Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliler engelli statüsünde tekrar çalışabilir mi?

ergün1

Üye
Konular
109
Reaksiyonlar
0
emekli olmuş kişiler,k amuda ve özel kurumlarda, emekli maaşını kestirmeden, özürlü istihdamından yararlanarak tekrar çalışabilir mi?

bununla ilgili bir yönetmelik mevcut ise lütfen paylaşın.

saygılar
ergün

emekli olan hiçbir vatandaş ikinci bir kez sigortalı ve emekli sandığına bağlı çalışamaz.
ancak özel sektörlerde çalşabilir,kayıtlı olarak değil

Kamuda çalışamaz, sigortalı olarak -sosyal güvenlik destek primi yatırarak- çalışabilir.

Raporu olursa tabii ki sakat statüsünde istidam edilebilir.

Yakın zaman önce kamu bu konuda bir kısıtlama getirdi ve emekliler kamu kuruluşunda çalıştıkları takdirde ya emekli maaşını ya da çalışacakları kamu kurumdan alacakları maaşı tercih edecekler. Sakatları bundan muaf tutmadılar bildiğim kadarı ile.
Ancak özel sektörde durum en azından şimdilik farklı. Arkadaşların da dediği gibi emekli bir sakat özel sektörde destek primi yatırmak şartı ile ve emekli maaşı kesilmeden çalışabiliyor yani hem emekli maaşını alıyor hem de çalıştığı iş yerinden maaşını, lakin bu destek kesintisi çalışanların kesintisinden çok cüzi de olsa az olduğu için çalıştığı kurumun sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Mesela ben özel statülü bir kamu bankasının kendi özel sandığından emekli oldum ve bu sandığın kendi prosedürü çerçevesinde antlaşmalı olduğu özel hastane, devlet ve üniversite hastanelerinden faydalandım. Akabinde emekli olduktan sonra bir özel bankaya engelli eleman statüsünden girdim ve burada çalışanlar da SSK’lı idi.Ve ben SSK imkanlarından yararlanamadım ama destek pirimi ödediğim için hem emekli maaşımı aldım hem de bu bankadan maaşımı aldım.

Üst Alt