Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını başkası kullanıp kaza yaparsa kasko durumu ne olur?

ahmetozge

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
yuzde 90 ve üzrei raporu sahibi olan aracı 3 derece yakını olmayan biri kullanıp trafik kazası gecirirse kasko bu aracın raiç bedelini öder mi

çünkü o aracı kullanacak olan kişiler bellidir bu kişilerden biri değilse vermez.

yeni kanunda bu kalktı artık engeli aracını herkez kullanabiliyor.
sadece aracı kendi kullanamayıp noter tarafından aracı kullanacak kişiler belirtilmiş ise o zaman iş değişir.

Bildiğim kadarı ile engelli statüsünde alınan araçlarda engelli birey yada engelli bireyin 3.derece yakınları haricinde aracı kullanan kışılere ceza kesiliyor + kaza yaptıysa sigorta karşılamıyor, son cıkan değişiklikte bu kalktı mı bilmiyorum ama yüksek ihtimal kalmamıştır. yoksa çok suistimail adilir, kaldıgı bu uygulama engellilere tanınmış bir haktır, engelli haklarından yararlanıp aracı başkası kullanılması yasaklanmıştır.

Ruhsatta ne yazdığı önemli,...
Soruyu cevaplamadan önce bilmemiz gereken birkaç nokta eksik...

Ruhsatta veya noter aracılığı ile yazılmış kullanacak kişilerin ismi/isimleri var mı?
İsimler yoksa cevap: sigorta karşılar..
Varsa o zaman; hayır ve başınız belada...

bilindiğiniz üzere eskiden araç plakalarında engeli işareti zorunluydu şimdi oda serbest bırakıldı.
plakla alırken isterseniz engeli plakası basılıyor.

Ayrıca daha önce yazdığım gibi H ehliyeti olan kişilerin aracını sadece H ehliyeti olan kişiler kullanabiliyor.
Yada araç alırken kendisi araç kullanamıyor ise Noterden tayin etti kişiler kullanabiliyor.

Bunun dışında kalanlarda bir sıkıntı yok. (aracınızda özel bir tertibat yok ise) Aracınızı herkes kullanabilir.
Hatta bir okuduğum yazıda işi o kadar ile götürmüşler ki engeli aracınızı kiraya bile verebilirsiniz diye tabii biraz abartı olmuş.

benim aracım engelli aracı aldığım zaman benden başkası kullanamıyordu.2015 te bir yasa çıktı tse de kontrol ettiriyorsunuz proje çıkartıyorlar takılan aparat diğer kullanıcılara engel olmuyorsa 3. derece sıhrı akrabaların kullanır yazısı veriyorlar bunu ruhsata işletiyorsunuz daha sonra bu akrabaların kuullanabiliyor

kloza bakınız
Kloz dediğimiz şey poliçenin bir bölümü veya poliçeye ekli, özel şarttır ve taraflar arasındaki sözleşmenin gerçek sınırlarını belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. tam kasko yapılmışsa hiçbır sıkıntıda olmaz
Özürlüler adına ÖTV indirimiyle alınan taşıt ile ÖTV indirimsiz (normal yoldan) alınan taşıtlar arasında kasko yönünden hiçbir farklılık yoktur.
% 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor umarım açıklayıcı olmuştur

ben geçen aylarda tertibatlı araç aldım şimdi aracımı akrabalarım kullanması için tse den rapor çıkarttım ruhsata işlettim

sorunum ise: aracı alırken allianz sigorta dan kasko ladım

aracımı akrabalarımda kullanıyor akrabalarımdan biri kaza yaparsa kasko karşılarmı

bu durumu kasko şirketine ne şekilde bildirmem gerek yapmam gereken nedir

bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar

Tse'den aldığın raporla ruhsatını değiştirdin. Sonrasında kaskona, ruhsatın son halini gönderip kloz olarak başkasının da aracı kullanabileceğine dair güncelleme yapmaları gerekir. Kaskona bildirmediğin sürece, Allah korusun kaza yapsa senden başkası, kasko bu detay sebebiyle sıyrılıp paranı ödemez.

Üst Alt