Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliği için sigortalılıktan sonrası için toplu prim yatırabilir miyim?

Ako89

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Öncelikle forum ailesine selamlar.
Ben askerden önce rapora sahip degildim. Askerde sırasıyla 1 ay 2 ay 3 ay hava degisimi ve sonrasında heyetle muaf sayıldım. Sivilde girdigim heyetle %65 ağır özürlü raporu verdiler.
Sorum şu;
a)Benim 2007 de sigorta girişim var 1 gün 2008 de 2 gün vs. Bu zaman kadar olan primleri ödiyebilir miyim ve askerlik dahil oluyor mu?
b) Benim 2022 maaşım şubat ayında kesildi evde bakım maaşı almaktayım. Dışardan sigorta yatırabilir miyim? Yatırsam evde bakım maaşım kesilir mi?
c) Gss liydim babamın üzerinden onu kestiler tekrar başvuru icin heyete çıktım 3 ay oldu sonuç henüz muallakta. Eğer prim yatırsam sagliktan yararlanip ne kadar sürede emekli olabilirim?

Şimdiden çok teşekkürlerimi sunar iyi forumlar dilerim.

Ako89

1- Hayır, toplu prim ödeyemezsin. Ama askerlik yaptığın süreyi borçlanabilir ve sigorta primine ekletebilirsin.

2- isteğe bağlı prim yatırırsan evde bakım maaşı kesilmez. Çalışan statüsünde sigortalı olursan durumu maaş aldığın kuruma bildirmen şart. Onlar yeniden bir gelir hesabı yaparlar...

3- 2007 sigorta girişi ve %65 raporla çalışan statüsünde ssk'lı olarak devam edersen emeklilik için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 prime tabisin. Yani 2025 yılında en az 4000 primin de varsa emekli olabileceksin.
Eğer isteğe bağlı prim yatırırsan (daha doğrusu emeklilik günü geldiğinde son 2520 primin fazlası isteğe bağlı olursa), bu durumda 16 yıl sigortalılık süresi 4320 prime tabi olursun.

18 yil calismaya başlasam 2035 olmuyor mu yoksa sistemi etkiliyen farklı faktörler mi var? 4000 primi / 365 = 10.9 yıl yapıyor ortalama. Hic calismadan dışardan yatırsam ne kadar sürede emekli olabilirim ve emekli maaşım şuan ki maaş skalasına göre ne kdr alabilirim?Kusura bakmayın bu konuyla ilgili hicbir bilgim olmadığından mütevellit soruyorum. Tekrar kusura bakmayin simdiden cok tesekkur ederim.

Ako89

İlk sigortalı olduğun tarihten itibaren 18 yıl...
İsteğe bağlı prim ödersen 4b'li olursun. (gün/ay/2007 +) 16 yıl sigortalılık süresi 4320 primle emekli olursun. Yani gün/ay/2023 yılında en az 4320primin de varsa 4b statüsünde erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabileceksin. O gün emeklilik için kuruma başvurduğunda seni hastaneye sevk edecekler. Verilecek oran emekliliğine de temel teşkil edecek.
Maaşı bilmek imkansız. Ne kadar yüksek prim ödediğinle ilgili bir durum. Ama asgari prim öderse, emekli maaşın bugünkü parayla aylık 750 tl ancak olur.

Çok teşekkürlerimi sunar ilginizden dolayı minnettarım. Çok sağolun. Emekli olur olmaz maaş bağlanır mı yaşı var mı?

Ako89

gün/ay/2023 tarihinde primler de tamamsa evet, emeklilik talebinde bulunduğunuzda 1-2 ay içerisinde maaş bağlanır tabii

Üst Alt