İşin doğrusu kamu kurumlarında (veya özel kurumlarda) facebook, twitter vs. gibi sitelerin kullanılmasını ben de onaylamıyorum. İnsanlar işyerindeki zamanlarını kişisel zevkleri için değil, sorumlu oldukları işler için kullanmalı.
Diğer taraftan, her hangi bir "yasaklama" zihniyetini de doğru bulmuyorum. Eğer insanların çalışma performansları dikkate alınıyorsa, işini yaptıktan sonra o siteye girmiş, bu siteye girmiş sorun olmamalı. Önemli olan, iş performansının görülüp ödüllendirilmesi olmalı.
MEB'in yaptığı engellemeler bildiğim kadarıyla "içerik engellemesi". Yani siteleri değil, sizin girdiğiniz sitedeki içeriğe bakarak engelliyor. Bu esasen uluslararası insan haklarının ihlali... Çünkü, doğrudan erişim içeriğiniz birileri tarafından takip ediliyor. Bu tür sistemlerde banka hesaplarına girmeniz bile sakıncalı! Çünkü içerik kontrolü yapan sistemler şifrelerinizi, girdiğiniz çıktığınız sayfaları bile takip ederler.
Eğer içerik engellemesi söz konusu ise, bunun aşılması hiç kolay değil. Zenmate gibi proksi sunucuları üstünden erişim denenebilir. Veya torbrowser "belki" bir çözüm olabilir. Ama yine de şüpheli.
Bu arada, tor browser'ın giremeyeceği yasaklı site yoktur! İçerik engellemesi yapılmayacağı sürece akla gelebilecek her yere girer. Engellenmesi ve takibi de mümkün değildir.