Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Engelsizler ama Engelliler

pesimist57

Yasaklı Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Nasıl bir şey lan bu diye soracaksınız şimdi Engelli engelsizler ama Engelliler diye cümle mi olur diye.
Olur abicim olur....26 yaşında doğuştan engelli biri olarak ben hiçbir zaman gülmeyi bırakmadım. Sıkıntılarımı paylaşmadım. Görme anlamında çok zorluklar çektim özellikle eğitim hayatında tahtayı görmeden okul bitirdim diyebilirim. Şimdi ise hafif duyma kaybı sorunum var ve git gide artıyor ve artacak da...Görme kaybım yükselecek ve belkide göremeyeceğim anidende görememe riski bile var. bazen anlık bunlara takılsam da sürekli bunla yaşanmıyor. Engelli forumlarına çok görüyorum arkadaşlarımızı engellilerin çoğu derdini sürekli bir yere yazar ve bir şeyler öğrenmek ister çaresinin olmadığını bildiği halde o engellini başkalarına anlatarak o sıkıntısını paylaşmak istiyor. Sürekli bir buhran içerisinde hayattan kendini koparmış ve başkalarının kendisi gibi koparmasını bekliyor. (Doğuştan engelli olmayıp sonradan olan ve aradan 10 yıl dahi geçmiş arkadaşları tenzih ederim o olayın psikolojisi çok çok farklı ve benim söylediklerim onlara ters düşebilir.)

Bunu neden yapıyorsunuz?

Anlam veremiyorum. Bende bir engelliyim ancak hiçbir yere engelimi yazmıyorum yaşadıklarımı sıkıntılarımı hiçbir zaman başkalarına sözlü yazılı anlatmıyorum. Soran olursa engelimi söylüyorum gerisi yok. Anlatırken ben sıkılıyorum başkalarını niye sıkayım?
Kusura bakayın ben bir engelliyim fakat bu benim engelimden çok bir özelliğim kötü bir özellik fakat bu benim derdim.

Engelinizi başkalarına anlatmayın onlar sizi anlamaz...Aileniz sizi anlamaz..Arkadaşlarınız sizi anlamaz...Siz sıkıntınızı anlattıktan 5 dk sonra her şey silinir.... Sizin yaşadıklarını birebir aynı engele sahip başka bir engelli anlayabilir ki onuda ona anlatmak ne çare ve ne gerek?

Aslında yazılacak çok şey var fakat güzel toparlayamadım bu makaleyi. Daha düzgün daha betimleyici yazılar ile devam edeceğim.

iyi güzel söylüyorsun da pratikte işler böyle olmuyor kazaran bir dışarı çıkarım direk sorular başlar
- geçmiş olsun neyin var
-omurilik felçi (çoğu ne olduğunu dahi bilmez ama anlıyormuş gibi yapar)
-nasıl oldu
-iş kazası
-ne zaman niçin nasıl vs.. tüm ayrıntıları isterler hayatımın fiziksel açıdan en acı veren anı bana tekrar yaşatırlar
veeee bomba laf gelir genç babayiğit adamsın istesen aslında yürürsün sende azim yok düşünün artık ben nasıl bir manyaksam yürümek istemiyorum gelelim bu saçma diyaloglar karşısında ki seçeneklerinize
1- sorulara sabredip kabir azabı çekeceksiniz
2- boşver diye başınızdan savmaya çalışacaksnız bu durumda adam içine kapanmış dünyaya küsmüş diyecekler
3-ilk soruda tersleyeceksiniz o zamanda bu felçlilerde çok agresif oluyor diyecekler
4-bu manyaklarla uğraşacağıma evimde huzurla otururum daha iyi diyeceksiniz tabi bu seferde aileniz dışarı çık biraz hava al can sıkıntın gitsin diye size baskıya başlayacak
bu işe çare bulabilen varsa söylesin böyle giderse yumruk menzilime giren birinin suratını fena dağıtacam

Detay soran var mı yaw :) Valla genelde detay sormazlar nasil bi hastalik vs diye o yuzden soruyorlarsa yine iyi yani onemsiyorlar en azindan. Ama o arada gaz verme olayine bende uyuz olurum sen yaparsin edersin muhabbeti.

adamlar hastalığın ne olduğuyla ilgilenmiyor aksiyon filmi izler gibi gözlerini dikiyorlar kaza anını yaşamaya çalışıyorlar eee nede olsa kaç insan çatıdan düşüp beton zemine çakılır

Bazen acı paylaşıldıkça azalır çünkü...İnsanlar neden psikologa gidiyor anlatmak için.Başkası da seni dinlemek istemezse dinlemez,sıkılırsa söyler haklısın çoğunlukla anlayamayız da ...Önemli olan nasıl mutlu olacağımız... Sen anlatmadan engelini yaşamının bir parçası olarak kabullenerek ve çok paylaşmayarak aşma yolunu seçmişsin bu da bir tercih.Kimisi paylaşarak , anlatarak engelini aşmaya çalışıyor,kimisi hırçınlaşıp,küsüp,küfrederek...Kimin yöntemi iyi tartışılır ama güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık:))

hülya;

Güzel bi özet olmuş asıl sizin elinize sağlık
emoji4.png

Hmm Öncelikle Hülya arkadaşımıza katılıyorum..
Engelli yada engelsiz insanlar direk ufacık bir konu olduğunda bile bir arkadaşa eşe dosta vs. anlatma ihtiyacı duyuyor.
Anlatarak paylaşarak rahatlar insan..
Ha ben anlatıyor muyum :) Genelde hayır çünkü karşımdaki üzülmekten başka bir şey yapmıyor
Sonra başlıyor takdir ediyorum seni örnek alınacak birisin yüzündeki gülümseme vs ne kadar pozitifsin vs.
E ne yapabilirim ki yani oturup ağlayayım mı yapacak bir şey yok..

Yani konuşsanız da bir şey elde edemezsiniz konuşmasanız da ama konuştuğunuzda bir sıkıntınızı derdinizi başka birine aktardığınız için içiniz rahatlar
Hani bazen ağladığında bile ağla açıl açıl derler. (ki ben ağlayamıyorum gözlerimden yaş gelmiyor çok sinir bozucu)
Hatta ben sinir olduğum şeyleri bazen kağıda dökerim o zaman bile içim rahatlar sonra yırtıp atarım en fazla 1 gün sonrasında her şey normale döner.
Arkadaş yada ailenizle bir şeyler paylaştığınızda bir şey kaybetmezsiniz aksine sıkıntılarınıza biri ortak olmuş olur destek olur nebiliyim

Yada siz daha üzülürsünüz anlatırken ama içiniz boşalır en azından:)
Paylaşmak çözüm olmasaydı o kadar insan psikoloğa gittiğinde hiç sohbetsiz geçerdi muayene heralde.
Gerçi nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama filmlerde oturup konuşuyorlar :D

Son düzenleme:
Hülya arkadaşımıza katılıyorsun ama anlattıklarına bakılırsa bana da biraz katılıyorsun gibi :)

Ancak o filmkerdeki gibi seni düz bir yere oturtup doktor cocukluğuna gitmiyor söylim :)

Sanırım tarafsız birinin dinlemesi bile yeterli olduğu için anlatmak rahatlatıyor...Psikologlar yönlendiremez çünkü bu büyük bir sorumluluk kararlarımızın sahibi bizleriz hayatımızın nasıl şekilleneceğine biz karar verebiliriz.Sadece yol üzerinde takıldığımız taşları görmemizi sağlarlar kaldığımız yerden devam edelim diye...Çok istemiştim psikoloji okumayı kısmet değilmiş,sosyoloji okuyorum şimdi birey değil toplum:) oda güzelmiş:)

Hahaha :) çocukluğuma gitse ne olur ki geçen seneyi zor hatırlıyorum ben :)
Hafızam çok kötü çok
Psikologluk işim de yok şükür o bana gelsin çok pis motive ederim.

Evet Hülya arkadaşımıza daha çok katılıyorum.
Zaten ful paylaşsam kendim sıkılırım :D Hangi birini anlatayım.
Yani sana da katılıyorum anlattığında eline bir şey geçmez ama için rahatlar demiştim.paylaştığınızda bir şey kaybetmezsiniz aksine sıkıntılarınıza biri ortak olmuş olur destek olur nebiliyim

Bazen insanlar benim engelimi benimle tanıştıktan bi süre sonra anlıyor, ya tokalaşırken yada bi süre bakması gereken bi durum olduğunda. Çoğu ne olduğunu soramaz, soranlarada başımdan geçenleri anlattığımda o an sanki yaşıyomuş gibi bakışları oluyo ama o an sadece :) Bazıları ise beni tanıyanlar (yaşadıklarımı bilenler) mesela, "sana imreniyorum gıbta ile bakıyorum senin benden mutlu bi hayatın var, benim isteklerimle senin olası isteklerini kıyaslıyorum benimkiler hiç kalıyor ama sen benden mutlusun" bile diyenler oluyo :)
Çocukluğuma bakarsak, çekmediğim dertleerr çile kaallmaadıığğ :D ama unuttum gitti bi faydası yok çünki bu durumu değiştiremezsin sen böylesin artık.. Başkaları hikayemi merak ediyor mu? Evet ama hikayemi bilmesi birşeyi değiştiriyor mu? Hayır. Sadece içini dökmüş olursun.

demirc;
Önce sorana bakacaksın abi sonra tipine göre hikaye uydurup anlatacaksın, çok sarıyo ;)

Plumeria;
Ne gülüyosun bee içimi döküyorum şurda ;)

:eek::eek::eek::):rolleyes::D:cool::cool:

Şarkıya gülüyorum tabi ki bir an gözümde canlandı onu söylerken..
Arkadaş hem içinizi dökünce soru sorup duranlara kızıyorsunuz hem de bak içini döktün ben soru sormadım gülüyorum daha ne istiyorsun :p

Şaka yapıyorum, gül tabi ya hatta sesli olsun :eek:

bazen o engeli heyetteki doktor bile anlayamıyor hayatın zehroluyor ben atipi psikoz hastasıyım kalkmıslar depresyon demişler ona itiraz ettim tabi dediğim gibi engelinizi heyetteki doktor bile anlayamayabiliyor

Hastaneye gidin, özellikle ciddi bölümlerde herkes birbirine bir şeyler anlatıyor. Anlatınca rahatlıyorlar sanırım ama dinleyenlerin psikolojisi bozulabiliyor. Ben engelliler sanki farklı bir türmüş gibi davrananlara karşıyım. Engelliler sinirli, engelliler şöyle böyle sanki engelli insan değil arkadaş. Sıkıntılarınızı anlatmamanız takdir edilecek bir davranış. Hz Yakub un dediği gibi:

[SIZE=2]Dedi ki: «Ben hüznümü, kederimi ancak Allah'a şikayet ederim ve Allah tarafından sizin bilmediğiniz şeyleri de bilirim.» (Yusuf srs 86.ayet)
[/SIZE]

dostempati;

Hz. Yakub güzel demiş...Doğru yolda gidiyoruz demek :)

Üst Alt