Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracı satış ve alım işlemleri nasıldır?

metehan50*

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben % 90 üzeri zihinsel engelli bir çocuk babasıyım.Araç aldığımda hasta 12 yaşındaydı.Aracı normal bir şekilde yurt dışından ithal ettim.Şimdi ise araç 10 yılını doldurduğundan satmak istiyorum.Bu arada oğlum 22 yaşına girdi.Şimdi sorularım şunlardır;

1-Aracı satarken nasıl bir yol izlenecek(Mahkemeden izin,araç değer tespiti yaptırılması vb) nelerdir?

2-Eski aracı sattıktan sonra yeni araç alımında izlenecek yollar nelerdir? İşin ehli bir arkadaş normal,sade bir bir şekilde izah ederse çok memnun kalırım

Bülent Bey burada anlatılan engellinin bizzat kendisinin kullandığı aracı alırken ve satarken yapılan işlemleri anlatmışlar.Sanırım % 90 engeli olup ta bir başkası tarafından kullanılan araçların alım-satım işleri bu şekilde olmuyordur.(Vasi vb )

metehan50*

Pardon, hızlıca cevaplayayım derken o detay gözümden kaçmış :)

Araç çocuğunuzun üzerine kayıtlı ve mahkeme envantere dahil mi? Yani, hakim bu aracın çocuğunuzun üzerine kayıtlı olduğuna dair bir tespitte bulundu mu? Hayır ise yanıt, o zaman doğrudan notere gidip satış yapabilirsiniz. Ne özel bir izne ihtiyacınız olur ne de başka bir prosedüre.
Ayrıca şurada da yararlı bir bilgi mevcut

Yeni araç alırken mahkemeden izin almak şart: ÖTV'siz araç ek karar dilekçesi

Bülent bey ben araç alırken engelli yaşı küçüktü ve ben hiç bir izin almadan direk olarak engelli kişinin adına tescil ettirdim.Mahkeme envanterine kayıtlı değildir.Hakim her hangi bir tespitte de bulunmadı.Sanırım bu şekilde noterden direk satışı yapılabilir.Araç alırken de yine bu şekilde mi alacağız?

metehan50*

Satışta hiç bir bildirime gerek yok. Noterden satın gitsin.

Alımda ise anne-baba olarak çocuğun velayeti üzerinize olduğu için sanırım hakim de "izne lüzum yok" diyor: bkz

%90 üzeri engelliye ait aracın satış yöntemi nasıldır?

Arkadaşlar 2007 yılında yurt dışından aldığım araç için Ankara Nahlikane Gümrük Müdürlüğüne araç ithal edileli 10 yıl geçtiğinden dolayı üzerindeki şerhin kaldırılması yönünde talep dilekçesi gönderdim.

Gümrük Ankara Emniyet Trafik Tescil Müdürlüğüne yazı yazmış.Araç 06 plakalı. Ben başka bir şehirde ikamet etmekteyim.Ben bulunduğum ilin trafik müdürlüğüne giderek araç hakkında bilgi almak istedim.Görevli polis araç üzerindeki kısıtlama kaldırılmış satışında bir sorun yoktur dedi.

Araç % 90 üzeri engelli oğlum adına kayıtlı.Daha önce her hangi bir karar filan almadan almıştım.Araç alınırken oğlum 12 yaşındaydı.Ben şimdi Mahkemeden vasilik kararı aldım.

Arkadaşlar ben şimdi nasıl bir yol izlemeliyim?Bu şekilde satış yaptığımda her hangi bir sorun çıkar mı?Araçta özel tertibat filan yok.Maliyeden filan normal plakalı hale getirilmesi istenir mi?

metehan50*

Aracı alırken vasi olmamışsanız ve alıma dair mahkemeden karar çıkartmamışsanız, satarken de bunu yapmanıza gerek yok. Noterden satın gitsin

% 90 Engelli bireye sedan araç alınabilir mi?

Arkadaşlar yakın bir arkadaşımın % 90 engelli çocuğu vardır.Benimde % 90 engelli oğlum vardır .Beraber 2007 yılında Almanyadan araç getirdik.on yılı doldurdu.Arkadaş tekrar Türkiyeden araç almak istiyor.Benim maddi durumum olmadığından dolayı ertelemek zorunda kaldım.Size sorularım şunlardır;
1-Arkadaş aracı devir için gümrükten izin almıştır.Yurt dışı aracı satış yapmadan yeni bir araç alabilir mi?(Yeni araç almadan eski aracı satmak istemiyor)
2-Arkadaşın % 90 üzeri engelli cocuğu vardır.Türkiyeden BMW 3,20 gibi sedan araç almasında bir sorun çıkar mı?(Yurt dışından alırken minibüs tipi araç şartı vardı)
3-Eski aracı takas olarak verirse bayiler kabul eder mi?(Araç 2002 VW Sharan 35-40.000-TL değerinde) Arkadaşın engelli ve evde bakım maaşından başka bir geliri yoktur.Bayii kredili olarak aracı verir mi acaba?(Arkadaşın 300.000-TL değerinde evi vardır)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Üst Alt