Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını bir yakının kullanması ve yeni ehliyet hakkında..?

Mons

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar , bu konuda bir çok konu var baktım ancak bir o kadarda kirli bilgi mevcut. O yüzden güncel durumlar nedir bilmediğim için yeni bir konu açma gereği duydum. Sizden 2 konu hakkında bilgi istiyorum.

2014 yılında bir araç aldık ve o araç pert olduğu için yeni bir tane almak zorunda kaldık. İlk aracın ruhsatında sadece sahibinin kullanabileceği benzeri ibare vardı. Bunda ise , diğer bilgiler kısmında ÖZEL TERTİBATLI. 3. DERECEYE KADAR KAN VE SIHRI HISIMLARINDA 1 SÜRÜCÜ VEYA NOTERCE DÜZ.İŞ.AKD.BAĞLI 1 SÜRÜCÜDE KULLANABİLİR. yazıyor.

Şimdi benim burada anlamadım nokta , sıhri hısımların da 1 sürücü veya noterce 1 sürücü de kullanabilir derken neyi kastediyor? Bu aracı sadece sürücüsü hariç sadece +1 kişi daha mı kullanabilir ? Bu sürücünün kim olacağına nasıl karar vereceğiz ? Bunu da ek olarak ruhsata işletmemize gerek var mı ? Düz.iş.akd kısaltmalarınıda pek anlamadım bunun açıklaması nedir ?

Aracımızda normal kullanımı engellemiyor tertibat , yani elden gaz fren ancak onu pek kullanmıyoruz güvenmediğimiz için. Her ne kadar doktorlar kullanamadığımızı düşünse de kullanıyoruz bir şekilde.

Bir sorumda şudur , şimdi kimlikler gibi sanırım ehliyetlerde yenilenecek H sınıfa yerine B sınıfı olması dışında başka bir amacı var mı yenilemenin bilmiyorum. Peki bu yenilemeyi nasıl yapıyoruz ? Tekrar doktor doktor gezecek miyiz ? Bu doktor doktor gezmeler sonucu bir çok doktorun egosu yüzünden ehliyetimiz elimizden alınmaz değil mi ?

Geçenlerde kendim rapor için gittiğimde fizik tedavi doktoru ve nöroloji doktorlarına göründüm egodan ölüyorlardı. Birisi 5 saniyede kestirip attı diğeri ise hiç konuşturmadı bile ne söylesem sus dedi tek kelime edemedim.

Mons
* Durumunuzu ben şanssızlık olarak değerlendiriyorum.
Yönetmelikteki bu madde malesef her yerde farklı yorumlanmaktadır. Çoğu trafik tescil şubesi bunu ruhsata;
3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar" şeklinde işlerken, bazı cins memurlar da sizdeki gibi bir ibareyle bunu tek kişiye indirgiyor. Halbuki bir çok yerde olduğu gibi yukarıda yazdığım şekilde yazılsa 3. dereceye kadar tüm akrabalar kullanabilir.
Tertibatlı araçlar için, TSE'den aracın tertibatının orijinal donanımda herhangi bir değişiklik oluşturmadığını belirten uygunluk raporu alınıp trafik tescil şubeye götürüldüğünde genelde yukarıda belirttiğim genel ifade yazılır.
Ben olsam, gider tatlılıkla konuşmayı tercih ederim. Yönetmelikteki o "biri" tabirinin tek bir kişi değil, herhangi biri olarak anlaşılması gerektiğini, çoğu yerde de böyle uygulandığını anlatmaya çalışırım.

* Anlamadığınız o kısaltma ise "noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı bir sürücü" dür. Yani ücretli şoför.

* Sürücü belgesi değişimlerinde hayır tek tek her branşı gezmeyeceksiniz. Engelinize göre bir ya da birkaç branş geçeceksiniz. Önce aile hekiminizden başlayacaksınız.
Aile hekimi rutin genel muayenenizi yapacak, engel durumunuza göre gerek gördüğü branşlar için uzman hekime sevk edecek. Siz de herhangi bir sağlık kuruluşunda sadece sevk edildiğiniz branşlarda doktora görüneceksiniz.
Örneğin fiziksel olarak kollarınızda, bacaklarınızda sorun varsa ortopedi, fizik tedavi, işitme sorununuz varsa KBB gibi.
Bu aşamada engeliniz fiziksel ise ve doktor özel tertibat ile sürücü olacağınız yönünde karar verirse sizi il/ilçe sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edecek.
Orada da kullanmanız gereken tertibat kodları belirlenip raporunuza işlenecek. En son raporu alıp değişim için nüfus müdürlüğüne gideceksiniz.

* "Bir bilen yok mu" gibi o kadar sitemden sonra bu kadar uzun bir açıklama sizi ikna eder umarım. :) :) :)

Ufukalp Çok teşekkür ederim zaman ayırdığınız için. Sitem değildi eski bir hesabım daha vardı burada ancak onu kaybettim , ondada ne zaman konu açsam günler aylarca cevap gelmezdi :) Aslında forumu araştırıyorum ancak konuları gezince bakıyorum ki ortada çok fazla kirli bilgi mevcut , o yüzden konu açma gereği duyuyorum.

Bende ne güzel şans olarak görmüştüm , hiç uğraşmadan bu ibarenin oluşunu ancak tek kişi olması sıkıntılı bir durum. Herkesin kullanmasından çok aile bireyleri kullansa yeter aslında bizim için.

Ben kendim rapor için girdim nöroloji ve fizik tedavi doktorlarına göründüm , aile hekimiyle beraber sayı 3 e çıktı. Yukarıda söylediğim gibi kestirip atmaları korkutuyor beni ve hiç söz hakkı alamamak gerçekten elde olan ehliyetin bile gidebileceğini düşünmeme sebep oluyor.

Tekrar teşekkür ederim ilginiz ve cevabınız için , bir süre sonra kendi raporumu almaya giderken TSE'ye uğrayıp durumu bildireyim.

moons
TSE raporu ile yazılacak ibareyi sizin ruhsatınıza zaten yazmışlar, ama azınlıktaki bazı yerler gibi farklı yorumlamışlar.
TSE ye gitmeniz çözüm değildir. Trafik tescildeki memuru, ilgili maddenin 3. dereceye kadar hısımlardan sadece bir kişiyi değil tamamını kapsadığına ikna etmeniz gerekiyor. Aslında o yorum da yanlış değil, ısrar edebilir, ama bir çok yerde 3. dereceye kadar tüm hısımları kapsayacak şekilde konuyor şerh.
Bu karışıklık ilgili yönetmeliğin aşağıdaki maddesinden dolayı oluyor. Memuru güzellikle ikna edebilirseniz ".... den birisi" kelimelerini silip, "3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar ile noterce iş akdi düzenlenmiş bir şoför kullanabilir" şeklinde değiştirilebilir. Bu durumda 3. dereceye kadar tüm akrabalar kullanabilir. Bir çok yerde uygulama bu şekildedir.

İlgili madde:
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Ufukalp Babamın ikna yeteneği iyidir aslında o denerse yapabilir. Benim henüz ehliyetim yok ve bende engelliyim babam gibi. Bu hafta içerisinde komisyona gireceğim , burada dikkat etmem gereken bir husus var mı acaba ? Bunu sorma sebebim 5 yıl kadar önce rapor için başvurduğum hastanede sanırım biraz pasif kaldım ve muayene sırasında olduğumdan güçsüz göründüm bu sebeple ehliyet alamadım. Kavrama , sıkma gibi durumları pek yapamadım yani o sebepten olduğunu düşünüyorum. Heyet öncesi başka sebeplerle nöroloji , ortopedi ve fizik tedavi doktorlarına göründüğüm de ehliyet almam için herhangi bir engel olmadığına ve durumumun o kadar kötü olmadığını söylediler. O sebepten acaba komisyonda ne gibi bir şey bekliyor beni bilmiyorum daha önce hiç girmedim.

Üst Alt