Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Enfeksiyon kontrolü için nasıl bir idrar tahlili yaptırmalıyım?

masallarda

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
1
Merhaba,
Böbrek ve idrar yolları enfeksiyonuna karşı nasıl idrar tahlili yaptırmalıyım?Bugüne kadar ayda veya iki ayda bir basit bir idrar tahlili yaptırıp,sadece lökosit değerlerine bakıyordum.Acaba bu şekilde olan kafiimidir?Biraz tereddütte kaldım.
Teşekkür ederim.

OLmaz. Çok çok yanlış yapmışsın bugüne dek.

Enfeksiyondan şüpheye düştüğün anda:
1- Antibiyotik vb. ilaç kullanmadan önce tahlil yaptıracağın yerden STERİL İDRAR KABI AL ve çok çok temiz bir şekilde tahlil için örnek idrar doldur.
2- Yaptıracağın şey idrar tahlili değil, İDRAR KÜLTÜRÜ'dür.
3- Kültür sonuçlar 3 günde çıkar. Kültür sonucunda idararda bakteri üreyip üremediği, ürediyse hangi bakteri ürediği belli olur.
4- O sonuçlarda 20-30 civarında etken maddeli antibiyotik grubu yazılıdır. Örneğin
A grubu etken maddeli antibiyotik - HASSAS
B grubu etken maddeli antibiyotik - DİRENÇLİ
C grubu etken maddeli antibiyotik _ DİRENÇLİ
D grubu etken maddeli antibiyotik - HASSAS
E grubu etken maddeli antibiyotik - DİRENÇLİ
F grubu etken maddeli antibiyotik - DİRENÇLİ
...
...
Kabaca şöyle demektir bu rapor: Sende x bakterisi (bu şerefsiz genelde E.Coli'dir) üredi. Üreyen bu bakteri yukarıda belirtildiği üzere bazı antibiyotik gruplarına karşı DİRENÇLİDİR, bazılarına karşı ise HASSAS. Eğer bakterinin HASSAS olduğu etken maddeli antibiyotik gruplarından birinden doğru dozda (bu genelde 12 saatte birdir) ve doğru sürelerde (bu da genelde 10-14 gündür) kullanırsan, bu üreyen bakteriyi vücudundan temizleyebilirsin.
Eğer YANLIŞ ya da kafana göre antibiyotik kullanırsan ve bu üreyen x bakterisi o etken maddeli antibiyotik grubuna karşı DİRENÇLİYSE, vay haline! O zaman antibiyotik bir işe yaramayacağı gibi, daha da beter olur ve o bakteriyi canavara dönüştürürsün! Yanlış etken maddeli antibiyotik kullanmak demek, kendi ayağına kurşun sıkmak demektir. :) Ve İDRAR KÜLTÜRÜ değil de sıradan bir idrar tahliliyle antibiyotik kullanmak demek, zar atmaktır... Doğru etken maddeliyse ne ala (ki genelde yanlıştır!), ama yanlışsa... töbe kurtulamazsın o enfeksiyondan ve hep daha beter olur.

Not: İnanılmaz ama, doktorlar -hadi haddimi aşmayayım!- bazen umursamazlıktan doılayı rasgele antibiyotik verip bizleri zor duruma düşürdükleri gibi, bazen de daha beterini yapıp, Kültür Testinin sonucuna bakıp, yanlış (bakterinin DİRENÇLİ olduğu) etken maddeli antibiyotik grubundan antibiyotik veriyorlar.
Aman dikkat edin! Kültür Testi sonucunda HASSAS yazan etken maddeli antibiyotik grubuna ait antibiyotik kullanmanız gerek. Sakın DİRENÇLİ grubundan kullanmayın!
Not Not: Etken maddesi zart-zurt olan antibiyotiğin hangi marka olduğunun pek bir önemi yoktur. Önemli olan etken maddesidir yani. Etken maddesi zart-zurt olsun da, ismi ister zart-zurtosin olsun, ister zart-zurtkosilin olsun.. fark etmez :)

...

- Günde en az 2-3 litre su iç
- TAK aralığını çok uzun tutma. Özellikle enfeksiyondan şüpheleniyosan, idrarda bakteri oranının yükselmesine fırsat vermeden TAK yapıp dışarı at bakterileri.. Yani daha sık TAK yap
- Enfeksiyon döneminde (EĞER BÖBREKLERİNDEN HASTA DEĞİLSEN VE YETERİ KADAR SU İÇİYORSAN!) günde 500 mg C vitamini takviyesi ya. Böylece idrar kristalize olur ve baktri üremesi zorlaşır. Normalde ise haftada 1-2 tablet yeterli.
- Batikon temizlik solisyonu kullan. Gazlı bez yardımıyla TAK'ın gireceği alanı boya...
- Maydanoz suyu da çok yararlı oluyor. Çok abartıp böbreklerde taş oluşmasına sebep olmamak koşuluyla maydanoz suyu içebilirsin.
- TAK'ı ıslattığın suda sorun olabilir. Steril su ya da kaynamış-soğumuş su kullanman çok daha iyi olur

Şimdilik aklıma gelenler bunlar :)

Cevabınız için teşekkür ederim Bülent bey.Ancak bu tahlilin (idrar kültürü)her ay düzenli bir şekilde yaptırılması gerekmiyor mu?İlaveten enfeksiyon belirtileri ne olabilir?Malum his olayı yok ve idrar yanmasını veya değişik ağrıları duyamıyorum.
Teşekkür ederim.

Hayır gerekmiyor. Ne zaman ki;
İdrarınızda kütleler/parçacıklar görme başlarsanız,
Sık idrara çıkma hissi duyarsanız
Mesane kapasitesinin azaldığını hissedip, normalden daha az idrar birikmesine rağmen sıkışır ve/ya sızıntı olursa,
İdrarın rengi koyu, bulanık ve kokulu olursa,
Kasılmalarınız artarsa,
Durup dururken ishal olursanız,
kısacası bir şeylerin ters gittiğini düşünmeye başlarsanız, idrar yolu enfeksiyonlarından şüphelenmeli ve idrar kültürü yaptırmalısınız.

Herkes kendinin doktorudur desem çok da yanlış ifade etmiş olmam sanırım (bosvermisim üstadım kızma :)). Kendinizi dinleyin ve bedeninizin dilini olabildiğince anlayın. Zaman içinde bu beceri gelişiyor...

gecmiş olsun

arkadaşlar doktor bile bukadar ayrıntılı anlatamazdı. tşk

boşvermişim bencede istifa edin bizi her konuda aydınlatan oturanboga saglıkdada bilgisini kanıtladı benim kilo sorunum var doktor bey ne yapmalıyım şaka yapıyorum bülent beye takılıyorum sadece :D

Foruma da yazmıştım... Bir gün TAK yapamadım ve mesaneyi boşaltamadım. Aklımda kaldığı kadarıyla 10 saati geçmişti! Mesane patladı patlayacak... Acile zor attım kendimi. Neyse.. Bir süre sonra genç bir ürolog geldi. Durumu anlattım ve sondanın girmediğini söyledim. "Bir de ben deneyeyim" dedi. Gözüne baktım, "ben TAK'amıyorsam kimse TAK'amaz" dedim. Sonuçta bir el pratikliği... 9 yıldır günde 6 defa TAK'ınca... sarraf hassaslığını yakalıyor insan :):) Neyse... Doktor gözüme baktı, "bence de" dedi! :):) Çok akıllı ve komplekssiz bir doktordu, çok da iyi... Sonra ben birkaç deneme daha yaptım, ama olmadı. Bunun üzerine daha kıdemli doktorlardan oluşan servise çıktık. Oradaki doktorlar "deneyelim" dedi. "İşe yaramaz" dedim. :) Güldüler! :) Denediler... Olmadı tabii! Güldüm! :):) Ama bu arada ortalık kan-revan. Neyse... Sonuçta TAK'ılmadı ve göbekten delerek mesaneyi boşaltabildik.. :)

Demeye çalıştığım, sahiden de tecrübe başka bişey.

Sevgili Bülent abicim ben 2012'den beridir böbrek nakilli bir kardeşinim.. Aynı siz gibi günde 6 defa TAK yapıyorum (4 saatte 1)..
Bülent abicim belirli aralıklar ile idrar enfeksiyonu geçiriyorum, şöyle ki TAK eğitimini alırken hemşire hanım bana enfeksiyon geçireceğimi baştan söylemişti zaten bu konuda sıkıntı yok. Sonrasında ise zamanla vücudumun bu enfeksiyona karşı (TAK'dan oluşan) alışacağını söyledi, demesi gibi de oldu. TAK'ı ilk yapmaya başladığım da ateşlendim, istifra ettim, iştahsızlık yaşadım bir hayli sıkıntı çektim ama artık geçti tabi..
Çapa tıp fakültesinde kontrollerimi oluyorum bu arada, oradaki hocalarım ise antibiyotik yazıyolardı bana böbreği aldığım ve TAK yapmaya başladığım ilk zamanlar. Sonrasında vücudum bağışıklık kazanınca da artık antibiyotik vermeyi kestiler çünkü düşündüğümüz zaman vücudum bağışıklık kazandı ve artık bana zarar veremiyorlar doktorlarımın söylemesine göre ve antibiyotik vererek hem vücudu hem de böbreği yormanın bir anlamının olmayacağını söylediler.

Ben enfeksiyon kapmamak için yada nasıl desem en aza indirgemek için ne gibi bir yöntemle TAK yapmalıyım Bülent abi ?.
Kullandığım TAK yüzüklüydü çubuğun dışında da ekstradan bir koruyucu poşete benzer bir şey vardı. Şimdi ise yüzüksüz almak zorundaydım çünkü ekstradan 150 tl istediler o an durumum yoktu ve bende yüzüksüz yani poşetsiz gönderin dedim.
Normalde evet TAK için para vermiyorum raporum var. Neler yapmalıyım Bülent abicim ? Neler önerirsin.. Çünkü bu durumdan biraz kreatininim etkileniyor açıkcası fikrin önemli abi benim için. Yukardaki yazdıklarını da okudum bu arada başka önerilirin var mı sonuçta sen yıllardır yapmaktasın :) Saygılar..

Fatihhhh

Sonda ödemesi için fark isteyen medikalcinizi değiştirin. Yaşar abiden alabilirsiniz sondalarınızı: 0532 714 23 97

TAK yaparken ben yüzüğü kullanmıyorum. Buna rağmen hiç bir şart altında katetere elim değmez. Bir de her TAK öncesinde ellerini ve mümkünse penis ucunu yıkaman çok faydalı olur.

Ayrıca, enfeksiyondan korunmak için bol su içmek sanırım yapılabilecek en doğru şey. Ve dünya yansa günde 6 defa TAK yapmaktan geri durma sakın. Su-TAK ilişkisini öyle bir kurmalısın ki, gelen idrarın rengi her zaman açık ve kokusuz olmalı.

Çok teşekkürler Bülent Abi :)

Bülent abicim sormayı unuttum, kullandığınız takın markası nedir ? ya da enfeksiyon riskini en aza indirmek için kullanmam gereken bir marka var mı ? Her ne kadar titizliğe önem versem de fikrinizi öğrenmek istiyorum. Medikal eczacımla konuştum en iyi TAK'ı göndermesini söyledim. Danimarka'da üretilen bir tak gönderdi bana. Gerçekten iyiye benziyor. Var mıdır önerdiğiniz marka hocam ?

Fatihhhh

Danimarka'da üretilen neymiş? Ben yıllardır su torbalı hi-slip kullanırım

Markası Coloplast Danimarka/Humlabeak da üretiliyormuş. Türkiye disbritörü Coloplast Türkiye Medical gereçler San ve A.ş Koztayağı/İstanbul yazıyor kutuda. Tavsiyelerine uyuyorum Bülent abi bol bol su içiyorum 6 kere TAK yapıyorum idrarım kokusuz ve harika cam gibi tertemiz :) Sen demesen bol su ve TAK ilişkisini yatacaktım yine enfeksiyondan Çapa'da :) Bu Markadan gerçekten memnun kaldım eskisiyle yan yana getirdiğimde plastiklerine (Çubuklara) bakıyorumda eskiler bulanık bu yenisi tertemiz sanki camdan çubuk gibi..

Üst Alt