Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracımı muayeneye götürürken aparatı taktırmak zorunda mıyım?

skaradeniz

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba. 2 yıl önce ötv indirimli araç satın aldım. Sağ kol engelli raporum var. Ruhsatımda özel tertibatlı araç yazıyor. Ama tertibat olarak aracıma otomatik vites bir aparatla sola alındı ve silecek kolu takıldı ve direksiyonda topuz var. Arabayı aldıktan sonra vites aparatını çıkardım ve bu şekilde kullanmaya başladım. Aracın muaynesi geldi çattı. Muayneye giderken vites aparatını takmama gerek var mı yoksa mevcut durumda muayneye gitsem sorun teşkil eder mi teşekkürler...

sevgili kardeşim, şu ana kadar büyük bir kazaya karışmadıysanız bu sizin için büyük bir şans, aracından aparatı söktün ve diyelim ki büyük bir kazaya karıştın ve Allah göstermesin bir yayaya çarptın ve ölümüne sebep verdin yada büyük maddi hasarlı bir kaza oldu ve sigorta experi araçtan tertibatın söküldüğünü fark etti diyelim bu durumda sizin ne trafik sigortanız nede kaskonuz devreye girecektir. Mahkemede alabileceğin cezalar daha da artacak. Olmadık bedeller ödemek zorunda kalacaksın. Lütfen aracınızda yapılı olan tadilatı kendi aklınıza göre çıkarmayın.

Sağ kol engelliyim. İnan ki vites aparatı ile daha zor araç kullanıyordum. Hatta Aparat varken bir kaza atlattım ve sonrasında çıkarmaya kara verdim. Aparat sadece prosedürü aşmak için takıldı. Zaten direksiyonda topuzum ve silecek kolu sola alınma aparatım mevcut. Sağ kol engelli için otomatik vites aparattan sayılması gerekirken sayılmadı. ve Öyle sacma bir aparat takıldı ki göstermelik. Yani prosedürü asmak için. Ruhsatımda aparatın detayı yazmıyor. Sadece özel tertibatlı araç yazıyor. Birçok kez çevirmeye de takıldım ama sorun teşkil etmedi. Evet siz de haklısınız. Doğru olanı söylüyorsunuz ama maalesef engelleri bizlere güç hale getiren saçma prosedürler.
Araç muaynesinde problem olur mu bilgi verirseniz sevinirim.

skaradeniz
Araç kullanmak için bir aparata ihtiyacınız yoksa neden ötv muafiyetli araç aldınız ?
Bu söyleminiz aynı zamanda benim ötv muafiyeti hakkım yoktur demektir.
Muayenede de, trafikte de, her durumda o aparat yuerinde olmak zorunda.
Yok istemiyorum diyorsanız normal ehliyet alıp, ötv sini de ödeyerek araç sahibi olacaksınız.

demek istediğim şey tam da bu. Ben daha bu işleri bilmezken normal ehliyete başvuru yaptığımda bana normal ehliyet alamazsın dediler. Yoksa benim ötv muavfiyetli bir araç alma niyetim zaten yoktu. Normal ehliyetim olsaydı ikinci el bir araç alıp ihtiyacımı onunla giderecektim. ÖTV indirimli araç bana daha cok pahalıya geldi yani. Her yerde olduğu gibi burda da engelli vatandaşların birbirini korumak yerine art niyet aramak kaçılnılmaz. Birincisi sağ kol engelli birisinin normal ehliyet alamadığını biliyor olmanız lazım. ikincisi normal ehliyet için bana sağlık raporu verecek bir doktor varsa önerirseniz sevinirim. Çünkü benim hiçbir zaman indirimli araç alayım ötv den muaf olayım diye hiçbir derdim olmadı.

skaradeniz
Yazdıklarınızda büyük bir çelişki var.
Normal ehliyet alamadığınız için bu şekilde bir araç almak zorunda kaldığınızı belirtmişsiniz. Elinizdeki ehliyetle normal bir aracı kullanamayacak, kullanırsanız suçlu duruma düşecektiniz.
Peki, tertibatı sökerek de aynı duruma düşmediniz mi ?
Ha tamamen normal araç, ha tertibatı sökülmüş araç, farkı var mı ? İkisinde de yetersiz ehliyet söz konusu değil mi ?
Size şu kadarını söyleyeyim; bunu kafaya takan bir polis, o ödemediğiniz ÖTV nin iadesine bile yol açacak bir süreç başlatabilir.
Tavsiyem; aracınız her zaman ehliyetinizdeki kodlara uygun olsun.
Siz ne kadar ard niyet deseniz de sorun değil, herkesin içini sadece Allah bilir.
İyi günler.

Ruhsata göre muayene ederler.örneğin ruhsatta tüp varsa tüpü ararlar.

UFUKALP BEY; Başta yazdıklarımı okusaydınız gereksiz münakaşalara girmezdiniz. Ruhsatımda özel tertibatlı araç yazıyor. Ruhsatımda vites sağdan sola alınmış yazmıyor. Tertibat olarak ta zaten aracımda topuz ve silecek kolu mevcut. İlk başta cevabını öğrenmek istediğim şey buydu. Yani topuz ve silecek kolu aracımda mevcut olduğu için muaynede bir sorun teşkil eder mi yönündeydi. Ayrıca ehliyetimde otomatik vites kodu ve direksiyona topuz kodu mevcut. Yani aracım hem ruhsata hem de ehliyetime uygun. Aslında benim farkındalık oluşturmak istediğim konu şu: ehliyetimde vites aparatı kodu yokken aparatın zorunlu kılınması. yani sağ kolum hiç yokmuş gibi tertibat takıldı.

skaradeniz
Öncelikle münakaşa gibi bir derdim yok.
Konuya gelirsek:
Siz o vites tertibatının montajından sonra mecburi olan tespit muayenesini yaptırmadınız mı ?
Bundan emin değilim ama, o tespit muayenesi sonucunda o tertibat aracınızın dosyasına işlenmiş olmalı diye düşünüyorum.
Diğer konuya gelirsek:
Ehliyette öyle bir kod olmadığı halde, özel tertibatlı araç kullanır ibareli raporla sola vites transferi neden yapılıyor siz de çok iyi biliyorsunuz. ÖTV muafiyetli araç alabilmek için.
Topuz, silecek kolu gibi hareket ettirici aksam üzerinde olmayan aparatlar ÖTV muafiyeti kapsamında tertibat sayılmıyor çünkü. Sadece otomatik vites de sağ üst ekstremite kısıtı için sıkıntılı bir konu. Genelde salt otomatik vitesle ÖTV muafiyeti sadece sol alt ekstremite kısıtı için uygulanıyor.
Yani aracınızdaki o vites transferi sadece ÖTV muafiyetine yönelik.

Üst Alt