Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekli maaşı mı malulen emekli maaşı mı yüksek oluyor?

Engelsizbiz

Aktif Üye
Konular
53
Reaksiyonlar
0
Engelli emekli maaşı mı malulen emekli maaşı mı yüksek oluyor?

Bilginiz varmi arkadaslar?

Engelsizbiz
Arada ciddi bir rakam oynamıyor fakat,malulen'de emekli olacak kişi bakıma muhtaçsa %10 gibi bir. maaş fazlalığı oluyor.
Bunun yanında malulen emekliliğin şöyle bir dezavantaşı bulunuyor,malulen emekli olan kişi tekrar sgk'li olrak çalışamıyor,bunun tespiti halinde maaşı kesiliyor.

@Mehmet005 konuya dahil oldum ama bir sorum olacak iki emeklilik yolunun da başvuru şekli farklı mı yani engelli emeklilik başvurusu için ne yapılmalı

aksoye
Her iki emeklilik türü,birbirine çokyakın olsada farklı yol izlemeniz gerekmektedir.
Siz kendi durumunuzu kisaca yazarsanız ona göre yardımcı olmaya ve hangi yolu izlemeniz gerektigi hakkında bilgilendirmeye çalışırız.
Varsa rapor oranınız,sgk başlangıcınız prim gününüz ve yaşınız gibi bilgileride yazarsanız iyi olur.

ödenen prim tutarı çalışırken alınan maaşa ve işe giriş yılına göre değişir

Sevgili Mehmet005 öncelikle ilgin için teşekkür ederim

merhaba doğuştan halk arasında kalbi delik (Mor bebek yada Fallot Tetraloji si olarak ya bilinen ) ve çocuk yaşta iki ameliyat geçirdim netice de askerlik yapmadım . Daha sonra 2012 de yükselen ve durdurulamayan ritim ile gittiğim hastahane de ventriküler taşikardi teşhisi ile pil takılması gerektiği söylendi . Kalp odacıklarında nabzı ayarlayan yerlerin bozulmuş dediler.Aynı yıl içerisinde 15 gün sonrasında İcd diye tabir edilen bir kalp pili çeşidi ömür boyu kullanılmak üzere takıldı.

Çok araştırmışlığım Yok lakin ilk yıllarda eş dost tavsiyesi ile SGK ya malulen emeklilik için başvurmuş ve %60 ı geçemediğiniz için bu haktan yararlanamazsınız şeklinde bir cevapla karşılaşmıştım .

Stresli ve fiziksel efor gerektiren işlerde çalışamayacağımı anladığım da vergi indirimi başvurusu ve akabinde o hak ile emeklilik yolunun açıldığını bu ve benzer forumlardan öğrenmiş bulunmaktayım.

Merak ettiğim bir kaç şey var inşallah başından geçmiş birileri yardımcı olacaktır .

İki çeşit emeklilik var biri malulen diğeri de yaşlılık ağalığı diye yazılıyor söyleniyor forumlarda . Malulen emekli olduğunuzda çalışırsanız maaşınız kesilmekte diğerinde hem maaş alıp hem de çalışabiliyorsunuz

1- bunlar için başvuru yerleri ve durumları farklımıdır?

2- 1998 sigorta girişliyim ve 2500 civarı günüm var. Bunların işime yarar bir tarafı var mı ?

3- benim ihtiyacım olan hem maaş alıp hem de kendime uygun işlerde çalışmaya devam edebilmek . Çünkü kendi ailem dışında trafik kazası sonucu bitkisel hayatta olan bir abim ve aynı kazada gözlerini ve bacaklarının işlevini yitiren babamlara biraz daha fazla destek olabilmek istiyorum. Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim ki hem emekli maaş ı alabileyim hemde maaşım kesilmeden bir işyerinde çalışarak kendi hayatımı idame ettirebileyim ?

4- çocukken geçirdiğim operasyonların kalp pili ile birlikte ele alınması ve puan artışında yardımcı olması mümkün mü ? (Gerçi 85 yılında geçirdiğim operasyonlara istinaden sadece askerlik zamanında askeri doktorun operasyon yapan hastahane ve doktorlardan ne yapıldığına dair evrak istemesi ve o evrakta yazanların aynısını askere elverişli değildir raporunda belirtmesi dışında bir evrak Yok tabi edinilebilir sanırım işe yarayacak sa )

Burdan edindiğim bilgiler neticesinde ivedilikle vergi dairesine başvuru yapmayı düşünüyorum o yüzden vereceğiniz bilgiler benim için çok kıymetli.

İlgilenen ve tecrübelerini paylaşan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

aksoye
Öncelikle geçmiş olsun.
Durumunuzla ilgili olarak daha önceden yapmış oldugunuz malulen emeklilik başvurusuna verilen ret kararının nedeni %60 oranı tamamlayamadığinız konusundan değil,
sgk'li olarak çalışmaya başlamanızdan önce bu rahatsızlıkları ve ameliyatları geçirip malul duruma düşmenizden kaynaklanıyor,
Zira bu konuda sgk'nın kesin ve net bir kararı vardır,malulen emekli olacak kişinin maluliyetini gerektirecek hastalıklarının sgk başlangıcından sonra gercekleşmesi,enaz 10 yıl sğk'li olup 1800 gün prim günü ödemiş olması gerekmektedir diyor
Bu durumda sgk'nın sizi malulen emekli etmeyeceğini kabul edersek,diger şık olan engelli emekliliginden aydalanarak sizi emekli etme yoluna gitmeliyiz,
Bunun içinde yapmanız gereken ilk şey,hastaliklarınızla ilgili enaz %40'ın üstünde hastane raporu alarak
1998 sgk,başlangıcinizla,
%40 ve %59 arası rapor ile 18 yil sgk'lı ve 4080 prim günüyle yine
1998 sgk başlangıcıniz,
%60 ve %79 arası raporunuzla
17 yil sgk'li ve 3840 prim günuyle
Ve yine,
1998 sgk girişi
%80 ve üstü oran ilede 3600 pirim günunuzü doldurarak emeklilik hakkınızı kazanarak emekli olma bansiniz bulunmaktadır.
Burda en önemli konu alacağınız rapor oranının yükskliğidır,oran ne kadar yüksek olursa pirim günü düşer,
tekrar geçmiş olsun,raporla ilgili bir sıkıntın olursa yıne burdan sorabilirsin.

iyi günler benim sigortam başlangıcım 04.12.2007 prim günsayım 522 şu an aktif ne zaman emekli olabilirim engelli raporum %45 dir

Mehmet005 ilginiz için teşekkür ederim umarım kolay bir şekilde hallederiz. Yine bilgiye ihtiyaç duyarsam buradan size ulaşacağım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Üst Alt