Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracı ile yapılan kaza ve kasko şirketi ile ötv sorunu..?

xEcvt

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar arkadaşlar , çok uzatmadan direk konuya dalmak istiyorum.

2014 kasım ayındaydı sanırım 2014 model bir araç aldık ötv indiriminden yararlanarak. Araç ile daha önce küçük bir kaza yapıldı ama tamir edilebildi. Şimdi ise 2 hafta önce biraz daha büyük bir kaza oldu ve kasko şirketi aracı perte çıkarmak istiyor. Bizimde biraz işimize gelir gibi o araç tamir olsa bile daha iflah olmaz sanırım.

Forumda ve bazı yerlerde çok araştırdım hemen hemen herkes aynı sorunla karşılaşıyor. Kasko bugün rapor sonucunu almış ve bize fiyat konusunda bilgi verdi telefon ile. 48 bin lira gibi bir bedel ödeyeceklerini ancak bundan yaklaşık 13 bin lira gibi bir ötv düşeceklerini söylüyorlar. Ancak nerede okuduysam devletin bize sağladığı bu indirimin kasko şirketini hiç ilgilendirmediğini söylüyorlar.

Kasko şirketi sanırım aracı satacakmış ve bu satışı gerçekleştirmeleri için ötv nin ödenmesi lazımmış. Araç sahibi babam ve bugün görüşmeye gittiğinde yetkili bir kişi sizin indiriminiz üzerinden değil gösterilen fiyattan hesaplayacağız demiş. Ancak birisi oradan lafa girip olmaz öyle şey yanlış bilgi verme indirimli fiyattan hesaplayacağız filan demiş.

Telefon ile aradıklarında sizin yeniden ötv indirimi hakkı kazanmanız için bu ötv yi ödemeniz lazım diyorlar. Ayrıca ötv li fiyatı bize verirlerse bizim suç işlemiş olacağımızı söylüyorlar ve vergi dairesi insanları yanıltıyor gibi şeyler söylemişler.

Çok garip gerçekten devlet dairesinin sözü yanıltıcı yalan olacak özel bir firmanın sözü doğru ve kanuna göre :) Anlam veremiyorum gerçekten.

Şimdi az önce babam tekrar gelmiş başka bir yetkili ile konuşup. Yetkili kişi işin prosedürü bu yasal yollardan hakkınızı arasanız bile bir sonuca ulaşamazsınız filan demiş. O ötv yi yatırmanız mecbur filan demişler. Vallahi babamda sağolsun pek bize güvenmez dışarıdan duyduğu sözler onun için daha önemlidir ikna etmişler gibi :)

Nedir bu işin çözümü şuan bilen var mı arkadaşlar ?

Öncelikle geçmiş olsun. 5 yıl geçmediği için araç HURDA BELGELİ satışa çıkması gerekir. Araç hurdaya ayrılacağı için ÖTV ortadan kalkmaktadır.

sanırım ötv indirimi ile araç alındığında 5 yıl içinde tekrar ötv siz araç alabilmek için istisnai durumlardan biri aracın perte çıkması yani devlet araç pert olursa tekrar ötv indiriminden yararlanabilirsin diyor. not : net bilgi değil ama kanunu okudugumda boyle bir ibare vardı gibi hatırlıyorum

araç hurdaya çıktıysa 5 yıla bakılmadan yeniden bir hakkın olur. hurda aracın ötv ile ilgisi bulunmuyor. sigorta şirketleri ile görüştüm kasko açısından böyle bir hesabın ve talebin olamayacağını söylediler. çünkü ilk yılın dışındaki yıllarda aracın kasko değeri piyasa değeri üzerinden hesaplanıyor yani faturayla ötv ile ilgisi bulunmuyor. siz bana bedeli ödeyin varsın maliye peşime düşsün deyin!

Merhabalar. Vergi kanununa göre ÖTV'yi aracı alan öder, satan değil. Perte çıkarma işleminde siz aracınızı satıyorsunuz, onlar sizden satın aldıkları için ÖTV tamamen onların sorumluluğunda. Eğer aracı hurdaya çıkarmayıp da perte çıkarıyorlarsa keyifleri bilir, ÖTV'yi de bi zahmet ceplerinden ödeyivermeleri gerekir.
Aracın perte çıkması durumunda siz zaten zarardasınız. 5 yıl dolana kadar tekrar ÖTV indirimli araç alamazsınız.
Bu durumda en mantıklısı sigorta şirketine "Ya benim arabamı eksiksiz şekilde tamir ettirin, ya da hurdaya çıkarıp parasını ödeyin." demek.
Sigorta şirketi biz mağdur oluyoruz gibi laflar edebilir, siz de o zaman "Kardeşim ben size aracı zorla mı kaskolattım, kanun yeni değişmedi ki, kaskoyu yaptırırken ruhsat bilgilerinde zaten engelli aracı olduğunu görüyorsunuz, ona göre poliçe belirliyorsunuz. Zaten kaskonun mantığı ne, kaza yaparım, tamir ettirirsin, olmadı eşdeğeriyle değiştirirsin değil mi. Poliçeyi keserken bunu bana söylemediniz ki, böyle yapacağınızı bilsem zaten sizden kasko yaptırmazdım. Sizin mağdurmuş gibi davranıp beni mağdur etmeye ne hakkınız var." diyebilirsiniz.
Devletin sizi muaf tuttuğu ÖTV'den onlar hangi yetkiyle sizi sorumlu tutabilir.

Babam bir avukatla konuşmuş ve avukat daha önce bu tarz 2 davaya baktım 2 sinide kazandık ama sana garanti veremem demiş. Sen 35 bin lirayı kabul et at imzanı kalan para içinde dava açarız demiş. Babamda bugün gidip para için imza atacaktı ancak o parayı alıp kalan ötv farkı için dava açacağız dediğimiz için o parayıda vermeyip imza attırmamışlar. Yani gidip davanı aç demişler.

Onlara göre herkes yalancı bir tek kendileri doğru biliyor. Vergi dairesi bizi yanıltıyormuş avukat bilmiyormuş vs vs :)

Şimdi babamla konuştum sözde kanunda yeri var diyerek bir madde söyleyip ona çıktı vermişler. Sizin avukatınız neye dayanarak söylüyorsa bunu sizde kanıt sunun demiş. Doğruluğu nedir bilemiyorum şuan. Babama isteyemezler hiç bir şekilde denmiş vergi dairesinden ama neye dayanarak istediklerinide bilemeyiz siz bir mali müşavire danışın demişler. Şimdi gdip konuşacak bakalım ne sonuç çıkacak.

Kasko şirketi aracı 7 bin lira gibi bir değere satacaklarını söylüyorlarmış o şekilde ancak satmaları için önce sizin ötv farkını ödeyip aracı bize satmanız gerek bu işin prosedürü bu demişler.

Çok söyleniyor ya burada kasko şirketleri o paranın üstüne yatmaya çalışıyor diye aynen öyle bir konuşma geçmiş. Sanırım siz paranın üstüne yatacağımızı düşünüyorsunuz öyle bir şey mümkün değil böyle bir şe yapacak olsak sinek avlardık biz gibi sözler söylemişler.

Ben anlamıyorum hala nasıl bu kadar emin olabiliyorlar ve herkesin yanlış kendilerinin doğru bildiklerini savunup dava açın diyebiliyorlar.

Hiç onların dediklerini dikkate almayın bile, siz bana paranın tamamını verin ben gider yatırırım deyin veya ötv tutarının vergi dairesine yatırıldığına dair makbuzu bana ibraz edeceksiniz aksi takdirde sizi boş yere hak gasbından mahkemeye vereceğim diye beyanda bulunun. Onların dedikleri gibi bir olay yok. Sigorta şirketleri asla bu parayı maliyeye yatırmazlar bilginize, eğer sizi imza atmaya çok zorluyorlarsa imza attığınız evrağı iki süret olarak hazırlatıp "itiraz kaydı ile imza edilmiştir, ÖTV miktarı ile ilgili gerekli yasal işlemler yapılacaktır" şerhini mutlaka ya kendiniz yazın, yada onlara yazdırın. Tamamen göz boyama ve yıldırma çalışması bunlar. Asla geri adım atmayın, bir yerlere imza atmayın.

Aynısını babama söyledim oda gidip oraya söyledi zaten. Parayı bana verin eğer yatırılması gerekiyorsa ben yatırayım demiş veya siz yatırıp bana gösterin fatura makbuz her neyse işte. Onların cevabı şöyle olmuş. Size parayı verebilmemiz için ötv yatırılması lazım gidin siz yatırın gelin size ötv li tutarı verelim demişler. Ancak o para elimizde yok nasıl yatıralım biz zaten aracın hala bir miktar kredi borcu duruyor. O zaman siz yatırın dediğimizde biz bankalarla elden uğraşmıyor direk internet üzerinden ödüyoruz size çıktısını verelim vs vs. Bilmiyorum bu ne kadar doğru ve sağlıklı ne dersiniz ?

İmza atma konusunda ise avukatta aynen imza atacağı kağıda bir şey yazmasını istemiş. Ancak bunu öğrenen sigorta şirketi izin vermiyor imza atmasına gidin davanızı açın diyorlarmış. Yani parayı alıp imzayı atıp oraya not düşmesine müsaade etmemişler sanırım.

Babamda engelli altında aracı yok şuan günlerdir sabahtan akşama kadar oradan oraya sürüklüyorlar bakalım ne olacak. Vergi dairesi sanırım mali müşavirlere filan mı ne sorun demiş onlar size neye dayanarak istediklerini söylerler biz bilemiyoruz demişler. Babam gidip bir mali müşavir bulmuş o adamda bizim ilgimiz yok seni başından atmak için söylemişlerdir demiş.

Vergi dairesi ötvyi alamazlar senden diyor ancak bunu neye dayanarak söylüyor bilmiyoruz soruyoruz cevap alamıyoruz. Söyledikleri şeyde böyle bizi bu yolda ilerletmiyor hiç olduğumuz yerde duruyoruz hala.

Valla ilgili sigorta şirketini, bimere, cimere şikayet var. com a heryere yazıp şikayette bulunun. Hangi sigorta şirketi bu merak ettim bu arada.

Biraz uzun olabilir bu yazacaklarım şimdi babam geldi bir kaç şey söyledi size yazayım ben .

İlk olarak şunu sormak istiyorum benim pek bilgim yok şuan. Böyle bir durumda pert ve hurda çıkması nasıl oluyor ? Yani perte çıkarsa ne olur hurdaya çıkarsa ne olur ?

Sigorta şirketi şu kanuna bakın demiş ama ben pek bulamadım bununla ilgili bir şey.

Engelli araç özel şartı diyerek dair içerisine almış ve 5766 Sayılı Kanun. Kağıda yazıp buna bakın demiş. Ne var burada ben pek bu durumla ilgili bir şey göremedim.

Sigorta şirketide bir çıktı vermiş ve sanırım hangi durumda ne ödeneceği yazıyor. Minik bir madde var kendi poliçeleri sanırım.

ENGELLİLERE AİT ARAÇ KLOZU : Aracın engelli aracı olması durumunda kısmi hasarlarda piyasa rayiç değeri üzerinden , tam hasarlarda vergi indirimli bedel üzerinden hasar ödemesi yapılır.

Sigorta şirketinin poliçesi sanırım bizi ilgilendiren maddede böyle yazıyor.

Şimdi babam mal müdürlüğüne gitmiş orada şu başlıklı bir kağıt vermişler.

Ötv indirimli engelli adına alınan aracın pert olması durumunda uygulanacak tazminat hesabı

Bu şekilde başlığı var ve içinde bu durumla ilgili olan yazılar şunlar.

Son zamanlarda en çok karşılaştığımız sorular biriside yasaların engelli bireylere sunmuş olduğu ÖTV indirimli alınan aracın Tam ziya (Pert) olması veya çalınması durumunda ödenecek hasar tazminatı tutarının ÖTV li tutar üzerinden mi yoksa ÖTv'siz tutar üzerinden mi yapılacağıdır.

Kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarında "ENGELLİ ARAÇ ÖZEL ŞARTI" maddesinde "İş bu poliçe ile teminat altında olan aracın engelli aracı olması nedeniyle araç satın alınırken sigortalıdan tahsil edilmeyen hertürlü vergi ve fonlar aracın çalınması veya tam hasara (pert) uğraması halinde ödenecek tazminattan tenzil edilecektir" şeklinde açık bir ifade bulunmaktadır.

Sonuç olarak ;

* Beş yaşını doldurmuş ÖTV indirimden faydalanılarak satın alınan engelli birey adına ttescilli pert veya hırsızlık hasarına uğramış aracın hasar tazminatı güncel rayiç değeri (ÖTV dahil) üzerinden hesaplanacaktır.

* Beş yaşını doldurmamış ÖTV indirimden faydalanılarak satın alınan engelli birey adına tescilli pert veya hırsızlık hasarına uğramış aracın hasar tazminatının ÖTV dahil olarak hesaplanması haksız zenginleştirmeye sebep olacağından dolayı hasar tazminatı aracın güncel Rayiç değeri üzerinden ÖTV düşülerek hesaplanacaktır.

Bu yazıyı mal müdürlüğünden almış sanırım ama düz yazıyla bir çıktı neye dayanarak yazılmış kim neden yazmış bir bilgi yok.

Konuyla ilgili mahkememiz sürüyor hakimler çok bilgisiz bu konuda ayrıca yargıtayda aleyhte karar var ama onların çoğu fetöden atılmıştır diye umuyorum

2 defa bilirkişi raporuna gitti mahkeme en son hurdaya ayırıp mahkemeye sunacağız.Çünkü bilirkişi o yönde rapor vermiş. Demişki araç hurdaya ayrılıp aracın mülkiyeti sigorta şirketine geçerse tam zararı karşılamakla yükümlü demiş

Üst Alt