Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emeklilik prim hesaplaması..?

cumhur_kacaklı

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
İyi günler arkadaşlar. Benim kafama takılan bir konu varda.

Ben özürlü statüsünde 2.derecede % 67 oranında sağlık raporum var
16.5 yıllıkda sigortam var.

Benim merak ettiğim şu engelli statüsünde çalışanların emeklilik hesaplanmasında 2. derece için diyelim 17 yıl 3850 gün doldurmak. Benim anlamadığım şu. Engelliler 25 yıl 5400 gün çalışmış gibi hesaplama avantajınız var diyorlar peki prim gününü yükseltiyolarda prim kazancınıda yükseltiyolar mı acaba
çünkü bir hesap yaptım bana göre gün primi çoğalıyor ama kazanç primi sabit kalıyor. Doğrumu yaksa benmi yanlış hesaplıyom.

Şimdiden teşekkürler

Maaş hesabına dair sordunuz sanırım... Evet, gün olarak yükseltir gibi yapılıyor, ama aslında kazanç ve üst sınır gibi kriterlerle maaşı o kadar yükseltmiyor. AMa bu konuda yapacak bişey yok! "10 yıl erken emekli oldum" deyip erkenden maaş almanın avantajını tercih etmiş oluyoruz.

Evet sadece prim gün sayısı olarak yükseltilme gibi, birşey söz konusu,kazanç bazında değişen birşey yok,olamaz da zaten.
Bu uygulama normal emekliden çok daha az prim gün sayısıyla emekli olan engellilerin aylık bağlanma oranlarının çok düşük olmasını engellemek,belli bir alt seviuyeden yuklarıda tutmaya yöneliktir.
Bu uygulama ile aylık bağlanma oranı % 60 a çıkarılıyorsa,bu uygulama olmadan hesaplanacak oran 3600 günde % 40 larda kalır ki bu da çok komik emekli aylıklarına sebep olur.
Durumun prime esas kazancın yükseltilmesi gibi birşey söz konusu değildir.

Üst Alt