Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracıma kesilen Trafik cezalarının iptali süreci..? [Hukuk]

fero

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar bugun bana 2 adet trafik cezası geldi.
Bu cezalar 10 gun arayla yazılmıs ve bakırkoyde incirli caddesi uzerinde,ben aracın icinde yokken yazılmıs ve birinde not dusulmus,duraklama yapmak (Resimlendi) yazıyor.Yani,bir tanesi,15.12.2014 te.Digeri de 25.12.2014 te yazılmıs ama bugun postacı getirdi bana.İsin ilginc tarafı aracımın plakasında engelli amblemi var! Biz engelliler olarak park yasagı olan bir yere park edemezmiyiz? Yada kısa bir sureligine park edemezmiyiz? Bakırkoyde incirli caddesi uzerinde bircok kafe,musterilerinin araclarını ana caddeye hatta otobus duraklarına park ederken ve trafikciler cirit atarken coguna dokunmuyor! Bana yada bizim gibileremi dokunabiliyorlar? Gecen de caroselin onunden aracım cekildi ve 80 tl otopark parası odemek zorunda kaldım!
Aracımı ceken polise,benim plakamda engelli amblemi var,neden cektiniz dedim.Ozur diledi ve plakaya dikkat etmedim dedi ve resmini de cekmis olmasına ragmen.Bende madem ozur dilediniz,bende dava acmayacagım dedim ve sadece otopark cezasını odedim.Otoparlk cezasının iptaili icin de trafik vakfını ara dediler.Aradım ama karsımdaki memur engelli oldugumu soyledigimde ses tonu degisti ve kırıcı bir sekilde hitap etmeye basladı ve yuzume kapattı telefonu.Benim yuzde 40 engelim var ve eger engelim yuzde 90 olsaymıs iptal edebilirmis! Neyse otopark cezasını odedim ve ayrıldım ordan.Hem de aracımın cekildigi saat aksam 19.10 daydı. Neyse basıma gelenleri sizinle paylasırken,bu gun gelen 2 adet cezanın iptali icin nereye basvurmam lazım acaba,tecrubesi olan varmı? Bu arada biz engelli plakalı araclarımızı yasak yerlere park edemiyormuyuz? Yani kanun ne diyor bu konuda? Eger park edemiyorsak,plakanın engelli amblemli yada cama konulan engelli stikırın manası nedir merak ediyorum? Cunku yuzume telefonu kapatan memur,siz engellisiniz diye heryere park edebileceginizi mi sanıyorsunuz?! Yasaksa size de yasak,biz sadece goz yumuyoruz,lutuf ediyoruz,gibi birseyler soylemisti azarlar gibi. Ben simdi ne yapayım?

aşağıdaki genelgede 15 dakika park edebileceğimiz yazıyor sende incele

[FONT=Arial]T.C. [/FONT][FONT=Arial][/FONT][FONT=Arial]İÇİŞLERİ BAKANLIĞI [/FONT][FONT=Arial][/FONT][FONT=Arial]Emniyet Genel Müdürlüğü [/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial]Sayı: [/FONT][FONT=Arial]B.05.1.EGM.0.85.03.03/64032-9995-171808 13.10.2006 [/FONT]
[FONT=Arial]Konu: [/FONT][FONT=Arial]Malul,Gazi ve Engellilere Ait Araçlar [/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]İlgi: a) 29.01.1996 tarih ve 023 sayılı genelge [/FONT]
[FONT=Arial]b) 01.08.1996 tarih ve 172 sayılı genelge [/FONT]
[FONT=Arial]c) 14.12.2001 tarih ve 0230 sayılı genelge [/FONT]
[FONT=Arial]d) 12.07.2005 tarih ve 122458 sayılı talimat [/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial]BAŞBAKANLIK [/FONT][FONT=Arial]ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞINA [/FONT][FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial]İlgili sayılı genelge ve talimatlarda engelli vatandaşlarımızın araçları için park yerlerinin tahsis edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve trafikte kendilerine gerekli kolaylığın sağlanması istenilmesine rağmen, Bakanlığımıza gelen şikayet ve müracaatlarda; plakaları üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan engelli vatandaşlarımızın ve gazilerimizin araçları ile özel tertibatı olmayıp sakatlık derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engellilerin araçlarına inme ve binmeleri esnasında, karayolu üzerinde kısa süreyle park etmelerine müsaade edilmediği anlaşılmaktadır. [/FONT]
[FONT=Arial]Bilindiği gibi 01.02.1989 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile Bedensel Engellileri Güçlendirme Vakfı arasında imzalanan protokole göre, bedensel engelli vatandaşlarımızın kullandıkları araçlardan, tescil plakaları üzerinde “özürlü” olduğunu belirleyen işaret ve özürlüler için park kartı verilmiş bulunanların 15 (onbeş ) dakika süre ile park etmelerinin sağlanması gerekmektedir. [/FONT]
[FONT=Arial]Bu nedenle görevlilerimiz tarafından ; [/FONT]
[FONT=Wingdings]§ [/FONT][FONT=Arial]Vatanın bölünmez bütünlüğünün müdafaası esnasında sakatlanıp gazi olanların, plakasında engelli işareti bulunan araçlarıyla hastane, banka, postane, alışveriş merkezleri gibi yerlere gidiş gelişlerinde yaptıkları park esnasında, gazi olduklarını gösteren belgelerini araçlarının ön camında bulundurmaları halinde, özürlüler için park kartı uygulamasından faydalanmaları sağlanacaktır. [/FONT]
[FONT=Wingdings]§ [/FONT][FONT=Arial]Tescil plakalarının üzerinde engellilere mahsus ayrım işaretleri bulunan araçların park etmelerine yardımcı olunacak, engelli araçları için tahsis edilen park yerlerine, başka sürücülerin park etmeleri önlenerek, aksine hareket edenler hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 61/o maddesi gereğince gerekli cezai işlem uygulanacaktır. [/FONT]
[FONT=Wingdings]§ [/FONT][FONT=Arial]Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan engelliler adına tescilli olup, araç sahibi malul ve sakat kişinin kanuni mümessili, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan araçlara park etmelerinde yardımcı olunacaktır. [/FONT]
[FONT=Wingdings]§ [/FONT][FONT=Arial]Engelli vatandaşlarımız ve gazilerimizin araçlarını karayolu üzerinde 15 (onbeş) dakikayı geçmemek üzere park etmelerine trafik güvenliği açısından alınmış tedbirlere uymak ve araçlarının ön camına park kartı/gazi belgesi koymak koşulu ile izin verilecek, bu vatandaşlarımızın hareket güçlükleri dikkate alınarak, kendilerine daha hoşgörülü davranılacak, ayrıca yaya durumundaki engelli vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde de gerekli yardım sağlanacaktır. [/FONT]
[FONT=Arial]Yukarıda belirtilen konulara tüm personelimiz tarafından azami özen gösterilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim. [/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial]Abdulkadir AKSU [/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]İçişleri Bakanı [/FONT]

Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgi icin Hakan Bey. Sanırım oncelikle valilige bir muracat edeyim.Olmassa dava acarım.

Genelgeye gore,demekki gercekten lutuf ediyorlarmıs.Yani teli yuzume kapatan memur dogru soylemis. Aslında ne engelli stikırı ne de amblemli plakanın hic bir anlamı yok gibi geliyor artık bana.Yani yasatılanlar bana bunu hisettiriyor!

Siz birde İst Bakırkoye gelin rezaleti gorun trafik cezaları konusunda!
Plakamda engelli amblemi var,ama nedense bir senede 4 tane ceza yazıldı yasak yere parktan!
Ama cafelere gelen musterilere ceza yok!
Cezalarla ilgili dava actım,birini hakim iptal etti.Digerini baska bir hakim iptal etmedi.Simdi yeni gelenlerle ilgili dava acmaya hazırlanıyorum.
Ama suna inanın,trafikte hani 15 dk park hakkımız varya, bu bir hak degilmiş,bu o anki polisin lutfuna kalmıs haberiniz olsun.
Bunu bana trafik subesinde dediler.Yemişim bu konudaki genelgeyi,hepsi bos is...

Her ne kadar genelge var ise de yeterli değil ve uygulama da böyle olmuyor. Içişleri bakanlığı engelli amblemi olan araçlar için daha anlaşılır kesin bei emir vermnelidir. Polislerin insafına bırakılmamalıdır. Bence engelli araçları vegi avantajından başka bir mişe yaramıyor ve polisler diğer kamu görevlileri adam yerine koymuyorlar.

Öncelikle sağlık olsun komserim senin mahkeme gidip dava açma gibi bir lüxün var bizim oda yok minnet rica saygımı başka belli ede bilirim diye. 40 ooo dil sarfetmeller lütfen biraz daha haklarınızı sonuna kadar arıyalım kendimizi bilerek
Olan olmuş bir kere bir şey olmadan da haklarımızı iyi bilmemiz gerek derim

Üst Alt