldığı zaman içindeki kiracı yeni malikin kiracısı olur eski sözleşme ile devam edilir hatta ev sahibi daha sonradan gelirse bu evde ben oturacağım derse bile inanmayın gitsin mahkemeye versin mahkemede o evde oturacağını ispat etmesi gerekiyor yani başka bir evinin olmaması gerekiyor genelde ev sahipleri de bu yola başvuruyor dikkat edin

bir de %25 kısıtlaması gelince çök evine ohh kebap :ROFLMAO:

@mehmet-41,

11 yıl oturur diye kanunda bir madde yok.Sulh hukuk mahkemesine ihtiyaç nedeni ile tahliye davası aca bilir ev sahibi.örnrk; evde ben oturacağım yada birinci derece yakını tadilat yaptıracağım vb .zaten 10 yılı doldurunca kiracıyı ev sahibi direk mazeretsiz mahkeme kararı ile cıkarta biliyor. Kiracı 5 yılı doldurmuş ise ev sahibi kira bedeli düşük oldugu icin kira tespit davası alabilir ve masrafların kiracıya biner.cevredrki emsal kra fiyatlarına göre kira bedelini arttırır mahkeme

Kanunda var 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“Borçlar Kanunu”) 347. maddesi, konut ve çatılı iş yeri kiralarında, kira süresinin sona ermesi halinde bildirim yoluyla yapılacak tahliyenin süresi ve yöntemini hüküm altına almıştır:

“Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Ayrıca ev sahibi sizi çıkartmak maksatıyla kendim oturacağım oğlum oturacak diyebilir siz de buna git mahkemede ispat et diyebilirsiniz bunu da mahkemede ispat etmek zorunda ayrıca eğer kiracı 5 yıl dolduysa ev sahibi yeniden değerlendirme isteyebilir bunu ya aranızda halledeceksiniz ya da mahkeme yolları ile halledilecek

5 yıllık süre bu sözleşme yılında dolacak. Sözleşme bitene kadar çıkarmasın da zaten sözleşme bitiminde ev değişeceğim.

@Down Kızlı Baba, istersen 10 yıl otur her şey senin yanında 5 yılın sonunda kiran ödemen gercekten mahallendki diğer evlere göre ucuz kalmışsa güncelleme isteyebilir

@BayKukla, çökme diye bir şey yok üslup hoş degil biz sadece var olan haklarından haberdar etmek istiyoruz

@BayKukla, valla alinmiyorum ev sahibiyim 12 yıl kirada oturduğum için insanları anlıyorum burda kimse mafya değil ki çökme kelimesini kullanıyorsun burda herkes engelli herkes birbirine yardım etmeliki bu site amacına hizmet etsin

Son düzenleme:
kiracım 2500 tl ye oturuyordu 5yılı aştığı içinde piayasa göre ayarlama zamanı da gelmişti.Tüm apartman 7000-8000 idi o dönem(tek benim dairem yenilendi dolaplar parkeler tuvalet ve balkon panjurlar pencereler diğerleri ilk yapılanla kalmış ) , ben de eski kiracı diye 5500 dedim.Ben taşınacağım ev artık bize küçük geliyor dedi tamam hayırlı olsun dedim.bana haber verin anahtar teslimi vs işlemleri hallederiz dedi meğer taşınmıyormuş ihbar süresini kaçırtmak için yalan söylemiş.ben de okumuş etmiş adam , kamudan yüksek mevkii emekli olmuş vs sözüne güvendim .neyse teelfonlarıma çıkmadı sms lere yanıt vermedi.O dönem %25 geldi (işte kim kime çöktü O ARA KARIŞTI) BANA size ben ev bulacağım taşınıyorum demedim dedi , ihbar süresini kira zam zamanını da kaçırtıp %25 zamlı 3125 tl ödemeye devam etti.Ben kira emsali için dava açtım.MAHKEMEDE NE DEDİ BİLİYOR MUSUNUZ ? BEN ÇOK ISRAR ETTİM 5.500 TL OLSUN DİYE EVSAHİBİM KABUL ETMEDİ.
neyse bana bir sene 3125 TL Ödedi.ben de beddua ettim hastalıklarımı , masraflarımı neler çektiğimi çok çok iyi biliyordu.Hatta telefonda hastaysan hastasın banane dedi.ben de Allaha havale ediyorum sizi dedim açtım davamı ki davanın sonucunu göremeden bir gecede öldü.Bilirkişi emsal kiralara baktı vs 14 küsur karar kıldı .Şimdi kim kime çöktü...Ayrı tahliye davası için de eksik ödediklerini hesap ettim elimde kozum oldu.
Hastaysan hastasın banane demeseydi belki yine açmazdım davayı ...oğlu kızı mezun oldu iş sahibi hepsi aynı evde adam bir de çalışıyordu yani eve 4 maaş geliyordu.

Tek gram acımadım.Ekonomiyi bu hale ben getirmedim. %25 tamamen saçmalıktı ....ilaçlarım hastanem doktorlarım tedavim herşey %400 zam yaparken bunlar konuşulmalı değil mi...

@hanifeaydin,

Biz de açgözlü ev sahiplerine çok beddua ediyoruz. Bakalım ne zaman tutacak? Ha bir de emlakçılara. Ev sahiplerini gaza getirenler onlar..

İlginiz ve cevaplarınız için sağ olun. Dün emlakçı yine aradı. "2 aylık bir zaman için sözleşme yapmam" dedim. "Zaten eski sözleşme devam ediyor. Yeni sözleşme yapmayacağız. Yeni ev sahibinin iban numarasını size vereceğim. O ibana kirayı yatırırsınız" dedi!?. Yahu şu emlakçılar ne kadar yalancı ya. Şok oldum.

@Mononoke,

inanın hastaysan hastasın banane demese davayı açmazdım.ben 5.500 dedim eve 4 maaş giriyor benim o kadar param yok dedi suratıma kapattı mahkemede hakime evsahibim 5.500 tl kirayı önerdim kabul etmedi dedi.elimde whatsup mesajları bile vardı ama yalanının sonu bu oldu...Bu arada o evden neden taşındık ? ev 4.katta idi ben yürüyemiyordum apartmanda asansör yok eşim sırtında çıkarıyordu , eşim yoksa ( hep işyerinden izin alamıyordu )70 yaşındaki babam gelip beni sırtında taşıyordu......işte bir engellinin dramı...Allah iyi insanlarla karşılaştırsın....

@hanifeaydin, Evinizden taşınmanızı açıklamak bile trajik bir durum. Kimsenin bunu sormaya hakkı olamaz. Ev alabilecek gücü olduğu halde kene gibi yaşamak norm olmuş.
Öylelerin bakış açısına göre insan hiç bir şeye sahip olmamalı ama canına kast edildiğinde kendisini korumaktan da çekinmiyor.

Emlakçıyla tekrar konuştuk. 2 ay kadar evde duracağımız için tahliye taahhütnamesi imzalamamızı istedi. "Ev sahibi bizden haber bekliyor. Siz çıkınca evde tadilatlar başlayacak" dedi.Arkadaşlar yanında çalıştığım avukat "imza atabilirsin,bir şey olmaz" dedi.

Üst Alt