Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracı kiraya verilebilir mi?

Medo35

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Engelli araçları ile ilgili son düzenlemelerde; tescil belgelerinden; Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup ile kiralanması ödünç verilmesi ifadeleri kaldırılmış. Kaldırılan ilk ifade konusunda trafik polisleri bile hemfikir değil. Başkası kullanamaz diyende var. Eşin, oğlun, baban v.s kullanabilir diyende var. Her neyse. İkinci ifade olarak, kiralanması, ödünç verilmesinin, kaldırılmış olması ne anlama geliyor. Araçtaki tertibata uygun h ehliyetli kişilere ödünç verilebilecek ise; kiralanması durumu vergi hükümlerini harekete geçirir. O zaman kiralanması kelimesinin kaldırılmasındaki amaç nedir.

Evet, özel donanımlı araçların kiralanması önünde artık hiç bir engel yok. Sadece, aracı kiralayan/kullanan kişi o aracın üzerindeki özel donanımla araç kullanabilmeye izin veren H sınıfı sürücü belgesine sahip olmalı, o kadar.

Kiraya verebilme işleminin nasıl uygulanacağını anlayamadım. Sistemi çalıştırabilirsen sevinirim.

Sıradan araç kiralama işlemi neyse, ynı prosedür... Tek fark, aracı kiralayacak kişinin o aracı kullanmaya uygun sürücü belgesinin bulunması şart. B sınıfı sürücü belgesi ile özel donanımlı araç kullanılamaz.

peki h sınıfı olupta ehliyetinde otomatik vites yazan kişinin aracını gene sadeec h sınıfımı kiralamak zorunda

Ancak böyle bir sisteminin çalışması mümkün görünmüyor. Kiralama firmaları böyle bir araç alamaz. Alırsada kendisi kullanamaz. Normal araca tertibat taksa araç engelli aracı olarak tescilli olmayacak. Bu sistemin çalışabilmesi için söz konusu firmalara inisiyatif uygulanması gerek. Araç, aracısız kiraya verilecekse buda vergi sistemini çalıştırır. Tek çözüm engelli kişi aracını firmaya kiralayacak. Bu sistem, ne firmaya nede araç sahibine, sürüm bakımından bir avantaj getirmeyecektir. Sürüm olmayınca da işlevsel gözükmüyor. Bazı firmalarla görüştüm. Hiç olumlu bakan yok. Bende neden bilmem, sistemi çalıştıramadım. Atladığı birşeyler var ama ne.

otomatikte problem yok. B ehliyetli kullanıyor.

Medo arabalara tertibat engellinin durumuna göre takılıyor.

diyelimki bedensel engellisin. kollar sağlam ona göre tertibat yapılır
sağ kolunda sorun varsa ona veya ayaklarda varsa ona göre
veya kas erimesi varsa ona göre tertibat yapılır.

Kısaca her tertibat engelliye göre yapılır ve sadece şuanki mevzuata göre aracı sadece engellinin kendisi kullanır.

bende ailemin kullanmasını isterdim. ama olmuyo işte.

Bende aynı şeyi söylüyorum zaten. H ehliyet olacak ancak tertibatta uygun olacak tabi. Mesela sağ ayak engelliler diyelim. Aynı engele tabi ve h ehliyeti varsa o kişide bu aracı kullanır. Sadece otomatik araçları herkes kullanıyor.

Aracın vergi avantajı ile alınması ayrı bir konu, araca özel donanım takılması ayrı bir konu. Araç kiralama firmaları dilerlerse araçlarına özel donanım taktırıp, H sınıfı sürücü belgesi olan kişilere kiralayabilirler.

Bir diğer yol da özel donanımlı aracı bulunan kişinin aracını araç kiralama firmalarına kiralamasıdır.

Aklıma başka bir yol gelmiyor.

Konuyla ilgili mutlaka bir düzenleme gerekir. Burada otomatik vitesli araç kullanabilen H ehliyetli arkadaşlara avantajlı bir durum var. Bu tip engeli olan arkadaşların araçlarını herkes kullanabiliyor. Onlara verilen avantaj beni rahatsız etmez tabiki. Ancak, tertibatın sökülüp takılması yasak. Böyle değil ise bende tertibatımı takabileceğim başka araçları kullanabilirim. Kiralama firmalarına verilecek avantajı bana hayli hayli vermeleri gerek. Tabi benim burada değinmek istediğim konu; kiralama konusundaki olabilirlik değerini araştırmak.

Üst Alt