Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli haklarının birinci sırada yendiği lider mağazalar ve yerler!

Arkadaşım serhanas öncelikle cçok güzel bir konuya değinmişsin sana tüm engelliler ve duyarlı insanlar adına teşekkür ederim ama bence o isimleri tek tek deşifre etsen yeridir çünkü bugün sağlıklı olmamız yarın aynı olucaz anlamına gelmez bu arada bende İzmirliyim aliağa

Rica ederim, gelecek günlerde siteye yardımcı olan ekibin gönderdiği listeleri tek tek yayınlayacağım bu tür konular üzerinden mutlaka. Teşekkür ederim öneriniz için. Mağazaların iletişim bölümünden de iletişime geçiyoruz bakalım.

Yazınız mutlaka başarılıdır tebrik ederim ama öncelikle engellilere harcama yapabilecekleri yerler yerine para kazanabilecekleri yerlerin yazılması daha makbule geçerdi. Elbette engelli kardeşlerimizin kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan ihtiyaçlarını karşılamaları ve alış veriş yapmaları tüm engellilerin hem fikir olduğu konudur, fakat bizler daha iş yerlerinde engellilerin sorunlarını çözemedik gibi geliyor bana. Herkes devlette iş bulamayacağı için özel sektördeki sorunları da yazılarda ele almanız daha iyi olacak zannedersem. İşverenler engelli adı altında işçi alıp ne kadar yapılamayacak iş varsa yaptırmalarına şahit oldum. Kaldı ki devlette çalışan bacağı olmayan engelli kardeşlerimize 4 katlı bina da çay servislerinin yaptırıldığını duyduk.

Elbette alış veriş yapıp ihtiyaçlarımızı karşılayacağız ammavelakin öncelikle insani şartlarda ezilmeden para kazanmamız lazım.

Merhaba;

İlgili yazı konu temelinde çok güzel, ama detaylarında ise çok sakat bir tarza sahip.
Hem ayrımcılık yapmıyoruz diyorsunuz, hem de "normal TC Vatandaşları" ile "kapalı bayanları" yazıda ayrıştırarak asıl ayrımcılığı siz yapıyorsunuz. Sitenin adına baksanız "global sorunlar", ama asıl sorun sitenin yazısında(sitenin adına da çok güzel uyuyor, bu ülkenin en global sorunu ayrımcılık, bunu da siz yapıyorsunuz), bu yazıyı yazan kişide bu ayrımcı kafa olduğu sürece, siz ancak başkalarının hatalarını görebilirsiniz, önce kendimizden kaynaklı sorunları çözelim de sonra başka sorunlara el atmaya çalışalım. Unutmayın "Sidikle abdest alınmaz!".
Bana göre temelde art niyetli yazılmış bir yazı, ve bu art niyet yazıdan atılmadığı sürece de benim gözümde zerre kadar değeri yoktur, siz önce insana bakışınızı değiştiriniz, sonra bu tarz sorunlara el atmaya çalışınız, asıl engel sizin zihinlerinizde, zihinlerdeki, düşüncelerdeki engel, bedensel engelden 100 kat daha sorunludur. İnsanlara bakışı bu şekilde ayrımcı, sakat bir yapıda sınıflandırıcı olan bir kişinin "bedensel engellileri" düşüneceğini hiç sanmıyorum.

"Amacımızın asla ayrımcılık olmadığını sadece doğruların bunlar olduğunu bilmenizi istiyoruz ve kötüleme yapmadan sadece sayılarla açıklıyoruz." bu cümleyi yazınıza iliştirince aklandığınızı mı sanıyorsunuz? Bu yaptığınız "Göze hoş gelen, ama kötü kokan, bozulmuş bir yemeği" insanlara yedirmektir!! Önce bu ayrımcılığı temizleyin, bu cümleleri yazınızdan çıkartın, sonra engelliler ile ilgili sorunlara el atmaya çalışın.

Bir çalışma yapıyorsanız, insanları ayrıştırmadan, sınıflandırmadan, çalışmayı "O'cu-Bu'cu" demeden, siyaset, din, dil, ırk ayrımını karıştırmadan yapın. Bu hem ülkemizin, hem de dünyanın GLOBAL SORUNUDUR.

İyi günler.

Burada tüm vatandaş suçlanamaz ancak bir çok hani o adı üstünde TC vatandaşı dedikleri vatandaşlar var ya engellilere özellikle ve özellikle metro asansörlerinde yer vermiyor, bunun yanı sıra kapalı veya açık farketmeden özellikle ki kapalı bayanlar AVM’lerde bebek arabaları ile engelliye yer vermemek için elinden geleni yapıyor.

Hepsini araştırıyoruz ve öyle kaleme alıyoruz, ekibimizdeki her arkadaşımız bağımsız olarak normal gezdiği şartlarda ki bizim gezdiğimiz şartlarda da görünen o ki kapalı ablalarımız veya kardeşlerimiz kendi rahatlarını düşünerek sandalyede olan bir engelliye yer vermesin diye AVM’lerde en önde durarak ilk kendisi giriyor, sonradan da ”hiç cevap vermeden kafasını çeviriyor” evet evet doğru aynı bu şekilde oluyor, son 30 günde 16 defa AVM’den alışveriş yapmaya giden ekip arkadaşlarımız toplamda 3 katlı bir AVM’de engelli bir bireye 12 kez yer verilmediğini ve bunların bir çoğunun merdivenden çıkabilecek herhangi bir engeli olmayan kişiler olduğuna yer verdi ve sadece 5 tanesinin kapalı olduğuna, 2 tanesinin 15 yaşlarında genç çocuk olduğuna diğerlerinin de normal TC vatandaşı olduğuna yer verdi. Amacımızın asla ayrımcılık olmadığını sadece doğruların bunlar olduğunu bilmenizi istiyoruz ve kötüleme yapmadan sadece sayılarla açıklıyoruz. Unutmayalım ki üst tarafta da dediğimiz gibi her vatandaş değil engelliye değer vermeyen vatandaşlar bunları yapanlar.

@Sky_Walker
;

İyide arkadaş insan biraz para sahibi olsun kapalı açık farketmez hemen kibirleniyor zaten senin dediğin o ayrımcılığı kendisi oluşturuyor. Malüm günümüzde para kapalılarda olduğu için kibirde çoğunlukla onlarda bu insan nefsinin özelliği aslında yazıyı yazan arkadaşın suçu yok o gözlemlerini aktarmış sadece biraz taraflı olmuş galiba ama farketmez para açıklarda olsaydı aynı kibiri onlar yapıp aynı durumu engelliye onlar yapardı.

Engelsizbiz

Tüm paranın kapalıda olduğunu ispat edebilir misiniz? Para açıklarda hiç mi yok? Açıklar hep mi fakir? Açıklar hep fakir ise, bu lüks mekanlarda takılan, lüks arabalar ile gezen, lüks takılar takanlar açık görünümlü kapalılar mı? Uzar da gider sorularım...

Kendi fikirlerinizin, zikirlerinizin genel geçer bir doğru olduğunu varsaymanın hiç de mantıklı bir yanı yok. Para hem açıkta hem de kapalıda. İnstagramda bakıyorum, lüks yerlerde takılanlara, hem açıklar, hem kapalılar, altlarda lüks arabası olanlar, hem açıklar hem de kapalılar, lüsk takılar takan hem açıklar hem kapalılar, AVM'lere gidiyorum, parayı çarçur eden hem açıklar hem kapalılar. Bırakın bu "Kapalı"/"Açık" ayrımını! Sizden, sizin düşünce yapınızdan olmayanları dışlamayı bırakmadıkça, asıl ayrımcılığı siz yapmadığınız sürece, başkasından size ayrımcılık yapmamasını(ya da pozitif ayrımcılık yapmasını) beklemeyin! "Kapalı Engelsizler şöyle böyle yapıyor", ""Açık Engelsizler böyle yapıyor" diye yaygara koparıp, engellilere ayrımcılık yapıldığını bas bas bağırırız. Ayrımcılığın ağa babasını biz yaptıkça, niye başkasından bizim yapmadığımız bir şeyi yapmasını bekliyoruz? Sizce bu mantıklı mı? "Malüm günümüzde para kapalılarda olduğu için kibirde çoğunlukla onlarda", ben böyle bir savunma mekanizmasını asla kabul edemem. Bir hatayı başka bir hata ile kapamak ne kadar doğru? Burda asıl olması gereken sıfır tolerans, sıfır ayrımcılık! Paranın dini, imanı, açığı, kapalısı olmaz!
Size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi, bir davranışı, asla ve asla başkasına yapmayınız, ya da sizin yaptığınız bir davranışın tersini de başkalarından beklemeyiniz!, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" der eskiler...
Bir sorunu savunurken, tartışırken, başka bir hata ile savunmayınız, düşüncelerimizin kirliliği tartışılan konunun hakkaniyetine zarar verir, buna lütfen dikkat edelim!

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Sky_Walker

Yani asıl olay üstteki mesajda da belirttiğim gibi insanın para sahibi olunca kibirlenmesi. Bunun çözümünüde her insan kendi içinde aramalı !

Ben diğer cümlenize takılmıştım, o yüzden önceki yazımı yazdım.
Dediğiniz gibi Kibir olayı ve ya saygının olmaması, empati kurmama, ya da kendisi gibi(aynı düşünce ve ya beden yapısı, fark etmez) olmayanı yok sayma, işte bunlar insanların kalp gözünü kör ediyor, kalpler kör olduğu sürece de Diyojen'in yaptığı gibi "gündüz vakti fenerle adam ararız"...
Aynı yere varıyoruz, insanlar önce kendisini, sonra da çevresini düzeltmeli...
Saygılar...

İyi ki Ademoğlu olarak Havva ya muhtaç yaratılmışız yoksa insanın kibrinden yanına varılmazmış. O zaman engellinin vay haline olurdu.

Bunun için de ekibimiz bir yazı yayınladı ancak gelecek günlerde 'engelliler nerelerde çalışabilir' diye yazacağız. Bu tür konuları tam kesin olarak ekibimiz araştırmadan yayınlayamıyoruz gelecek günlerde siteyi kontrol ettiğinizde bu tür bir yaZı göreceksiniz teşekkürler.

Merhabalar, evet sitemiz global sorunlar ve insanlık sorunlarını öne süren bir sitedir ve dünyada yaşanan genel sorunlar ve insanların yaşadığı sorunları ve çözümlerini sunmaktadır. Bunun için aslında hiç ayrımcılık yapmamak imkansızdır ancak yine de olabildiğince ayrımcılık yapmadan yazıyoruz. Ama burada herhangi bir ayrımcılık yapmadık, bizzat ekimiz AVM'ye gitti ve açık kadınlardan neredeyse iki kat kapalı kadınların engellileri resmen yok saydığını kanıtladı yani uydurma değil kanıtlanarak yazıldığından ve farklı günlerde olduğundan her araştırma şirketinde olduğu gibi bizde açık açık belirttik.

Evet, birkaç kapalı(ya da açık fark etmez) böyle bir şey yaptı diye "özellikle kapalılar(ya da açıklar)" böyle yaptı demeniz kadar abes bir şey yok, ve siz hâlâ yaptığınız hatanın ne kadar doğru olduğunu savunuyorsunuz, ve savunurken de ayrımcılık yapmadık diyorsunuz, söylemleriniz bile icraatınız ile ters, yani yapmacık bir tavır sergiliyorsunuz. Başka biri de gelip "Kapalılar açıklardan daha çok yardım ediyor, kapalılar daha çok engellilere sahip çıkıyor, gözlerimizle gördük, 10 açık yardım ederken, 40 tane de kapalı yardım etti, gözlerimizle şahit olduk!" derse ne olacak? Ben hanginizin sözüne inanacağım, biriniz "Kapalılar şöyle" diyor, diğeriniz "Açıklar böyle" diyor? Hanginizin ayrımcılığı doğru? Sizlerin gördüğünü söylediğiniz gözleriniz aslında kördür, o göz sadece görmek istediğine odaklanır, ve sadece onu görür!
Sözde yardım niyetiyle bir yazı kaleme alıp, aslında basiretsizlik örneği göstermeniz ayrı bir sorun, ve çok açık, net bir şekilde ayrımcılık yapıyorsunuz. Herkes kendi "şahit" olduklarına göre bir kesimi zan altında bırakarak, sözde sorun çözücü yaklaşımı içerisine girerse, vay bu ülkenin haline! Yazık, çok yazık!
En başından beri diyorum, zihinlerdeki engel dünya için en büyük tehlikedir, bu şekilde din, dil, ırk vb. bir ayrımcılığın hiçbir şekilde haklılığı, savunulması, ve doğruluğu olamaz, ve evrensel bir sorundur, hatta suçtur!
Her araştırma şirketinde(hangisiymiş bunlar? Ben tam tersi suçlamaları olan araştırma şirketleri de sunarım, ama onların doğruları sizin de yanlışınız oluyor) belirttiği gibi belirtmişsiniz, çok güzel, başkaları hata yapıyor diye, siz niye aynı hataya ortak olma gayreti içerisindesiniz? Ben de açık açık belirtiyorum...Sizin ve bahsetmiş olduğunuz şirketlerin, bu tarz ayrımcılıkları yapan kişilerin zihinlerinde ve kalplerinde büyük bir engel var, ve bu engel kalkmadığı sürece bu ülke asla ve asla düzelmez...
Bu tarz ayrımcılığı yapan her kim olursa olsun, açığı, kapalısı, dindarı, dinsizi, moderni, bağnazı, engellisi, engelsizi vs... her kim olursa olsun, uzak olun bu ülkeden! Bu ülke bıktı sizin gibilerin ayrıştırmalarından, sınıflandırmalarından, kendisinden olmayanı hep yok saymasından! Bir "birlik" olamadık!
Engellilerin rahat edebileceği "engelsiz bir ülke" istiyorum, evet, ama önce zihinlerde ve kalplerde engeli olmayan insanlardan oluşan bir ülke istiyorum!

Kendisinden olmayan diyerek ailemde hiç kapalı insanın bulunmadığını mı iddia ediyorsunuz? Tabii ki kapalı tanıdıklarımız var hatta ailemde de yaşlı olarak kapalı tanıdıklarım var. Burada önemli olan kapalı açık meselesi değil YARDIM ETME İÇGÜDÜSÜ önemlidir. Bu saydığımız 25 farklı şehirden 10 tanesinde açıklar yardım etti dersem 15 tanesin kapalılar yardım etti dersem tabii ki kapalıların yardım ettiği daha açık olarak yansır. Araştırma şirketi değiliz, sadece engellilere nasıl ve nerede? Diye yardım edebiliriz diye uğraşıyoruz. Bunun size neden bu kadar dokunduğunu merak ediyorum ancak eğer bir kapalı insan görürseniz yardım edip etmeyeceği ona kalmıştır. Ancak şunu da söyleyim kapalı insanların hepsi değil ancak bir çok kısmı ''ay yok oram gözükmesin'' ''ay yardım edersem günaha mı girerim'' ''ay acaba erkek eline yardım için deysem günah mı olur?'' diye düşünüyor. Bu açık ve net kardeşim bunu bilmeyen neredeyse yok ancak yine de üstüne basa basa belirtiyorum kimsenin hakları çiğnenemez, ve bunlar hepsi değil sadece büyük bir çoğunluğudur. Biz yardım etmek için ekibimiz dahil olmak üzere bugün farklı alanlarda ''nerede neler yapılabilir'' diye aramaya devam ediyoruz. Teşekkürler kolay gelsin. Engelli haklarının da başta devlet tarafından yendiğini ve Amerika gibi bir çok ülkede en üst planda tutulduğunu da bilmenizi isterim.

"Bizden olmayan" demek aynı düşünce yapısından olmayan( daha da genişletirsek aynı beden yapısında bile olmayan demektir.
Ailemde, çevremde kapalı var demek, "Namaz kılıyor musunuz?" sorusuna, "Namaz kılmıyorum, ama benim ninem kapalıdır, namaz da kılar, yani namaz bilmez biri değilim." demek gibi bir savunma mekanizmasıdır("Namaz kılmıyorum" deyince ne olacaksa, hapse mi atılacak, ben de kılmıyorum...). Çoğu insanın çevresinde açık/kapalı insan vardır, ama bu sizin bu ayrımcılığı yapmayacağınız anlamına gelmiyor.
Siz hala bir kesimi suçluyorsunuz, hala "çoğunluğu şöyle böyle" demeniz bile ayrımcılığı gözler önüne seriyor, ekibinizin araştırma sırasında görmediği kapalı ve açıkların tavırlarından nasıl bu kadar kesin ve net bir sonuca ulaşıp, "kapalıların çoğu böyledir" şeklinde hüküm verebiliyorsunuz?
Ben de benim başımdan geçeni anlatayım da, o zaman daha net anlaşılır durum...
İstanbul'da sürekli metro ve otobüslere binen biriyim, hani yaşlı ve engellilere, hamile ve gazilere yer ver adet ve geleneklerimizde var ya , açık kızlarla (niye açık kapalı ayrımı varsa, bunu da anlamış değilim) karşılıklı koltukta otururken, otobüse koltuk değnekli bir arkadaş bindi, yanımdaki açık kızlar, çok "modern" giyimli, kültürlü, çağdaş tiplerdi, ve benim de "engelli" olduğumu görüyorlardı(zaten sol kolda bariz bir engel), engelli arkadaşa yer vermeyi bırak, kafalarını diğer tarafa çevirerek koltuk değnekli adamı görmezlikten geldiler, ben de bunlardan hayır yok, kalktım, ve yer verdim. Bu tarz örneklerim çok, ben bu durumda "Açıkların çoğu böyle, engellilere yardım etmez, yardım güdüsü gelişmemiş insanlardır" diye bir peşin hüküm versem ne kadar doğru olur?
İşte sizin ve ekibinizin yaptığı da tam bu! Genelleme yapıp, o ilde yaşayan ve "araştırma" dediğiniz bilimsellikten uzak icraat sırasında gördüğünüz 50-100-200 kişinin davranışı ile hüküm verip, araştırmada görmediğiniz yüzbinlerce(hatta milyonlarca) kişiyi "çoğu" yapıp "Bu kişilerin yardım etme güdüsü azdır" yaftası yapıştırırsınız. Bu nasıl bir örneklem mekanizmasıdır anlamış değilim.
Yazınızda tam tersi de olsaydı, yani "Açıkların yardım etme güdüsü azdır" deseydiniz, yine aynı tepkiyi verirdim. Benim tepkim, sizin insanları ayrıştırmanız, ama bu ayrıştırmayı sözde yanlış, hatalı bir davranış şekli olarak kabul ettiğiniz halde, bunu hala savunmanız. Yazdığınız her yazının satırlarından ayrımcılık akıyor, bilinç altında yerleşmiş olan "ayrımcılık kötüdür" duygusu olduğu halde, bunu yapan siz olduğunuzda "ben ayrımcılık yapmam, karşıyım ayrımcılığa" diyerek iç savunma mekanizması oluşturuyorsunuz. Aslında bu bir suçluluk psikoloji ve buna korunmacı tepki denir.
Neyse, boşa yazıyorum yazılarımı, anlayan yok ne de olsa, çünkü insan anlamak, duymak istediğine odaklanınca, başka fikirleri göremez( ya da görmezden gelir)
Diğer arkadaşları gereksiz yorduysam da özür dilerim...
Kolay gelsin...

izmirde aktarma sacmalıgı yuzunden normal vatandaş bıle magdur bız engellılerı ve akulu sandalyelılerın halını sız duşunun bıyere gıtmek ıçın enaz 2-3 otobuse bınmek zorundasın artık burdan beledıyeyı ayrıca kutlamak ıstıyorum hayatımıza bır zorluk daha kattıgı için...:mad:

kapalı-açık konusuna takılıp güzelim konuyu, belki de birçok engelliye bir fikir verebilecek konuyu daha başından mahvetmişsiniz...

öncelikli olması gereken konu, biz engellilerin de herhangi bir yerde erişim-giriş hakkına sahip olmamız, onu konuşmalı, onun hakkında fikir yürütmeliyiz...

Arkadaşlar konuyu kapalı açık meselesine değil de ''engelliler nerede ne yapabilir'' ''engelsizler engelliler için ne yapabilir?'' diye sormamız lazım. Bunun hakkında yarın yeni bir konumuz yayına girecek.

Üst Alt