Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engeli raporu %90 uzeri olanların arabalarının kullanımı..?

denizergin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
herkese hayırlı cumalar arkadaslar engeli araba kulanımı hakında bı kac sorum olacak sızlere..
engelı aracı bildıyım kadarıyla 3.dereceye yakın akrabalar kulanıyor ruhsatta oye yazıyor.internete arastırdım ama kaynagına ulasamadıgım bı sorum olacam bu
genelge kaldırıldıgını duydum dogrumudur??yanı herkes kulana bılıyomu aracı??

arkadaslar bilgisi olan yardımcı olursa cak sevınırım

oylemi nasıl oldu peki be 2 gun once dayıma arac aldık ve ruhsata 3.derece kasar kan bagı olanlar kulanabilir diyor nasıl oldu bu

1. Derece yakini kullanabilir diye biliyorum...

yok su ankı 3.dereceye kadar akrabaları kullanıyor .ama yenı genergeyle bu yasa kaldırılmıs dıyorlar bende bunu arastırıyorum.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 53. maddesi

Eski hali:
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “[araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup,]İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Yeni hali: Burda dikkat edersen üstteki eski halinde kırmızı renkle yazılı olan kısım yok...

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/09/20110909-8.htm

e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine [ --- ] “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Hayır, araç özel donanımlı ise sadece sahibi kullanır...

peki 2011 yılında almış olduğum %91 raporum geçerlimidir. araç almak için almıştım raporumu.

Limooni
user-offline.png
teşekkür ederim arkadaşım..

selam Limooni
peki ben emliyete tekrar muracaat edersem bişey yapabilirlrmi orneyi ruhsatın içinde yazan 3. derece akraba yazısını kaldırırlarmı sence

ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

Limooni;

sizin paylastıgınız yazıyı okkudum arastırdım ama az once paylastıgım yazıyı okurmusun

sizin paylaştığınız kanun , aracı bizzat kendiniz yurtdışından ithal ederseniz geçerlidir..Yurtiçinden % 90 ve üzeri raporla bir bayiden alınan arabada 3.derece akraba gibi kullanım sınırlaması yok..

Son düzenleme:
arkadaslar cok guzel bilgiler verdiniz tesekur ederim cok kisinide işine yarıyacak bilgiler bunlar...yanız sızındedıyınız gıbı sorusturdum notere baktırdım sordum 3.derece akrabalık olayı kalmadıgını devam ettıyını beeyan ettiler. zaten benim biraz kafam karışmıştı.yayınlanan genergede (D şinda yazıyor 3.dereceye kadar (Eşikındaysa yazmıyor sorun ordan kaynaklı dıye sanıyorum .....bilgileriniz için şimdiden teşekür ediyorum size

% 90 ve üzeri oranlı raporu bulunan kişi adına yurt içinden alınmış aracı -istisnasız- herkes kullanabilir. Bu konuda hiç bir ksııtlama yok. Eğer ruhsatta buna aykırı bir ibare varsa, emniyet'e gidip o ibareyi tümüyle çıkartmak lazım

Üst Alt