Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracı başkası nasıl kullanabilir?

honest

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
merhabalar,
benim engelli aracım var ruhsatta sahibinden başkası kullanamaz yazıyor, ama araçta orjinalliğini bozacak hiç bir donanım yok otomatik vites başkası kullansa yada aileden biri kardeşim abim gibi sorun olurmu acaba....?

Bende tam olarak aynı konuyu açmıştım cevapları merak etmekteyim. Ben herkesin kullanabildiğine dair bir yazı okumuştum ama şimdi bulamadım. Kullanabiliyor olsalar bile acaba TSE'den ya da başka bir yerden kullanabileceğine dair bir evrak alması gerekiyor mu acaba?

Sayın honest aracınızı yurt dışından mı aldınız?

Hayır, sıfır aldım işlemlerin hepsini muameleci halletti demekki biz birşey talep etmeyince onlar öyle yazdı, bende istediğin kişileri ismen yazdırıp kullanabiliyorlar deye duydum ama ilk kez araba alıyorum bilmiyordum

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 7:

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Ben Yeni aldım araç tertibatlı ve bir kişi yazdırdım...

yani ben notere gidip bir isim verim o isme vekalet çıkartabiliyormuyum..?

Sayın Bio yaptığınız işlemleri anlatabilir misiniz?

Bayi ile anlaştım ve bu işlere bakan bir kişi var bütün işlemlerini yaptırıyor mali kısmi tse yani takipçi 2650 verdim çizim maliye kısmi aracimi cekici ile alip tse nin bulundugu yere goturme hepsini onlat hallettiler ben bayiye geçtim maliyeciler gelip baktılar tertibata imzamı attım arabami aldım

Notere isim vermiyorsunuz araca tertibatcı tse alinca eğer ki araca takilan tertibat normal saglikli insanlarin kullanmasini etkilemiyor ise yani gaz freni normal bir sekilde kullanabiliyorsa tse aracın baskasi tarafindanda kullanilabilecegini test ederken rapor tutuyor ve emniyette dilekce ile birinci derece akrabalardan baba anne abi abla ismini veriyorsuniz ve ruhsata adı yazılıyor. Benim gaz fren tertibatı elden ve aracimin normal aksaminda bir değişiklik olmadigi icin yazdirabildim...

Bio

yani benim b otomatik vistes arac kullanabilir. yani bir aparat yok sadece otomatik vites 3. dereceden baskası kullanabilir mi mesela arkadasım.şart mı koşuyollar 3 derece yinede

peki ben şu anda işlem yaptırabiliyormuyum benden başka birkişi daha kullanması için

Benim arcım sadece otomatik vites ve yeni aldım. Ruhsatda 3.dereceye kadar kullanır. Yazıyor.

17 Nisan 2015 CUMAResmî GazeteSayı : 29329
YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[FONT='inherit']
c) Engellilik derecesi % 90'ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, "Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/FONT]

nasıl bir yol izlediniz ben 22 aralıkda ötv için gircem sonra b ehliyetimi engeli ehliyetine cevircem filan filan müsaitseniz yazabilirmisniz bir balka devlet hstnaesi sana ehliyet vermem dedi geri gönder başka hastnaden aldım ozamanlar h ehliyeti alırsın diyordu sonra umursamadım zamanı dolmuş bir daha ehiyet için başvurcakmışım

Engelli aracını engelli olmayan kişilerde kullanabilir, ancak TSE onayı olması şartı ve RUHSAT'ta yazılı ibare gerekir. resimlerden faydalanabilirsiniz, işlemlerini daha yeni yaptırdım.
umarım faydalı bilgi olur
Vg0Wga.jpg

F3Ru4B.jpg

yMojH3.jpg

adegerli33

bu ötv trafik tescil işlemelrini yapan yegenbey v.d sordum kullanamaz diyor. ortapedik ama sol kol mu sağ ayak mı birde buraya yada bana ruhsatta ilgili sayfanın yazdıgı görüntüyü eklermisiniz

Durakoglu
peki siz tadilat yaptırmıssınız. tadilat olmayan ne olacak ben yegenbey v.d. aradım kullanamaz diyor bu iş karısık anlamadım.

honest
merhaba ruhsatta ilgili sayfayı resim çekip buraya eklermisiniz.bazıları kullanıyor bazıları kullanamıyor anlamadım

merhaba ruhsatta ilgili sayfayı resim çekip buraya eklermisiniz.bazıları kullanıyor bazıları kullanamıyor anlamadım

Karayolları yönetmeliğinde şu yazıyor.

Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

@Durakoglu

siz otomatik araca ekstra donanım mı eklettirdiniz yoksa mevcut otoda değişiklik mi yaptınız

TSE onayı olması şartı ve RUHSAT'ta yazılı ibare gerekir.''YANİ EĞER BENDE BASKASI YANİ 3.DERECEYE KADAR YADA İŞ AKDİ NOTER İLE OLAN KULLANAMAYAKSA ALMAYACAGIM.PARAMDA GİTMESİN BOSA. BU ASAMALAR ARACIN PARASINI VERMEDEN Mİ YAPILIYOR. BİRDE .BİRDE BENDE OTAMATİK VİTES KULLANABİLİR YAZACAK YANİ APARATSIZ KULLANABİLECEGİM YİNEDEN TSE DEN UYGUNLUK RAPORU ALSAM OLUYOR MU. BUNLARI ACİL ÖĞRENMEM LAZIM YILBASINDAN ÖNCE

% 90 altında ortapedik engelli olup tertibatsız otomatik araç alan ve kulllanan kişinin aracını 3. Kişi kullanabiliyor mu? Eğer bu şekilde kullanan kişi yazarsa sevirim. Aracını baskası kullanabiliyoru mu başkası derken 3. Dereceye kadar ve noterden onaylı iş akdi kişi. Yoksa sadece kendisi mi kullanıyor yazıyor ruhsatta gerçek bilgiye bizzat uygulayan kişiler yazarsa sevinirim

Ehliyeti çevirmek için İl Sağlık Müdürlüğüne gidiyorsun ve kontrollerden geçiyorsun eski evraklarını tetkiklerini götürmeyi unutma, Onların verdiği raporla emniyete gidip ehliyetini değiştiriyorsun. Daha Önce Sınava tabi tutuyorlardı sınav işini kaldırıp bu şekilde işliyor prosedür.

Otomatik vitesli aracı başka kim kullanabilir? Acil?

Merhabalar.
%46 engel oranı + Otomatik vites kullanabilir diye 2 raporla bugün araç satın aldık. İşlemlere bugün başlandı. Sorun şu ki sadece otomatik vitesli tertibatsız aracı kızımın kullanamayacağı, bunun için Mü.... Odası'na 500 tl para vererek onun da isimini aracı kullanabilir diye ruhsata yazdırmamız gerektiğini söylediler.

Böyle bir şey var mı? Otomatik vitesli aracı herkes veya en azından 3.derece yakınına kadar herkes kullanamıyor muydu? Bu parayı vermezsek kullanamayacak mı kızım?

Acil cevap verebilir misiniz? @OturanBoğa ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar lütfen ?

hozgul Okudum yorumları ama herkes bir şey söylemiş. Sanırım bu tse onayı gerekli, doğru mu anlamışım?

@themoon

Araçta özel tertibat yoksa herkes kullanabilir. TSE onayı ise sadece araç içinde özel donanım varsa, örneğin gaz-fren pedalı değişikliği, elden kumanda, kumanda kollarının değişikliği vs. o zaman TSE'den onay alarak bu mümkün olabiliyor. anladığım kadarıyla sizde özel tertibat yok. O halde herkes kullanabilir.

Evet tertibatsız sadece otomatik vitesli aracı herkes kullanabilmeli. Tamam herkes kullanamasa da ailesinin kullanabilmesi lazım. Ben hastalandığımda kızım beni doktora götüremeyecekse napayım o arabayı ben? Hadi diyelim ki onay gerekli, Bunun için neden 500 tl istiyorlar yasal mı bu?
hozgul
abdullah_1982_1905 Siz araç aldınız mı? Durumumuz aynı sanırım.

themoon

Onay gerekmiyor... Başka nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama kesin bilgi budur...

Sıfır aldığım aracımın 5 senesi dolunca değiştirmeyi düşünüyorum. Ruhsatta ki ibare resimde ki gibi. "Engelli olmayan da kullanabilir" yada "3. dereceye kadar yakınları kullanabilir" ibaresi ekletmek için ne yapmalıyım ? Aracım da elden gaz-fren aparatı olacak. "3.dereceye kadar yakınları" ibaresini ekletirken TSE onayı onayı gerekiyor mu ?
"Engelli olmayan da kullanabilir" ibaresi ekletmek için TSE onayı gerekiyor demişsiniz. İstanbul'dayım 2650 baya yüksek geldi bana.
Son zamanlarda tecrübe edinen var mı ?
Kanunlar da değişiklik oldu mu ?
Sıfır araç alan arkadaşlar sizin ruhsatlarda hangi ibare yazılı ?

24V0Zn.png

@hozgul

Sıfır araç alırken şu an hangi ibare ekleniyor bilginiz var mı ?

bLaCkRaCe

Özel donanım bulunan aracı 3. derece yakınların kullanabilmesi için TSE'den yazı almak şart.

Arkadaşlar araç sadece otomatik vitesli ise herkes kullanabilir bununla ilgili engelli aracını herkesin kullanabileceğine dair bir yazı vardı maliyenin yada içişleri bakanlığının biliyorum

Üst Alt