Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araç alımında maaş kesiliyor mu?

• Konbuyu başlatan kutup yıldızı
  • Başlangıç tarihi
K

kutup yıldızı

Yeni bir durummu bilmiyorum ama 18 yaş üstü,engelli araç alımında sürekli rapor olmasına rağmen rapor yenileme durumu varmış,bu kaç yıl için geçerli acaba?Birde araç alınması durumunda bakım maaşı değilde 2022 maaşı kesiliyormuş bu doğrumu acaba?yoksa kriterlerimi var.

ÖTV'siz alınan araçlarda vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri hesaplanır ve hane gelirine eklenir doğrudan. Örneğin aracın vergiden düşülmüş tutarı 120 000 Tl olsun. BUnun 120'de biri 1000 TL'dir. 1000 TL hanenin gelirine dahil edilir. Hanenin diğer aylık gelirleri toplamı da 1000 TL olsun diyelim. hanenin toplam aylık geliri 2000 TL olur. 2000 TL de hanedeki kişi sayısına bölünür. sonuç sınırı geçmiyorsa gelir uygun demektir. de bunla bitmiyor bu iş. bu vatandaş 120 Bin tl'lik araç aldığına göre yıllık harcamalarının aylık ortalaması da hesaplanır. bu harcamalara araç için ödenen para da dahil edilir. ki böyle bir durum da hanenin aylık harcamaları gelirden yüksek çıkar ve aradaki fark hanenin aylık gelirine eklenir. boylece gelir yükselmiş olur. kişi başına düşen aylık gelir de sınırı geçerse aylık kesilir.
gelrı durumunuzu en ii siz bildiğiniz için hesaplamayı kolaylıkla edebılırsınız burdakı rakamlar örnektır(kalem adlı üyeden -hemşomdan-alıntıdır)

Merhaba ötvsiz araç almayı düşünüyoruz yakınıma acaba engelli maaşı ve bakım ücreti kesiliyor mu? Kesiliyor diyen var kesilmiyor diyen var. Ötvsiz araç almak bir hak mı yoksa durumun iyisi alamıyormusun

-mka

Kişi başına düşen aylık gelir nedir o verilere tam olarak nerden bakabiliriz acaba. Hiç bir gelir yok sadece engelli bakıcı maaşı var ve ötvsiz 190binlik araç alacak kesinti için evde kaç kişi olmalı

eylül4747
[FONT=sans-serif]Kişi başına düşen aylık gelir nedir o verilere tam olarak nerden bakabiliriz acaba.[/FONT]
aücretin net 3/2sinin toplamı oluyor ve herkesınkı aynı olmuyor.hesaplama şöle edillio.evde kim var kım yoksa onların tüm gelirleri toplanıyo buna maaşlar varsa ev ,dükkan kıraları ticarı araç kırası kendı çalıştrıosa gelırı vs vs akla gelen her gelir ebm de biraz daah esnek 2022 de daha katı.2022 maaşında arsa tarla bağ bahçe gelirde hesap edılır gelır getırmıosa bıle degerının bi kısmı dahıl edılıo.kıraya verılen ev varsa hem kıra bedelı hem evın degerının 120 de 1 i dahil edilio ebmde sadece alınıosa alınana kıra dahıl edılıo
tüm gelirleri topladık kerri bu toplamı hanedekı kişi sayısına bölünüyo çıkan mıktara bakılıo 2022 için çıkan mıktar 703,97 ve üzeri ebmde ise 1402,64 ve üzeri olursa gelırı geçmiş olursunuz başvuru için 2022 de 703 ebm de1402 yi geçmemeniz gerekıo.hesaplama böyle edılıo bi yere bakmanza gerek yok

[FONT=sans-serif] Hiç bir gelir yok sadece engelli bakıcı maaşı var ve ötvsiz 190binlik araç alacak [/FONT]
araç ötvsiz alınacaksa alınacak aracın kaska degerının 120 de 1 i gelıre eklenır.190 binlik araç alacaklar ama tek gelrı ebm mıktarı 1460 tl ise durum sıkıntılı kuruma danısmada fayda var.çünkü gelır yok iken 190 binlik araç alınırsa tahmınımce ebmyı keserler.olmayan parayla nasıl aldınız dıe arastırılar
ben gelen heyete sordugmda çok pahalı lüks araç olmazsa ii olur demişti

[FONT=sans-serif] kesinti için evde kaç kişi olmalı[/FONT]
ebm alabikmek için sınırı geçmeyecek kadar kişi olmalı bu aileye göre değişir.4 kişilik aile geçerken 8 kişilik aile geçmeyebilir

siz önce gelırnızı hesap edın aldıgnıza göre ebmyı sınırı geçmıonuz tek gelir ebm ile o fıyata araç alımı ebmyı kestırır dıe tahmın edıom .ha dersınız kı parayı o vemıcek bi tanıdık verecek araç engellı adına alınacak bu da olmaz baskasıda verse borç olarak ya da hıbe eve girdiği için o mıktar gelir heabına dahıl edılır.o yuzden engellı adına başkasına araç aldırıp tek gelir olan ebm den olmayın ama tercıh sızn derım son sözum araç alınca kuruma bıldırme mecburiyeti var almadan evvel kuruma danısın hazırkınden olmayın

-mka

Cevaplar için çok teşekkür ederim evet gelir kısıntılı arabayı açıkçası yurt dışında yaşayan akrabaları alacak yani hediye diyebiliriz bunun bir önemi yok anladığım kadarıyla. Gelirin varsa kesiliyor galiba ebm. Mantıksız geliyor engelli ve bakıcı parası almak bir hak olmalı. Tıpki ötvden yararlanmak gibi.kurumun insiyatifine kalmış anladığım kadarıyla.. Birde çocuklar yaşlılar hesaplanıyor mu bu gelir hesaplama da

eylül4747, ''Gelirin varsa kesiliyor galiba ebm. Mantıksız geliyor
engelli ve bakıcı parası almak bir hak olmalı.'' demişsiniz,

Sadece bakım parasıyla 120 bin liralık araç almak bir hak olamaz.
Hanede 3 kişi var 3.5 - 4 bin lira gelirde var rahatlıkla alınabilir.
Yani araç aldıktan sonra, hanede yaşayan, 3 kişinin geçimini idame
ettirebilecek kadar bir gelir olması gerekiyor. adil olan'da budur.

Son düzenleme:
-mka

Bazı sydv ları araç alımında direkt 2022 maaşını kesiyor, aracın vergisiz kısmının 120/1 i gelir sayılması lazımken araç alacak paran varsa gizli gelirin var diye düşünüyor.

Son düzenleme:
_SEP_
aynen öyle sebocum.heyetlerın ınsafına terkedılmıs durumda engellıler.gerçi ebmcıler 2022cılerden daha esnek yardımcı oluolar
bu aralar nassın.dorlının borçlarını üzerine yıkamadık gettı :D

eylül4747
devlet duygusal davranmaz.şartlar net.hediyede olsa işleme koyarlar.yoksa kişinin zulada parası vardır ya da kayıt dışı alacagı vardır onla alır hedıye der o parayı harcar aklamıs olur.çok dümenler döner.lafım sizin için değil yanlış anlamayın
çok var engellıye az yardım edıyımde araç alsın dıe para toplayacak ama şartlar izin vermıo olan engellıye oluo bide parayı ben verdım deyip verenden araca bınmeye engellıye sıra gelmıo ıstısmara açık bi konu.

-mka

Bi kitleyemedin bana dorlinin borçlarını :D Dorli okudukça umutlanıyordur bence :D Bende bir güzellik yapayım öderiz ne yapalım desem tüm Eskişehiri dolandırır diye korkuyorum :D

Araç konusunda geçen bir yazı yazmıştım,ortalama 200bin tl lik araç alındığını varsayarsak yaklaşık 90bin tl veya 100biin tl gibi bir rakam kara geçiliyor, oysaki %70 üzeri bir engellinin 5 yıl boyunca aldığı 2022 maaşı yaklaşık 48bin tl oluyor bu duruma istnaden maaşları kesiyor olabilirler. Yanlız 2022 yönetmeliğinde sadece vergisiz yani verilen paranın karşılığı olan kısmın 120/1 i gelir sayılır deniyor, burda muallakta olan şey ise mütevelli heyetinin insiyatifi.

Son düzenleme:
_SEP_
2022 de araç hesabını bılıomda ebm de bılmıom.aslında aile sosyal pol bakanlıkta engellıler biriminde tüm soruların cevabı yorum getırmeyecek şekılde örneklı anlatımı olmalı.vatandaşların kafasıda karışmasın.öyle kı memurları bile konularda tam bilgili değil yanlış kararlar verebılıolar benım başıma geldı ordan biliom.memurlarında eğitilmesi tam donanımlı olup vatandaşa gerekçeleri ile net cevaplar verebilmeleri gerekıo

[FONT=sans-serif]Bi kitleyemedin bana dorlinin borçlarını [/FONT]:D[FONT=sans-serif] Dorli okudukça umutlanıyordur bence [/FONT]:D[FONT=sans-serif] Bende bir güzellik yapayım öderiz ne yapalım desem tüm Eskişehiri dolandırır diye korkuyorum [/FONT]:D
sebocum,dorlıye gene hastane yolu görünmüş sıkı dur bu kez borçlerı bindirebilirik her an :D
sen öde bişe olmaz.dolandırmaz o.ben engel olurum:D

Sedat Yıldırım

Aracı alamayı gerektiren gelir belgesi derken ? Unuttuğunuz nokta 2022 maaşı veya evde bakım maaşı alanların gelir krıterine uyma zorunluluğu var.

-mka

Evde bakım maaşı alanlarda araç alımı fazla dikkate alınmasada 2022 maaşında eş dost akraba tarafından engellinin kullanıldığı düşünülüyor, birde asgari ücretin 3/1 sadece gida için bile yetersiz bir rakam olduğunu yine resmi kurum olan Tüik söylüyorken araç nasıl alınıyor?

Dorliye geçmiş olsun aman diyem bir an önce Allah şifa versin. Hatta ben pilav falan yaptırıp cami önünde ikram yapayım o yeterki, sağlığına kavuşsun. bence daha karlı :D

_SEP_

soru güzelde bu yüzdende engellı magdur oluo.yardım edecek akrabası eş dostu olanlarda ispatlasa bile alamıo. karışık işler bunlar

[FONT=sans-serif]Dorliye geçmiş olsun aman diyem bir an önce Allah şifa versin. Hatta ben pilav falan yaptırıp cami önünde ikram yapayım o yeterki, sağlığına kavuşsun. bence daha karlı [/FONT]:D
aynen geçmiş olsun.dorlibon iidir.pilavı yaptır benide çağır :D

Üst Alt