Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli çoçuk sebebiyle vergi indiriminden faydalanmak..?

oğlum

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba, %98 engelli oğlum için 3 sene önce eşim Gelir vergisi muafiyetine başvurmuştu. ve faydalanmaya başladı.Eşim devlet memuru ve ben özel sektör çalışanıyım.Benim maaşım eşiminkinden çok yüksek.Bu sebeple bizim muhasebeci çocuğu annesi olarak üzerine al(sgk dan) ve vergi indirimin sen faydalan dedi.Çünkü eşimin vergi kesintisi 300 tl benimki 900 tl oluyormuş.Ancak aklıma takılan bazı sorular var ve bu cevapları nerden alabilirim bilmiyorum ;

1- Vergi indiriminden anne yada baba faydalanabilir mi?
2- Baba memur olduğu için bu noktada bir kural varmı?
3- Gelir vergisi kesintisi aylara göre değişiyor mu ve nasıl hesaplanıyor? Bordrom üzerinden görebilir miyim?

Açıkçası başvurularımı yapmadan önce tüm bilgiyi almak istiyorum. Uğraştığımıza deysin. Oğlumun raporunu ekim2015 tarihinde Haydarpaşa eğitim araştırma hastanesinden aldık.Zaten bu hastane sgk nın hakem hastanesi. Erken emekliliğe başvurmuştum o zamanda ordan almıştık raporu.

Bu soruların cevaplarını bilen var ise lütfen paylaşsın yada nerden bilgi alabilirim?

Çok teşekkürler
özlem

oğlum

eşimin vergi kesintisi 300 tl benimki 900 tl oluyormuş.

İlk önce bu rakamlar net değildir. Ocak 15 maaşının gelir vergisiyle aralık 15 maaşının gelir vergisi yani vergi matrahı aynı değildir.

2016 Engelli Vergi İndirim Oran ve Tutarlar
1.derece engelliler için 900Tl
2.derece engelliler için indirim tutarı 460
3.derece engelliler için indirim tutarı 210 TL dir.

Engelli indirim oranının maaşa yansıması tutarın ilk aşamada 0.15 ile çarpılması esasına dayanır.

Birinci derece engelli biri için 900-TL vergi matrahı yani 900 x 0.15 : 135-TL
1. derece engellinin maaşına yansıyacaktır.
İkinci derece engelli biri için 460-TL vergi matrahı yani 460 x 0.15 : 69-TL
2. derece engellinin maaşına yansıyacaktır.
Üçüncü derece engelli biri için 210-TL vergi matrahı yani 210 x 0.15 : 31.5-TL 3. Derece engellinin maaşına yansıyacaktır.
Sonuç olarak sizin gelirinizden yukarıdaki oranlar muaf tutuluyor.
1. Sorunun cevabı:
Sadece biri faydalanır. ( şuan zaten faydalanıyorsunuz)

2. Sorunun cevabı:
Ne gibi bir kural? Yani bir bağlayıcılığı
yoktur.

3. Sorunun cevabı:
Memur bordroları uzerinde göremezsiniz.
Gelir vergisi aylara göre değişir. İlk aydan başlayarak artar. Fakat sizin gelir vergisinde faydalanacağınız yani muaf tutulacağınız kısım yukarıda açıkladığım gibidir.

Eşinizden 300 tl gelir vergisi kesiliyorsa zaten bu miktar hem vergi indirimi hem de agi için yeterli olur hazır işleyen uygulamayı bozmaya gerek yok yani.

Üst Alt