Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelleyen misiniz, engellenen misiniz?

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Engelleyen misiniz? Engellenen misiniz?

Engelli olan kişilerin yaşam şartları diğer insanlara göre çeşitli zorluklar ve kısıtlamaların olmasıyla ister istemez bazı zorluklar ve engellerle devam etmektedir. Bu engelin yaşam standartlarını düşürdüğü ve bazı konularda istediği yaşamı ortaya koyamamaktadır.

Bütün bunları düşündüğümüzde şöyle bir soru aklımıza gelmektedir. Acaba engelleyen miyiz? Yoksa engellenen miyiz?

Engelli olmayan kişiler tarafından kabul edilmeyen biz engelliler, engelli olmayan insanların gözünde belki onları engelleyen olarak değerlendirilebiliriz. Fakat engelliyi engel olarak gören zihniyetin toplumumuzdaki varlığından ziyade çokluğu önemlidir. Çevremize şöyle bir baktığımızda böyle düşünen ne kadar insan verdir? İşte bu sorunun cevabı çok önemlidir.

Engelliyi bir yük olarak gören insanların engelliler hakkındaki düşüncelerini bir kenara atamaması çok düşündürücüdür. Oysa toplumumuzun büyük kısmını yakından ilgilendiren konuların bu kadar atıl bir halde olması engelliyi engelleyen olarak gören insanların ve zihniyetin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunun yanında engelli olan insanların engelinden dolayı engellendiğini düşünmesi böyle bir ortamda ve böyle bir toplumda çokta yadırganmasa gerektir. Çünkü engelinden dolayı yaşamsal alanı kısıtlanmış, birçok alanda dışlanmış, zorluklarının üstüne zorluklar eklenmiş, bütün bunlar yetmez gibi birde topluma kendisini kabul etmek için uğraşmış olan bir insanın kendisini n engellendiğini düşünmesi oldukça olağan bir durumdur diye düşünüyorum.

Burada engelli olanların insanları engelleyen olarak değil de, engelsiz olan insanlar bütün duygularıyla yaşama haklarının olduğunu benimsemek çok önemlidir. Zaten engellenenler olarak çok büyük imtiyazlar istemiyoruz. Engellenmeyelim yeter diyoruz.

Bir engelli için, engellenmenin bir de duygusal yönüne baktığımızda, duygusal anlamda yaşananların psikolojik olarak çok büyük etkisinin olduğu da görülmektedir. İnsanların duygularını hiçe sayarak, onların benliğini görmezden gelerek yapılan hareketler ve söylemlerde insanı çok fazlasıyla etkileyen engellemelerdendir.

Biz engelimizin neresindeyiz? Engelimizle engelleyenlerden miyiz? Yoksa engelimizle engellenenlerden miyiz?

Engelimizle diğer insanları engellediğimiz doğru...
Engelsizlerin,engelimizden dolayı bizi engelledikleri de doğru...
Hem engelliyoruz hem de engelleniyoruz her zaman olduğu gibi...
Ama bu bizden kaynaklı bir sorun değil,engelleri aşsınlar biz o zaman kimseye engel olmayız...
Engelliyoruz ve engelleniyoruz diye hayallerimizden vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor...

o kadar güzel bir konuya değinmissiniz ki 2 gün önce başıma gelen bir olayı paylaşmak istiyorum.

Çok acil İşe ihtiyacım vardı. Yaşamış Olduğum ilde çok büyük bir kırtasiyeye başvuru yaptım kırtasiye belirli bölmelere ayrılmış Bilgisayar sektörü , kırtasiye sektörü , fotokopi sektörü diye dallara ayırmıs kendını ıcınde. bilqisayar teknık donanım ve bakım uzmanı ariyorlardı. bende gitti başvuru yaptım adam beni görür görmez sen bu işi naısl yapacaksın diye bana çıkıştı. benim cevabım su oldu. Eğer devlet beni katiplik sınavına alsa ki özürüm sol el parmaklarımın yokluğu olduğu için giremiyorum. iş verene cevabım şöyle oldu eğer devlet beni katiplik sınavına alsa idi herkese bu halimle eler geçerdim dediğimde benimle alay eder şekilde yüzünde bir tebessüm ve geç bakalım şu laptopun basınada görelim katiple yarışan parmakları dedi... ve dedim söyleyım yazayım. adamın her ağzından çıkan kelimeyi büyük bir hızla yazdım ve gözlerine inanamadı... sanki beni bir sınavdan geçiriyormuş gibi ordaki teknik serviste bulunan cocuklara kaçılın oradan yapsında şu bilgisayarı görelim dedi.. alay edercesine.. ağzımdan çıkan kelimeler ise şunlardı. ARIZASINI SÖYLEYIN BANA SADECE !! ve sölediler. 10 dakika mı almadı ve gözlerine yine inanamayan iş veren kekeleyerek.... elindeki arşivin listesini çıkartta gel!!! diyor. benim arşivimle bu adamın ne gibi bir işi olur? aklıma bu soru takıldı ve ben buna arşivimin listesini vermedim. benım ev numaramı aradı. ve aklıma takılan bu soruyu sorduğumda ise bana cevabı şu oldu. NE KADAR İYİ BİR BİLGİSAYARCI OLDUĞUNU GÖRMEM İÇİN BU ŞART DEDİ. benim cevabım ise şu oldu. Size daha önceden bırakmıs olduğum cvnın altındaki referansları arayınız dedim ve telefonu suratına kapattım. Şimdi Kararı siz verin. Engellenen mi Yoksa Engelleyen miyim.

ben hala bunun cevabını bulamadım :(

birisinde kalbalık bi yerde etrafına dikkat etmeden giden birisi bana çarptı ben biraz daha dikkatli olabileceğini söylediğimde bana verdiği cevap aynen şuydu
ozaman ne işin var senin burda evinde otursana :(

Kadim dostum Eshat yazilarini okudukca senin gibi degerli insanlarin ne kadar azaldigini farkediyorum coban yıldızı gibi kaptanlara yol gosteriyosun Eshatlarin cogalmasi ve engellerin yok olması dilegiyle!

Şehribanu;
Engellenmekle ve engellenmemekle hayallerimiz arasındaki bağlantıyı tam kuramadım. Ama anladığım kadarıyla, ne olursa olsun hayallerimizden vaçgememeliyiz demek istiyorsunuz sanırım..:)

cx571 Mehmet arkadaşım;
Çok güzel bir olayı paylaşmısın. Yani azim ettikten sonra olmayacak hiç bir şey yoktur.

Eva arkadaşım;
Sizinn yaşamış olduğunuz olay gerçekten çok üzücüdür. O size evinizde oturan insan neden evinde oturmuyor? Sanki bu dünya öyle kendini bilmez kişilerin mi tekelindedir. İşte biz bu zihniyetin cehaletinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyoruz.

Çok değerli arkadaşım Engelsizbiz;
Yazdığınız övgü dolu sözler için söyleyecek bir söz bulamıyorum. Yani kelimeler kifayetsiz kalıyor. Sizin gibi değerli bir dosttan böyle güzel sözleri duymak çok güzeldir. Umutları beklemek yerine umut eklemek, umut bekleyen değilde umut vermek çok güzeldir. Çok sağolun çok teşekkür ederim.

Sevgili Eshat,

Dönüşün yine muhteşem olmuş. Yazın benimde hep düşündüğüm fakat çoğu zaman engellenen olarak cevap bulduğum güzel bir başlık olmuş. Seni herzaman ki gibi canı gönülden tebrik ediyorum...

Çok sağol çok teşekkür ederim değerli arkadaşım;

O muhteşemlik her zaman sizlere aittir. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Engellenende olsak, engelimizin zorluklarını ve engelleyenleri aşmak gerekir.

Hem engelleneniz hem de engelleyen,buna rağmen hayat devam ediyor..
Hayatın zorluklarına rağmen,insan vazgeçmemeli birşeylerden demek istediğim,eshat..

Engelleyen yada engelleyen, sonuçta hiç kimse engellenmeyi istemediğigibi engellemeyi de istemez.İnsanların kaderine rağzı gelip karşılıklı anlayış ve kaynaşma içerisinde yaşamaktan başka bir çaresi yok..
Nasılki engelli olmak kaderse,İmtihan vesilesi ise, engelsiz olan içinde bu geçerlidir diye düşünüyorum.
Her iki tarafı kıyasladığımızda; İstisnalar dışında en çok engellenenler 'in engelliler olduğunu düşünüyorum..

----------

Hocam ;
gerçekten çok güzel bir paylaşımdı.
Konu seçimin ayrıca güzeldi..

Şehribanu;
İnsanların beklentilerinden bahsetmişsiniz; Fakat çok açıklık getirmeden çok basit bir şekilde geçmişsiniz. Oysa bu bir şeyler diye ifade ettiğiniz şeyler somut olan şeyler mi? Yoksa somut olan bir şeyler mi? Veya her ikisi demi?
Aslında bazı anlatımları anlamak için kâhin olmak gerekmez. Yani bazı anlatımlarınızı anlıyorum. Fakat konuya açıklık getirseniz daha fazla arkadaşımızın anlayacağını düşünüyorum.

Değerli Hocam;
Güzel yorumun için teşekkürler. Açık bir ifadeyle engellilerin daha çok engellendiğini ifade etmişsin. Bu konuda haklısın. Zaten engelli insanların hayatın birçok noktasında geri plana itilerek engelinin, engellemesinin yanında, insanlarında hem somut anlamda hem de soyut anlamda engellendiği gerçeğiyle karşı karşıyayız.

bANA BU MUAMELEYİ YAPAN ŞAHIS REFERANSLARI ALIP HAKKIMDA BİLGİ ALMIŞ. VE BENİ ARAYARAK SABAH İŞE GELMEMİ SÖYLEDİ. :s:s:s

Herkesin hayattan beklentisi farklıdır,Eshat...Beklentiler de zamanla farklılaşabilir...
Bunu soyuta ya da somuta indirgemek gerekmez..
Ben yıllar önce eğitim hayatımı bitirip güzel bir iş bulup çalışmak isterdim..Şimdi bunları gerçekleştirdim,daha başka şeyler istiyorum...Senin beklentilerin daha farklıdır,başka birinin çok çok daha farklıdır..
Hayatımızı engelli olarak devam ettirmek zorundayız...Yollar kapalıysa bu durum bizi engeller...Engelli olduğumuz için yolları aşmak için birilerinin yardımına ihtiyaç duyarız bu kişiler,anamız,babamız,kardeşlerimiz,eşimiz dostumuzdur...Bunların yardımı bir yere kadar ama asıl yolları açması gereken devlettir..Sosyal devlet bilinciyle,bu ülkede yaşlılar ve engelliler de yaşıyor biz fiziksel yapıları,okulları,hastaneleri v.s ona göre yapalım insanlar zorluk yaşamasın demesi gerekir..Ama bu olmadığı için,tekerlekli sandalyede yaşayan yüksek katlı binalara birilerinin kucağında çıkmak zorunda kalıyor,bu durumda biz, bize yardım eden insanların hayatını da engellemiş oluyoruz...Fiziksel şartları iyileştirdikleri zaman,engelliler ne engellenir ne de engeller...
Umarım yeterince açık olmuştur:)

Ne engelleyen neden engellenenım benı kımse engellıymez
engelım de bana engel olamaz :)

Şehribanu;

Beklentilerin kişiye göre farklılık göstediği elbetteki bir gerçektir. Fakat insanların maddi anlamda ve manevi anlamda isteklerinin olması çok normaldir. Yani bunu biz somut yada soyut olarak değilde nasıl düşüneceğiz?

Anlaşılır yazmışsiniz nihayet. Fakat olayı o kadar genellemeyle değerlendirmişsiniz ki çok genel bir anlatım tarzı olmuş. Tabi herkesin anlatım şeklinede saygılıyım. .Burada bir eleştiri olarak algılamasanız sevinirim. Sadece yorumunuzu klendim açımdan değerlendirdim.,

Bende kendimi bazı konularda engelliyenlerdenim.Hani engellenseniz bunu aşmanız mücadeleniz zor değildir .Ama içinizdeki baskıyı kolay kolay yenemiyorsunuz.Yendiğiniz zamanda herşey için çok geç olabiliyor.Arkadaşım çok güzel bir konuya değinmişsin.Teşekkürler...

Benim sorunum diğer engellilerden farklı değil zaten,genel konuşmam normal bir durum,Eshat...
Bu arada ben yaşamımla insanları çok fazla engellemiyorum,tek başıma yaşayabilecek kadar kendi ayaklarım üzerinde durabiliyorum...
Ben böyle iyiyim ,sorun yok diyerek biz engelliler kimseyi engellemiyoruz ya da engelimiz nedeniyle engellenmiyoruz demek suya sabuna dokunmamaktır..Bu sorun hepmizin,birlikte çözeceğiz...

gerçekten güzel ve düşünmemiz gereken bir konuya değinmişsiniz. birden aklıma şöyle bir örneklendirme geldi herhangi bir kuyrukta sıra bekliyoruz ve o sırada tekerlekli sandalyeli bir arkadaş gelmiş olsa ona sıra verirmiyiz yada siz verseniz kuyruktaki 10 kişi bunu içten yaparmı?bunu ona acıdığı içinmi yoksa " İNSANLIK" için mi yapar.
sıradaki bekleyen yaşlı biri yada ufacık bir çocukta olabilirdi yine aynı durum herkes gibi sende beklemi derdik yoksa sıra verirmiydik...Burdaki ince nüans bence içsel oalrak hareket ederek karşımızdakine yardım elin uzatabilmektir.Bazen elbetteki hayatın stresli ortamında ister istemez hoşgörülü olunmadığı durumlarda vardır ama sadece hakka tecavüz etmeden olayı çözersek ne engelleniriz nede engelleriz diye düşünüyorum.Umarım düşündüklerimi aktarabilmişimdir.Teşekkür ederim.

biz 13 yaşında yürüme engelli oğlu olan bir aileyiz yani engelli sayılırız 1 hafta evveline kadar komşularımızla normal komşuyduk oğlumu ben merdivenlerden hep sırtımda indirirdim halada öyle ya dairemiz 3.kat ilan astık satalım diye engelli olup çaresiz başka yolumuz olmadığı kanaatiyle dairemize öldü fiyatı verdiler..bnde ilanı kaldırdım salonun yola yakın kısmına asansör yaptırmaya karar verdim..bursadan bir firma geldi ölçtü biçti..fakat komşular bina olarak izin vermiyoruz diye geldiler..bende belediye ye gidip imar la ilgili bölümle görüştüm..yeni çıkan kanun çok güzel..onu büyük punto fotokopi yapıp ilan panosuna astım..şimdi bekliyoruz..zavallılar..asıl engelli bence engellileri engellemeyi sevenler..

Birilerini engellemek yada engelleyeme çalışmak elimizde olan birşey
ama engellenmek bizim dışımızda gelişiyor.
Ben ne engelleyen nede engellenen olmak istiyorum.

Engelin her aşamsında engellenmek sanırım engellilerin en büyük talihsizlğidir. Bu konuda hayatımızın bir çok kesitinde bir çok durumlarla karşı karşıya kalarak engellenmenin ezikliğini bizzat yaşıyoruz. Engelli insanların ben kimseyi engellediğini düşünmüyorum. Çünkü bu dünyada yaşayan her canlının en uygun şekilde yaşama hakkı varken bir engellemede söz konusu olamaz.

engelli yakınlarınn bu konuda en az engelliler kadar zor bir süreçte olduğunu biliyorum. Çünkü onlar bu acıların ve zorlukların birebir yaşayan ve yüreğinde hisseden kişilerdir. Bundan dolayı engelli kişilerin yaşamındaki kısıtlamalar en asgari seviyede olamlı ki hem engelli kişiler hem de yakınları rahat edebilmelidir.

engelliyiz evet bu bir gerçk bu bzim tercihimiz de değil
engelliyiz dye neden engellenen ya da engelleyen olalım ki

Engelli miyiz - Engellenen mi...

1-Uygun olmayan binalar...
2-Uygun olmayan ulaşım araçları...
3-Uygun olmayan okullar, hastaneler, postaneler...
4-Uygun olmayan çalışma şartları...
5-Yetersiz maaş, sağlık hizmetleri...
6-Uygun olmayan sosyal şartlar...

Hangisiyiz engelli mi yoksa engellenen mi? Engellenmemek için neler yapabiliriz? Engellenmesek belki de engelli olduğumuzu bile hissetmeyiz değil mi?

Engelleme ne olur, belki bir gün senin de olur...

İnadına Hayat İnadına Özgürlük!

engelli diyolar niye göre engel? Engelleyenlere göre mi?

ikiside olmak istemiyorum yapılandırma ve beyin yapıları farklı olsa ikiside olmayız ne engelleriz ne engelleniriz

Üst Alt