Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli eşimin vergi indiriminden yararlanabilmesi için ne yapmak gerek?

adilalpman

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Aldığım bir bilgiye göre eğer bir engellinin kendisi çalışmıyor ve hiçbir şekilde devletten maaş almıyorsa eşi vergi indiriminden yararlanabiliyormuş...

Böyle birşey var mıdır? Var ise bu haktan nasıl yararlanabilirim?

Teşekkürler...

Bildiğim kadarıyla vergi ind. Sahip olan kişi bakıma muhtaç olması gerekiyor. Bunu da rapor alırken doktorun belirtmesi gerekiyor.

adilalpman
Evet edindiğiniz bilgi doğrudur. Öyle bakıma muhtaçlık kriteri falan da aranmaz.
Başvuru için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum.

Kendisi engelli olanlar için;

-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)

-Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya eşi engelli olanlar için;

Yukarıda sayılan belgelere ek olarak engelli kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve bakmakla yükümlü olunan kişi için müstehaklık belgesi (Sosyal Güvenlik Kurumundan Temin Edilir.)

Ufukalp

2013ye çıkan yürürlük kaldırılmamışmıydı. peki o yılki oranlara göre alınan raporlar

Belgeler hakkında yardım lütfen...

Arkadaşlar merhaba,

1 yıl kadar önce evlendiğim eşim %93 engelli ve sağlık vs sgk hizmetlerini benim üzerimden alıyor. Kendisi çalışmıyor.

Konu hakkında çalıştığım hastanedeki maaş birim şefinin zerre kadar bilgisi yok.

Az önce indirimle ilgilenen vergi dairesindeki memur hanım ile telefonda görüştüm. Kendisinin bahsettiği gerekli belgeler arasında "benim eşime bakmakla yükümlü olduğuma dair, eşimin ve benim adlarımo içeren müstehaklık belgesi gibi bir belge" var. Vergi dairesindeki memure hanım, bu belgenin herhangi bir sgk bürosundan alınabileceği gibi, e-devlet internet sitesinden de alınabileceğini söyledi ancak bu belgeyi e-devlet sitesinde nereden alacağımı bulamadım.
Konu hakkında bilgisi olanların yardımcı olmasını rica ediyorum.

adilalpman
E-devlete girin, üstteki arama butonuna tıklayıp açılan satıra "spas" yazın. SPAS müstahaklık sorgulama yazısı çıkacaktır ona tıklayın.
Açılan belge, eşinizin ve sigortalı olarak sizin isminizi, sorgulanan kişinin sigortalıya yakınlığı gibi bilgiler içerir. O belgenin çıktısını alın, istenen belge budur diye düşünüyorum.
Tabi bu işlemi eşinizin e-devlet şifresi ile girerek yapıyorsunuz.

Engelli Vergi İndirimimde Ek Bilgi İstenmiş

Arkadaşlar merhaba;

Eşimin ailesinin biz evlenmeden önce çıkardığı raporla, 2019 Mayıs ayında kendim için (eşime ben bakmakla yükümlüyüm, benim ssk güvencemden yarlanıyor ve başka maaşı yok, çalışmıyor) enfelli vergi indirimi başvurusunda bulunmuştum.

Bundan 15 gün kadar önce Maliyeden gelen cevapta eşimin engelli raporunda (kendisinin %93 engelli olduğu ve tekerlekli sandalyede olduğu gayet aşikar olduğu halde) Nörolojik Muayene Bulguları raporda açıkça yer almadığı ve (bu belgeyi de verdiğim halde) benim çalıştığım işyerinden alınacak kağıdın eksik olduğu gerekçesi ile rapor döndürülmüş ve bu eksiklerin tamamlanması istenmiş.

Ben İzmirde bir hastanede 13 yıldır veri kayıt personeli olarak çalışmaktayım.

Şimdi diyorum ki, ben kendi hastanemden eşim için rapordaki eksik bilgileri de içeren yeni bir rapor çıkartıp vergi indirimi için yeniden Maliyeye başvursam, durum - sonuç ne olur acaba?

Demek ki hakkınızda ara karar verilmiş. Ara kararda belirli bir hastaneye sevk edilmiş misiniz?

Evet ama raporun çıktığı ilk hastaneye yönlendirilmişiz, oysa benim o hastaneye gitmeye vaktim maalesef hiç yok iş rutinimden ve kendi çalıştığım hastaneden halledebilirim bu işlemlerin tümünü... :rolleyes:

Üst Alt