Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Enfeksiyon varken ürodinami yapılır mı?

uzungöl

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Perşembe gününe Ürodinami için randevu aldım. Fakat her zamanki gibi enfeksiyon yakamı bırakmadı. Enfeksiyon varken yapılamaz diye okudum bir kaç yerde. İki gün önceden antibiyotik iğne vurdursam geçici süreliğine enfeksiyonu geçirmez mi? Yoksa daha mı kötü olur ürodinami için. bilgisi olan var mı acaba??

Önce gidip bi kültür vermeniz ve duyarlı olduğu antibiyotikle tedavi görürken yaptırmanız gerekir. Böbreğe kaçış olur ve enfeksiyonu böbreğe sıçratabiliriz diye yapmıyorlar diye biliyorum..

Yapılmaz diye biliyorum ben de. Yapılsa bile doğru sonuç vermez. Çünkü enfekte olmuş mesane çok daha agresif olur, daha çok kasılır vs. Eğer olanak varsa, enfeksiyondan kurtulduktan sonra ürodinami yaptırın derim.

Benim oğlum da yıllardır enfeksiyonlarla sıkıntıdaydı. Bilmiyorum sizden neden istendi, probleminiz nedir ama oğlumun ürodinamileri bazen bir ay boyunca antibiyotik kullandıktan sonra temiz kültürü alabilince yapılırdı, duyarlı antibiyotik verilir, bir sonraki tahlilde ona direnç kazanırdı mikrobumuz, sonra bir diğer antibiyotiğe geçiş, sonunda bir süre antibiyotiklere ara verilip iki antibiyotik birlikte kullanılıp, 3.günde kültür verilirdi antibiyotiğe devam edilirken 5.günü temiz alınınca çekilir, sonra da 2-3 gün daha devam ederdik. O işlem de bir enfeksiyon riski doğuruyor sonuçta, ve filim esnasında mesaneyi zorlayacakları için enfeksiyon varsa ve böbreğe kaçak ta varsa mikrobu kendileri böbreğe gönderme riskine giremezler. Benim bildiğim bu şekilde, çocuklara özel bir hassasiyetse bilemem, ama siz de girmeyin bu riske derim. Kültürleri verdiğim günler çıkacağı gün gelecekmişiz gibi planlama yapılırdı, kötü çıkınca iptal, iyi çıkınca hemen gidip çekilirdik. Geçmiş olsun.

Benim ilk ürodinamim sürpriz bir şekilde karşıma çıktığından ve enfeksiyon varken yapılmaması gerektiği bilmediğimden, kimse bana bu konuda birşey sormadığından/söylemediğimden her zamanki gibi idrar yolları enfeksiyonum varken ürodinami çekildi.

Sonuç : aşırı aktif mesane, sfinkter yetersizliği, böbrege doğru kaçak ama neyse ki çok ilerlememiş.

Yeri gelmişken tedavi planımı ve deneyimlerimi de paylaşayım;

1 ay boyunca sabit sonda takılması, 1 ayın sonunda 4 saat aralıklı TAK'a gecilmesi. Bu sitede bahsedilen arada sırada sabit sondanın mandalla kapatılması önerilmedi, banyo yaparken bile max. 1 saat olacak şekilde torbanın cıkartılıp tıpayla kapatılmasına izin verildi.
Spasmex adlı ilaca başlandı - günde 2 kez 1er tablet
Piyelosptyl, 6 ay boyunca günde 3 kez 1er tablet
3 ayda bir kreatinin ve üre değerlerinin takip edilmesi.
6 ay sonra ürodinaminin tekrar edilmesi.

ürodinami testinden sonra kan tahlili yaptırdım, üre ve kreatinin normal değerlerde cıktı, idrar yolları enfeksiyonu için geniş spektrumlu antibiyotik kullandım ve gecti.
Sabit sonda takıldıktan sonra ilk günler pıhtı sonra küçük kanamalar oldu arasıra , bir ay bitmek üzere hala arada biraz kan geliyor. Zaman zaman çok acı verdi sonda, özellikle kabız olduğum günlerde.
Spasmex adlı ilaç ağızda kuruluk yaptı ama esas sorun bu ilacın kabızlığı arttırmasıydı. Zaten kabızlığa meyilli olan bünyem vardı. Kabızlığı diyetle çözemedim bu sebeple ilaç kullanmak zorunda kaldım, o da her seferinde ishal olmama yol açtı :( çok sıkıntılı.
Bu sebeple ilacımı değiştirmelerini istedim, Toviaz adlı ilaca başladım bugün itibarıyla.

Bu cuma TAK'a geçiş yapacağım kısmetse.. onu da nasıl becereceğim bakalım.. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

cevaplarınız için teşekkürler. Benim kafam daha çok karıştı acıkçası :S Dün doktora gidip durumdan bahsettim ve doktor bu kadar sık idrar kültürü alamam dedi (6gün önce kültür vermiştim ve temiz çıktı.) kültür yapmadan ilaç verdi zararı olmaz dedi ama benim şikayetler hala devam ediyor. En çok şaşırdığım da idrar kaçakları ve partükülün enfeksiyondan olmadığını söylemesi oldu. Ben bugüne kadar bu şikayetlerle her gittiğimde 600.000 koloni bakteri ile eve geri döndüm :) Bu nasıl iş anlamıyorum. Bu doktorlr mı işi bilmiyo başından savıyor yoksa ben mi çok şey biliyorum anlamış değilim. Sonuç olarak perşembe günü ürodinami çekilecekmiş bi sorun olmazmış. Bakalım neler olacak. Umarım daha kötü olmam....

6 gün önceki kültür temiz çıktıysa enfeksiyonu sorun etmene gerek yok. Bende de idrar kaçağı oluyor. Fakat enfeksiyon yok. Tahlil ve kültür temiz çıktı. Yani her idrar kaçağı enfeksiyon var anlamına gelmiyor. İdrar kültür sonucun temiz çıktıysa ve kültürden sonra hiç sonda kullanmadıysan (ıkınarak kendim yapıyorum demiştin) antibiyotik kullanma. Sen bu arada suyuna dikkat et ( günde 2-2.5 litre su iç)

İkinarak yapıyorum ama sonunda kontrol amaçlı tak da yapıyorum.( Günde 4kez) kasilmalardan dolayı ağrım çok oluyor. Bitmiyo sürekli yeni birşey çıkıyo.ne olur allahim dayanma gücü ver...

Ürodinaminin sonucu önemli...

Kronik kabızlık, gaz sancısı vb. durumlar da mesaneye baskı yapar ve sızıntı olmasına sebep olur.

enfeksiyon varken yapılan her girişim.enfeksiyonu artırır... ama aktif olarak enfeksiyonun olup olmadığı belli değil..6 gün önce ki idrar kültürün normal çıkmış.. bence kültür yerine normal idrar tahlili yaptır yarın.. sonucu 1 saatte belli olur.. en azından idrarda lökosit var mı o görülür... ve bu da enfeksiyon açısından fikir verir..

Herkese sağlıklı günler ;
bugün ürodinami yaptırdım. Çok kolay bi testmiş gerçekten (özellikle tak yapan kişiler için). Gelelim sonuca sizlerinde dediği gibi enfeksiyon varken yapılmazmış ürodinami sonuçları gördükten sonra anlamış oldum. Dolulugu hissedince söyle dedi ben 83cc de hissettiim 94cc de idrar kaçakları olmaya başladı yani esas sonucu vermedi çünkü tam doluluğa ulaşamadık. Benim anlamadığım bunlar nasıl doktor idrar kaçağı enfeksiyonla bağlantılı değil dediler sorun olmaz dediler ürodinamiyi yaptılar. Ve doğru bi sonuç alamadım ne yazıkki... Sabredecekmişim bu kadar sabrettin bir süre daha dayan inşallah düzelir dediler gönderdiler... Ben zaten sabrediyorum çok şükür Rabbime de ama işte bunu bide doktorlar anlasa da ciddi bir şekilde ilgilenseler tedaviyi doğru düzgün yapsalar...ama nerde herkes kendi çıkarı peşinde senin ne durumda olduğunu düşünen yok!!!

geçmiş olsun... nerde yaptırdın ürodinamiyi...?
peki şimdi kaçaklar enfeksiyona mı bağlı diyorlar? gerçekten çok ilginç ya,madem enfeksiyon varken yapılmıyor ne diye yoruyorlar yok yre seni bu test için,hayret bişey valla.. bazı insanlar empati yapmaktan çok uzak...

Eskişehir tıp fakültesinde yaptırdım. Bırak empati yapmayı görevlerini adam gibi yapsınlar yeter bana... Adamlar sanırım beni idrar kaçağı olan teyzelerden sandı insan gibi dinlemedıkleri için kaç kere söyledim Gata dan aldığım raporu veriyorum ellerine ama adamın umru değil ki göz gezdiriyo sadece okuduğu bile yok... Herşeyin hayırlısı ben artık nefes almak istiyorum habire birşeyler çıkıyo normal, sıradan birgünüm yok her gece acildeyiz.. Rabbim yardımcımız olsun ne diyim...

Üst Alt