Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ehliyeti olanlar başkasına ait aracı kullanabilir mi?

Yaşamİnat

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikle merhaba. İşitme engeli olup engelli ehliyeti alanlar başkasına ait aracı kullanabilir mi? Biliyorsunuz işitme engeller ÖTV indirimli araç alamaz. Peki ikinci el bir aracı kendi üstüne alırsa herhangi bir vergi avantajı olur mu

Herhangi bir avantajı olmaz. Engelli araçlarını tertibatlı olduğu takdirde kullanamaz.

Engelli araçlarını tertibatlı olduğu takdirde kullanamaz.
Tertibat aracın orijinal donanımında bir değişiklik yaratmayıp ilave olarak monte edilmiş ise araç sahibi engellinin 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımları tarafından kullanılabilir.
İşitme engelliler de bu kuraldan istisna değildirler. O yüzden yukarıda yer alan iddianızın işitme engelliler ile bir ilgisi yoktur.
İşitme engelliler ticari olmamak ve sürücü belgesinde yer alıyorsa işitme cihazı ile olmak şartıyla ehliyet türünün izin verdiği her aracı kullanırlar.

Hocam peki rapordaki 02 kodu ne oluyor tam olarak. Bir de 42, 42.01, 42.05 vs gibi kodlar var. Internetten baktim dikiz aynasi falan diyor ama zaten dikiz aynasi var arabada bu kodlarin anlatmak istedigi ne tam olarak

otomatik vites kullanması uygun görülen engellilerin araçlarını 1. derece akrabaları sorunsuz kullanabilir mi ?
bir de ben ehliyetimi henüz değiştirmedim değiştirmeye de korkuyorum açıkcası anladıgım kadarıyla sadece otomatik kullanabilir ehliyeti vericekler o ehliyeti aldıgımda manuel araba kullanamayacak mıyım ?

Kotan

1. derece yakının da kullanır 3. derece yakınında kullanır
ehliyet değiştirme işi sana kalmış bende 5 yıldır değiştirmiyorum başka araç kullanamıyorsun çünkü sadece o donanımda eğer varsa başka araç onu kullanmana izin var

Yaşamİnat
02 kodu işitme desteği/iletişim desteğidir, yani aracı işitme cihazı ile kullanabileceğinizi belirtir.
42 serisi ise modifiye edilmiş arka ve yan görüş cihazlarıdır. Bunları bir işitme engelliye yazan kurul üyesinin Allah bin türlü belasını versin. Bir de bu moda oldu. Boyun hareketleri kısıtlı olup aynaları rahat kullanamayan kişilere verilecek bu kodlar saçma bir şekilde işitme engellilere yazılmaya başlandı. Adamların gözleri ve boynu sağlam ya hu zaten.

Normalde işitme engelliler il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edilmezler. 02 işitme cihazı ve 102 ticari araç, resmi araç ve ambulans kullanamaz kodunu doktor yazar ve direkt nüfus müdürlüğüne gidilir. Yeni sistemi kullanmayı bilmeyenlerin elinde en fazla mağdur edilenlerin başında işitme engelliler gelmektedir.

@Kotan
Otomatik vitesli engelli aracını hiç bir kısıtlama olmaksızın herkes kullanabilir.
Sürücü belgenizde "78-Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" kodu yer alırsa kesinlikle manuel vitesli bir araç kullanamazsınız.

Hocam oncelikle tesekkurler. Benim raporuma 02 kodu ve 42 serisini yazmislar ben bunlarin ehliyetimde olmasini istemiyorum cunku bunlar beni ilgilendirmiyor. Bunlarin rapordan silinmesi icin nasil bi yol izlemeliyim? Bir de hazir otomatik lafi acilmisken sorayim; dediginiz gibi 78 kodu yazarsa manuel kullanamaz peki 10.02 yazarsa manuel kullanabilir mi?

Yaşamİnat
Sürücü belgesi için muayene sonrası il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edildiğinizde bence itiraz etmeli ve komisyonun tertibat kodları için var olduğunu, işitme engellilerin ise herhangi bir ek tertibata ihtiyacının olmadığını belirtmeniz gerekirdi. Ehliyeti almışsınız sanırım, bu aşamadan sonra nasıl bir itiraz süreci olur emin değilim.
Diğer konu olan otomatik vites işitme engellileri ilgilendiren bir konu değil.

Ehliyeti almadim henuz. Raporumu bugun cikardim ve bir ton kodla karsilastim. Once biraz arastirma yapayim sonra ehliyeti cikaririm dedim hocam. 10.02 konusunda ise arkadasim icin sordum internet kullanamiyor kendisi.

Üst Alt