Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araçlarının trafik tescil belgesinde ne gibi ifadeler var?

Medo35

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Engelli araçlarının trafik tescil belgesinde ne gibi ifadeler var acaba. Bilen var mı?

Aracım özel tertibatlı bir araç olup tescih tarihi mart 2011 , tescil belgesinde, 5 Yıl süreyle, satılamaz, devredilemez, başkası kullanamaz ifadesi var

neden kalktı
yanlışın olmasın.sadecebaşka bir tertibat olmazsa otomatik vites arabaları herkes kullanabilir.özel donanım varsa kullanamaz kimse.

Evet bu ifade kalktı ama yinede anlayamadığımız nedenlerle, kullanamaz diyenlerde var. Kullanır diyenlerde. Trafik porlisleride dahil. ayrı ayrı görüşler var.

kalkıp kalkmaması benim için bir anlam ifade etmiyor, sadece kendim kullandıgım için bir engel de teşkil etmiyor

Merhaba, Başkası kullanamaz ifadesinin kalkma sebebi, H sınıfı sürücü belgesi olan diğerlerinin de aracı kullanmalarına izin verilmesi olmalı.

Evet Aynı zamanda kiralanması, ödünç verilmesi ifadesi de kalktı. Bu ifadelerin kalkmış olmasının bize kazandırdığı hiçbir şey yok. Ancak kiralanması, ödünç verilmesinin kalkmış olması nasıl ifade edilebilir. Kiraya versek veya kiralasak burada bir ticari uygulama başlar. Kesin olan şudur. Kiraya verirsen kazandığından vergi ödemek gerek. Kaldırılan her iki ifade de boşluklar görüyorum. Ne dersin.

ötv muhafiyetli araçlar için yorum yapmayacağım ötvsiz yani ikinci el olarak alınan araçlarda sahibinden başkası kullanamaz ibaresi yok isteyen kullanabiliyor. istenildiği zaman satışı yapılabiliyor tertibatlı lardada isteyen kullanabiliyor ben sorun yaşamadım ve emniyetin bilgi edinme servisinden bu bilgiler alınmıştır.
Opel astra otomatik tertibatsız

tertibatsız araçlarda zaten sorun yok, sorun tertibatlı araçlarda

Herhangi bir trafik kontrolü ve denetlemesiyle karşılaşmadığınız anlaşılıyor.kişi ye özel bir araç kişiden başlkası kullanamaz(tertibatlı araçlar için söylüyorum)aksi taktirde trafik cezası yersiniz aracın sahibi gelene kadar beklersiniz dahada uzatırsanız aracınız bağlanır

Yazılanları bir daha oku. Aynı şeyleri söylüyoruz.

buradan ne anlıyorsunuz??????????

Özürlülere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;
a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir. d) Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
f) Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir. (Değişik üçüncü fıkra:RG-21/3/2012-28240) Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, özürlülere örneği Ek-47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Üst Alt