Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kadınların emekliliğinde doğum borçlanması..?

serıfe2

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
MERHABA
1999 ssk girişliyim ve hala çalışmaktayım.Eğer vergi indiriminide bu dönem alırsam doğum borçlamması yapıp erken emekli olabilirmiyim.%55 raporum var 1 oğlum var engelli annelerin doğum borçlanması nasıl oluyor şartları nelerdir..kolay gelsin yardımcı olursanız sevinirim bülent bey....

1) Yararlanabilecek SSK’lı Kadınlar

- 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve sigortalı olmadan önce çocuk doğuran kadınlar; borçlanmaları halinde 1 çocuk için 2 yıl, 2 çocuk için 4 yıl erken emekli olabilirler.

- 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve sigortalı olduktan sonra çocuk doğuran ve doğumdan sonra iki yıl sigortalı olarak çalışmamış bulunanların, doğum borçlanması yapması halinde, sadece prim gün sayısı artar. Emekli olacakları yaş değişmez. Emeklilik için aranan yaşı dolduran prim gün eksiği olan kadınlar ise, borçlanmayla 4 yıl erken emekli olabilirler.

Ancak, primi eksik olmayan ve yaşın dolmasını bekleyenler, borçlansa da erken emekli olamazlar.

2) Yararlanamayan SSK’lı Kadınlar

8 Eylül 1999’dan itibaren işe başlayanlar, 58 yaşını doldurmak zorundalar. 8 Eylül 2003’ten itibaren SSK’lı olarak çalışmaya başlamadan önce doğum yapan kadınlar, borçlansa da emeklilik yaşı değişmeyecek. Yani, SSK’lı kadınlar; bir çocuk için 2 yıl, iki çocuk için 4 yıl borçlanabilecekler ama örneğin 58 yerine 54 yaşında emekli olamayacaklar. Sadece prim ödeme gün sayıları artacak.

Özetle, olay; kadınların çocukları nedeniyle 2 yıl veya 4 yıl borçlanıp emekli olmalarından öte, çalışmadıkları süreyi prim ödeme gün sayısı yönünden borçlanmaları anlamında önem arz ediyor.

Tabi siz kendi raporunuzla vergi indirimi alarak erken emekli olma hakkınada sahipsiniz, 1 çocuk için 2 yıl, 15 bin civarında borçlanarak 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamışsanız 2 yıl daha erken emekli olacaksınız, bu tarihten sonra işe başlamışsanız sadece gün sayınız artacak..

Ayrıca: Doğum Borçlanması Nedir, Kimler Yararlanabilir, Başvuru Şartları Nelerdir | Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi Haberleri, Bilgileri,

Şerife hanım,
Toplam prim ödemeniz nedir.

Engelli bayanda doğum borçlanması diye bir ayrım yok, benimde eksik primlerim vardı doğum borçlanması yaparak emekli oldum.

GÜNAYDIN İLKER BEY
prim gün sayım 3195 bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ...

yabangülü ve kısmet tşk ederim ilginiz için....

Doğum borçlanmasında sakat-değil ayrımı yok. Tüm anneler aynı şekilde değerlendiriliyor. Emeklilik için şu tabloya tabisiniz:

2008_oncesi.PNG

Önünüzde uzun bir 4 yıl var bu süre zarfında priminizi 4080 güne tamalıyorsunuz önerim doğum borçlanması yapmamanız.İllaki yapacam dersenizde gün/ay/1999+18 yıl : 2017 yılına kadar bekleyeceksiniz.

GÜNAYDIN İLKER BEY

doğum borçlanmasını incelememde arada boçluklar uzun olması gerekiyormuş.ben oğlumun doğumundan 5 ay sonra tekrar çalışmaya başladım yani doğum borçlanması yapamıyorum.ayrıca 4 yıl uzun bir zaman dilimi benim vergi indirimini almamla bereberinde hesaplamama göre 4080 günüm 2015 yılında kısmetse doluyor..yani 2-2,5 yıl var.25/9/1999 girişim 3195 prim günüm var..umarım emekli olurum...yada ÖSMM 56 puanla bir yerlere yerleşirim kısmet :)
SAYGILAR....

Prim süresi doluyor ama 18 yıl dolmuyor hem prim şartını hemde 18 yıl şartını ayrı ayrı yerine getirmeniz lazım...

Merhabalar, eşim [FONT=Open Sans, sans-serif]15.07.1999 işe giriş tarihi ve 2885 gün primi var. %88 engelli raporu var, 2009 tarihinde doğum yaptı, doğum borçlanması ile emekli olması mümkün görünüyor (?) ancak borçlanma olarak 27500 tl ödemesi gerekiyor. Zamanı gelince mi yoksa borçlanarak mı emekli olmalı?[/FONT]

Bence borçlanarak emekli olması mümkünse çok daha iyi olur.

E devlet üzerinden 4A doğum borçlanması başvurusu oluyor ancak orada [FONT=&quot]Borçlanma Bilgileri kısmında[/FONT] belirtilen başlangıç ve bitiş tarihleri var sanırım doğum tarihi ve aradan geçen 2 yılı(720 gün) yazmak gerek, bir de [FONT=&quot]Borçlanılacak Tutar Tipi kısmı var asgari- azami ve diğer sekmelerinden hangisi seçilmeli bilemedim[/FONT]

titan

hangi prim miktarı üzerinden ödeme yapacağınıza göre seçeceksiniz sanırım.

cevabınız için teşekkür ederim ama anlamadım :(

titan

Yani x gün borçlanacaksınız ya, her gün için kaç tl prim öngörüyorsan onu seçme hakkı veriyor size. Minimum ödemek istiyorsan aylık 1.145 tl'ye geliyor mesela. Daha yüksek ödemek istersen bunu belirleyebiliyorsun o sayfada...

Asgari seçilince 119.25 TL azamiyi seçince 894.38 TL diğer tutar seçilince de istenilen rakam giriliyor, tarih aralığı olarak başlangıç tarihi( benim anladığım çocuk doğum tarihi) 29.01.2009 ve bitiş tarihi 29.01.2011 seçiyorum.
119*30 =3570 TL Yapıyor benim hesabıma göre.

Doğum borçlanması E DEVLET üzerinden yapılabilmekte; öğrendiklerimi yazmak istiyorum:
e devletten başvurduk ödeme şeklini azamiyi seçtik 119,25 tl günlük kazancın %32 si üzerinden hesaplanan 720 gün karşılığı 27475,20TL doğum borçlanması yazısı geldi.

119,25 * %32 =38.16 tl günlük borçlanma rakamı
kaç gün borçlanacaksanız örneğin ben 720 güne ihdiyacım var
720*38,16=27475,20 tl
bunu internet bankacılığından (SGK borçlanma yazarak ) ödeyebiliyoruz.

Üst Alt