Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilikte sigortalılık süresinin de dolması şart mı?

ZOR HAYAT

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar 15/09/2006 yılında ilk sigorta girişim var 5 ay sonra 3600 gün sayım doluyor ancak engelli emeklilikte 15 yıl sigortalılık şartı var sizlere sormak istediğim bu 5 yıl bekleme süresini beklemeden emekli olabilirmiyim bir açık kapı varmı nasıl bir yol izlemeliyim aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim...

ZOR HAYAT
Hayır, erken emeklilikte bunun başka bir yolu yok, hem süre hem prim iki şartı birlikte yerine getirmeniz şart.
Ancak durumunuz maluliyete uygunsa 10 yıl süre ile malulen emekli olabilirsiniz, bakıma muhtaçlık söz konusu ise 10 yıl şartı da aranmaz sadece 1800 gün prim yeterlidir.
Durumunuz maluliyete uygun değilse bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.
Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla erken emeklilik için vergi indirimi şartına tabisiniz, vergi indiriminiz var mı?
15 yıl 3600 günden bahsediyorsunuz ancak bu genel şart değil sadece %80 ve üzeri raporla 1.derece vergi indirimi almış olanlar için geçerlidir. Sizin sigorta başlangıcınızı baz alırsak 2.derece vergi indirimi ile emeklilik şartları 18 yıl 4000 gün, 3.derece vergi indirimi ile 20 yıl 440 gündür.

Ufukalp

öncelikle teşekkür ederim cevap yazdığınız için.. durumumu birazdaha açacak olursam 1987 yılında trafik kazası sonucu omirilik felci oldum kaza yaptığımda sigortam yoktu ve sonrasında da ailemin üzerinden bakıldım2006 yılında babamı kaybettikten sonra açıkta kaldım ve durumun vahamiyetini anladım ve 15/09/2006 yılında bir yakınımın yanında işe başladım ilk sigorta girişimde o yıldan 3600 günüm 5 ay sonra doluyor malülen emekli olma şansım yok çünkü kaza yaptığımda sigortam yoktu bakıma muhtaç aylığı almak içinde üzerimde babadan kalma biraz miras mal var kabul olmuyor 5 ay sonra işten çıkış alıp 5 yıl beklemekten başka çarem yok sanırım... bu arada raporumun oranı % 88

ZOR HAYAT
Evet sigorta girişinden önce malul derecede engeliniz olduğundan malulen emekli olamıyorsunuz.
Rapor oranınıza göre evet 15 yıl 3600 günle emekli olabilirsiniz tabi 15 yılın da dolması şart, başka yol yok malesef.
Cevabınızda bahsetmemişsiniz onun için tekrar hatırlatmak istiyorum; bu şartlarda erken emekli olabilmeniz için 1.derecede vergi indiriminiz olması şart.
Vergi indiriminiz yoksa işten çıkış yapmadan mutlaka vergi indiriminizi alın, zira çalışmıyorken başvuramazsınız.

merhabalar

emekliğim 4 ayım var ancak işyerim maddi sıkıntından dolayı işten çıkarmalar olacakmış beni çıkarırlarsa 4 ay sonra emekliğimi etkilenir mi? bir yeden duyum aldım emeklilik yararlanması için son 6 ay çalışma şartı falan varmış diyorlar emin olayım diye buraya yazıverdim. Yardımınızı bekliyorum...

sternya öyle bir şey yok değerli kardeşim.Yaş-Prim ve hizmet yılının dolması yeterlidir.İstersen çalışmıyor ol,Diğer şartları tamamladığın takdirde emekli olursun.

vergi indirimini geçen yıl aldım arkadaşım tek sorun 5 yıl beklemek.. bana şöyle bir yol gösteren oldu size onu sormak istiyorum müsadenizle geriye dönük bir esnaf arkadaşın izniyle onu mahkemeye verip 5 yıl önce 1 ay o yerde çalıştım deyip iş mahkemesine müracat etmemi söyledi ve o 1 aylık gelen cezayı ödeyip 5 yıl kazanabilirsin dedi sizce bunu yapmam doğrumu sizin görüşünüzü alabilirmiyim bu konuda teşekkürler...

ZOR HAYAT
Yasal olmayan, suç teşkil eden ve devleti yanıltmaya yönelik bir konudan bahsettiğinizin farkındasınızdır umarım.

evet etik olmadığını biliyorum sadece böyle yapanların olduğunu duydum zaten 5 yıl beklemekten başka çaremin olmadığını söyledim yasal olmayan bişiy yapmak istemem vijdanen de doğru bişiy değil..

ZOR HAYAT
Sadece etiklikten bahsetmiyorum, bu dediğiniz yasal değil ve de suç.
Tesbiti halinde hem kazandığınız sigorta süresi silinir, hem de cezai işlem uygulanır, devleti dolandırmakla eşdeğer bu, öyle birşey yapmanızı tavsiye etmem.

teşekür ederim doğru bilgilendirdiğiniz için öyle bir niyetim yok ama insanın aklına giriyorlar yalnış yönlendiriyorlar onun için size teşekkür ederm tekrar kafama takılan bişiyler olduğunda size danışmak isterim müsadenizle... ayrıca bana vakit ayırdığınız içinde çok sağolun sizi tanıdığıma memnun oldum...

Devleti o kadar çok sekteye ugratan varki seninki devede tüy bile olmaz ki sen cezasını ödeyeceksin, haramını göze alıyorsanız o işyeri incelemeye gider ve geriye dönük 5 yıllık defterleri hersey incelemeye gider extra çıkabilecek ceza,prim,faiz,ve tüm zararlar sizin erken emekli olup alacağınız paralar ile ödenmez belkide bunu sigortaya gidip şu şekilde sorabilirsiniz; 5 yıl önce bi yerde çalıştım sigortam yapılmadı mağdurum işyeri tanıdık zarara uğratmak istemiyorum ama bana o günlerim lazım ne kadar para ödenir diye sorabilirsin

yok kardeşim dertsiz başıma derde sokmayım hiç 5 yıl beklemek en mantıklısı zaman geçiyo nasılsa

Üst Alt