Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli erken emekliliğinde düşük oranlı raporum soruna yol açar mı?

ozmuşlu

Üye
Konular
42
Reaksiyonlar
105
s.a arkadaşlar şimdi benim yüzde 44 olan engelli raporum yüzde 39 a düştü işe girdim çalışıyorum ama vergi muafiyetim yoktur. ilerde erken emeklilik için müracat edersem şayet bu durum karşıma çıkar mı herhangbir olumsuzluk yaşarmıyım ne yapmam lazım ????

Şu durumda zaten engelli emeklilik için başvuru yapamazsınız.ancak yeni bir yüzde 40 ve üzeri yeni rapor alırsanız başvuru yapabilirsiniz

peki yüzde 40 ve üzeri rapor alsam ama vergi indirimine müracat etmesem ne olur ???
birde bildiğim kadarı ile devlet şu an asgari ücret den vergi almıyıor

turan1977

nasıl yani 2 iş anlamadım ???
usta vergi indirimi olayları çok uzun ve sıkıntılı geçiyor bak ben bundan 8 sene evvel yüzde 44 raporum la vergi inidirimine başvurdum olmadı yüzde 44 raporum ankarada yüzde 38 e düşmüiş dediler. yeniden rapor alalım dedik bu sefer yüzde 44 rapor yüzde 39 a düştü şimdi haliyle bıktım ve uğraşmak istemiyorum. + bu işlere ayıracak zamanım da yoktur. şu an tek derdim ehliyet meselesi .. sadece bu durum ilerde başıma sorun açar mı onu öğrenmek isiyorum...

İlerde demekle ne kadar ilersi emeklilik yaşı gelincemi mesela veya erken emeklilik için mi
Erken emeklilik için zaten ne yapıp edip yeni bir yüzde 40 ve üzeri rapor Alacaksınız bundan kaçış yok
Normalde emeklilik için ise size hiç bir faydası olmayacağı gibi zararida olmaz.....

Tuncay0017

ileride den kastım erken emeklilik için müracat edeceğim zaman ..
şöyle izah edeyim.. yarın birgün eerken emeklilik için ilgili kuruma resmi müracat yapacağım zaman adamlar sisteme girip de kardeşim senin zaten bugüne kadar vergi muafiyetin yokmuş ne erken emekliliği derler mi bunu öğrenmek istiyorum ben .....

ozmuşlu engelli raporu ile emekli olmak için vergi indirim yazısını alman gerekir.ssk senin raporuna bakmaz vergi indirimi ne bajar ona göre işleme alır.

Kimse bi şey demez. Sonuçta yeni bir rapor Alacaksın o zaman vergi indirimi de alacaksın basvuracaksin bu kadar ....

şu an için sorun yok ilerde şeker tansiyon göz başka hastalıklar çıkarsa tekrar müracat edersin ama sen şu anda engelli kadrosunda değil normal çalışıyorsun

Tuncay0017

aynen ustam zaten ileride erken emeklilik için başvuru yapacağımız zaman yeni engelli rapor isteyecekler..
yahu valla bu tarz şeyleri dışarda heryerde herkesle konuşmayacan yani karşında ki insan engelli dahi olsa hem seni anlamıyor hemde yanlış yönlendiriyor.
resmen ağzı olan konuşuyor engelli de konuşuyor sağlam olan da....

fenerliyizz
valla ne bileyim usta bende anlamadım herkes farklı birşey söylüyor...
inşallah bu durum ileride başımıza iş açmaz...
anasını satım derdimiz azmış gibi daha ehliyeti yenileyemedik...:( :( :(

ozmuşlu
01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı çalıştıysanız engelli raporu ile erken emeklilik için Vergi indirim belgesi almanız şart.
01.10.2008 ve sonrası bir tarihte ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıysanız vergi indirim belgesi size sadece vergi indirimi sağlar , emeklilik için emekli dilekçesi vereceğiniz tarihte yeniden en az %40 rapor almanız istenecek.

ahmetulug

e devlet den şimdi baktım SGKlı işe giriş tarihim : 25.04.2008 bu durumda nasıl olacak ???

ozmuşlu

Emeklilik için (şayet 4a statüsünde olacaksa) elde edilmiş vergi indirim hakkınız olmalı. Bu hakkı elde ettikten sonra emeklilik şartlarınız:

2008_oncesi.PNG

Her zaman en son alınan rapor geçerlidir. DÜşük oranlı raporunuzdan sonra yeniden %40 ve üzeri rapor alamazsanız emekli olamazsınız.

OturanBoğa

üstad tamam da şimdi normal şekilde çalışsam ilerde emeklilik için hastaneye sevk edilince zaten yeniden rapor alacaz onunla vergi indirimine müracat etsek olmaz mı ???
birde şu an bizim maaşlardan vergi alınıyor mu ki ?? belki ilerde yasa kanun değişir birşey olur...

En son aldığın %39 rapor ile yine engelli haklarından faydalanabilirsin fakat seninde dediğin gibi emeklilik zamanın geldiğinde tekrar %40 üzeri rapor ve bu raporunun ankara maliyede onaylanmış olması gerek yanı vergi indirimin olması gerek

Ayrıca şuan asgari ücret,den gelir vergisi alınıyor henüz kaldırılmadı % 40 raporun olup vergi indiriminden faydalansaydın aylık 65 tl ( diye biliyorum) :) cebine kalacaktı

soneracar59

yüzde 39 ile engelli haklarından nasıl faydalanıyon acaba ??? engelli sayılman için en az yüzde 40 ve üstü olması gerekmez mi ???

ozmuşlu

Merhaba,Bülent Bey'in OturanBoğa sizinle paylaşmış olduğu emeklilik tablosuna göre emekli olacaksınız.Buda sizin 3.Derece(%40-%59 Engel Oranı) Engelli Vergi İndirimi belgesi ile 20 SGK Hizmet yılı, 4.400 SGK prim günü ile emekli olabilirsiniz demektir.

Sizin durumunuz kısaca şöyle;

* Siz bir hastaneden %44 engel oranı ile Engelli Sağlık Kurulu raporuna sahipsiziniz.Bu raporunuz süreli veya süresiz olarak onaylanmış.

* %44 engel oranlı engelli sağlık kurulu raporu ile vergi dairesine başvurmuşsunuz.Gelir idaresi başkanlığı sizin başvurunuz sonucu %39 engel oranı tespiti kararı vermiş.

Söylediklerimde bir yanlışlık var ise lütfen düzeltin.

En başta şunu bilmesiniz ki ,hastaneden aldığınız Engelli sağlık Kurulu raporu ile vergi dairesinden aldığını engelli vergi indirimi belgesi birbirinden bağımsız 2 farklı rapordur.Aynı dayanak üzerinden oluşturulsalar bile birbrileri engel oranı açısında bağdaşık değildir.

Yani sizin %44 engel oranı ile hastaneden aldığınız Engelli sağlık kurulu raporunuz süresi boyunca yada süresiz ise ömür boyu geçerlidir.Bu demek oluyorki engelli haklarından faydalanabilirsiniz.

Engelli vergi indirimi belgesi başvurusu sonucunda gelir idaresi başkanlığı %39 engel oranına kararı vermesi sadece engelli vergi indirimi belgesini ve buna bağlı haklarınızı bağlar.Engelli vatandaşlık haklarınızı bağlamaz.Yani siz engelli kimlik kartı ,engelli indirimleri (su,internet,telefon hattı kullanım ücreti gibi) ,ulaşım indirimlerini kullanabilirsiniz.

Engelli vergi indirimi belgeniz %40 altında olması nedeni ile 2 hakkı kullanma şansınız yoktur.Birincisi çalışırken maaşınıza ek olacak vergi indirimi hakkı (oda asgari ücret alıyorsanız problem teşkil etmeyecel) birde Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkınız geldiğinde bu hakkı kullanamayacaksınız.

Kısaca bahsettiğim üzere sizin yazdıklarınızı doğru anlayarak yorumladı isem siz engelli haklarından faydalanacak ancak engelli vergi indirimi belgenizin olmaması nedeni ile yukarıda bahsettiğim 2 haktan faydalanamayacaksınız.

Asıl merak ettiğiniz konuya gelirsek ahmetulug arkadaşımız ve birçok arkadaşımız yazdığı üzere ilk sigorta başlangıcınız 01.10.2008 tarihinden önce olması nedeni ile Engelli Vergi indirimi ile emeklilik hakkınız mevcuttur.

Bu şu demek oluyorki;

*Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkını kullanabilmek için en az %40 (3.derece) Engelli Vergi İndirimi belgesine sahip olmasınız.Bu emeklilik sistemi gereği hastaneden aldığınız rapor süreli veya süresiz olsa veya engel oranı ne olursa olsun Engelli vergi indirimi belgesi olmadan SGK emeklilik servisi sizi emekli etmeyecektir.

Emeklilik sisteminin adındanda anlaşılacağı gibi Engelli Vergi indirimi ile emeklilik hakkı için şartların karşılanması ve sadece Engelli Vergi indirimi belgesi ile SGK emeklilik servisine gidilmesi gerekmektedir.SGK emeklilik servisi hastaneden aldığı elinizdeki ilk raporu sizden asla talep etmeyecek sadece Engelli Vergi indirimi belgenizi ve kimliğinizi isteyecektir.

Bu bağlamda sizin ilk sigorta tarihiniz 01.10.2008 tarihinden önce olması nedeni ile emeklilik şartlarını tamamladan önceki bir zaman içinde Engelli Vergi İndirimi belgesini almak zorundasınız.

01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar ve sizin dahil olmadığını diğer engellie emekliliğinde sizinde bahsettiğiniz gibi emekli olurken SGK emeklilik servisi yeni bir rapor almanızı talep ediyor ve sonrasında şartlar sağlanırsa emekli ediyor.Bu arkadaşlarımızda Engelli Vergi indirimi belgesi istenmiyor.

Yasalar gereği sizin ilk sigorta tarihiniz 01.10.2008 öncesi olması nedeni ile ve yasa koyucu vatandaşa şeçme hakkı vermemesinden ötürü Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkı ile emekli olmak zorundasınız veya normal emeklilik hakkınız geldiği zaman emekli olabilirsiniz.

Sizin engelli sağlık kurulu raporunuz %44 engel oranı ile süresiz ise yeni rapor almanıza gerek kalmamaktadır.Tabii yeniden bir engelli sağlık kurulu raporu almanızada mani olacak bir durum bulunmamaktadır.

Ancak tekrar belirtmek gerekirse Engelli Vergi indirimi ile emeklilik hakkı kullanabilmeniz için emeklilik döneminiz gelene kadar süre içinde mutlaka vergi dairesinden Engelli Vergi indirimi belgesi almanız gerekmektedir.

İnşAllah sorularınız yanıt bulabilmiştir.

Saygılar.

şurda bir düzeltme yapayım şimdi asıl raporum yüzde 44 idi doğru bundan 8 sene evvel çalıştığım yerde vergi muafiyetine başvurdum rapor ankarada bazı doktor hatalarından dolayı yüzde bilmem kaç a düşmüş vergi dairesinde ki memur yeniş rapor alacan dedi yeniden rapor aldım oda yüzde 39 oldu.
olay bundan ibaret. .

ozmuşlu

Teşekkür ederim konuyu aydınlattığınız için.

Size daha önceki yazımda da belirtiğim üzere ve sizin anlattıklarınız doğrultusunda siz Engelli Vergi indirimi belgesi almanız gerekmektedir.Bu durumdan farklı bir erken emeklilik hakkınız sadece malulen emeklilik için vardır o da sizin için çok uzak bir durumdur.

Sizin 20 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim günü dolmadan ilk olarak bir hastaneden %40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporunu almanız gerekmekte ve akabinden vergi dairesine başvurarak %40 ve üzer (3.derece) engelli vergi indirimi belgesi almanız gerekmektedir.

SGK emeklilik servisine gittiğinizde ilk sigorta tarihiniz gereğince sizden sadece engelli vergi indirimi belgesi isteneceğinden ve de hastaneden alacağınız engelli sağlık kurulu raporu talep edilmeyeceğinden ötürü bunları sizin yapmanız gerekmektedir.

Engelli Vergi indirimi ile emeklilik işlemlerinden SGK emeklilik servisi evrakları sizden tamamlamış yani almış olmanızı ister sizi hastaneye sevk etmez bilginiz olsun.

Saygılar.

Son düzenleme:
[FONT=sans-serif]@[/FONT]ozmuşlu Engelli kimlik kartı alıp toplu taşımadan ücretsiz faydalanabilirsin ayrıca kendi üzerine evin varsa emlak vergisi muafiyeti ve indirimli su kullanıyorsun telefon operatorlerın engellilere indirimli tarifelerinden de yararlanabılırsın bahsi geçen konularda rapor oranı aranmıyor dıye bılıyorum yanlış ise doğu bılen arkdaslar düzeltsin

Arkadaşım verdiğin bilgi doğru değil %39 ile hiçbir haktan yararlanamazsınız.....

ÖTV indirimi hariç onda bedensel engel ve B sınıfı kodlu ehliyet şartı var lakin o da artık kesin değil çoğu vergi dairesi %40 şart koşmaya başladı

herkesin bilgisine

marto1 ozmuşlu Kusura bakmayın benım aklımda öyle kalmıs ne yazıktır kı % 40 altındakı rapor oranında hıc kımsenın gozunde engellı sayılmıyorsun aldıgın raporun da hıc bır hukmu olmuyor

soneracar59

evet onu bende biliyorum aslında işyerinden şöyle bir 3 gün izin alsam hem ehliyet hem engelli raporu işlerini halletmeye çalışacam ama bilmiyorum bu ara işlerde sıkıntılı dert1 değil ki bizde.... :( :( :(

Malulen emeklilik şartları nedir ?

s.a arkadaşlar malulen emeklilik şartarı nedir acaba ? şimdi benim eski raporum yüzde 44 sigorta girişim ise 25.04.2008 toplam pirim gün sayım 703 gün sgk da çalışan birisi bana 11 yılda hastaneye sevk hakkın var dedi. dün akşam da bir engelli arkadaşla konuştum sana 15 yıl olmuş istersen hastaneye sevk hakkın olur ama pirim günün az dedi. şimdi ben emekli olmak istesem bundan sonra ki süreç nasıl devam eder tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Malulen emekli olamazsınız zira sgk başlangıç sonrası hastalık geçirmiş olmanız ve tek hastalıktan dolayı yüzde 60 oraninda raporubuz olması lazım siz ancak vergi indirimi hakkı ile emekli olabilirsiniz oda 20 yil hizmet suresi ayrıca 4400 gun prim 2028 yilina tekabul eder dediğim gibi vergi indirimi aldığınız takdirde bnkendim 2014 yılında aldığım 3. Derece vergi indirimi ile 15 gün önce başvurdum emeklilik için raporunuz ile birlikte vergi dairesine başvurun onlar yonlendirecekler sizi tabi ki raporunuz vergi indirimi icin almış olmanız gerekiyor eski ise zaten kabul etmiyorlar yaşadığım süreci anlatıyorum size 2002 yılında aldığım sürekli olan raporumu kabul etmedi vergi dairesi yüzde 60 oranli idi sonrasinda hastaneye sevk edecegiz dediler istediğiniz tam teşekküllü devlet hastanesi sonrası rapor süreci evraklar git gel aşağı yukarı 2 ay sürdü ama dediğim gibi şu anda kafam rahat zira ülkemizde gün geçtikçe hersey zorlaşıyor benim tavsiyem bir an önce vergi indiriminizi elinize almalısınız düşünün benden ne rapor vs hicbirsey istemediler 2014 yılındaki aldığım vergi indirimi belgesinin kopyası sadece yeterli oldu şahsen sizin yerinizde olsam öyle yaparım gerekirse yıllık izin vs kullanın ama vergi indirimi hakkını elde edin

Malulen emeklilik şartları nedir ?

s.a arkadaşlar malulen emeklilik şartarı nedir acaba ? şimdi benim eski raporum yüzde 44 sigorta girişim ise 25.04.2008 toplam pirim gün sayım 703 gün sgk da çalışan birisi bana 11 yılda hastaneye sevk hakkın var dedi. dün akşam da bir engelli arkadaşla konuştum sana 15 yıl olmuş istersen hastaneye sevk hakkın olur ama pirim günün az dedi. şimdi ben emekli olmak istesem bundan sonra ki süreç nasıl devam eder tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Üst Alt