Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli bir erkeğin vefat eden babasından dolayı ölüm aylığı alma şartları nelerdir?

biri

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
engelli bir erkek ölen babasının maaşını alabilir mi?
sgk lı olması veya emekli olması 2022 maaşı alması buna engel mi?
özetle bu işin prosedürünü bilen var mı.

Baba ne zaman öldü?
1 Ekim 2008'den önce yetim aylığı alınmaya başlanmamışsa, şimdi sigortalı çalışan çocuk babadan yetim aylığı alamaz.

baba öleli 10 sene olmuş maaşı da anne ve dul olan abla alıyor buna engelli erkek kardeş te dahil olamaz mı erkek kardeş ssk lı

Hayır, yetim aylığından pay alamazsınız sanırım. Ama Tahsin bey bu sorunuza daha net cevap verirse güzel olur.

Bir kere çalışma gücü kaybı oranınız en az %60 rapor alabilmeniz gereklidir, 1 ekimden önce yetim maaşı bağlanmış olsaydı olurdu, yani hem çalışıp hem de yetim aylığını alabilirdiniz, ancak siz daha yeni müracaat edeceksiniz, dolayısı ile yeni kanun hükümlerine tabi olacaksınız, yani hem çalışıp hem de yetim aylığını alamazsınız, ayrıca emekli olmuş olan engellilerde yetim aylığını alamaz, ancak yetim aylığı ile özürlü maaşını dava açmanız sonucunda alabilmeniz mümkündür.

Peki 1 Ekim 2008 den önce yetim aylığı almaya hak kazanmış engelli , sigortalı olarak çalışırken prim ve gün sayısı dolunca vergi indirimine başvurursa ;

1-)Başvuru süresince yetim aylığını alıp babanın üstünden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi ?

2-) Eğer ki vergi indirimi kabul edilmez ise işten çıktıgında bir sorun yaşar mı ?
Saglık kuruluna yeniden girmeden babadan olan haklarının tümünden (sağlık ve maaş) faydalanır mı ?

Merhaba;

benimde benzer bi konuda sorum olacak;

Babam'ın %45 çalışma gücünü kaybettiğine dair Haydarpaşa Numune Hastanesinden alnımış raporu mevcut. Babam SSK'dan emekli. Dedem de (Babamın Babası) emekli sandığından emekliydi. bu durumda Babam vefat eden dedemin de maaşını alabilir mi?
ya da bu konuda mahkemeye başvurup dava açılarak bu hakka sahip olunabilir mi?

yol gösterebilirseniz sevinirim.

hayır yetmez, en az % 60 olacak ve bu da çalışma gücü kaybı oranı olacak.

%45 engelli SSK emeklisi vefat eden babasının emekli maaşını alabilir mi?

Merhaba;

bu konuyla ilgili daha önce de yazmıştım. %60 çalışma gücü kaybı olmalı denmişti.
%60 olması durumunda SSK emeklisi olan bir kişi emekli sandığından emekli olmuş vefat eden babasının aylığını almak için başvuruda bulunabilir mi? ya da dava açabilir mi?

şimdiden teşekkürler

Evet, %60 ve üzeri olması halinde hak sahibi sayılırsınız.

ama yeni çıkan konunlada bu oaranların kafayı karıştırdını ibare edip hayatını çalışarak kazanamaz ibaresi isityo 2002 tarihinde alınmış bakıma muhtaç malül çocuk raporuma ragmen yeni çıkan sgk nın bu kanunuyla herşeye el kondu kazanılan hak geri alınamaz dan yola çıkarak hakkımı arıyorum fakat birinin biyerde yaptıgıı yanlışlık bana mal oluyo

Bülent Bey , bilgilendirmeniz için teşekkürler.
konuyla ilgili bir avukatla emekli sandığına başvuracağız.
tekrar teşekkürler

Peki, sadece %60 üzeri özür ve sosyal güvence olmaması şartı mı aranıyor

Tahsin Bey özelden yazacaktım ama buraya yazılsın herkes faydalansın deniliyor, inş görür cevap verirsiniz

Teşekkür ederim

Erkekse maluliyet aranıyor, kadınsa ve bekarsa/dulsa bu şart söz konusu değil.

yüzde 60 ın üzreinde ama evli ise yinede alabilir mi

evli olması ne fark ederki böyle sorumu olur önemli olan raporun derecesidir sgk evli bekar diye sorun çıkarmaz

olurmu yusuf bey sgk da bir çok evlilik durumunda sgk maaşını kesiyor bakın dul eşin veya bekar kız çocuğun evlenmesi durumu.buna yüzde 60 ın üzerinde malül erkek çocuğun evlilik durumu dahilmi bilmiyorum bilen yazarsa sevinirim.

erkek evlenirse bu aylık kesilir mi

hayır içiniz rahat olsun yetim aylığı alan engelliler evlenselerde maaşları kesilmez.

Başlıkta yanlış verdiğim bilgiyi sildim. Sağlık güvencesi sorusuna cevap verip ardından buraya dönünce hatlar karıştı! :)

%60 ve üzeri raporu olan (daha doğrusu maluliyet derecesinde sakatlığı olan) çocuklar (erkek ya da kadın fark etmez) evli olup olmadıklarına ve yaşlarına bakılmaksızın Yetim Aylığı alırlar.

Ayrıca kız çocuklar evli olmamak koşuluyla hiç bir sakatlık oranına ve yaşa vs. bağlı olmaksızın Yetim Aylığı alırlar.

doğrudur az önce sgk dan aldığım mailde bu şartları taşıyan kişilerin aylığının kesilmeyeceği yönünde.

maasının devam etme nedeni zaten malül derecede engelli olmak değil mi

hakediş tarihin 1990 başvurunu yaparsan devam eder emekli sandığındanmı sgk danmı emekli sandığından ise sgk lı çalıssan bile devam eder.

bunlar benim nacizane ufak deneyimlerimle söylediklerim genede siz resmi kurumlara danışın.

merhaba en az %60 malüliyet dediniz.bizim bir abimiz vergi indirimli erken emekli.hastaneden verilen % 73 vergi dairesinin onayladığı %68 kendi ssk dan emekli babasıda emekli sandığından.babası vefat etmiş .bu abimizde yetim aylığı alabilirmi.?bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

daha önce bu konu başlığının aynısını bir abim için ben açmıştım .ama olumlu bir cevap alamamıştık.o günden bu güne kanunlarmı değişti.

emekli sandığından yetim maası alıp aynı zamada sgklı çalışılabileceğni biliyorum.ama zaten emekli ise sartlar nedir bi bilgim yok

benim eşim %64 özürlü sgk ya malül evli kız yetim maaşı için dilekçe gönderdim 04 04 2010 tarihinde cevap bekliyorum gelen cevabı sizlerle paylaşacağım ve ayrıca benim öğrenmek istediğim şu bu müracatı takip edebileceğim ling bana bildirirseniz sevinirim hoşça kalınız

bülent bey .%60 üstü malüliyeti olmak kaydı ile ssk lı çalışanda olsa babasından yetim aylığı alır demişsiniz.
daha önce benim açtığım konu başlı altındaki soruma hayır demiştiniz.

bu abimiz ssk dan vergi indirimli (hastanenin verdiği %73/vergi dairesinin verdiği %68 ) olarak emekli babası vefat etrmiş ve emekli sandığından. şimdi bu abimiz yetim aylığı alabilir mi.
ssk ya gittim sordum olması lazım ama net bilmiyoruz dediler. ankara ya bi gidin sorun diyorlar ama ne benim ne de onun gidecek durumu yok. ben de cevabı burada arıyorum. araştırarak net bir cevap verirseniz sevinirim.
ssk lı çalışan engelli emekli sandığından babasından yetim aylığı alıyorsa emekli olunca da almaya devam eder olması lazım değil mi .mantıken.

ben size cevap vereyim .öğrendim.merak eden arkadaşları bilgilendirmiş oluruz.
kadın ssk lı ise babasından yeetim maaaşı alabiliyor. maluliyet aramıyorlar bile.
erkeklerde ise ssk dan vergi indirimli yada malülen emekli olan erkekler emekli sandığından emekli olan ve ölen babasından maaş alabilmesi için( yetim aylığı) malüllükle beraber muhtaçlıkta arıyorlar. malülsün ama muhtaç olduğun ispat edilemezse yetim aylığı alamıyor.

tam çifte sıtandart. saçma sapan bir kanun.

malül kız yada erkek evli olsalar dahi yetim aylığı alabiliyor fakat bağlı bulunduklar sgk müdürlüğünden tam teşekküllü devlet hastanesinden malül raporu almak için sevk yazısı alması gerekiyo
bu bilgiyi 0312 230 29 70 nolu telefon 320 dahili numaradan verdiler ve bu konuda fazla müracat olmadığını benim nerden duyduğumu dahi sordu.
bu kanun dağa yeni dedsi bana böyle bir hakkımız varmış herkesin bigisi olksun diye sizlerle paylaştım yanlız özellikle özürlü raporu değil malül raporu alınacakmış
memur öyle tembiğ etti bilgininze

Üst Alt