Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli çalışanlara yol ücreti ödenmemesi söz konusu olabilir mi?

Eurest

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
0
21 Şubat 2010 Güncel: Gerekli bilgilendirmeyi yaptık ve işveren hakkımız olan yol parasını bizlere ödemeye başladı (bkz: Başlıktaki 29 numaralı mesaj)

Merhaba, özel bir şirkette çalışıyorum ve şirket tarafından personeller için servis imkanı sağlanmaktadır. Fakat bazı personeller servis kullanmak istemediklerini ve dolayısıyla yol ücret haklarını taraflarına ödenmesini talep ederek bu meblayı maaşlarına ek olarak almaktadırlar.

Aldığım duyumlara göre şirkette çalıştırılan Engelli personel için yol ücreti ödenmemekte imiş! Gerekçe; Beyaz Kart sahibi olduğumuz için(miş)!

Bu yaptırım kanuni midir?
Büyükşehir Belediyesi bana bu imkanı sağladı ise bunun işyerinden alacağım yol ücret hakkı ile alakası nedir?

Otobüs kullanmamın bana sağlayacağı faydalarda evime olan mesafe ile alakalı olup servisin ek bir faydası olmamaktadır.

Teşekkür Ederim.
Fatih AKDOĞAN

servis yada yol ücreti vermek sosyal bir hakdır.İşverenin insiyatifi ile verilir.
Yol ücretlerinin ücretlere ilave edilmesi çok büyük bir lüks işveren için,bu ödemenin yapıldığından eminmisin?

Normal kadroda çalışan birisinin sahip olduğu Yol Ücreti hakkına sizde aynen sahip olursunuz, engelli olmanız, ücretsiz yolculuk kartı bulunmanız vs vs bu hakkı elinizden almalarına sebep teşkil edemez...

Evet, bunu bizzat şahısların kendilerinden dinledim, hatta yapılan zamlardan konuşurken konu açıldı..

Bazı arkadaşlar servis kullanmıyorlar ve yol ücreti alıyorlar. Fakat bana sen Engellisin yol ücreti alamazsın dendi. Onu araştırıyorum şuan..

Obrite yukarda da yazdım bu senin kanuni hakkın, neye istinaden elinden alıyorlarsa bunu belgelemelerini iste işyerinden.... (belgeleyemez :) ) belgeleyebilirsede o zaman onu al çalışma bakanlığına yolla...

Saha Operasyon müdürü dedi ki Engellilere 50 TL yol ücreti veriliyor.
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu veya çorbası anlamadım.
Engelliler kanatlı mı uçarak mı gidip gelecekler evlerinden işlerine.
Normalde uygulanan yol ücret oranı 110 TL değil mi?

Ben bunu servis kullandığım için almıyorum bu gayet doğal, fakat servis kullanmak istemiyorum ve nakit olarak ödenmesini istiyorum.
Engelli olmayan arkadaşlar gibi, çünkü Beyaz kartım var ve durak evime daha yakın...

hakandoğualp,
Hem yol ücreti sosyal bir haktır, hem de işverenin insiyatifiyle verilir.
Makri'nin bu cümleye yorumu; "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu"
Haksa eğer işveren vermek zo-run-da-dır, İşverenin insiyatifindeyse de
hak değil sadakadır. Çünkü haklar ve sorumluluklar yazılı kurallarla belirlenir.

makri ,
işverenin verdiği sosyal hakların içinde (bayram parası,ikramiye vb.) ücretler var.Bunlar işverenin insiyatifinde değilmidir?
Sosyal hakları yazılı bir sözleşmede belirtilmedikçe işveren kendi belirler.(yol parası limitini işveren 110 tl belirlemiş kanun belirlememiş)

hakandogualp,
İşverenin insiyatifne kalmış hiçbirşey hak değil ve olamaz.
Genel tatil, Bayram tatili, fazla mesai yasalarla belirlenmiştir ve işveren bu konuda insiyatif kullanamaz.
Yol ücreti tarife cetveli hangi kanun, tebliğ, genelgededir?
Limiti işveren belirliyorsa verip vermemekte de serbesttir.

Tartışma ortamı olmuş, elbette her soru ve cevap fikir vermekte bizlere; Öğrenmek istediğim şu.
Şirkete servis kullanmak istemediğimi, kendi imkanlarımla yol durumunu (Otobüs - Dolmuş vb.) kendi imkanlarımla karşılayabileceğimi ve bu yol hakediş ücreti tarafıma ödenmesini yetkililere arz etsem uygun olur mu?

çalıştıgın işyerinde maaş bobrosunda yol ücreti gösteriliyorsa normal çalışana bu yol ücretini almak seninde en dogal hakkın

Bizi zamanında mahkemeye kadar götürdü bu sorun.
İstanbul Büyükşehir Belediyesini dava ettik hem de işverenimiz olarak.
Sonuç;kazandık ve geriye dönük de dahil hakkımızı çatır çatır aldık.

makri ,

haklar ;
1-kanuni haklar 2-işverenin insiyatifindeki haklar olmak üzere 2 ye ayrılır.

mesai ücretleri zaten kanuni zorunluluktur bu zaten çok açık.

Yol parası ödemesi kanunda varmıdır?hayır yoktur şirketin kendi iç kuralları vardır bu doğrultuda uyanlara yol parası verebilir. (bizde servis dışında evine en az 1 km mesafe olanlara çalıştığı gün kadar yol parası veriyoruz.Ancak isteyene bana yol parası ver uygulaması yok)

ufukalp;

sanırım sendikalı çalışıyordun.yanlış bilmiyorsam sendikalar çoğu haklarını sözleşme yaparak işverenden alırlar.doğrumu?

obrite insan kaynaklarına gidip şöyle desene

" ben her sabah işe gelişte ve her akşam eve dönüşte otobüs, metro v.s gibi şoför ve görevlilerin mahkeme suratları ile karşılaşmak zorundamıyım"

hakandogualp,
Sabah sabah beni güldürdünya allahta seni güldürsün e'mi. Onu ben üç hak olarak biliyordum. a)9 kanuni haklar, b) işverenin insiyatifindeki haklar c) eee patron! elini vicdanına koy hakları... e) allah ne muradın varsa hakları..
hakandogualp,
1-Senin iş akdinde böyle bir ücretten söz ediliyorsa ve verilmiyorsa hukuki yollardan alabilirsin.
2- Ki iş akdinde böyle bir hüküm yoksa ancak ve ancak işverenin insiyatife gelmesi için dua edersin.

celik,
"otobüs, dolmuş, metro şoförlerinin yüzünü görmek istemiyorsan işi bırakabilirsin" derse? O zaman seni kaybetmemek için makam aracını gönderebilir mi sence?

sağol Makri teşekkür ederim ,

Fatih Akdoğan'a yol parası verilmemesini de bir çözsen hayra geçersin:))nasıl çözebiliriz?

Sakat ya da değil, tüm çalışanlar aynı haklara sahiptir. İlgili maddenin çıktısını alıp insan kaynakları birimine okutarak gereğini yapmalarını isteyin:

Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.[OB not: bu da 6 ay hapis cezasına karşılık gelir]

Hakandogualp,evet büyükşehir bel. personeli idim ve sendikalı idim.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir ara engellilerin yol paralarına el koydu,uzun bir süre alamadık.Gerekçe aynı;ücretsiz seyahat kartı olması.
Sendikanın uyarıları da fayda etmeyince mahkeme kaçınılmaz oldu.
Tabi kazandık,hem de geriye dönük ödenmemiş birkaç yıllık birikmiş yol parasını da aldık.
İleri sürdüğümüz görüş ise; ücrestsiz seyahat kartının belediyece personele değil,tüm engelli vatandaşlara yönelik bir uygulama olduğu,yol parasının ise personel olarak ödenmesi gerektiği ve diğer personelden ayrı bir uygulama yapılamayacağı temeline dayanıyordu.

celik,
"otobüs, dolmuş, metro şoförlerinin yüzünü görmek istemiyorsan işi bırakabilirsin" derse? O zaman seni kaybetmemek için makam aracını gönderebilir mi sence?[/QUOTE]

bırakmam. çalılştığım yer olduğuna dair dava açarım..

ufuk tamam anladımda ,

sizin yaşadığınız sıkıntı ile ilk konuyu başlatan arakadaşımızın sıkıntısı aynımı acaba?

obrite nin dedikleri var ise yol parası talep eden diğer arkadaşlarını ve ayrımcılık ile ilgili maddeyi göstererek hak iddia etsin.Bizde sonucunu bekliyelim bakalım işverenin dayanağı ne olacak.

Ancak konuyu başlatan arkadaşımda lütfen konunun sonunu herkes ile paylaşsın.

Belki servis kullanmak istemiyorsun ve evinin önünden dolmuş geöiyor.
Dolmuşlar da beyaz kart kabul etmiyorlar ki....

İşveren servis koymuşsa o güzergahlarda ben istemiyorum parasını verin denemez.
İşveren siz binseniz de binmeseniz de o servislere aynı harcamayı yapacaktır.

Ufukalp ,

benim anlatmak istediğimde buydu işte
işveren zaten servis koymuş ekstradan niye insanlat sadece istiyor diye yol parası versin anlamış değilim yani.

servis olabilir ama servis güzergahları arkadaşa uymayabilir..

çelik bende ilk mesajlarımda zaten uygulamanında bu yönde olması gerektiğini söyledim.Konuyu başlatan arkadaşın söylediği ise zıt bir şey isteğe bağlı yol parası alma ki bu çok lüks ve inandırıcı gelmedi bana açıkçası.

Teşekkür Ederim sizlere;
Olayın üzerine giderek ve gereken mevzu ile ilgili tartışmayı payidar ederek gündeme getirmiş bulunmanız münasebeti ile hem beni hem olaya vakıf olabilecek diğer Engelli arkadaşlarımıza konu ile alakalı yeterli bilgiyi sağladınız.
Şu an durum itibariyle servis tanımlamasından muaf olduğumu ve yol ücretimin tarafıma ödeneceği bilgisi Mail ile bildirilmiştir.

Tekrar teşekkür ederim.

Merhabalar, burada takıldığım bi konu var.
ben 3 senedir özel şirkette çalışıyorum. servisi de var fakat
mesai saatlerim 8:30-17:30
servis saatlerim 7:00-18:30
bu durumda servis kullanmak istemiyorum (kullanmıyorum da)
yol ücreti talep etmeyi düşünüyorum. bu konuda nasıl yol izlemeliyim ?

Ufukalp
Elinizde mahkeme kararı duruyorsa emsal teşkil etmesi için bana yollayabilirmisiniz

Mustim
Üzerinden 15 yıldan fazla süre geçmiş bir davadan bahsediyoruz.
Elimde öyle bir karar yok. Davayı sendika avukatları aracılığıyla açmıştık. Şu anda emekliyim, İstanbul'da da değilim.
Dolayısıyla o karara ulaşacak imkanım yok.

Üst Alt