Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinden faydalanmak için işe başlangıçta sakatlık şart mıdır?

sdy

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Selamlar,

Bir arkadaşımın emeklilikle ilgili sorununu aktarmak ve fikirlerinizi almak istiyorum;

Arkadaşım 1964 doğumlu, 1980 de skolyoz ameliyatından sonra felç olmuş, ancak bu ameliyat ve sonrasında yattığı fizik tedavi rehabilitasyon merkezinden epikriz ve sakat raporu alınmamış. 08.08.1984 de “askerlikten muaf” raporu almış. Bu raporda “tekerlekli sandalyede ve her iki bacagıda tutmuyor” ibaresi bulunuyor.

İşe giriş tarihi : 01.12 1995 (Vergi indirimi veya sakat raporu olmaksızın, sağlıklı bir birey gibi).
31.05.1999’da özürlü kimlik kartı için %80 sakat raporu alınmış, ancak bu rapor vergi indirimi için kullanılmamış.
18.10. 2005’de ilk kez vergi indiriminden faydalanmak için müracaat edip “%80 sakat” raporu almış. Bu tarihten sonra 30.03.2009 tarihine kadar vergi indiriminden yararlanarak çalışmış, toplam 3678 gün ile emekliliğe müracaat etmiş.

Şimdi kendisine gönderilen yazıda, sakatlık başlangıcındaki epikrizler, sakat raporu vb. evraklar istenerek çalışma hayatının başlangıcında sakat olduğunu belgelemesi isteniyor. Arkadaşımızın elinde sadece “askerlikten muaf” olduğunu belirtir rapor var. Bu rapor ispat için yeterli değil midir?

Diğer taraftan “engelli emekliliği” şartlarından (15 yıl, 3600 gün) faydalanabilmek için çalışma başlangıcından bu yana mı engelli olmak gerekiyor? Anlattığım bu olayda sakatlığın çalışma başlangıcında var olduğu ispatlanabilir ama gerçekte işe sağlıklı olarak başlayıp, sonradan sakat olan biri “engelli emekliliği” şartlarından yararlanamaz mı?

Teşekkürler. Her şey gönlünüzce olsun.
Selam ve sevgiler.
Saadet

Hangi kuruma (Bağkur-SSK) hangi statüde (Malulen-erken Yaşlılık) emeklilik için başvurdu?

SSK'lı, malülen değil erken yaşlılık (15 yıl ve 3600 gün) için başvurdu.

O zaman kesinlikle halt emiş sgk!

Sigortalı olmadan önce sakat olup olmamanın erken Yaşlılık emekliliği açısından hiç hiç hiç hiç bir anlamı yok. SSK'dan emeklilik için şartlar çok net:
1- Defterdarlıktan sakatlık indirimi hak etmiş olmak
2- Öngörülen sigortalılık süresini ve primi tamamlamış olmak.
Bu kadar.

Arkadaşınız 1. derece sakatlık indirimi almış defterdarlıktan. 01.12 1995 sigorta başlangıcı temelinde erken Yaşlılık aylığı için öngörülen kriterler olan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim de tamam. Hemen, bugün, hiç bir rapor ya da şart aranmaksızın erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanır.
Arkadaşınız sgk'da müdürle muhatap olsun, oradaki memurla değil.

Kapı gibi dayanak (506 sayılı yasa):
Madde 60-
Yaşlılık aylığından yararlanma esas ve şartları aşağıda gösterilmiştir.
[...]
C) (Değişik: 29.07.2003 – 4958/ 34 md. Y.T. 06.08.2003)
a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük , yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Not: "Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan" ifadesi "e o zaman bunu ıspat et" diyerek yorumlanmış olabilir bi aklı evvel tarafından. Ama bu tümden saçmadır. Çünkü burada o ibarenin amacı ilk sigortalı olunan tarihte maluliyet derecesinde sakatlığı olan kişilerin 5 yıl ve 1800 gün primle malulen emekli olmalarını önlemektir. Yoksa, doğuştan sakat olanları erken Yaşlılık emekliliğinden yararlandırmamak değil.

Benzer bi tartışma için: http://www.engelliler.biz/forum/eme...en-cikarilma-ve-erken-emeklilik-hakkinda.html

Sevgili Büyük Şef,
Yardımınız için çok teşekkürler. Ben de aynı şeyi düşünmüştüm. Bu site sayesinde çok şey öğrendim. Gelişmeleri aktaracağız. Bu arada bir ara kendi hikayemdeki gelişmeleri de yazsam iyi olacak. Bu arada Haksız yere işten çıkarılma ve erken emeklilik hakkında...? başlığını okudum, müthiş... İremsu ve yardımcı olan tüm dostları kutluyorum. Teşekkürler.
Selam ve sevgiler.
Saadet

Bu konuda genelde Bağkur saçmalardı ama SGK da başladı demek ki.
Sabır Ya Rabbi !..

giriş tarihi 01-12-1995 gerekli şatlar %80 için 15 yıl 3600 gün

01-12-2010 tarihinde yıl şartını doldurduğu için sgk sanırım malülen olarak düşünmüş ve sigortalı olmadan önceki raporunu istemiş. Yanılıyorsam düzeltin. 02-12-2010 tarihinde özürlü raporu ile yaşlılık emekliliğine başvurması gerekir.

Bülent beyden alıntı.
Arkadaşınız 1. derece sakatlık indirimi almış defterdarlıktan. 01.12 1995 sigorta başlangıcı temelinde erken Yaşlılık aylığı için öngörülen kriterler olan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim de tamam. Hemen, bugün, hiç bir rapor ya da şart aranmaksızın erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanır.

Senveben'in belirttiği ayrıntı mantıklı.
Erken emeklilik için aranan süreyi henüz doldurmadan başvurduğundan başvuruyu malulen emeklilik olarak değerlendirmiş olabilirler.

Yalnız yukarıda bahsettiğim bir ayrıntıyı tekrar hatırlatmak istiyorum;
İşe giriş tarihi : 01.12 1995 (Vergi indirimi veya sakat raporu olmaksızın, sağlıklı bir birey gibi).
31.05.1999’da özürlü kimlik kartı için %80 sakat raporu alınmış, ancak bu rapor vergi indirimi için kullanılmamış.
18.10. 2005’de ilk kez vergi indiriminden faydalanmak için müracaat edip “%80 sakat” raporu almış. Bu tarihten sonra 30.03.2009 tarihine kadar vergi indiriminden yararlanarak çalışmış, toplam 3678 gün ile emekliliğe müracaat etmiş.
Yani arkadaşım işa başladığında sakat, ama sakat raporunu 2005'de alıyor ve o tarihten sonra vergi indiriminden yararlanıyor.

Bence ister işe başlarken, isterse sonradan sakat olsun 15 yıl ve 3600 gün ile erken yaşlılık emekliliğini haketmiş durumda görünüyor.
Geriye dönük rapor istenmesi anlamsız. Çünkü "malülen emeklilik" istememiş. Gerçi askerlikten muaf olduğunu belirtir rapor durumunu ispatlar. Peki bu durumda 10 yıl vergi indirimi almadan çalışmış, şimdi madem ispat isteniyor, arkadaşım da birikmiş vergi indirimlerini istese keşke diyorum :))))

senveben iyi yakaladı! Bağladık otomatiğe gidiyoruz :)

Sigorta başlangıcı 01.12 1995 ise buna 15 yıl eklenince 01.12 2015 yapar. Bu tarihten önce başvurulduğunda 15 yıl tamamlanmadığı için maluliyet işlemi yapmış olmalılar.
Emeklilik şartları 01.12 2010 tarihinde tamamlandığı için o tarihte başvurmalı. Varolan işlemi dilekçe verip durdursun bence...

Sigorta başlangıcı 01.12 1995 ise buna 15 yıl eklenince 01.12 2015 yapar DEMİSSİN AMA YAPMAZ 2010 YAPAR
ancak baş vurusunu 01.12.2010 dA YAPABILIR TABI DAHA DOGRUSUN 19 YAŞINI DOLDURDUKTAN SONRA 15 YIL EKLESIN SURE BİTİMİNDE BAŞ VURSUN

Sağolun arkadaşlar. İyi ki varsınız.
02.12.2005 de erken yaşlılık emekliliği için müracaat yapılacak, evraklar da buna göre hazırlanacak.
Neye yanıyorum biliyor musunuz; hangi konuda birilerine işimiz düşse, en doğrusunu bilmek zorunda kalıyoruz. Doktora işimiz düşse, hastalığımızı bilmek zorundayız, avukata işimiz düşse kanunları, muhasebeciye işimiz düşse muhasebeyi, SGK'na işimiz düşse tüm haklarımızı... Bir allahın kulu da "abi bir yıl sonra erken yaşlılık emekliliğinden faydalanabilirsin" diyemez mi? ya da "istediği malülen emeklilik mi?" diye soramaz mı? Elbette ki işini doğru yapanları tenzih ederek yazıyorum bunları.

Bu konu ile dolaylı ilgisi olan bir durumu paylaşmak istiyorum sizlerle. 2005 nisan ayında Türk Ceza Kanunu hükümleri değişmişti. Bu tarihten önce suç işleyip de bu tarihten sonra yargılanan ve suçu sabit görülen hükümlüler için infazda "önceki ve sonraki yasanın suçlu lehine olan kuralları" uygulandı. Kelime hatalarım varsa mazur görün, çünkü hukukçu değilim ama o dönemde böyle uygulandığına eminim. Sözüm hükümlülere de değil, kimse alınmasın lütfen, kişisel olarak tecavüz ve uyuşturucudan para kazananlar dışında ıslah olmayacak suçlu/hükülü olduğunu da düşünmüyorum. Ama konu bir engelli... ve konu engellinin emeklilik haklarına geldiğinde... "engelli emekliliğinde lehine olan kural uygulanır" diyen yok.
Bir allahın kulu "siz malülen emekli olamazsınız ama erken yaşlılık emeklisi olabilirsiniz, ya da şöyle bir haktan yararlanabilirsiniz" diye yol göstermiyor. Sadece "..... olamazsınız" diye yokuşa sürmek var. % 81 engelli raporuyla, 15 yıl ve 4600 iş günüyle malülen emekli edilmeyenler, bir bacak diz altı ampute olanı engelli bile saymamak vs. var...

Ben emeklilik hakkında çok meşhur, işi bilen kişilere yazıp altı ay, bir yıl içinde alamadığım cevabı, bu siteden yarım saat içinde almıştım (http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/6518-malulen-emeklilik-konusunda-sorunlar-ve-sorular.html). Bir de malüllükten anladığım "kaza sonucu iş görememezlik" idi ve böyle olmadığını TSD başkanı Kemal beyden öğrenmiştim. O yüzden tüm samimiyetimle "iyi ki varsınız" diyorum ve takıldığımda sizlere danışıyorum. Bu foruma çok sık giremesem de yaptığıızın ne kadar önemli olduğunun farkındayım.

Selam ve sevgiler.
Saadet

Üst Alt