Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engeliler Sendikası kurmak istiyorum. Benimle birlikte çalışmak ister misiniz?

Konular
46
Reaksiyonlar
58
Merhaba arkadaşlar...

Biz engellilerin çalışma ve sosyal hayatımızda yaşadıklarımızı hepiniz çok iyi biliyorsunuz...
Bu konuda devletin yapmış olduğu çalışmalar malesef genellikle göstermelik oluyor...
Özelllikle şu son 3 yıldır engelli kardeşlerim devlet kurumlarında daha çok görev almaya başladılar...
Bende MEB'de memur olarak göreve başlayalı yaklaşık 2 hafta oldu...
Bu sıralar birçok sendika temsilcisi ziyaretime gelerek beni sendikalarına dahil etmek istiyorlar...
Ancak ben hiçbirisini kabul etmedim...
Nedeni ise hiçbir sendika engelliler için plan,proje ve örgütlenme yapma çabasında değil...
Tek amaçları gördüğüm kadarı ile sayısal çoğunluk sağlama peşindeler...
Bunun bizler için hiçbir faydası yok...
Hatta öyleki gelen sendika temsilcilerine sadece şu soruyu soruyorum ve hiçbiriside olumlu cevap vermedi...En basitinden ele alırsak bina girişinizde engelli rampası engelli asansörü ve engelli lavabosu varmı dedim...hepsi yok dedi...o zaman benim haklarımı nasıl savunacaksınız diye hepsini elimin tersiyle ittim...
Ben kısacası şunu söylemek istiyorum...
Hiçbir partiye ve siyasi ideolojiye bağlı olmayan sadece ve sadece çalışan engelli kardeşlerimin ve ailelerinin hakkını çatır çatır savunan, hiçbir siyasi iktadara eyvallah çekmeyen her engelli işçi ve memur kardeşimi bünyesinde barındıran bir "ENGELLİLER SENDİKASI" kurmak istiyorum...
Benimle birlikte mücadele edecek,çalışacak,hakkımızı arayacak ve savunacak arkadaşlar arıyorum...
Çalışmak isteyen arkadaşlar bana buradan mesaj yazarak veya mail ile " alidurmaz79@hotmail.com " adresinden veya telefonla " 0 533 735 45 77 " numaradan ulaşabilirler...
Fikirlerinizi ve değerli düşüncelerinizi burada paylaşmanızı rica ediyorum...
Bu arada ismim ali durmaz...

senin sendike dediğin nedir kardeşim ha bi söyle bakalım sendike kime fayda sağlamışki sendika yöneticilerinden başka. bizlerdemi bir mayıs kutlama bahanesiyle kaldırım taşlarını kırıp polislerin kafasına atacaaz aslında fena fikir değil hani bendede zeka iyi sayılır şöle 12 milyon engelliyi örgütlesek adam başı bir liralarını çarpsak haklarınızı savunuyoruz bahanesiyle arada bir sokaklara döküp ergenekon lehine propakanda yaptırsak itsek kaksak memleketi birazda biz karıştırsak ne güzel olur değilmi yok kardeşim yok sen beni savunma ben kendimi savunurum değil bir lira bir kuruş işlemez benden sana. senden gelecek kar kalsın kardeşim biz böyle iyiyiz...

fikir güzel gayet mantıklı gerçekten düşündüğün gibi olursa harika lakin 3 önemli sorun var
1- bu ülkede henüz işe yarayan stk görmedimde duymadımda sadece yöneticiler ceblerini doldurur birilerine bir şey yapacaksalarda kendi ideolojisinde olanlara yaparlar
2- engellilerin hangi konuda birlik olduğunu gördük ki bunda görelim
3- bu ülke insanında aşırı partizanlık var o nedenle malesef ideolojisi olmayan hiçbir stk yok kimsede kendi ideolojisinde olmayan stkya üye olmuyor

Sendika..en büyük kazığı çalışana sendika atar..engelli sendika kazığı..bunu yememiştik..bide engelli sendika olsunda.görsün millet engelli kazığı nasıl atılır..

Bence çok güzel bir fikir, ben varım bu konuda. DELİ YÜREK rumuzlu arkadaş ne demiş anlamadım. Ali DURMAZ adlı arkadaşım ben sizin fikirlerinize katılıyorum ben de emekli olduktan sonra bu konuda meclise dahi girmeyi istiyorum. Ancak engelli kardeşlerimin yorumlarını okuyunca üzüldüm kendilerinin kıymetini bilseler topluca birlik olup bir şeyleri düzeltmeye uğrasak belki her şey daha güzel olacak.

Düşünce olarak güzel bir şey. Ama iş birşeyleri oluşturmaya geldiğinde çevrende kimseyi bulamazsın. Yada bulduğun kişiler de farklı beklentiler içerine girebilirler. Bu uzun soluklu bir yol. Öyle hemen bugün tüm yapılanmayı bitireyim gibi birşeye girmemen gerekir. Bilmiyorum hiç bir dernek, vakıf yada sendikanın idari yapısında bulundunmu? Bulunduysan zorluklarını biliyorsundur. Bazen insanlar ufak bir hemşehri derneğinde bile birşeyler geciktiği zaman pes ediyorlar. Hayırlısı olsun. Allah yardımcın olsun.

DELİ YÜREK kardeşim o zaman sen bi sendika filan kur biz peşinden gelelim...
biz bizim haklarımızı bizden başkası bilmiyor ve uygulamıyor sadece uyguluyormuş gibi numara çekip demogoji yapıyorlar diyoruz senin söylediklerine bak...
sen ve berkemeteatasoy kardeşimin fikirlerine çok şaşırdım...
aferin size...bizim neden hiçbir hedefe ulaşamadığımızı şimdi daha iyi görmüş oldum...
neyse biz birgün böyle bir sendika kurarsak sizlerde belki bize katılırsınız o zaman fikirlerinizi tekrar duymak isterim...

Fikir özünde güzel. Birkaç teknik sorun var. onlarda yapılacak tartışmalarla aşılır.
Sendikalar hak arama mücadelelerinin aracıdır. Birileri oraları kirletti diye terk edilecek kurumlar değildir. Yanlış yapanlara karşı doğruyu bilenler olarak öne çıkmalıyız.
Bence bu işi nasıl yürütürüzü tartışalım. Olumsuz fikirleri olanlar kenara çekilsin. Biz de şu meseleyi iyice harmanlayıp etraflıca tartışalım. Sonunda sağlam adımlarla yolumuza koyulalım.

Böylesi bir yapılanmaya gerçekten de ihtiyaç var. Kurumlarımızda devletin bizlere tanıdığı tatil günlerini ve değişik hakları içlerine sindiremeyen, kraldan daha kralcı idareciler var maalesef. Bu gibilerden haklarımızı alabilmamiz için ortak bir çalışma yapmamız gerekiyor.

İstanbul'da olan arkadaşlarla reelde bu konuları tartışabiliriz. İlk aşamada net üzerinden topluca konuşabileceğimiz bir platform üzerinden de konuşabiliriz.

ben bu konuda birşeylerin ortaya çıkacağını düşünüyorm ve güzel düşünce

Farklı bir politik görüşün varsa kendine göre bir sendika kurabilirsin tabi. Ancak sadece sakatlara yönelik bir sendika kendinize ayrımcılık uygulamaktan başka bir amaca hizmet etmez. Sakat olmayan insanarla aranızdaki mesafeyi derinleştirir.

Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Zaten kurulmuşu var. Sakatlar olarak birlikte hareket edip var olan sendikalar içinde etkili olmaya kafa yorun.

ben derimki ; bu konuyu burada olgunlaştıralım...hatta bu sitenin yöneticisi bülent bey bu konuyu sabitleyebilir veya sadece bu konu üzerinden anasayfada bir başlık açabilir...bu forum üzerinden nasıl örgütlenmeliyiz, sendikayı nasıl kurarız, sendika kurmak için neler gerekli gibi başlıklar üzerinde çalışalım derim...

valla güzel söylüyorsunda kardeşim. Varolan sendikaların içinde bile bu tür ayrımcılık var. Mesela halihazırdaki ve eğitimciler için kurulmuş sendikada sadece öğretmenler yeralmıyor. MEB'de hizmet gören hizmetli, memur, öğretmen vb. bütün personel bulunuyor. Ancak hak istemeye gelince varsa yoksa öğretmenler. Memurların veya hizmetlilerin hakları ikinci planda hatta planda bile yok. Ki bunların içlerinde binlercede engelli var. Birgün hakları savunulmuşmu? Hayır. Görüşünüzün etkili olacağını düşünmüyorum "çalık" kardeşim.

sayın çalık;
her fikirden her siyasi görüşten hatta her aynı hastalık sahipleri kendi haklarını aramak için parti,dernek,vakıf kuruyorda ve toplumla ayrışmıyorsa biz engelliler neden kendi sendikamızı kurduğumuzda toplumla ayrışalım...fikriniz çoğunluk içinde eritilen azınlık fikrine dönüşmüş kusura bakmayın...

Engellilerin çoğunlukta olduğu ve engelli-engelsiz bütün çalışanların üye olup haklarını savunan bir şey düşünülebilir.

öyle yerler varda güven sorunu var..sorun hakların adeletli davranılması

sayın berkemeteatasoy ;

hangi haklar mücadele edilmeden alınmış veya korunabilmiş örneği varmı? bence yok...o yüzden engelliler sendikası burada yeşerip gerçeğe dönüşebilir...
belki birgün bizlerde kendi haklarımız için hükümetle pazarlık yapar hale gelebiliriz...bu imkansız değil...

Mücadele azmi güzel de,malesef fikrinizin uygulanabilirliği konusunda aynı olumlu düşünceye sahip değilim.
Bir sendika önceliikle sağlam/sakat,siyah/beyaz vs gibi değil iş kollarına göre sınflandırılır ve kendi işkolu dışında örgütlenemez.Konfederasyonların çeşitli iş kollarında ayrı ayrı birçok sendikası olması da bu sebepledir.
İkincisi;bir sendikanın işveren tarafından muhatap alınabilmesi,TİS görüşmeleri için yetki alması,bunun için de o işyerinde çoğunluk elde etmesi gerekmektedir.
Engellilere hitabeden bir sendikanın da hiçbir işyerinde üye çoğunluğu sağlayamayacağı için sizinki sendikadan öte sadece bir STK olarak kalacaktır.
Yanlış anlamayın,hak arayışı ve bu yolda mücadele güzel birşey,ben yalnızca bazı yasal zorunluluklardan dolayı bunun pek mümkün olmayacağını anlatmak istedim.

sayın Ufukalp
şu anda bu konuyu araştırıyorum...
bir kaç devlet kurumu ile mail alışverişi yapıyorum...
belki birgün olabilir diye umut ediyorum...

çalık rumuzlu arkadaşa asla katılmıyorum, bizler şu an devlet kadrolarında bir sayıya ulaştık bence sorunlarımızı dile getirmek için demokratik bir platformda yani bir dernek altında toplanabiliriz. Ancak engelliler dernekleri gibi olmayalım. Mimari yapılar 7 yılda hiç düzeltilmemiş ve süre 2015 e ertelendi tekbir dernek ses çıkarmadı. Ben şahsen üye olduğum dernekten istifa ettim. Ayrıca yukarda bir arkadaş sakatlar dernekleri demiş, özürlü kelimesi dahi kaldırılmışken sakat kelimesinin kullanılması hoş değil. Biz kullanmamalıyız kullananları uyarmalıyız.

Beyza dediklerine katılıyorum ama bir de şu var. Şimdi malulen emekli olan birinin hakkını sendika nasıl arayacak (İdari yapılanmasını tam bilmiyorum ama yanılmıyorsam sadece çalışanlar üye olabiliyor). Bunun yerine gerçekten çalışacak bir dernek kurup diğer ufak çaplı engelli dernekleri toplanıp konfederasyon kurulabilir. Yada gerçekten çalışacak bir vakıf kurulabilir.

Sendika emek eksenli bir mücadele yürütür. Elbette bunun yanısıra çalışma hayatının demokratikleşmesi içinde mücade eder.

Sadece sakatlara yönelik bir sendikayı aklım mantığım kabul etmiyor. O zaman sadece çorumlularda bir sendika kursun. Ya da sadece kadınlar sendikası olsun. Böyle bir şey mümkün mü ? Böyle bir şey kurulursa sendika olmaz dernek olur.

Benim size önerim mevcut sendikaların tüzük ve programlarını inceleyin. Politik olarak hangisi daha yakında o sendikaya üye olun ve sendika yönetim kurullarında sakatlar için en az bir üyelik pozitif ayrımcılık sağlayacak şekilde talep edin.

ben memur değilim...ama çıktığın yolda başarılar dilerim, yalnız kalmassın kardeşim,devam etmeni ve mücadele etmeni tavsiye ederim.
haydi arkadaşlar ,hadin bakalım birlik olma zamanı.yanlış olursa da düzeltirsiniz hadin,ben amin inşallah diyorum.

Ali Bey, ufukalp beyin yazdıklarına ilaveten kuracağın sendikanın bağımsız olması kanunen imkansız. Sendikalar kanununu iyi okumalısın. Güzel bir düşünceden öteye gidip eyleme geçmesi imkansız görünüyor.

Üst Alt