Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araçta ÖTV-MTV cezasının iptali için mahkeme olumlu karar verdi

Konular
11
Reaksiyonlar
2
Engellilere tanınan ötv mtv bağışıklığına rağmen araç alımında vergi idaresinin sonradan alınan ikinci raporda engel durumu düşmüş bahanesi ile tarhettiği vergilerin iptalleri için açtığımız mtv ötv kdv davalarında tarhiyatlar ve cezalar iptal edilmiş ve kararlar onanmıştır.

Bu davalarda adalet tecelli etti, şükür de devletin yapılandırmadan, uzlaşmadan faydalanıp dava açmayanlardan aldığı para tüm millete haram oldu kanaatimce, zira insanlara ölümü göstererek sıtmaya razı etme ile tahsil ettiği haksız vergi bir devlete yakışmayacağı gibi, e ama dava açsalardı demek de yakışmaz ki hala benzer tarhiyatları idare yapmaya devam ediyor ve davalar da açılıyor. Bir idari düzenleme ile çözülecek mevzu, dava etmeyenlerden tahsilat yapıyoruz şarlatanlığına kurban ediliyor.

%82 engelli bir avukat olarak bu konuda kendisine ihbarname gelen Türkiye'nin her şehrinden derttaşlarıma yardımcı oluyorum. Telefonum 05070050480

ismailarslan

Geçmiş olsun. Her zaman söylerim, mücadele olmadan malesef zafer olmuyor engelliler için...

Benimde bir davam var. ÖTV'siz aldığım araçta, MTV talep ediliyor. neymiş, sağ kol engelliliğim olnuğu için benim için otomatik vites özel tertibat değilmiş. ÖTV neden alınmadı, bu araç nasıl engelli arabası oldu dediğimde, onun mevzuatı ayrı bizimki ayrı deniyor...

Şimdi 4 dönemlik MTV borcu bekliyor, faizde bindirmişler. Mahkeme görülmeye devam ediyor. Umuyorum 1-2 ay içinde sonuçlanacak ve bende sizin gibi "Zafer engellilerin!" diyeceğim. Bu arada elbette rahat değilim çünkü 7.000 Tl MTV vergi borcu için devamlı SMS atıyorlar. Her an maaşıma haciz konabilir diye malesef tedirginim.

(Mahkeme sürecinde verginin durdurulmasını da talep ettik ama adil yargımız giderilmeyecek bir husus olmadığı için bu talebimizi detaylı değerlendirmeden geri çevirdi. Yani Devletimiz sen vergini öde, sonra kazanırsan artık iade ederim bir zaman diyor :))

engelli hakları konusunda yeni bir çözüm gayreti

İlk raporum 2015 %64 idi epilepsi de felç sonrası gelişince 2018de 82 oldu ve bugün epilepsi atağı sonrası düşüp omzum 5 parçalı kırılınca 81 oldu. 82 olan rapor sürekli idi, şimdi 1 yıl süreli. Omuz kırığı sebebiyle. Hem oranı düşürüyorlar hem kırıktan vermedikleri orana rağmen sürekli raporu süreli hale getiriyorlar. Hem ehliyet alamazsın diyorlar hem de ÖTV bağışıklığından yararlardırmıyorlar. İşte Türkiye adaleti. Hakkını ara ey avukat mı diyorsunuz. Öncelikle bu zulmü yapanları İlahi Adalete sevk ediyorum..
Fakat bu mevzuyu büyütme niyetim var. Vergi dairesine bu raporla ÖTV bağışıklığından yararlanma amaçlı müracaat edeceğim. Mevzuatımız filan bahaneleri ile reddederlerse üst makama ve sonra mahkeme süreci ki Anayasa Mahkemesine kadar mevzuyu götürme niyetim var. Belki binlerce engellinin çektiği zulme bu vesile ile bir son verilir maksadı ile

Bende il değişikliği nedeniyle plaka değiştirdim.Yeni plakaya mtv 2 .taksit borcu çıktı. 45 gün oldu evraklarımı vereli hala borç gözükmekte. Vergi Dairesine gidip mtv istisnası formu dolduracaksın.

Skandal

Müvekkil, vergi idaresi memuruna soruyor: Yaptığınız tarhiyat ve kestiğiniz cezalara dair yargı, onanmış kararlarla iptal hükmü veriyorken, ısrarla, davaları kaybettiğinizi bilip dururken, neden bu ihbarnameleri göndermeye devam ediyorsunuz? Cevap şu: Dava açmayanlardan yapılan tahsilat ortada ve açılan dava sayısı önemsiz iken, neden göndermeyelim. Mevzu şu: Engelli yurttaş usulüne uygun %90 ve üzeri oranlı sürekli kayıtlı rapor alıyor ve bu raporla ÖTV bağışıklığından yararlanarak araç alıyor. Vergi idaresi aylar, yıllar sonra, e ama sen sonradan başka bir rapor almışsın ve o raporda engel oranın düşmüş, öde şu vergileri diyor. Evet, benzer nitelikte açtığımız davaları kazandık, tarhiyat ve cezalar iptal edildi ve kararlar onandı; ama ısrarla devam ediliyor. Durumu çok açık şekilde izah ettiğimiz Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı, mesela tarhiyatları iptal etti; ama konu Maliye idaresinde ilgili herkese izah edilmesine rağmen, bir yazı ile durumu düzeltmek yerine, diğer şehirlerde benzer durumda olanlara devam ediyor. İdarede mantık bu olabilir mi, lütfen, vicdanla düşünün: Haksızız; ama dava açmayanlardan gelen para da yabana atılası değil. İşlerimiz neden rast gitmiyor diye oturup boş yere sormasın üst idareciler kendilerine. Cevap; Ah ile tahsil olunan haram paranın, Hazine’ye karışmasıdır.

StratoS ; Benim engelimde sağ kol.. Ama ben sinin gibi hiç sorun yaşamadım.

ismailarslan

Sn. Değerli Avukat İsmail Bey,

Daha önce yazışmıştık. Cevap için teşekkür ederim.

BİM in hukuki olmadığı için İYUK 45/5 e göre kesin olarak ESASTAN BOZDUĞU "ÖTV İstisnası" konulu vergi davamda 02.07.2019 da yeni Esas Numarası ile yeni bir dava açıldı.

Mahkemeyi aradım. 18.09.2019 da dosyanın hakime verildiği söylendi.

Dosya içeriği çok kısa ve mesele çok net. İYUK a göre anladığım kadarıyla eğer dosya TEKEMMÜL ETMİŞSE ( ki benim dosyam ile ilgili gerekli bildirimler sağlanmış ve DOSYA TEKEMMÜL ETMİŞ) hakim ya BOZMAYA UYARAK yeni bir karar verecek ya da DİRENME KARARI verecek.

Doğru mu anlıyorum? Dosyanın belli bir inceleme SÜRESİ VAR MIDIR? Karar çok uzar mı ?

İdari Yargı ile ilgili tecrübelerinize ihtiyacım var.

SAYGILAR

cann.sm

Benim bahsettiğim sağ kol engellilik, otomatik vitesin tertibat sayılması ve araçta otomatik vites dışında tertibat olmaması durumu. direksiyon topuzu vb bir tertibat varsa MTV alınmaz. Ama benim durumumda sadece otomatik vites araç kullanabiliyorum ve başka tertibat kodum yok.

MTV mevzuatında sadece sol ayak/bacak ile ilgili hüküm var. Yani sadece sol ayak/bacak engeli lan kişiler başka özel tertibata gerek olmadan otomatik vitesileri tertibat olarak sayılır.

Engelli ötv mtv bağışıklığı hk

P.tesi hazırlayacağım engelli araç alımında uygulanmayan bağışıklığı hukuka aykırı bulan mahkeme hükmünü istinafa taşıyan idarenin istinaf dilekçesine cevaben bir not: Araç alınırken ibraz edilen sürekli kayıtlı rapor geçerlidir. Her ne kadar Tebliğ'in ilk paragrafına göre son alınan, oranı % 90'ın altına düşen raporun sunulması gerekiyor ise de, alttaki paragrafa göre, ibraz edilen raporda 'sürekli' kaydı varsa ve sonra alınan raporda önceki raporları hükümsüz kılan bir ibare yoksa, ilk rapor geçerlidir ve son rapor ibraz edilmedi gerekçesi ile vergi tarhiyatı ve ceza uygulaması, mahkemenin de tespit ettiği üzere hukuka uyar değildir, istinaf talebinin reddini ve kararın onanmasını talep ediyorum.

Not: Aynı konuda bir çok istinaf mahkemesi kararı ile idare talepleri reddolunmuş ve kararlar onanmıştır.

Son düzenleme:
Üst Alt