Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelimizi tanımak, yaşamla mücadele etmenin yolu...

soner81

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Hepimiz doğuştan veya sonradan engelli olduk. Hele de küçükken veya doğduğumuzda engelli isek yalan yanlış engellerimiz konusunda bilgilendirildik. Sana yanlış iğne yaptılar, elin kolun tutmuyordu, küvezde fazla kaldın, ameliyatın başarısızdı gibi birşeyler duyuyoruz yarısı yalan yarısı gerçek.
Biz daha engelimiz konusunda bilgi sahibi bile olamadan zor bela okula başlıyoruz. Belki öğretmenimizin ilk engelli öğrencisiyiz belki de bizim engelli grubumuzda hiç öğrencisi olmadı yani bizimle başlayacak her şeye. Okul idaresi engellerimizi çözmek zorunda kaldığında içini çekecek nereden sardım başıma diye. Altımıza ıslatacağız, rampada değil düz yolda yürürken düşeceğiz, merdivenlerde çelme atacaklar, diğerleri oyun oynarken bizler sınıfta oturacağız niye çünkü biz farklıyız.
Sonunda mezun olacağız herkes derin oh çekecek. Bizse mücadeleye devam.
İşe gireceğiz gelirken yolda düşeceğiz saatlerce araba beklemekten heder olurken amirimiz geç kalma nedenlerimizi sorgulayacak gözümüzden bir-iki damla dökülen gözyaşlarımız ise bize duygusal damgasını yapıştıracak. Biz kendisinden isteklerimizi sıraladığımızda muhtemelen kovulacağız. Biz de kendimizi kanıtlamak için var gücümüzle koşacağız diğerlerinden bir adım önde olmak için sonrası ne mi olacak biz yorulacağız, ailemiz yorulacak ve muhteşem son Portakal Suyu'ndaki kardeşimiz ve bir kardeşimiz daha bu şekilde sorunlarını yazmıştı onlar gibi bizim, ailemizin sinirleri yıpranıp birbirimize yabancılaşacağız.

Peki benim çözümüm ne? Birey engelli olur olmaz kendisine, ailesine karşılaşacağı sorunlar anlatılıp birlikte çözüm yolu aranacak, okula başladığında pedogog ve psikolog eşliğinde okul idaresi, öğretmenleri ve arkadaşları bireyin engeliyle ilgili yaşayacağı zorlukları bilip çözüm için yardımcı olacaklar keza işe girdiğinde yine bireyin amirleri ve arkadaşları bilgilendirilecek böylelikle hem bireyin, hem ailenin yükü azalıp bir de psikolojik sıkıntılarla uğraşmayacaklar.

Benim nacizane önerilerim bunlar sizlerden de cevap bekliyorum...

Canım arkadaşım çok güzel yazmışsın teşekkürler ancak benim asıl söylemek istediğim sorunlar zaten ortada söylemek istediğim sizce çözüm yolları... Yazdığım sorunlar devede kulak asıl merak ettiğim bu sorunlardan nasıl daha az yara almadan kurtuluruz... iyi geceler....

Birde canım kardeşim şükretmelisiniz diyorsunuz tabii ki bizler isyan bayraklarını dalgalandırmıyoruz zaten yaşadığımıza, nefes aldığımıza göre zaten sabır abideleriyiz. Ben bu yazıyı Portakal Suyu adında bir kardeşimizin yazdıklarına ithafen çok da üzülerek yazdım. Ancak ünlü bir söz var ya, "Karanlığa Küfredeceğine Kalk Bir Mum da Sen Yak" diye. Sadece kadercilik ve kadere sığınmak da yanlış mesele önce deveyi sağlam kazığa bağlamakta....

''ENGEL'' HAKKINDA BİR ÇOK SÖZ SÖYLENEBİLİR. LAKİN BEN HEPİNİZ AZ ÇOK BİLDİĞİ İÇİN ENGELİ ÖZLÜ OLARAK YAZACAĞIM. HER ZAMAN SÖYLEDİĞİMİ YİNE SÖYLÜYORUM. ENGELLİMİZİ RABBİM VERİYOR VE RABBİM'İN VERDİĞİ HERŞEY BAŞIMIZIN TACIDIR. İSYAN YERİNE ŞÜKREDERSEK ŞAYET RABBİM BİZDEN ALDIĞINI FAZLASIYLA GERİ VERİYOR. YETER Kİ LAYIK OLALIM İNŞALLAH.

Kimimiz engelli doğduk
Kimimiz sonradan olduk
Kimimiz görmedik duymadık konuşamadık
Ama hata ama ceza ama ödül
Sonuçta sizlerden farklı olduk

...
Bir engelli şiirimden alıntı.

Ben engelimin ödül olduğunu düşünüyorum o yüzden Rabbime hamd ediyorum...

HAMD ETMENİZ TEMENNİLERİMLE

Boş verin gitsin takmayın kafaya olan olmuş değişmiyorsa hiç bir şey değiştiremiyorsak üzülmenin kahretmenin kime ne faydası var.Hayat güzel nefes alıp vermek bile ömür kısa engelliyim diye üzülmeye değmiyecek kadar kısa.

Arkadaşlar ya ben anlatamıyorum ya da bilmem işte... Bu sitenin çoğunluğunu engelliler oluşturuyor ve en az engelli olanın bile engelinden dolayı yaşadığı sorunlar vardır ben sorunları yazarak acıtasyon yapalım veya şükür biz böyle de iyiyiz, idare edebiliyoruz cümlelerinden ziyade reel çözümler istiyorum. Yazarsanız sevineceğim, yoksa bizlerde tabi ki nefes aldığımız her ana şükrediyoruz. Ortak paydada buluşmak üzere iyi geceler...

Sadece kadercilik ve kadere sığınmak da yanlış mesele önce deveyi sağlam kazığa bağlamakta....

Kazık devlette! Bağlamak da devletin elinde!
Avrupalı 18 yaşında ki çocuğunu kendi ayakları üzerinde duracak şekilde eğitir.
Bizim kaderimize etki eden büyüklerimiz. Avrupalı çocuğunu sokağa atıyor der...
Yere düşersiniz kimse sizinle ilgilenmez. Niçin? Çünkü kimse kimsenin yardımına ihtiyacı yoktur. Devlet bunun için vardır. Hemen bir ambulans geliverir...
Biz deki gibi paran yok diye hastane hastane dolaşmaz, ambulans beklerken ölmezsiniz!!!

Biz ise bırakın engelli birey olarak. Normal engelsiz insan olarak çocuğumuzu ömür boyu ebeveyne muhtaç ederiz.
Hayat boyu o torpil bu torpil peşinde.. Her yerde bir bağımlılık. Her işimizde bir birilerine muhtaçlıkkk...:confused:

Demekki hayatı kolaylaştıracak yaşanabilir hale getirecek olan devlettir.
Devletler bireyler için vardır. Günümüzdeki devletimiz bireyleri devlet için yaşayan robotlara dönüştürmüştür.
Tabi bu arada engelli robotlar pek işe yaramadığından. Devletimiz sosyal hayattan engelliyi soyutlamışdır.

Engelleri engelli değil ancak devlet kaldırabilir. Yol yaparken, kaldırım yaparken engelliyi düşünmek çok mu zor!

Şimdi bazı ahmaklar diyecekki şükredelim beterin beteri var. Elbette var...
Herkez kendinden daha kötü durumda olanı görüp üzülüp şükreder!. Bunu zaten yapmayan yoktur.
ALLAH dan geldide! ALLAH dan geldi diye tedavisi mümkün olan hastaya ilaç verip iyileştirmeyecekmiyiz. Adam yürümesi mümkünken! teknoloji gelişmişken, adamı kaderine mi terk edeceğiz...
Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız!
Bi gün sizin önünüze de bi engel koyarlar. Arkanızdan da aslan kovalıyor olur. O engel yüzünden aslana yem olursunuz!
Mesele bu duruma boyun eğmek yerine, hak olanı vermeyenleri uyarmak ve hakkımızı almaktır.

Engelli olduğumuzu kabul ederek kendimizi severek insanlardan kendimizi soyutlamıyarak ben farklıyım diye hayıflanmak yerine gücümün yetebildiği her işte her alanda bende varım demekle daha iyi yol alabilir daha mutlu bireyler olarak yaşıyabiliriz.Bizlerin buluştuğu bir ortak payda zaten var bunu elbette çoğalta bilir düşüncelerimizi duygularımızı bir birimizi incitmeden paylaşabilriz.

Hakkımız olanı bize bir lütufmuş gibi sunup sonrada minnet duymamızı bekliyenlerden. Haklarımızı nasıl alırız sizce buyrun düşüncelerinizi yazın.Kimseyi aşalama gibi bir hakkınızın olmadığınıda göz önünde bulundurarak düşüncelerinizi dile getirirseniz sevinirim.

Canım kardeşim herkes engelini kabul ediyor bazı insanlar var ki, örnek olarak veriyorum sakın yanlış anlamasın engeli %40 diğerinin %85 tabi ki koşullar ikisinin de aynı değil belki birisi merdiveni zorlanarak da olsa çıkacak diğeri birisinin yardımı olmadan çıkamayacak şimdi ikisini aynı kefeye mi koyalım ilkine sorsan hayat mücadelesi o kadar zor değil diğerine sorsan yaşam oldukça zor yani sitede birisini yorumlarken koşullarını bilmeden engel durumunu bilmeden sen de çalış, elinden geleni yap diye ahkam kesmek de yanlış biraz daha empati kurmalıyız. Onu kafana takma bunu kafana takma demekle olay bitmiyor ben bu yazımı Portakal Suyu rumuzlu bir kardeşimizin sorunlarından etkilendiğim için yazdım. Arkadaşımızı ailesi kabul etmiyor bakım evine göndermek istiyor isyanının sesi bizi son derece de etkiledi. Şimdi ona diyebilir miyiz; kendisi tekerlekli sandalyede ve ailesinin bakımına muhtaç, elinden geleni yap, pozitif ol, mutlu birey olarak yaşamına devam et diye?... Söylemek istediğim bu anlatabildim herhalde bu anlamda Saww'ın söylemlerine katılıyorum. İyi geceler arkadaşlar ben den bugünlük bu kadar yarın görüşmek üzere güzelliklerle kalın...

Siz sohbetinize yarın devam edersiniz artık sizede iyi geceler.

Üst Alt