Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engel durumunu bildiren rapor ile vergi indirimi ve emeklilik!?

kafadokya

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar
Ben Kayseri'de Sınıf Öğretmeniyim.
Bu gün itibariyle süresiz %49 oranlı engelli raporumu aldım. Rapora kendim '' engel durumunu bildirir" seklinde basvurdum. Vergi indirimi ile ilgili sırasıyla neler yapmam gerekiyor. Bu rapor yeterli mi yoksa tekrar hastaneye sevk edilirmiyim?

@Bilgi Hazinedir
Merhaba benim sigorta başlangıcım 2006 (21gün) sonrasında 2007'de sözleşmeli öğretmen olarak atandım (4/B) ve ardından 2011'de kadroya gectim. Erken engelli emeklilikte 2006 mı yoksa kadroya gectigim 2011 mi esas alınır? 2008 öncesi mi avantajlı 2008 sonrası mı?

kafadokya

Merhaba, beyanınıza göre 2007 yılında başlamış olduğunuz sözleşmeli öğretmen olarak atanmanız ile 4A-İşçi statüsüne tabii görev yapmışsınız.2011 yılında kadrolu öğretmen olarak 4C-Devlet Memuru statüsünde geçiş sağlamışsınız.

Şu an itibari ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkraları uyarınca Çalışma Gücü Kaybı Tespiti (Engellli) ile emeklilik sistemi üzerinden erken emeklilik hakkınız vardır.

5510 sayılı kanun gereğince 2006 yılında başlamış olan sigortanız 18 yaşını doldurmanız ve staj,çıraklık hariç tüm kollar(normal çalışma) sigortalarına tabii prim ödemesi gerçekleştirildiği ise 2006 yılı sigorta başlangıcınız olarak kabul edilecektir.

Bu ayrım size devlet memuru olarak çalışma süresinin hesaplanmasında bir avantaj sağlayacaktır.Ancak unutulmaması gereken bir durum vardır ki devlet memuru olduğunuz tarih 01.10.2008 tarihinden sonra olması nedeni ile 5510 sayılı kanunun emrettiği hükümler çerçevesinde devlet memuru emekli olabilirsiniz.

Bunların dışında ileride 4A-İşçi statüsünde geçer ,çalışır iseniz ve sizin emekli olmadan önceki en az 1.261 SGK priminize veya daha fazlasna 4A-İşçi statüsünde prim ödemesi gerçekleşir ise o zaman 4A-İşçi statüsünde çalışan 01.10.2008 tarihinde önce ilk defa sigortalı olan vatandaşlara tanın diğer bir emeklilik sistemi olan Engelli Vergi indirimi ile emeklilik(Engelli Vergi İndirimi Belgesi ile Emeklilik) hakkınızda doğacaktır.

Mevcut durumda 4C-Devlet Memuru olmanız nedeni ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkraları uyarınca Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile emeklilik yada halk arasındaki adıyla engelli erken emeklilik statüsünde emeklilik sistemi ile emekli olabileceksiniz.Bu emeklilik sisteminde alınan Engelli Sağlık Kurulu raporu dışında başka bir belgeye veya rapora ihtiyaç duyulmamaktadır.

Anlattıklarım ışığında 01.10.2008 tarihinde önce veya sonra sigortalı olmak arasına size tanına bu haklar ile beraber farklılıklar vardır.Eğer ilk sigorta başlangınız 01.10.2008 tarihinden sonra olsa ise ister 4C-Devlet Memuru olun ister 4A-İşçi statüsünde çalışın Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız olmaz dı.Bu bağlamda 2008 öncesi ilk sigorta girişiniz olması size birçok anlamda fayda sağlayacaktır.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartları,emeklilik evrakları ve süreçleri bakımında Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik sisteminden farklıdır.

İnşAllah size faydalı bilgiler verebilmişimdir.

Saygılar.

Üstadım hem ilginiz hem de verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Benim durumumda erken emeklilik için vergi indirimine başvurmama gerek yok gibi anladım.

Birde hizmet dökümüm şu şekilde;
Doğum tarihi 06.04.1983
işe giriş işten cıkış prim
11.12.2006 31.12.2006 21gün (özel 4a)
27.02.2007 14.06.2011 1600 gün (kamu 4a)
15.06.2011 -/- 3780 gün (kamu 4c)
2021 sonu itibariyle toplam prim günü yaklaşık 5400 gün (4400 prim şartı sağlanmış oluyor)
bu duruma göre yıl şartını 2026-2027 de mi sağlamış olacağım?

Birde engel oranının bir hastalıktan %40 olması gibi bir durum varmı?
Benim oranım %49 sürekli

Malformasyon %20
Diyabet %20
kolestrol %10
Bel fıtığı % 7
plastik %5

kafadokya

Merhaba,

Öncelikle belirtmek isterim ki rahatsızlıklara rapor sonucu verilebilecek engel oranları hakkında ne yazık ki bir bilgiye sahip değilim.Bu konuda doktorlar veya ilgili hastanelerden veya deneyim ile konu hakkında kesin bilgilere sahip danışmanlardan bilgi almanızın daha doğru olduğuna inanıyorum.

4C-Devlet Memurları Engelli Vergi İndirimi belgesini alarak almış oldukları aylıklarda düzenli ve kısmi artışlar kazanacaklardır.Ancak sizinde belirtiğiniz gibi devlet memurlarının herhangi bir emeklilik sistemi içerisinde talep edilen belgeler arasında Engelli Vergi İndirimi belgesi mevcut değildir.

Bunların dışında Eylül 2008 tarihinden ilk defa devlet memuru olanlar 5510 sayılı kanuna tabi olmaları nedeni 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. fıkrası hükmünce Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile emeklilik haklarına sahiptir.Bu hakkın kullanılabilmesi için kurumunuza gerekli şartları karşılayabildiğiniz zamanda başvurarak sizi değerlendirmelerini talep etmeniz gerekmektedir.

5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. fıkrası hükümlerinden eğer siz %40-%49 engel oranları arasında adınıza rapor tesis edilirse emeklilik şartlarınız;

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün," şeklinde kanun maddesinin ilgili bendinde belirtilmiştir.

Sizin kademeli geçiş tarihi dikkate alınarak ;

18 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim günü ile Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik hakkını % 40 çalışma gücü kaybı tespiti ile hak kazanabileceksiniz.

SGK prim günlerinizin toplamda yeterli olduğu gözükmekte ve de ilk sigorta giriş tarihinizin olan 11.12.2006 tarihine 18 SGK hizmet yılı eklendiğinde 11.12.2024 tarihi itibari ile tüm şartları tamamlamış olacaksınız.

Paylaştığım bilgilerde sizin adınıza farklılıklar var ise lütfen kurumuzun ilgili merkezi birimi ile görüşerek durumu netleştirerek düzeltilmesi veya daha net bilgiye ulaşılması sizin yararınıza olacaktır.

Bunların dışından Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik işlemleri yönetmeliği 28.09.2021 tarihine yayınlamış olup,ilgili yönetmelik linki ektedir.İlgili yönetmelik gereği Çalışma Gücü Kaybı Tespitinde Balthazard formülü uygulanmamaktadır.

Bu bağlamda yönetmelikte geçen rahatsızlıklardan en az birine sahip olmanız ve ilgili rahatsızlığının durumuna göre derecelendirilmesi gerekmektedir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm

Saygılar.

Çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Inanın bazı kurumların resmi yazıları yada özelge dediğimiz cevapları bu kadar açık ve net olmuyor. Tekardan sağolun

Üst Alt