Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli çalıştıran işverenin prim teşviki alması için ne gerekir?

yusuf alp

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba
Küçük bir yerde İşverenin tek elemanıyım
Ben yeni %70 süreli engelli raporu çıkardım gelir vergisi indirimi için başvurdum sonuç ankaradan 6ayda çıkar diyorlar

İş veren için engelli prim teşviki almak istiyoruz sigortamı yapan muhasebeci gelir vergisi indirmi yazısı vergi dairesinden gelmeden işlem yapamayız
diyor doğrumu

Engelli çalıştıran işveren vergi indirimi sonucu çıkmadan prim teşvikinden yararlanamazmı?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

yusuf alp
Bu tamamen muhasebecinizin yetersizliği.
İşveren prim teşvikinin vergi indirimi ve maliye ile hiç bir ilgisi yoktur.
Raporunuz bunun için yeterlidir.
İşkurda oluşturulacak engelli işçi kaydı ve buradan onaylatılacak belgenin SGK'ya verilmesi, her yıl İşkurdan aynı şekilde vize alınıp SGK'ya bildirilmesi gerekmektedir.

Çok teşekkürler bir türlü anlatamadım muhasebeciye vergi indirmi gelmeden birşey yapamam sonucu beklememiz lazım gibi şeyler söylüyor
Benim şimdi ne yapmam lazım işveren bu konulardan pek anlamıyor benim yapmamı istiyor

Yalnız işverenin tek elemanı bemim işvern işkura kayıtlı değil

yusuf alp işveren engelli çalıştırma teşvik priminden yararlana bilmesi için en az 3 sgklı çalışanı olursa %50si devlet tarafından ödenir 50 ve üzeri çalışanı varsa tüm primi devlet tarafından òdenir raporunuzu işkura kayıt yaptırmanız yeterli ancak şu anki çalıştığınız yerdeki iş veren bu haktan yararlanamaz.

umut2135

Teşvik pirimi için en az 3 çalışan şartı kesin doğrumu bunu kesin olarak öğrenmem lazım Çünkü bunu bilerek beni işe aldı bunla ilgili bir mevzuat varmı
teşekkürler

ilgili yönetmenli aşağıdaki gibidir @yusuf alpzel sektör işverenlerince 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu madesi kapsamında çalıştırılan engelli SSK sigortalıları ile korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazineden karşılanırken, (50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri için yüzde 3 olan) kontenjanda fazla özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanıyordu.

Engelli teşviki kimleri kapsıyor?

4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde değişiklik yapan 6518 sayılı Kanuna göre korumalı işyerlerinde çalıştırılan engelli işçilere ek olarak yükümlü olmadıkları halde engelli işçi çalıştıran işverenlerin çalıştırdığı bu kontenjan fazlası çalıştırılan engelli işçiler için asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazine'ce karşılanmaya başlandı.

Engelli teşviki için koşullar

İşveren hissesine ait primlerin Hazine'ce karşılanabilmesi için özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde SGK’ya verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine'ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şart bulunuyor.

İşverenler tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazine'ce SGK'ya yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilecek. Hazine'ce karşılanan prim tutarları gelir/kurumlar vergisinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmıyor.

Başvuru şartı

Özürlü işçi işveren hissesi sigorta prim teşvikinden faydalanılabilmesi için, işverenlerin, anılan maddede öngörülen niteliklere sahip sigortalıların işe alındığına ve işyeri yönünden gerekli şartların taşındığına ilişkin dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

umut2135

Yalnız burada şartlarda 3 işçiden az çalışanı olan diye bir şey geçmiyor
Bu sorun olmasa bile işveren beni işe işkur aracılığı ile almadı işkur kaydı yok bu sorun çıkarırmı

yusuf alp iş yerinin işkura kaýıt olaması gerekir
Engelli çalıştırma zorunluluğu olmayan işveren
Sgk priminin %50 devlet karşılar en az 3 kişi çalışanı olmalı işverenin sizin çalıştığınız yerde çalışan olmadığı için yararlanamaz ilk mesajımda belirtim size dikkatli okuyun.

umut2135
yusuf alp
Mecbur olmadığı halde engelli işçi çalıştıran işverenin teşvikten %50 oranında yararlanması eski bir uygulamadır.
6518 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile %50 ibaresi çıkarılmış olup asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamı hazinece karşılanır.
En az 3 kişi çalıştırma zorunluluğunu ise hiç duymadım.

Ufukalp geçtiğimiz temmuz ayında sgk ve işkur bu şekil bilgi vermişti tarafıma en az 3 işçi bilgisini.

Bu gün 170 i aradım
Bir yada fazla çalışan olması farketmez dedi

yusuf alp
Ben de öyle biliyorum.
19 Şubat 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan bir düzenleme ile de mecbur olmadıkları halde engelli işçi çalıştıran işverenin teşvikten faydalanma oranı %50 den %100 e çıkarıldı.

Bugün muhasebeyle konuştum
Senin işe ilk girişte engelli raporun olmadığından sonradan çıkardığın için olmuyor diyor

yusuf alp
Ben işveren olsam öyle bir muhasebeci ile çalışmam bile.
İlk girişte engelli olmak diye bir şart yoktur.
Rapor işkura kaydedilip engelli çalışan statüsü edinilebilir.

Ufukalp 'e katılıyorum. Benim de sürecim yeni gelişti sayılır, vergi indirimi 4 aya ancak gelir; ancak işveren, İşkur ve SGK 'da gereken işlemleri çoktan tamamladı yusuf alp

Üst Alt