Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli babamın üzerine dükkan açarsam 2022 maaşı kesilir mi?

asilçocuk

Üye
Konular
71
Reaksiyonlar
0
Engelli üzerine dükkan açılırsa indirim söz konusuymuş.Zannedersem daha az vergi ödeniyormuş.Sermayem az olduğu için böyle bir indirim benim için çok iyi olucak.Ben işsizim,babam engelli ve 2022 maaşı alıyor,annem de evde bakım maaşı alıyor.Evimizin altında anneme ait eski bir dükkan var.Babamın üzerine açarsak annemle babamın maaşları kesilirmi,çünkü başka gelirleri yok.

hanede yaşayan kişi başına düşen gelir senenin ilk 6 ayı için 423 TL 2. 6 ayı için 448 TL yi geçmemesi durumunda evde bakım maaşı kesilmez 2022 maaşı evde bakım maaşına nazaran kuralları daha katı hanede yaşayan kişi başına düşen gelir 99.00TL yi geçmemesi durumunda 2022 maaşı almaya devam eder tabi bu hesaplama elektirik su mutfak masrafı kira ise ev kira giderleri çıkartıldıktan sonra kalacak miktar kişi başına kısacası açacağınız dükkanın büyüklüğü ve yapacağınız iş ve getirisi dikkate alınarak bir karar verecektir kurum

Evde anne,baba,amca ve ben yaşıyoruz,babamın 2022 maaşı 212 tl,annemin evde bakım maaşı 635 tl,amcamın yaşlılık maaşı 112 tl.Elimde eski eşyaları satarak spotçuluk yapmayı düşünüyorum.Tek tük satabilirsem gelir girecek eve.Başka gelirleri yok.Acaba giren gelir 4'e mi bölünecek amcadan dolayı?

amcanızın ikametide sizin evde gözüküyor ise evet amcanızda hesaplamaya dahil edilecek tabi hesaplama yapılır iken evde bakım maaşı ve 2022 maaşı gelir olarak hesaba dahil edilmeyecek

''Yani dükkandan elde edilen gelir kişi başına düşen 99 tl yı aşarsa 2022 maaşı kesilir'',doğrumu anladım.

aynen öyle doğru anladınız

Asilçocuk, babanız 2022 aylığı alıyormuş. Eğe rdükkanı onun üstüne yaparsanız dükkan sahibi olarak bagkurlu olacaktır zorunlu olarak. Bagkurlu olursa da aylıgı bagkur kaydı oldugu andan itibaren kesilmek zorunda. Özetle böyle bir durumda babanızın aylığı kesilir. Bagkur kaydı olacagından dolayı. Gelir konusuna girmiyorum bile.
Eğer babanız bagkurlu olursa ve dükkan onun üstüne olursa bu durumu en geç 90 gün içinde sgk'ya bildirin. Bildirmediğiniz takdirde ödenen tüm aylıklara yasal faiziyle birlikte borç tahakkuk ettirilir.
Bagkurlu oldugunda ve geliri oldugunda aylıgını kestirin yani, başınız agrımaısn sonra.

Evde bakım aylığı açısından bakalım. Anneniz evde bakım aylıgı alıyormuş. Bakıcı galiba. Tam bilgi vermemişsiniz. Anladığım kadarıyla bakıma muhtaç engelli olan babanız. Bu durumda amcanız bekarsa aynı hanede oldugu için babanızın kardeşi olarak bakmakla yükümlü birey sayılır ve gelir hesabına katılır. Dolayısıyla aldıgı yaşlılık aylıgı 1 aylık tutar olarak gelir hesabına katılır ( 112 TL yaklaşık).
Bakıcıya ödenen evde bakım aylıgı evde bakım aylıgı gelir hesabında dahil edilmez.
Babanızın aldıgı 2022 aylığı 1 aylık tutar üzerinden gelir hesabına dahil edilir.
Sizin de geliriniz dahil edilir.

Dükkan açtıgınız takdirde dükkandan elde edeceğiniz aylık gelir de dikkate alınır. Tüm gelirleri 4'e böldüğünüzde aylık 423 TL'yi geçmiyorsa dükkan sorun olmaz, evde bakım aylıgı kesilmez.

Dükkan açtıgınızda ister babanızın üstüne yapın ister sizin üstünüze farketmez bu durumu en geç 1 ay içinde evde bakım aylıgı aldıgınız eski adıyla il/ilçe sosyal hizmetlere, şimdiki adıyla aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne bildirin. gelir hesabı uygun olsa bile bu bildirimi vaktinde yapın muhakak. yoksa başınız agrır.

Üst Alt