Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğim hakkında yol gösterebilir misiniz?

hsncnozygt

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba, sizlere engelli emeklilik hakkında danışmak ve bilgili olan kişilerden destek almak istiyorum. Doğuştan gelen bir işitme kaybı problemim var yaklaşık 6 yaşımdan beri işitme cihazı kullanıyorum. Sol kulağımda %80, Sağ kulağımda %85 kayıp var fakat engelli raporum henüz yok alacağım. Muhtemelen %40 engel oranını aşıyorum, hesapladığımda %45 gibi bir oran çıkıyor.

02.01.1990 doğumluyum.
İlk işe giriş tarihim 02.02.2008,
toplamda 1923 gün SGK hizmetim var.
02.01.2015 tarihimde kendi iş yerimi açtım, 2400 gün de BAĞKUR hizmetim var hala devam ediyorum.

Yukarıdaki SGK ve Bağkur sigortalılık durumum göz önüne alındığında, engelli emeklilik haklarımdan yararlanmak için nasıl bir yol izlemem lazım? Tahminen ne zaman engelli emekli olabilirim?

Cevaplarınız için teşekkürler, iyi forumlar.

hsncnozygt

Merhaba,verdiğiniz bilgiler ışığında SGK prim toplamızın en fazla prim gününü Bağkur hizmeti oluşturması nedeni ile Engelli Emekliliği(Çalışma Gücü Kaybının Tespiti ile Emeklilik) hakkınızı kullanarak ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu(Hastaneden Alınmış Rapor) ile SGK kurumuna başvurarak emekli olabilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporunuz(Hastaneden alınmış rapor) emeklilik başvuru işlemleri sırasında yakın zamanda alınmış bir rapor olması durumunda SGK kurumu tarafından kabul edilerek ve emeklilik şartlarını karşılamanız koşulu ile süreciniz başlayabilecektir.

Emeklilik başvurunuz sırasında Engelli Sağlık Kurulu raporunuzun yakın zamanda alınmaması durumunda SGK kurumu çalışma gücü kaybınızın tespiti için (Yeni Engelli Sağlık Kurulu Raporu)sizi hastaneye sevk edecektir.Hastane sevk işlemi sonucu aldığınız rapor size teslim edilemeden direk SGK Sağlık Kuruluna gönderilecektir.

Bu bilgilerin belirtiği Engelli Emekliliği (Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik ) işlemi 5510 sayılı Kanunun 28. Maddesinin 5. Fıkrası uyarınca belirtilen emeklilik şartlarını karşılamaz sonucu hak edebileceğiniz bir emeklilik sistemidir.

Aşağıda 5510 sayılı Kanunun 28. Maddesinin 5. fıkrası emeklilik şartlarını sizinle paylaşıyor olacağım.SGK hizmet yılını SGK başlangıç tarihinize takvim yılı şeklinde toplanarak ulaşacağınız ileri tarih ile tüm hizmetleriniz yani SGK prim günleriniz (4A-İşçi+4B-Bağkur+4C-Devlet Memuru Toplamı) ile toplamı ile ulaşacağınız prim toplamını ifade etmektedir.

Yukarıda da bahsettiğim gibi emeklilik gerekli tüm şartları karşılamanız durumunda SGK emeklilik servisine 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrası uyarınca emekli olmak için başvurabilirsiniz.

Saygılar.

5510 sayılı kanunun 28. maddesi 5. fıkrasına göre Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik Şartları;

* Engelli Sağlık Kurulu Raporu engel oranı % 60 ve üzeri olanlar ; 15 SGK HİZMET YILI ve 3.960 SGK PRİM GÜNÜ

* Engelli Sağlık Kurulu Raporu engel oranı % 50 ila % 59 arasında olanlar ; 16 SGK HİZMET YILI ve 4.320 SGK PRİM GÜNÜ

* Engelli Sağlık Kurulu Raporu engel oranı % 40 ila % 49 arasında olanlar ; 18 SGK HİZMET YILI ve 4.680 SGK PRİM GÜNÜ

şeklindedir.

@Bilgi Hazinedir verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

[FONT=sans-serif]"Çalışma Gücü Kaybının Tespiti ile Emeklilik" ile "Engelli Raporu" oranı farklı mı çıkıyor? Yani hastaneden güncel olarak aldığım %40 üzeri engelli raporu ile SGK kurumuna başvurursam [/FONT][FONT=sans-serif]yeterli oluyor mu? [/FONT]

[FONT=sans-serif]Toplam prim günüm 4323 gün fakat çalışmaya başladığım tarih 02.02.2008 dolayısıyla ben 13 yıldır çalışıyorum. Anladığım kadarıyla 5 sene sonra bu şartları sağlıyorum, doğru mu?[/FONT]

hsncnozygt

Rica ederim.

Her ikisi aynı engelli raporudur.Sadece SGK kurumu tarafında emeklilik sistemi içerisinde farklı isimlendirmelere gidilmiştir.

En yakın dönemde aldığınız engelli sağlık kurulu raporunu SGK emeklilik döneminiz geldiğinde kabul etmektedir.Genel anlamda süreç bu şekilde işlemekle birlikte kurum sizden engelli sağlık kurulu raporunu yenilemenizi talep edebileceği gibi size bahsettiğim diğer süreçle birlikte hastaneye sevk ederek engelli sağlık raporu (çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik) isteyebilecektir.

Bu durum tamamen sizin emekli olabileceğiniz dönemde başvurunuz sırasında elinizde mevcut olabilecek engelli sağlık kurulu raporunun SGK tarafından kullanılıp kullanılamayacağı yönündeki kanaatine bağlıdır.Ancak emeklilik dönemine ulaşacağınız dönemde o güne kadar engelli sağlık kurulu raporu almamış iseniz zaten sizi SGK kurumu hastaneye sevk ederek rapor almanızı sağlayacaktır.

Sizinde belirtiğiniz üzere 5 yıl sonra ,az bir süre kalan SGK prim günü eksiliğinizde tamamlanması ile birlikte emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz.

Saygılar.

Merhaba tekrardan, engelli raporumu aldım. Oran %48 olarak çıktı.
E-devleti incelediğimde sigortalılık süresi 15 yıl, prim günüm SGK ve Bağkur birlikte "4983 gün" olarak gözüküyor.
Sigorta başlangıç tarihim : 02.02.2008

Sigortalılık süre şartını "18 SGK Hizmet Yılı" olarak belirtmişsiniz kimi sitelerde bunu "20 yıl" olarak görüyorum.
Hangisinin doğru olduğunu öğrenmek için link şeklinde resmi bir kaynak gösterebilir misiniz?

hsncnozygt

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde olur. Sizde 4b (Bağkur) fazla şu anda ve emeklilik için şu tabloya tabisiniz:

bagkur.PNG

Ama artık rapor konusu değiştir. Artık 4b'den emekli olacaklar için önceden alınan raporların ve oranların hiç bir önemi yok. Artık emeklilik zamanı geldiğinde sigorta müdürlüğüne gitmek, oradan sevk almak ve SGK Hastalık Listesi'ne göre teşhis almak ŞART. Yani, eğer o gün geldiğinde SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif tanısı alabilirseniz, (02.02.2008 + 18=) 02.02.2026 yılında emekli olabileceksiniz. Eğer Orta tanısı alabilirseniz o gün, o zaman (02.02.2008 + 16=) 02.02.2024 tarihinde emekliliği hak edersiniz.

Bilgiler için çok teşekkür ediyorum, çok faydalı oldu.

02.02.2026 tarihini bekleyip sigorta müdürlüğüne gideceğim.

Bu şekilde engelli emeklilik hakkı kazananlar yaklaşık olarak ne kadar maaş alıyorlar tahminen? Bu hakka sahip olanlar yanıtlayabilir mi?

İnş alırsın basvurdunmu sgk emeklilik için senin hastaneye sevkedecek bende yarın ara kararla heyete cıkacam snra sgk da iş bitiyor malulen emeklilik için basvurmustm ara kararla baska hastaneye sevkettı oda yarın heyete gırecem emg cekmıstım agır kronik yazıyordu hastalık sag kol brakiyal pleksus

Benim günüm doldu fakat çalışma yılı henüz dolmadı, 02.02.2026 tarihinde doluyor. Geçmiş olsun, hakkınızda hayırlısı olsun umarım her şey gönlünüzce olur.

@hsncnozygt, pek yılın dolmasını ssk beklmek sartmı benım gunum 543o sorum su ssk cıkıs yapsam gunum gelse dırek emekl edıyormu bende beklyrm malulugu 15 yıl oldu orta verse 16 yıl dese cıkıs yapsam olur ğrimim yetiyor hepsine.yoksa primim yetmesıne rahmen yıl için ssk ödemem sartmı

Üst Alt