Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelleri kaldırmak için 7 Temmuz son gün - Ortak Bir Ses

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

karakaya

Üye
Konular
55
Reaksiyonlar
70
20Haziran 2012 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/mev...nlemeler-icin-sure-3-yil-daha-uzatiliyor.html

Önümüzde süre varken,ORTAK BİR SES,EYLEM PLANI çerçevesinde kendimize bir yol haritası belirlesek.
Görüşlerinizi bekliyorum.

--------------------

Belediyelerin, kenti engellilerin gereksinimlerine göre dizayn etmeleri için tanınan 7 yıllık süre, 7 Temmuz 2012'de doluyor. AK Parti yönetimi, AK Partili belediyelere genelge göndererek 7 Temmuz uyarısı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili bin 628 belediyeye, ''eksikliklerinizi tamamlayın'' talimatı verdi.

Hükümet, 2005 yılında Özürlüler Kanunu'nu yenilerken önemli bir adım atarak, kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut resmi yapıları, yol ve kaldırımları ile yaya geçitlerini, spor alanlarını özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirmeleri kararlaştırılmıştı. Belediyeler de, toplu taşıma hizmetlerini özürlülerin kullanımına sunmakla görevli kılınmıştı.

-Zaman daralıyor-
Hükümet, devlet dairelerinin ve belediyelerin gerekli altyapıyı tamamlayabilmesi için 7 yıl süre verdi. Kanuna konulan süre, 7 Temmuz 2012 günü doluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kamu kurumları ve belediyelerde atılması gereken adımların koordinasyonunu yürütüyor. Genel müdürlüğün web sitesinde ''engelleri kaldırmak için kalan süre'' başlığı altında, 7 Temmuz 2012 gününe doğru kalan zamanı geriye doğru işleten elektronik saat işlemeye devam ediyor.

-Engelliler tazminat isteyebilecek-
Söz konusu tarihten sonra engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapıların yanı sıra mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmemesi halinde ilgili düzenlemeleri hayata geçirmeyen kamu kuruluşları ve belediyeler aleyhinde dava açabilecek.

-AK Partili belediyelere uyarı-
Öte yandan AK Parti yönetimi, özürlülerle ilgili düzenlemeleri tamamlamayan belediyeleri son kez uyardı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili tüm büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine genelge göndererek 5378 sayılı Kanun'un ilgili geçici 2'inci maddesini anımsattı. AK Partili 10'u büyükşehir, 35'i il, 492'si ilçe ve 1092'si belde olmak üzere toplam bin 628 belde belediyesini uyaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, genelgede şu ifadelere yer verdi:
''Yürürlüğe konulmuş bulunan 5378 sayılı Kanun'un Geçici 2'nci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapıların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirileceği, Geçici 3'üncü maddesinde de, büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin, şehir içinde kendilerince sunulan veya denetimlerinde gerçekleştirilen toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin kullanımına uygunluğunu sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu uygulamaların gerçekleştirilmesi için tanınan 7 yıllık süre 07/07/2012 tarihinde sona erecektir. Yukarıda belirtilen hizmetleri henüz gerçekleştirmeyen yerel yönetimlerimizin bu konuyu dikkate almaları gerekmektedir.''

Kamunun 'engelli' dönüşümü

Arkadaşlar bu haberi sizinle paylaşmak istedim.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar ile mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi yasal süre sonu olan Temmuz ayına kadar sağlanacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar ile mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal-kültürel altyapı alanlarının özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmesi, yasal süre sonu olan Temmuz ayına kadar sağlanacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılı Temmuz ayında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun, ''kamuya ait açık alanlar, binalar ve ulaşım araçlarının engellilere uygun hale getirilmesi'' için 7 yıl süre tanıdığını, bu sürenin Temmuz ayında dolacağını anımsattı.
Sürenin dolmasına aylarla ifade edilebilecek kısa bir süre kaldığını belirten Çiftçi, ''Zamanın çoğu bitti, azı kaldı. Bu kısa süre içinde geriye dönüp 'neler yapılmış' diye baktığımızda, çok fazla bir şey yapılmadığını görüyoruz çünkü bununla ilgili yükümlü kişiler ve kurumlar tam olarak neler yapacaklarını bilmiyorlar'' dedi.
Bu noktada genel müdürlük olarak devreye girerek ne yapılması gerektiği konusunda belediye başkanlıkları ve kamu kurum idarecileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:
''Bunun için de standartları oluşturduk. Bir kamu binasının içinde neler olmalı, engellilere uygun hale getirmek için neler yapılmalı, asansörü, rampası, kapı genişliği, yer döşemeleri, kaymaz zemin malzemeleri, lavaboları, bütün bu faktörleri içeren bir kontrol listesi oluşturduk. Bir kamu kurumu temsilcisi, bu listeyi kendi binasında kullanarak, uygulayarak ihtiyaçlarını tespit edebilir. Hangiler uygun, hangi konular uygun değil, bunları belirleyebilir. Bunların dışında açık alanlarla, caddeler, sokaklar, parklar, ulaşım araçlarıyla ilgili de yine standartları oluşturduk ve bunları kamu kurumlarımızla paylaşıyoruz.''
-Engellilere, dava açma hakkı-
''Ulaşılabilirlik'' adı verdikleri bu çalışmayla kurum yetkilileri için eğitim toplantıları düzenlediklerini anlatan Çiftçi, ''Ancak tüm bu çalışmalara rağmen, Temmuz'da bütün bunlar bitmemiş olacak. Yani her taraf engellilere uygun hale gelmemiş olacak ama bizim en önemli arzumuz, hiç olmazsa ana caddeleri, en azından bir kamu binasını örnek teşkil etmek üzere bitirebilmek ve ulaşım araçlarını mümkün olduğu kadar ana güzergahlarda birer araç olacak şekilde engellilere ve yaşlılara uygun hale getirebilmek'' diye konuştu.
Kanunla belirtilen uygulamaların süresinde yapılmaması durumunda engellilerin kamu kurumlarına dava açma hakkı doğabileceğini bildiren Çiftçi, şunları kaydetti:
''Bu çok şık bir durum değil. Hiçbir kamu kurumu böyle bir sürece girmek istemez. Herkes elinden gelen gayreti gösterecektir. Ama dünyanın hiçbir yerinde tam olarak, dört dörtlük, mükemmel bir şehir, bir cadde, bir ülke düşünemiyoruz. Böyle bir örnek yok zaten. Mutlaka eksiğimiz kalacak ama bizim arzumuz en az derecede sıkıntı yaşayacağımız yaşanabilir çevreler, şehirler oluşturmak. Bunun için önemli olan bu hassasiyeti kazanabilmek. Bu hassasiyeti hepimiz birer vatandaş olarak kazandığımız zaman öyle zannediyorum ki para da bulunacak, işler de çözülecek, o düzenlemelerin hepsi yapılmış olacak.''
-İlgili kanun maddeleri-
1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen 5378 Sayılı Özürlüler Kanununda yer alan konuyla ilgili maddeler şöyle:
''Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.
Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir.''

7 yıllık süre ve sonrası....

2005 yılında yürürlülüğe giren kanunla tüm kamu kurum ve kuruluşları parklar vs. engelliler için ne kadar düzeltilebildi?

yaşadığım ilde koskoca 7 yılda kayda değer bir çalışma olmadı, eğer süre sonunda ki yetiştirmeleri imkansız, dava açacak olsak epey tazminat alırız.

ancak ben bu 7 yıllık sürenin uzatılacağını düşünüyorum zira hiç bir gelişme yok! devlet hükümet kendi kendine lades demez diye tahmin ediyorum.

arkadaşlar sizce bu süre uzatılır mı?

yada çatır çatır dava mı açacağız?

Dava dilekçe şablonlarını hazırlamaya başlayalım artık...

Belediye ayrımcılığı

Engellinin hayatını kolaylaştırmayan belediyelere dava uyarıs
Başbakanlık Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan,
''Belediye, kaldırım yapmış, bu kaldırım engelliler için uygun değilse bu
görevi kötüye kullanmaktır, ayrımcılık yapmaktır ve de ayrımcılıktan dolayı davalar açılacaktır'' dedi.
Kenan Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Antalya'daki bir otelde düzenlenen Kent Yaşamında Erişilebilirlik ve Belediyeler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, engelli insanların hayatlarının kolaylaştırılmasında belediyelerin üzerine düşen görevler ve eksiklikler hakkında bilgi verdi.

''Engel yapanlar, hoş geldiniz'' esprisiyle konuşmasına başlayan Önalan, ''Umuyorum ki 7 Temmuz 2012'de engelleri kaldırdığınız zaman ben de sizleri bir daha karşımda gördüğümde engeli kaldıranlar diye alkışlayacağım'' dedi.
Türkiye'nin bir yandan ilerlediğini, ancak engelli konusunda ilerlemenin aynı paralelde gitmediğini söyleyen Önalan, ekonomik ve sosyal politikalardaki gelişmeler yaşanırken, engelliler konusunda istenilen gelişmelerin gerçekleşmediğini anlattı. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla altyapı hizmetlerine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Önalan, ''Gerçekten toplum olarak iyi niyetliyiz. Engellileri seviyorsunuz biliyorum. Her zaman görünce sırtımızı sıvazlıyorsunuz. (Sizleri çok seviyoruz) diyorsunuz. Siz kimsiniz ya? Bizi sevmeyin, işinizi yapın. Bu psikolojiyi kafamızdan atalım lütfen. İş yapalım'' diye konuştu.
Türkiye'de 2005 yılına kadar engellilerle ilgili yasa olmadığını hatırlatan Önalan, devletin kendilerine borcu olduğunu söyledi. Önalan, ''Bu kadar mı ötelendik? Bu kadar mı hayatın dışındayız?'' dedi.

Kendisinin görme engelli olduğunu, bunu bir eksiklik olarak görmediğini kaydeden Önalan, sistemi kuranların kendisini sistemin dışında tuttuğunu belirtti. Kendisinin körlüğünden şikayetçi olmadığını, belediyelerden şikayetçi olduğunu vurgulayan Önalan, hizmetlerin ''Bir gün ben de engelli olabilirim'' düşüncesiyle değil, engellilere insani haklarını vermek amacıyla yapılması gerektiğine işaret etti.
Hizmetlerde ve yapılarda engellilerin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Önalan, ''Ben yaşamımdan daha fazla vermek istemiyorum. Kaldırımlarda özgürce dolaşmak istiyorum. Engelli konusunda ülke olarak, millet olarak daha hızlı ilerleyelim. Kapak toplayan bir millet değil, güzel kaldırım, güzel asansör yapan ve engellisiyle birlikte yaşamayı sindiren bir toplum olmayı diliyorum'' diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin ise belediye hizmetlerinde kaldırımın yüksek yapılmasıyla hamilelerin, tekerlekli sandalye kullananların görmezlikten gelinerek ayrımcılık yapıldığını belirtti. Metin, ''Biz pozitif ayrımcılığı da doğru bulmuyoruz. Anayasadaki tam ifadeyle özürlü, yaşlı, çocuk, genç gibi dezavantajlı gruplar için alınacak ilave tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz. Pozitif diye bahsettiğimiz şey esasen bir taraftan baktığımızda bir parça lütuf gibi de görünebilir. Ben kimseden lütuf istemiyorum'' dedi.

-Belediyelere dava uyarısı-
Kenan Önalan, toplantı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının 2005 yılında çıkan 5378 sayılı ''Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' ile ilgili belediyeleri bilgilendirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi. Teknik elemanlara, belediye başkanlarına, başkan yardımcılarına düşen görevleri anlattıklarını kaydeden Önalan, Temmuz ayından itibaren eksikler nedeniyle engellilerin belediyelere dava açma hakkına sahip olacaklarına dikkati çekti.
Kenan Önalan, ''Belediyeler görevi ihmal etmekten ceza almaya başlayacak. Belediye, kaldırım yapmış, bu kaldırım engelliler için uygun değilse bu görevi kötüye kullanmaktır, ayrımcılık yapmaktır ve de ayrımcılıktan dolayı davalar açılacaktır. Ayrımcılıkla ilgili de 6 aydan başlayan cezalar var'' diye konuştu.
Bu kanunla ilgili belediyeleri ve ilgili kurumları bilgilendirmeye devam ettiklerini söyleyen Önalan, ''Ben görme engelli olmaktan hiçbir zaman sıkıntı çekmedim. Benim sıkıntı çekmem yaşamı bana zorlaştıran insanlar. Yani kaldırımı bana uygun yapmayan insanlar. Hepimiz farklıyız ve farklılıklar dünyaya renk katar. Biz de bu renklerden biriyiz. Eğer zihinsel dönüşüm tamamlanırsa o zaman herkes mutlu da olur'' dedi.

Birlikte yaşamanın güzelliğine işaret eden Önalan, kentsel dönüşüm kadar zihinsel dönüşümün de çok önemli olduğunu dile getirdi.
-Özürlü Memur Seçme Sınavı-
Kenan Önalan, yarın engellilerin ilk defa Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda kendilerine uygun bir sınava gireceğini ifade etti.
Geçmişte sınavlarda kötü manzaralar ortaya çıktığını anlatan Önalan, 81 ildeki sınav yerlerinde sınava girecek engellilere çeşitli kolaylıklar sağlanacağını bildirdi. Az görenler için büyük puntolu yazıların kullanılması, görmeyenlere refakatçi verilmesi, işitme engellilerin kendi aralarında sınava girmesi gibi pek çok kolaylığın bu sınavda hayata geçirileceğine işaret eden Önalan, ''Çok güzel bir sınav organizasyonu yaptık. İnşallah bu süreçte güzel sınavımız geçer. 60 bin engellimiz yarın sınava girer. Herkese başarılar diliyoruz. İnşallah sıkıntı olmaksızın sınavımız biter. Derdimiz bir tane bile sıkıntı olmadan bu sınavın geçmesi'' dedi.

İşlerine gelmedimi hukuku tanımıyorlar.

Sevgili Arkadaşlar,
7 Temmuz 2012 tarihi ile belediyelere verilen süre doluyor.
Peki bizler bu süre dolduğunda haklarımıza dair ne yapacağız?
Önümüzde süre varken,ORTAK BİR SES,EYLEM PLANI çerçevesinde kendimize bir yol haritası belirlesek.
Görüşlerinizi bekliyorum.

Özürlüler Yasasının dolmasına Kalan 1 ay 20 gün

Unutanlar için,Yasanın dolmasına 1 Ay 20 Gün Kaldı ama hala İstanbulun göbeği taksim gibi, metro istasyonları, metrobüs vs birçok kamu ve özel alanlar hala engellilere uygun yapılmadı. Mimari engeller, olmayan engelli tuvaletleri, çıkışı rampa inişi rampasız derecesiz kaldırımlar öyle çok ki.
Fıkralara konu olacak gibi uygulamalarda cabası.
Mesela benim en komiğime giden tramvay hattında kapı üstlerinde duraklar yazıyor. Bazı duraklarda engelli işareti var bazılarında yok ve yanında da bu işaretli istasyonların engellilere uygun olduğunu yazan bildirim. Terbiyesizliğe ve yüzsüzlüğün bu kadarına pes.
Ve son birşey geçen gün metroya bindim. Asansörü beklerken yabancı bir kadın bebek arabası ve eşi vardı. Kadın bebek arabası ile asansörü beklerken eşi merdivenle çıktı yer kaplamamak için, asansör geldiğinde ise ben asansöre binmeden türk malı tüm iki ayaklı sağlam eşekler asansörü doldurdu. Medeniyet asansör yapmakla, otobüslere rampa koymakla veya sokaklardaki kaldırımlarda değil okullarda ve eğitimle oluyor benim anladığım bu...
Bu tarih dolunca acaba neler yapmalıyız bu da ayrı bir konu.

Kalan 1 ay 20 gün için hatırlatma;

5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07 Temmuz 2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun geçici 2. maddesi hükmü uyarınca; kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi öngörülmüştür. Öngörülen süre 07 Temmuz 2012 tarihinde sona erecektir.

Sevgiler

Gokhan

haklısın kardeş millet olarak egitilmemiz lazım ,bu vicdani bir sorumluluk ,saglam olan yürüsün ,bende benzeri bir soruna tanık oldum ,metroda hamile arkadaşıma oturacak yer bulamadım iki ayaklı eşekler oturmuşlar bir kişide yer vermedi inan ,birde pişkin, pişkin görmezlikten geliyorlar....

Belediyeler 7 temmuz a hazırmı ?

Selam arkadaşalar.7 yıl önce çıkan 7 temmuz 2012 dolacak olan yasaya belediyelerin hazır oladığı vede kimi araç sürücülerinin bu konuda bilinçsiz olduğunu ğörüyorum.Kaldıki uyarılar bile yetmiyor.Engelli geçitlerine ğözünün içine bakabaka araçlarını park etmekten kaçınmamaktalar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt