Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Hareketi nedir? [Tartışma]

Konular
11
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben bu konu üzerinde biraz tartışmak kafa yormak istiyorum.Gerçekten böyle bir hareket var mı?Engelliler artık daha iyi örgütlenip sosyal hayatta daha fazla yer alabiliyor mu ?Engelli hareketi kelimesinden ne anlıyorsunuz böyle bir hareket var mı yoksa içi boş bazı siyasilerin engellilerin gönlünü almak için kullandığı bir cümle mi bu

ben bugün yaşadıklarımdan anladım ki;boş siyaset laflarıymış...yardım ederiz destek oluruz diyenlere ''hadi yardım edin,destek olun prosedür dahilinde ilgilenin '' dedim şok oldular....gerçekten saygılarımı sunuyorum...güvendirmeseler bari bir sürü arkadaşıma hayaller kurdurdular....

Nedir bu konuda bizim ufkumuzu genişleticek kimse yok mu .Mesela önceden şu haklarımız yoktu da verdiğimiz mücadele sonrası şu şu şu hakları elde ettik yada ne bileyim hayır böyle bir hareket yoktur sallıyorum mesela çünkü ülkemizde birsürü osuruktan sendika varken bir tane engelli emekçiler sendikası yoktur falan diye konuyu açabilecek ağbiler ve ablalar aranmaktadır

Sevgili Murat.. "Olsa dükkan senin, ama yok işte" :D

"Doğru pratik, doğru teoriden çıkar" diye klişe bir slogan var.. Biz burada henüz teorileri bile konuşamadık, yeterince.. Pratiğe çok var daha..

Bir de ufak bir düzeltme yapayım..
Sendikalar, işkolları düzeyinde yapılanan örgütlenmelerdir. "Engelli işkolu" diye bir şey yok ki, sendikası olsun.. "Dernek" dersen tamam.. Derneklerde toplumun her kesiminden üye bulunabilir.. Aynı işkolundan ve/veya işyerinden olmak şartı yoktur..

Benim düşünceme göre engelli hareketi yok. çok büyük bir nufüs çogunluğmuz var ama bir türlü harekete geçiremiyoruz. şuanda engelli nufusun büyük çogunlugu işsiz ve yoksuklukla mucadele ediyor. Dernekleri de hiç tasviye etmiyorum. çok pasif durumdalar. Bence tüm engelliler mecliste harket getirecek kanunlar çerçevesinde daha fazla haklar ve bir engelli bakanlıgı bile istemeliler. üniversite mezunları bile boş gezen arkadaşlarımız var. Ah ah şu uyuyan nufusumuz bir harekete geçirsek neler kazanırız neler.. Ama organize yok,çalışma yok var olanlarda yetersiz kalıyor.

Niye abi metal işçileri sendikası diye bişey var maaşallah girmedikleri iş kolu yok .Dernek değil işte benim bahsettiğim abi .Şimdi 10 tane çalışan engelliden 7 tanesi sırf engelli kadrosunda oldukları için yükselemediklerini en düşük maaşla çalıştığını söylüyor .Dernek başkanlarının iş kanunlarını özlük haklarını bildiğini çok fazla düşünmüyorum belki de vardır ben görmedim bilemem. Şimdi şöyle düşünelim sağlık sektöründe resmi olarak düşünüyorum bir sağlık sen var bir kamu sen isteyen istediği sendikaya katılabiliyor şimdi bu 2 sendikanınarasında neden engelli sen olamıyor ?????????????

Bence engelli hareketi diye bir oluşum var ancak,birlik ve beraberlik yok,oldukça bireysel şekilde, dağınık halde engelli kardeşlerimiz kendi haklarını savunmak ve kendilerini ifade edebilmek için birtakım etkinlikler yapabiliyor,bunun yanı sıra siyasetçiler veya medyacılar da ve hatta dernekler bile diyebilirim ki engelli hareketi adı altında engelli insanların sırtından kar sağlamaya çalışıyor,ancak dediğim gibi birliktelik ve beraberlik yok....... Son günlerde facede de bu konu hakkında çok paylaşımlar olabilmekte ama Babür abinin de dediği gibi henüz teoriden öte geçemiyoruz........

Evet melek derya arkadaşlarımızın düşüncelerine katılıyorum. şu etkinlikler de bile hareketlilik,haklarımız ve neler yapabilecegimiz bile konuşulmuyor. Eglence,yemek,içmekten öte gitmiyor. çok güzel dostluklarımız var. Bana göre çok iyi bir lidere ihtiyacımız var

Engelli hareketi, engellenen insanların olduğu her yerde var.. Bunların doğru yada yanlış olanları var sadece.. Şimdilik çoğu yanlış diyelim.. Ancak bu sitede bizlerin yaptığı bu hareketin bilincini, ruhunu oluşturmak.. Ben şahsen bu işin hep pratiğinde hem de teorisindeyim.. Şu kadarını çok iyi biliyorum.. Bu gibi sitelerde oluşan doğru bilinç işin pratiği ile uğraşan dernekleri çok etkilemektedir..

Ülkemizde engelli dernekleri zaten ölü doğmuştur.. Çünkü devletin üzerine baskı kurup HAK elde etmek yerine, devletin görevine soyunma şaklabanlığı yapmışlardır.. Yeni Camide dilenip Vatan Caddesinde dağıtmayı(!) en büyük görev saymışlardır.. Bu yeni gelişen bilince ya ayak uyduracaklardır yada yok olup gidecekler yerine doğru örgütlenme anlayışı gelecektir..

NOT: Kendimi tekrarlamamak için başka bir yere yazdığım yazıyı buraya kopyaladım.. Zaten bu başlıkta sanırım o tartışmadan kaynaklandı..

Murat, sen de diyorsun ya "Niye abi metal işçileri sendikası diye bişey var maaşallah girmedikleri iş kolu yok...."
Sendikalar, iş kolu düzeyinde örgütlenmedir.. "Engelli iş kolu" diye bir şey duydun mu sen?
Metal İşçileri Sendikası, metal iş kolunda yetkilidir.. O iş kolundan işçiler için vardır.. Ve onlar adına toplu sözleşme yapabilir ancak.. Metal işçilerinin bulunduğu iş yerlerine girebilir. Örneğin gıda ve/veya tekstil iş kollarına giremez. Sen iş yeriyle iş kolunu karıştırıyor olmalısın..

Sendikaların varlığını belirleyen en önemli etmen; toplu sözleşme yapabilme yetkisidir. Bir iş yerinde/iş kolunda %3 engelli kadrosuyla kaç engelli çalışan olabilir ki, onlar adına toplu sözleşme yapabilsin?

Dernek konusuna yıllar önce şuradaki yazımda değinmiştim:
Elbette sözünü ettiğimiz örgütler; Sevgili Bülent’in bir yazısında yerden yere vurduğu "Lay Lay Lom Derneği", “Kermes, Konser ve Plaket Derneği", "Tekerlekli Sandalye Dağıtma Derneği" değildir! Onlar, bir piknik organizasyonunu bile yüzlerine, gözlerine bulaştırıyorlar.. O nedenle, gerçekten engelliler yararına çalışan, gerektiğinde en sert fırtınalarda bile sağlam duruşunu bozmayan örgütleri birbirinden ayırmak gereklidir.

Dernekten anladığımız; günümüzde varolan dernekler değildir. Karıştırmayalım. Aman diyim:)

Engelli hareketi var fakat yetersiz birlik değil ve bir güç oluşturmuyor.
Güç olursa bir baskı unsuru olup karar almalarda etkin bir rol oynar.Dünya sakatlar gününde taksim yürüyüşüne katıldım cılız bir ses bir gücü bir hareketi temsil etmenin yanından bilegeçmiyor..
Önce inanmak lazım birlikten dirlik doğacağına hakkın verilmez ve alınır olduğuna..Gerçekten inançlımıyız..

Metal İşçileri Sendikası, metal iş kolunda yetkilidir.. O iş kolundan işçiler için vardır.. Ve onlar adına toplu sözleşme yapabilir ancak.. Metal işçilerinin bulunduğu iş yerlerine girebilir. Örneğin gıda ve/veya tekstil iş kollarına giremez. Sen iş yeriyle iş kolunu karıştırıyor olmalısın..''

Çok haklısın abi olması gereken budur ama pratikte alakasız alakasız bir çok işkolunda aktif olduklarını görürsün neyse geçelim metal işi
Kamu sen'e bakalım sağlıkçısı da öğretmeni de polisi de bu sendikanın portföyünde m evet geçiyorum
Kamu sektöründe 657 ye tabi devlet memurunu ayrı alıyor ve örgütlüyor,işçisini ayrı alıyor ve örgütlüyor engellisini ayrı alıyor niye örgütleyemiyoru anlıyamadım

:) Kamu sen konfederasyondur. Sendika değil yani..Sendikaların birleşmiş şekli..

Memur kamu iş kolunda çalışır, sağlıkçı sağlık hizmetleri iş kolunda, öğretmen eğitim iş kolunda.. Bu mesleklerin her birinde engelli bireyler de olabilir. Ama bir "engelli işkolu" yoktur. O nedenle bir engelli sendikası olamaz!

Abi daha iyi anlıyabilmem için son kez soruyorum engelli kadrosu varken engelli iş kolu yok nasıl bir şeydir biraz daha açıklayabilir misin rica etsem

Murat, engelli iş kolu yok evet... Açıklama kısmına gelirsek dünya üzerinde ve haliyle ülkemizde engellilerin özel olarak faaliyet gösterdiği bir iş yok... Haliyle engellilere özel iş koluda yok... Engelliler de sağlam insanların çalıştığı işleri yapıyorlar... Bir sendika yada konfederasyona hepsi üye oluyor...

Biraz duyarsız bir milletiz.Olaylara,başımıza gelenlere karşı toplu bir tepki gösteremiyoruz malesef.Toplu haldeyken bile birlik olamıyoruz.

İş kolu budur:
a. ekon. 1. Ekonomik etkinliklerin sınıflandırılması sonucu birbirine benzeyen veya aynı nitelikte olan çalışma dallarından her biri. 2. Bu dalların herhangi birinde çalışanların bütünü.

Kadro ile iş kolu bambaşka şeylerdir. Kadro, çalışan bireylerle birebir ilişkilidir. Oysa iş kolu, işin niteliğiyle birebir ilişkilidir.. Gıda iş kolu olur, gıda kadrosu olmaz mesela..

murat sorun tam olarak işkolunun açılımımı yani kelimesel tanımmı? yoksa tanımı adı sanı ne olursa olsun (iş kolu sendika dernek vs)bu konuda örgütlenememekmi?

engellı hareketının olmamasının nedeni bana göre ülkemizin parça pinçik örgütlenme anlayışı,
örneğin;öğretmen aynızamanda samsunluysa samsunu yaşatalım derneğine üye ,kamusene üye,sağmı solmu hangi parti eğilimliyse ona üye ...falan filan burdakı üyelıklerdede en organıze olmuş en işbitirici oluşumun en iyi üyesi olma konumunu tercih ediyor...
bu öğretmenın engellı olduğunu varsayarsak adam gibi (istisnalar hariç)bir engelli derneği olmadığından bu yönünü es geçip sorununun çözümünü en işbitirici üyesi olduğu oluşumda arıyor oluşu bence!

hadi dernek kurdun eylemın için nasıl organıze olacaksın ?dağıttığın bedava buzdolapların varmı?

başından beri dediğim şu ! engelli siyasete atılacak

en iyisimi kurcalama ,bırak sen! böyle gelmiş böyle gider oyununda bir rol kapmaya çalış... :)

Neyse ne ben tam anlatabildim ne de anlayabildim bir başka konuya geçelim .Şimdi devlet bir kanun çıkarmış engelli istihdamı ile ilgili ama bu kanuna ne kendisi uyuyor ne tam denetleyip özel sektörünü uyduruyor .Şimdi bu nokta da ortaya bir hak çıkıyor benim istihdam hakkım ve bu hak çiğneniyor.Hani yok ya farzedelim oldu bir dernek başkanı çıktı ben bu konuyu bu soytarılığı hukuk nezdinde çözücem olmassa AİHM başvurucam dedi
1 sonuç ne olur
2 bu sonuç engelliler hakkında olumlu olursa ülkemizde uygulanabilme şansı kaçtır

Engelli hareketi derken çalışan engellilerimiz için bişiler eklemek istiyorum.Yasa gereği % 3 engelli çalıştırması gereken yerlerde çalıştırılan engellilerin karşılaştığı zorluklar hususunda katı tutumlu yöneticilerin onları işe adapte etmek yerine iş yerinde barınmaması için gereken tüm tacizleri,istifaya varıncaya kadar yaptıklarına dikkati çekerim.Hayatta tutunacak başkabir geliri olmayıp,işini benimseyen,hayatı seven,yaşamın zorluklarına göğüs gererek yapılabilirlik gücünü gösteren engelli arkadaşlarımızın maaşları da oldukça düşük.Asgari ücret yeterli mi sizce?Aynı yerde çalışıp normal kadrodan kat kat düşük maaş alan engelli arkadaşlarımızın yaşama verdiği mücadele şurda dursun geçinmeleri bile desteklenmiyor.Elbette bu olumsuzlukların arkasında --mecliste bizi temsil edecek birine ihtiyacımız var.

Mecliste benim bildiğim bir engelli milletvekili var.Tabiki bu durum sadece onun gayreti ile düzeltilebilecek bir durum değil.Haklarımıza kavuşmak için en cokk destek engeli olmayanlardan gelmedikçe bir sonuçta alınamıyor.1 kişiye 549 kişi işte adaletin sayısal ifadesi.Onun için temsil edenlerin top yekün bilinci çok önemli.Ama var olan politikalara bakınca durum vehametini sürdürüyor..

10 engelliyi bir araya getirene kadar benim canım çıkıyor.. bir de Engelli hareketi mi..! 3-5 engelli bile bir araya gelemedikten sonra, o hareket ancak merkeze değil çevreye doğru yapılan bir hareket omalı.. örnek durum için tıklayın..

corcoris;

Evet mecliste 1 degil 2 tane var.Ama bağımlı!Bak kamer genç e tek basına ortalıgı karıstırıyor:D Sacmalasada konusuyyor.Mesele meclisin icine cok sayıda senden olanı sokmaktan gecer!
Aslında olay bu kadar basit.Şu gerceğide kabul etmek gerekir,mesela istanbul u biz engellilere uygun hale getiremessiniz!neden?çünkü bize uygun olması için herseyi bütün mimariyi yıkıp yeniden yaparsanız bu mümkün olur...
AB ye uyum olsun diye şimdi belediyeler ramba yapıyor.Ama kaldırım zamanında yapıldıgı için o kaldırıma rampa yapsada kullanılamaz maksat yaptık olsun.Çok acı ama gerçek inşallah ileride ekonomimiz çok iyi olurda yeni bir imar planı ile yeni içinde engellilerinde yaşadığı unutulmadan baştan aşşağı yeni şehirler kurulur.
Deprem tehtidinden dolayı bunun en kısa zamanda yapılması lazımdır zaten onun için umutluyum ama bize düşen ilk görev meclise ne kadar çok engelli sokarsak bu mimari yeniden yapılanacağı için bizimde yaşadığımızı hatırlatmalılar.Gelelim diğer haklarımıza önceliği evden çıkamayan kardeşlerimize verdim...Evet birde protez ortez sandalye vs.ödemeleri var çok yetersiz AB standartlarının altında engelli zaten fakir birde devletimiz ya bunu kendi hastanesine atölyeler kursun temin etsin yada bize ödeme yapacaksa suistimaliengelleyerek insanlara lazım olan protez,ortez ödemelerinin tamamını ödesin 5 de 1 i cok komik rakamlar.Bunun içinde şart illaki şart meclise adam sokmak başka yolu yok...
Siz dışardan bu işi çözemessiniz ama içerde birileri olursa hergün istersiniz ve alırsınız.Ben kalben inanıyorum sizlerde inanın ve bu şekilde bir başlangıç yapmanın yollarını arayalım.

birol;

Sadece kendini düşünmüşsün!kusura bakma çok bencilsin bak sen en lüksünden başlamışsın adam tekerlekli sandalye bulamıyor dışarı çıkmak iin sen ÖTV için adam toplayamassın zaten!
Lütfen böyle konularla gündem işgal etmeyelim bu hareketler engelli kardeşlerimizi daha çok magdur eder adam bakıyor(bürokrat)bunların gözü cok acılmıs bunlar zengin demek diyor sizin gibiler yüzünden...
Önce aş,iş,yürümek,duymak,dışarı cıkmak,eğitim sonra teferruat lüks.
Sen böyle yaparak engelli arkadaşlarına zarar verdiğinin farkında değilsin.!
Lütfen daha geniş düşünelim...

Ya ben birde bişeyi gözlemledim .Yani bu söyliyeceklerm tamamen benim fikrimdir .Engelli hareketinin olabilmesi için şu sırtımızdan geçinen asalakları silkmemiz gerekir .Neden niçin bir dans topluluğu kuracaksam engelsiz insanı görmek istemiyorum orda ha fiziksel serbestlik mi şart illa ki işitme ve görme engelli kardeşlerim var .Tiyatro mu aynı şekilde neden ilk önce birbirimize yetemiyoruz ki .Hele dernekler ve vakıflar Allahım Allahım ya üçyüz kusur tane engellilik üzerine dernek ve vakıf var toplasan 1 tane yapmaz ya neden örgütlenemiyoruz .Biliyorum duyuyorum bu yazıları okuyanlar peh biz yıllar öncesinden bunları demiştik diyorlardır eminim

Ya şu sakat beyinlerinizden engelli beyinlerinizden şu gemisini kurtaran kaptan beyinlerinizden kurtulun artık ya

MURATGUVEN;

Katılıyorum sırtımızdan bize bişey ulaşmadığı halde rant elde ediyorlar.
Bi tonda çakma engelli var gerisini hesap edin...

Engelsizin bile engeli varken bana göre böyle bir hareket yok sadece hayali var

Şu anda Türkiye'de geniş ve etkili bir engelli hareketi var diyemeyiz.. Ama umutsuz da olmamak lazım.. Biraz klişe bir laf olsa da herşey insanın kendisinde başlar, kendisinde biter.. Engelli hareketini başlatmak için donanımlı ve örgütlü bir halde biraraya gelmeliyiz..

Arkasaşlar evet engelli iş kolu yok engellilerde sağlamların yaptığı işi yapıyor olmasına rağmen vasıfsız işi statüsünde ücret alıyor ayırımcıklık söz konusu dile getirdiğinde biz sendika olarak özürlülerle ilgili sözleşme yapmıyoruz (genel bir sözleşme) deniyor onun için iş yerlerindeki arkadaşlar platform kurup kendilerini iyi anlatmalılar birliktelik sağlamalılar gerekirse dışardan destek bulmalılar haklarını iyi bilip ona göre istek ve düzenleme yaptırmalılar başka oluşumları takip etmeliler

Üst Alt